Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: het gaat eindelijk weer sneeuwen in de Alpen!

54342 - Alpenweer: het gaat eindelijk weer sneeuwen in de Alpen! (11)

Na een lange en droge periode met veel zon en hoge temperaturen, verandert het weer geleidelijk aan in de Alpenlanden. Het wordt kouder en in de tweede helft van de week groeit de kans op verse sneeuw in hogere delen van de Alpen. Afgelopen vrijdag werd er al gesproken over mogelijk een vlok sneeuw, maar nu lijkt er zelfs een serieuze hoeveelheid aan te komen. Wat het weer de komende dagen in de Alpen gaat doen, lees je in dit weerbericht.

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Regen en sneeuw in aantocht

Het hogedrukgebied dat de afgelopen tijd voor het rustige en zachte weerbeeld heeft gezorgd, heeft zich teruggetrokken richting het Verenigd Koninkrijk. Op hetzelfde moment zien we een depressie boven het westen van de Middellandse Zee richting het noorden van Italië trekken. Dit systeem gaat vanaf woensdag voor regen en sneeuw zorgen in de Zwitserse Alpen. Donderdag trekt de neerslag verder richting Oostenrijk en ook vrijdag is het grotendeels nat. Op deze dagen overheerst bewolking en is er voor de zon weinig ruimte.

De temperatuur doet eveneens een flinke stap terug. Maandag is het nog ruim 20 graden in Oostenrijk en Zwitserland, maar op woensdag is het ’s middags in Zwitserland nog maar een graad of 12 en daalt de sneeuwgrens naar zo’n 1500 meter hoogte. Richting het weekend komt het nulgraden niveau zelfs onder de 1000 meter te liggen. Al met al kan er in de hogere delen van de Alpen aan het einde van de week zo’n 10 tot 20 cm verse sneeuw vallen. In de dalen valt vooral regen. De verse sneeuw komt als geroepen, het warme weer van de afgelopen tijd heeft sommige pistes flink aangetast.

Opnieuw Saharastof

Een nieuwe wolk Saharastof doet de Alpen deze week ook nog aan. Dinsdag kan de lucht al behoorlijk vertroebelt zijn door de stofdeeltjes, op woensdag en donderdag kan met de neerslag het stof weer neerslaan op de pistes. Zo’n twee weken geleden zorgde Saharastof in de lucht ook al voor bijzondere beelden en hier en daar bruinrode pistes.

Winterberg en Willingen vooral groen

Dichter bij huis, in het Sauerland, nemen de skikansen behoorlijk af. In Winterberg zijn op dit moment nog maar 5 van de 32 liften in bedrijf, wat neer komt op net iets meer dan 2 km aan pistes. Het skigebied laat op de website weten het doel te hebben tot Pasen open te blijven, mochten de sneeuwcondities dat toelaten. Willingen heeft het skiseizoen op 20 maart beëindigd.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.