20 september 2020 door Thijs in Algemeen

Hoeveel sneeuw zal er tijdens de winter 2020 / 2021 weer gaan vallen? Snowplaza vertelt je waar de meeste sneeuw in de bergen ligt, wanneer het weer gaat sneeuwen en hoeveel verse sneeuw er de komende dagen verwacht wordt. Je komt alles te weten over de sneeuwcondities in de skigebieden van de Alpen en de omstandigheden in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. In dit weblog geven we vast een verwachting van de sneeuw in 2020 / 2021. Zo weet jij wanneer je de beste pistecondities kunt verwachten tijdens het komende wintersportseizoen. Bekijk hier de actuele sneeuwhoogtes >

Jaaroverzicht weer en sneeuw

Hoeveel sneeuw 2020 / 2021 zal brengen, kunnen we helaas niet voorspellen. De winter komt echter alweer dichterbij! Op sommige gletsjers draaien de liften alweer en begin december begint het skiseizoen officieel. Wanneer de eerste échte sneeuwdump valt is nog even afwachten. Afgelopen jaar sneeuwde het eind augustus en in september al regelmatig. Van sneeuwstress voor de kerstvakantie was geen enkele sprake, omdat er al een mooie (basis)laag gevallen was. Januari en februari zijn de sneeuwzekerste maanden in de Alpen. Vanaf maart begint de sneeuw weer te smelten, voordeel van de hogere temperaturen is dat je tijdens Pasen vaak skiet in prachtig weer. In het onderstaande overzicht nemen we je in een vogelvlucht mee door een jaar in de Alpen. Maar iedereen weet, niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Sneeuw 2020 / 2021, hopelijk wordt het een mooie winter! Alpenweer terugblik 2019/2020: matige winter na een zeer goede start >

Volop verse sneeuw in Nendaz (maart 2020)


Januari: goede sneeuwkwaliteit

Januari behoort tot de sneeuwzekerste en koudste maanden in de Alpen. Sneeuwhoogtes van tientallen centimeters in het dal komen maar al te vaak voor. De gemiddelde temperatuur in de skigebieden ligt onder de nul graden, waardoor de sneeuw van topkwaliteit blijft. Ook in Winterberg valt in januari vaak prima te skiën. Door het geringe aantal zonuren kunnen de pistes wel ijzig zijn.

Februari: de beste maand om te skiën?

Februari is een populaire skimaand. Statistisch gezien ligt er de meeste sneeuw en aan het einde van de maand laat de zon laat zich al iets vaker zien. Hierdoor liggen de pistes er perfect bij. De dalafdalingen hebben vaak wel te lijden onder de drukte en de stijgende temperaturen. Over het algemeen zijn de omstandigheden echter prima.

Arosa Lenzerheide februari 2020 piste
In Arosa-Lenzerheide lagen de pistes er in februari 2020 geweldig bij

Maart: de sneeuw begint langzaam te smelten

In maart ligt de gemiddelde temperatuur in de skigebieden weer boven het vriespunt. De zon staat hoog aan de hemel en zorgt voor lange, zonnige wintersportdagen. In het dal begint de sneeuw al flink te smelten. Boven de 2000 meter kan men nog altijd op verse sneeuw rekenen. Maart is vaak ook een ideale maand om off-piste te skiën.

April: het skiseizoen is voorbij

Na Pasen stoppen de skiliften met draaien en zit het skiseizoen in veel skigebieden er op. Toch ligt er boven de 2000 meter vaak nog voldoende sneeuw. Door de hoge temperaturen wordt de sneeuw echter snel papperig en ontstaan er al vroeg in de middag ‘buckels’. Om nog optimaal te kunnen genieten moet je dus vroeg opstaan! Voordeel van skiën in april is het heerlijke warme zonnetje.

April 2020 skigebieden gesloten coronavirus
In april 2020 waren alle skigebieden gesloten vanwege het coronavirus

Mei: de dalen zijn weer groen

In mei is zo goed als alle sneeuw in de dalen weggesmolten en de pistes worden langzaam groen. Hoe anders zijn de omstandigheden in de gletsjerskigebieden, waar de temperaturen nog altijd onder nul liggen. Skiën in het voorjaar is mogelijk in tal van skigebieden. Terwijl het in het dal al naar de 15 graden gaat, is het op de gletsjer nog behoorlijk koud.

Juni: alleen nog sneeuw op 3000 m

1 juni is de start van de meteorologische zomer. Op 3000 meter ligt de gemiddelde temperatuur echter nog altijd rond het vriespunt. Soms valt er dus zelfs nog verse sneeuw op deze hoogte! Skiën is in juni 2020 in een handjevol skigebieden mogelijk. Hiertoe behoren doorgaans onder andere de Stubaier Gletscher, Stilfser Joch en Zermatt.

Juli: zomerskiën in de Alpen

Juli is een warme, zonnige, natte maand in de Alpen. De gemiddelde temperaturen in de dalen liggen rond de 18 graden en ook op de hoogste toppen komt het kwik boven nul. Ook is het risico op onweer aanwezig. Toch zijn in juli 2020 o.a. de pistes van de Hintertuxer Gletscher en Saas-Fee geopend.

In juli 2020 lag er in in Ischgl alleen nog sneeuw op de hoogste toppen

Augustus: skiën in de ochtend

In augustus is het nog hoogzomer in de Alpen. De zon schijnt de nodige uren en zomersporters vermaken zich nog volop. In veel skigebieden die geopend zijn tijdens de zomer, kun je alleen tot vroeg in de middag skiën. ’s Middags is de sneeuwkwaliteit niet toereikend.

September: eerste voortekenen van de winter

Tegen het einde van september kan voor het eerst weer een glimp van de winter worden gezien. Soms kan er al een flinke sneeuwbui vallen! Afhankelijk van de sneeuw in 2020, starten ook de eerste gletsjerskigebieden weer met hun skiseizoen.

Oktober: verse sneeuw op de gletsjers

In oktober valt de eerste noemenswaardige sneeuw in de Alpen. De gemiddelde temperatuur in de dalen gaat weer richting de 10 graden en op de hoogste toppen vriest het al flink. In oktober zijn ook de pistes van het populaire Sölden alweer open en start het nieuwe Worldcup seizoen.

gletjser sölden in oktober 2018
Eind oktober '19 lag de gletsjer van Sölden er alweer prachtig bij

November: het skiseizoen begint

In november zet de sneeuw door in het complete Alpengebied. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw kunnen soms ook de pistes van Skiliftkarussell Winterberg of Feldberg alweer open. De sneeuwvalgrens ligt doorgaans rond de 1500 meter, waardoor eind november 2020 alweer een flink aantal skigebieden geopend zullen zijn.

December: sneeuw tijdens Kerst?

Vanaf december ligt de gemiddelde temperatuur in de dalen weer in de buurt van het vriespunt. Witte feestdagen zijn niet gegarandeerd, maar vorig jaar was het wel flink raak. Sneeuwzekere skigebieden in december liggen in ieder geval boven de 2000 meter. Vast staat dat er in december verse sneeuw gaat vallen.

In december 2019 lag er in de Zillertal Arena voldoende sneeuw

Sneeuw 2020 / 2021: de feiten op een rij

Een sneeuwvlok weegt 4 milligram, komt op de piste met een snelheid van 4 km/h en de grootste gemeten sneeuwvlok was maar liefst 38 centimeter groot. Meer informatie over de sneeuw 2020 / 2021 vind je via de volgende links:

Zin gekregen in sneeuw? Plan nu je volgende wintersport >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen