26 november 2021 door Florien in Alpenweer

Als ik op dit moment vanuit mijn thuiskantoor naar buiten kijk, ben ik blij dat ik binnen zit. Het is grijs en grauw met wind en veel regen, op en top herfst dus! In de Alpen lijkt het op dit moment wel winter. De eerste webcams tonen een verse laag sneeuw en op een aantal zijn dikke vlokken te zien. Voor de komende dagen is er flink wat neerslag voorspeld. Niet alleen in de Alpen waar ruim een meter sneeuw kan vallen, maar ook in ons eigen kikkerlandje. Naar alle waarschijnlijkheid zien we dit weekend zelfs thuis de eerste sneeuw naar beneden dwarrelen.

Tot wel 20 cm sneeuw voor de Ardennen en het Sauerland

Met de dalende temperaturen en voorspelde neerslag neemt de kans op sneeuw ook dichter bij huis flink toe. In de hogere delen van België is afgelopen nacht al wat sneeuw gevallen en daar komt de komende dagen nog meer bij. Later vandaag trekt er een neerslaggebied over het land en die brengt boven de 400 meter hoogte sneeuw. Lokaal valt er tussen de 3 en 8 cm en in de Hoge Venen zelfs nog iets meer. Iets lager kan de neerslag ook winters zijn, maar houd daar vooral rekening met natte sneeuw. In het weekend valt er nog meer sneeuw en in de Hoge Venen kan op maandag wel een sneeuwdek van 20 cm liggen. Ook de Duitse middelgebergtes kleuren de komende dagen wit. Zoals je net al op de webcams kon zien, is de eerste sneeuw al gevallen in Winterberg en Willingen. Hier kan de komende dagen nog zo'n 20 cm bijvallen en Winterberg heeft inmiddels laten weten deze zaterdag zelfs de eerste liften en pistes te openen.

Ook veel sneeuw in de Pyreneeën

In de Pyreneeën en op de Spaanse hoogvlakten is de laatste tijd al veel sneeuw gevallen en daar komt de komende dagen nog meer bij. De skigebieden hier kunnen tot halverwege volgende week rekenen op wel een meter verse sneeuw. Ideaal zo vlak voor de start van het skiseizoen!

Witte beelden uit de Alpen

Eerder deze week kon je al lezen dat er voor de Alpen flink wat verse sneeuw voorspeld is. Dankzij een noordelijke stroming wordt er de komende tijd koude lucht naar de Alpenlanden geblazen en die zorgt met name aan de noordkant voor een flinke bak sneeuw. In diverse skigebieden kan tot en met woensdag tussen de 30 en 60 cm verse poeder vallen, met enkele uitschieters naar meer dan een meter. Vandaag en morgen valt het qua hoeveelheden nog mee, vooral op zondag en maandag gaat het los. Op zaterdag valt er in de Franse Alpen overigens wel al de nodige neerslag. En, goed nieuws: ook op de lange termijn zien we verse sneeuw op de weerkaarten. Hieronder vast een klein voorproefje van de situatie in de Alpen.

Cortina D'Ampezzo
Cortina d'Ampezzo
Zauchensee
Zauchensee
Krimml
Krimml
Saalbach Hinterglemm
Saalbach Hinterglemm
Tauplitz
Tauplitz
Bad Kleinkirchheim
Obertauern
Obertauern
Faistenau
 Faistenau
Schladming Dachstein
Schladming-Dachstein
Ellmau
Ellmau
Falkertsee
Falkertsee

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen