Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zacht en veel bewolking rond Kerst

53929 - Alpenweer: zacht en veel bewolking rond Kerst (3)

Wordt het een witte kerst in de Alpen? Alles wijst erop dat je het moet doen met de sneeuw die er nu ligt. Alleen op zondag kan er wat neerslag vallen, maar alleen hoog in de bergen. Er is behoorlijk zacht weer voorspeld voor de tijd van het jaar, in veel plaatsen stijgt de temperatuur tot boven het vriespunt. Reis jij de komende dagen af naar de Alpenlanden? In dit weerbericht lees je wat de voorspellingen voor Kerst en de dagen daarna zijn.

Zacht en veel wolken met Kerst

De afgelopen dagen is het niet alleen bij ons, maar ook in de Alpen behoorlijk koud geweest. In het Duitse Oberstdorf daalde de temperatuur in de nacht naar woensdag zelfs tot -18,1 graden. Daar komt vandaag verandering in. Het wordt een stuk warmer, in Sölden kan het vanmiddag bijvoorbeeld vier graden worden. In de Franse Alpen blijft de temperatuur wel rond het vriespunt liggen. Met kerst is het overwegend bewolkt met overdag temperaturen boven nul. Op zondag neemt de kans op neerslag toe, maar er is vooral regen voorspeld. De sneeuwgrens ligt tussen de 1800 en 2000 meter hoogte, dus alleen hoog in de bergen valt de neerslag als sneeuw.

Laatste week van 2021 wisselvallig

De laatste week van 2021 belooft wisselvallig te worden. De eerste dagen heeft een lagedrukgebied de overhand, die dan over Frankrijk en Duitsland ten noorden langs de Alpen koerst. In de Franse Alpen kan dan behoorlijk wat (natte) neerslag vallen, minder dan in de meer oostelijke regio's. De vorstgrens ligt aan het begin van de week nog vrij hoog, maar daalt halverwege de week naar 1000 meter hoogte. Vanaf dan kunnen ook de lagergelegen gebieden wat sneeuw krijgen. Richting de jaarwisseling klaart het op en krijgt de zon de overhand. Voor de nachten is er dan matige tot strenge vorst voorspeld.

Kans op sneeuw in Nederland

In Nederland is er tijdens de kerstdagen kans op winterse neerslag, maar vooral in de noordelijke helft van het land. Daar kan op zaterdag een heerlijk wit laagje vallen. Dit geldt ook voor het Sauerland, ook daar is sneeuw voorspeld. Begin volgende week blijft het wisselvallig, met maximale temperaturen van net boven het vriespunt, maar later in de week neemt de kans op forse dooi en veel regen toe. In de Ardennen hoeven we komende tijd niet op wintersportmogelijkheden te rekenen. Wat natte sneeuw dit weekend is mogelijk, maar tot een witte wereld komt het niet.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.