Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel sneeuw voor de Alpen, maar ook in de Ardennen en Winterberg

53989 - Alpenweer: veel sneeuw voor de Alpen, maar ook in de Ardennen en Winterberg (3)

Na een periode met hoge temperaturen en zelfs regen, is Koning Winter weer helemaal in vorm. De eerste verse sneeuw is de afgelopen dagen al gevallen en komend weekend komt er nog meer aan. Lokaal kan er in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen wel een halve meter sneeuw vallen, maar wel met regionaal grote verschillen. De windrichting zal allesbepalend zijn voor de hoeveelheden. In dit weerbericht lees je de weersvoorspellingen van de komende dagen.

Grote verschillen

De Atlantische Oceaan heeft dit weekend nog grote invloed op het weer in de Alpenlanden. Met een westelijke tot noordwestelijke stroming, worden er meerdere storingen aangevoerd die regionaal de nodige sneeuw gaan opleveren. De verschillen zijn echter groot. Aan de lijzijde van de Alpenhoofdkam zien we dit weekend bijna geen verse sneeuw, terwijl het aan de loefzijde juist flink kan dumpen. De meeste sneeuw valt in de nacht naar zaterdag in Frankrijk en Zwitserland, pas halverwege zaterdag is ook het Oostenrijkse Tirol aan de beurt. Ditzelfde wordt herhaald in de nacht naar zondag, alleen stijgt dan de sneeuwgrens dan naar zo'n 1300 meter hoogte als zachtere lucht zich mengt met koudere lucht. Ook op zondag valt er geregeld verse sneeuw.

Niet overal sneeuw

Maar niet alle skigebieden krijgen een vers wit laagje. Met name in de Italiaanse Alpen en de Oostenrijkse deelstaat Karinthië blijft het droog. Van tijd tot tijd weet hier zelfs de zon door de dikke bewolking heen te dringen. Het blijft wel koud, dankzij de toestroom van koudere lucht. Met de verse sneeuw die daar eerder deze week gevallen is, kun je rekenen goede pistecondities.

Na het weekend keert de rust terug: Kaiserwetter

Na het weekend keert de rust weer even terug in het Alpengebied. Op maandag kan Tirol nog rekenen op enkele sneeuwbuien, maar elders blijft het droog. Vanuit het westen breekt dan op steeds meer plaatsen de zon door. Zonneschijn is alleen niet overal vanzelfsprekend en dat heeft alles te maken met het feit dat er vanuit het noorden langsaam zachtere lucht de Alpen binnenstroomt. De aanwezige koude lucht blijft onderin de dalen hangen, waardoor er hardnekkige 'hochnebel' ontstaat. In de dalen is het dan grijs en grauw met temperaturen onder of rond het vriespunt, maar in de bergen is het schitterend weer. Dit weerbeeld houdt zo'n beetje heel volgende week aan. Vanaf volgend weekend lijkt een noordstroming het weer over te nemen, waardoor het in Oostenrijk en Zwitserland opnieuw flink kan gaan sneeuwen.

Boek nu en profiteer van aantrekkelijke aanbiedingen én verse sneeuw!

Winters weer in de Ardennen en het Sauerland

Storingen die dit weekend de nodige sneeuw brengen in de Alpen, doen hetzelfde in de Ardennen en het Sauerland. In Skiliftkarussell Winterberg kan er wel 15 tot 20 cm verse sneeuw vallen! Ook in de Belgische Ardennen belooft het winters wit te worden. Door het zachtere weer na het weekend is het alleen wel de vraag hoe lang dit blijft liggen. De aangevoerde lucht is maritiem van oorsprong en komt dus van zee. Dit kan de sneeuwkwaliteit in deze gebieden snel aantasten. Als sprake was geweest van droge continentale lucht onder het hogedrukgebied, dan was de sneeuwkwaliteit een stuk beter geweest.

53989 -  (3)
Verse sneeuw in Winterberg
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.