Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wat zon, maar op zondagnacht een nieuwe dump

54131 - Alpenweer: wat zon, maar op zondagnacht een nieuwe dump (3)

We hoeven je vast niet nog eens te vertellen dat er de afgelopen dagen ontzettend veel sneeuw gevallen is in de Alpenlanden. In Zwitserland en Oostenrijk viel lokaal wel 1,5 meter (zie de webcamupdates van dinsdag , woensdag en donderdag ). Gisteren keerde de rust weer grotendeels terug en vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig en droog. Ook tijdens het weekend is het geregeld genieten van heerlijk wintersportweer, met vooral op zondag en maandag verse sneeuw. Het wintersportweerbericht van de komende dagen lees je in dit Alpenweer.

Regen in Nederland, in de Alpen wat sneeuw

Het koufront dat vandaag in eigen land voor regen zorgt, trekt in de nacht naar zaterdag over de Alpenlanden. Na passage van het front daalt de sneeuwgrens naar 800 tot 1000 meter hoogte. Dit zorgt in het centrale deel van Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg en Tirol voor nog eens 5 tot 10 cm sneeuw. In Salzburg valt minder, maximaal 5 centimeter en deze hoeveelheid wordt ook in Frankrijk verwacht. In de lager gelegen gebieden valt regen.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Rustig weer op zaterdag

Op zaterdag wordt het over het algemeen genieten van heerlijk wintersportweer. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zorgt dan voor een rustige wintersportdag. In de ochtenduren is er nog een enkele sneeuwbui mogelijk en de temperaturen schommelen dan nog rond het vriespunt, maar al snel komt daar verandering in als de wind wegvalt. Na een paar uur zonneschijn komt de temperatuur tussen de 7 en 8 graden te liggen. Omdat de westen- tot zuidwestenwind zwak tot matig van kracht is, wordt het aangenaam terrasweer. Op 2000 meter hoogte wijst de thermometer vaak waarden rond -5 graden aan.

Nieuwe dump in de nacht van zondag op maandag

Lang houdt Koning Winter het niet rustig. Op zondagochtend is het nog vrij zonnig en droog, maar de uitloper van het hogedrukgebied komt dan al snel in de verdrukking. Hoewel het 's middags vrij zacht is met temperaturen tussen de 6 en 10 graden, nadert er vanuit het noordwesten een nieuwe storing en neemt de bewolking toe. De wind draait van zuidwest naar noordwest en wordt krachtiger. Met deze verandering van windrichting, zet koudere lucht weer koers richting de bergen. Langzaam daalt de sneeuwgrens naar 600 tot 800 meter hoogte.

In Beieren en in de omgeving van Bazel en Zürich, verloopt de overgang van zondag naar maandag ronduit regenachtig. Verder naar het zuiden gaat de neerslag op steeds meer plaatsen over in sneeuw. Maandag hangt de storing nog boven het Alpengebied en het sneeuwt nog enige tijd door voordat het later op de dag vanuit het noorden geleidelijk droger wordt en opklaart. Op de meeste plaatsen valt in de periode tussen zondagavond en maandagmiddag tussen de 20 en 40 centimeter sneeuw. Lokaal zijn uitschieters van meer dan een halve meter mogelijk. In de Dolomieten leveren sneeuwbuien tussen 10 en 20 centimeter sneeuw op.

 

Minder sneeuw in de middelgebergtes

Minder neerslag zien we dichter bij huis. Dezelfde weersystemen zorgen in het Sauerland voor enkele centimeters vers en verder naar het oosten, in de Harz, voor 10 tot 15 centimeter.

Heerlijk wintersportweer na maandag

Na maandag breekt er een periode van heerlijk wintersportweer aan. Wie in die dagen op vakantie is, profiteert van een hogedrukgebied met de kern boven Centraal-Europa. Het is vooral droog en wolkenvelden worden afgewisseld met zonnige perioden. De temperatuur ligt overdag rond de 5 graden en 's nachts is er sprake van een paar graden vorst.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.