Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: heel zacht en veel regen, maar zonnige jaarwisseling

December begon met een flinke bak sneeuw , maar inmiddels is het alweer een aantal dagen zacht en wisselvallig in de Alpen. De zon wordt afgewisseld door wolkenvelden en er valt eerder regen, dan sneeuw. Ook vandaag en morgen is er nog sprake van een actief neerslaggebied. Bovendien loopt de temperatuur op en wordt het uiterst zacht voor de tijd van het jaar. Alles over het weer in de Alpen de komende dagen lees je in dit weerbericht.

Tot en met donderdag veel neerslag

Vandaag stroomt er zachte en vochtige lucht tegen de noordkant van de Alpen en dit gaat gepaard met een actief neerslaggebied dat via Frankrijk en Zwitserland langzaam richting het oosten naar Oostenrijk trekt. Omdat de sneeuwgrens stijgt naar 2000 tot 2500 meter hoogte, valt de neerslag vooral in de vorm van regen. Lokaal zal dit voor de nodige wateroverlast in combinatie met modderstromen gaan zorgen. Bovendien kan het op hoogte flink gaan waaien. Dit weerbeeld krikt het lawinegevaar in delen van de Alpen flink omhoog. Op dit moment is voor diverse gebieden in Zwitserland en Oostenrijk al lawinegevaar niveau 3 en 4 afgegeven, wat betekent dat lawines spontaan af kunnen gaan. Verwacht wordt dat dit richting vannacht verder oploopt.

Meer lente, dan winter

Op donderdag trekt de laatste neerslag richting het westen weg. Vanaf dat moment wordt het Alpengebied beïnvloed door een hogedrukgebied, waarin zeer zachte lucht aanwezig is. De temperaturen, die op dat moment al zeer zacht zijn voor de tijd van het jaar, stijgen dan nog verder. In Innsbruck kan het op oudjaarsdag 11 graden worden en in het Franse Val Thorens, dat op 2300 meter hoogte ligt, wordt het een graad of 7. Men verwacht dat er de komende dagen meerdere warmterecords verbroken gaan worden. In de Alpen, maar ook in eigen land. De zachte temperaturen gaan overigens wel gepaard met veel zon. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het in grote delen van de Alpen zonnig en droog.

Sneeuw begin 2022?

Gelukkig lijkt het er op dat het zachte warme lenteweer niet van lange duur is. Vanaf volgende week maandag gaat koudere lucht vanuit het noorden meer terrein winnen. De sneeuwgrens zakt en komt tussen de 1200 en 1600 meter te liggen. Dan neemt ook de kans op winterse neerslag weer toe en kan er zelfs sneeuw tot in de dalen vallen. Ook in het Sauerland is het de komende dagen zacht en regenachtig. Veel sneeuw zal hierdoor wegsmelten. Pas volgende week wordt het ook daar weer kouder en kan er weer wat natuursneeuw vallen.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Weerbericht

  • Jaaroverzicht

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.