Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: op en top genieten van heerlijk wintersportweer

54236 - Alpenweer: op en top genieten van heerlijk wintersportweer (3)

Wie onze Facebookpagina in de gaten houdt, kon vanochtend al zien dat het ronduit genieten is in de skigebieden. Gisteren deelden we daar al een aantal webcambeelden van en vandaag een album met een selectie van alle ingezonden foto's die jullie ons gestuurd hebben. Na periodes van sneeuw en regelmatig harde wind, is de rust weer teruggekeerd. Vandaag is het dan wel iets minder zonnig, maar dat is gelukkig van korte duur. Benieuwd naar het weer in de Alpen de komende dagen? Je leest het in dit Alpenweer.

Vandaag een zwakke storing

De afgelopen dagen hebben de wintersporters volop van heerlijk wintersportweer kunnen genieten. Hogedrukgebieden zorgden voor flink wat zon en de lucht was koud en droog genoeg om de sneeuw in conditie te houden. Precies vandaag zijn de omstandigheden even wat minder gunstig, omdat er een zwakke storing zuidwaarts over vrijwel heel het Alpengebied trekt. Daarmee wordt de zon wat getemperd en loopt de temperatuur een aantal graden op. In delen van de Franse en Zwitserse Alpen stijgt de vorstgrens tot ruim boven de 2000 meter hoogte en dat is met name later op de dag te merken aan de sneeuwkwaliteit. Neerslag valt er vrijwel niet. Hooguit een klein beetje in Frankrijk en Zwitserland, maar de hoeveelheden zijn nauwelijks noemenswaardig.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Hogedruk krijgt weer de overhand

Echt van lange duur is de storing niet, vanaf donderdag krijgen hogedrukgebieden weer de overhand. Via een noordoostenwind wordt dan drogere en koudere lucht aangevoerd, wat de wintersportcondities bijna ideaal maakt. De sneeuwkwaliteit blijft dankzij de koude droge lucht zeer goed en ook de zon schijnt volop. Ideaal! Op vrijdag en in het weekend neemt de wind wel wat in kracht toe. Zeker in de meer west en oost gelegen dalen kan het dan flink waaien, wat de gevoelstemperatuur meteen flink kouder maakt. Maar zit je in de zon en uit de wind, dan is het op en top genieten!

Verse sneeuw na het weekend?

De invloed van de hogedrukgebieden neemt na het weekend in onze omgeving geleidelijk af. Enerzijds komen dan storingen vanuit het oosten dichterbij, anderzijds ook lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan. Diverse berekeningen laten zien dat dan met name het zuidelijke deel van de Alpen te maken krijgt met sneeuw van betekenis. Het staat echter nog in de kinderschoenen en is daarom ook nog verre van zeker. Het hogedrukgebied dat op dit moment verantwoordelijk is voor het prachtige weer van de komende dagen, is ook na het weekend nog lang boven Europa aanwezig. De vraag is nu nog waar precies.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.