Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw en kou op weg naar de Alpen

53968 - Alpenweer: sneeuw en kou op weg naar de Alpen (3)

De Alpen sloten 2021 af met (veel te) hoge temperaturen en op sommige plekken kwam ook nog eens een flinke hoeveelheid regen naar beneden. Nog steeds zijn de temperaturen niet zoals we ze het liefst zien, maar het einde is in zicht. Vanaf woensdag trekt er veel koudere lucht over de Alpen en die brengt gelukkig ook een vers pak sneeuw met zich mee. En dat is maar goed ook, want de skigebieden kunnen wel wat verse sneeuw gebruiken na afgelopen tijd.

Vandaag en morgen nog zacht

Vandaag en ook morgen is het op veel plaatsen in de Alpen nog droog en zonnig. Het is behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar en dat heeft als gevolg dat vanmiddag en morgen op veel plekken de vorstgrens tussen de 2000 en 2500 meter ligt. 's Nacht koelt het gelukkig wel wat af en komt het op de meeste plekken tot lichte tot matige vorst.

Vanaf dinsdag sneeuw en kouder weer op komst

Morgenavond en in de nacht naar woensdag bereikt een storing vanuit het noordwesten de Alpen en die brengt flink wat neerslag met zich mee. Dit begint onder 2000 meter hoogte als regen, maar gaat met de komst van koudere lucht in de loop van woensdag meer en meer over in sneeuw. Uiteindelijk zal het ook in de meeste dalen sneeuwen. In de Franse skigebieden kan tot woensdagochtend zo’n 30 cm verse sneeuw vallen en in de loop van woensdag wordt dit ook verwacht voor de noordelijke helft van Zwitserland, de Duitse Alpen en de noordelijk regio’s in Oostenrijk. In de zuidelijke en oostelijke gebieden van Oostenrijk en in de Italiaanse Alpen valt minder sneeuw. Toch verwachten ze hier nog 5-10 cm sneeuw, vooral in de loop van woensdag en de nacht naar donderdag. De Franse Alpen krijgen daarna te maken met flinke opklaringen en en lage temperaturen. Het kan flink afkoelen met strenge vorst als gevolg.

De kou houdt aan

Donderdag wordt een koude, maar zonnige dag, al kan deze in Oostenrijk hier en daar nog met een sneeuwbui beginnen. De temperatuur blijft laag en het is met maxima rond de -5°C en een matige wind koud op de pistes. Vrijdag begint droog, maar in de loop van de dag volgt verse sneeuw voor de Franse Alpen. In de nacht naar zaterdag kan ook in de noordelijke delen van Zwitserland en Oostenrijk een paar centimeter sneeuw vallen. Voor komend weekend geven de voorspellingen aan dat zaterdag een heerlijke dag wordt met veel zon en temperaturen net onder 0°C. Vervolgens komt zondag de volgende storing richting de Alpen met wederom verse sneeuw. Let dus op als je komend weekend naar de Alpen rijdt of weer richting huis vertrekt.

Ook sneeuw in het Sauerland

Ook in het Sauerland en in de Ardennen kregen ze afgelopen dagen te maken met zacht weer en regen. Vandaag en morgen staat er nog regen op het programma, geen goed teken voor de skigebieden daar. Vanaf woensdag zal de neerslag in het Sauerland vallen in de vorm van (natte) sneeuw, een welkome verandering voor de pistes. De Ardennen daarentegen verwachten weinig tot geen sneeuw.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.