Skip to navigation Skip to main content

Sneeuw 2023/2024: waar en wanneer ligt er sneeuw?

Sneeuw Op Auto
© Spalder Media Group

Hoeveel sneeuw zal er tijdens de winter van 2023 en 2024 gaan vallen? Waar in de bergen ligt de meeste sneeuw? Wanneer gaat het sneeuwen en hoeveel wordt er verwacht? In dit artikel lees je alles over het belangrijkste onderdeel van je wintersport: sneeuw. Je komt alles te weten over de sneeuwcondities in de skigebieden van de Alpen en de omstandigheden in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. In dit blog geven we vast een verwachting van de sneeuw in 2023/2024. Zo weet jij wanneer je de beste pistecondities kunt verwachten tijdens het komende wintersportseizoen. Bekijk hier de actuele sneeuwhoogtes ›

Jaaroverzicht weer en sneeuw

Hoeveel sneeuw skiseizoen 2023/2024 ons zal brengen, kunnen we nog niet voorspellen. Het is bijna september, wat betekent dat we richting de herfst gaan en ook de winter langzaamaan dichterbij komt. Skiën is mogelijk op een handjevol gletsjers in de Alpen, maar voor een echte wintersport met veel sneeuw moet je afreizen naar de andere kant van de wereld. Nog heel even wachten en dan gaat het skiseizoen van de eerste gletsjerskigebieden weer van start en daarna duurt het niet lang meer voordat ook alle andere skigebieden hun liften en pistes openen. We kunnen niet wachten om weer die kant te gaan! En jij? Na een niet echt zomerse zomer wordt het hoog tijd voor wat vrieskou. Vorig jaar werden we begin oktober getrakteerd op de eerste echte dump, zou dat nu misschien al eerder zijn? Het heeft inmiddels alweer wee keer gesneeuwd, zowel eind juli als begin augustus. Laat komende winter maar enorm sneeuwrijk zijn, niet zoals afgelopen winter! Benieuwd naar de bijzonderheden van het afgelopen seizoen? Lees hier de terugblik ›

Januari en februari zijn de meest sneeuwzekere maanden in de Alpen. Vanaf maart begint de sneeuw weer te smelten, voordeel van de hogere temperaturen is dat je tijdens Pasen vaak skiet met prachtig weer. In het onderstaande overzicht nemen we je in een vogelvlucht mee door een jaar in de Alpen. Maar iedereen weet, niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Sneeuw 2023/2024, hopelijk wordt het een mooie winter!

Sneeuw 2023/2024: wanneer valt er veel sneeuw?
Gaat het tijdens skiseizoen 2023/2024 weer flink dumpen?

Januari: goede sneeuwkwaliteit

Wil jij op wintersport in januari 2024? Dan profiteer je doorgaans van een goede sneeuwkwaliteit. De dalen zijn vaak helemaal wit gekleurd, op de daken van de huizen ligt een laagje sneeuw en ook op de pistes zijn de sneeuwhoogtes serieus. De gemiddelde temperatuur in de skigebieden ligt onder de nul graden, waardoor de sneeuw van goede kwaliteit blijft. Houd er rekening mee dat het ook flink koud kan zijn in deze maand. Bereid je qua skikleding dus goed voor als je de piste op gaat. Ook in Winterberg valt in januari vaak prima te skiën. Door het geringe aantal zonuren kunnen de pistes wel ijzig zijn.

Februari: de beste maand om te skiën?

Februari is een populaire skimaand. Statistisch gezien ligt er de meeste sneeuw en aan het einde van de maand laat de zon laat zich al iets vaker zien. Hierdoor liggen de pistes er perfect bij. De dalafdalingen hebben vaak wel te lijden onder de drukte en de stijgende temperaturen. Over het algemeen zijn de omstandigheden echter prima. Staat een wintersport in februari 2024 bij jou op de planning? Houd er rekening mee dat dit ook de maand van de voorjaarsvakantie is (lees meer over krokusvakantie in Oostenrijk, in Italië, in Frankrijk of in Zwitserland). Het is lekker druk in de skigebieden. Iedereen wil graag profiteren van de sneeuw die in de winter van 2023/2024 gevallen is.

Maart: de sneeuw begint langzaam te smelten

In maart gaat de lente van start. De winter is aan het eind van de maand officieel voorbij en dat merk je aan de sneeuwcondities. De dagen worden steeds langer, de zon krachtiger en die is bovendien ook vaker aanwezig. In maart ligt de gemiddelde temperatuur boven het vriespunt, waardoor de sneeuw vooral in het dal flink begint te smelten. Dalafdalingen worden snel papperig, maar bovenop de berg zijn de condities prima. Een wintersport in maart 2024 is heerlijk. De rust keert na de krokusvakantie weer terug en de kans op een lekkere lunch in de zon op een terras wordt steeds groter. Maart is vaak ook een ideale maand om off-piste te skiën.

Wintersport in het voorjaar in maart

April: het skiseizoen is voorbij

April is de maand waar we het minst naar uitkijken. Niet vanwege de sneeuw, maar omdat deze maand voor veel skigebieden het einde van het skiseizoen betekent. Na Pasen stoppen veel liften met draaien en is het gedaan met de pret. April is een heerlijke maand voor een wintersport. Op de pistes is het heerlijk rustig, van rijen voor de skiliften is vrijwel geen sprake en de zon is vaak aanwezig. Nadeel is dat vooral de lager gelegen pistes snel papperig worden en door de zon en hogere temperaturen neemt de kwaliteit van de sneeuw die tijdens skiseizoen 2023/2024 gevallen is, snel af. Profiteer dus vooral 's ochtends van de pistes. Voordeel van skiën in het voorjaar is het heerlijke warme zonnetje.

Mei: de dalen zijn weer groen

In mei is zo goed als alle sneeuw in de dalen weggesmolten en de pistes worden langzaam groen. Hoe anders zijn de omstandigheden in de gletsjerskigebieden, waar de temperaturen nog altijd onder nul liggen. Je kunt dus ook in deze maand nog een paar dagen op de latten staan. Skiën in het voorjaar is mogelijk in tal van skigebieden. Terwijl het in het dal al naar de 15 graden gaat, is het op de gletsjer nog behoorlijk koud. Skiën in mei: hier kan het ›

Juni: alleen nog sneeuw op 3000 meter hoogte

1 juni is de start van de meteorologische zomer. Op 3000 meter ligt de gemiddelde temperatuur echter nog altijd rond het vriespunt. Soms valt er dus zelfs nog verse sneeuw op deze hoogte! Skiën is in juni 2024 nog in een handjevol skigebieden mogelijk. Hiertoe behoren doorgaans onder andere de Stubaier Gletscher, Stilfser Joch en Zermatt.

Juli: zomerskiën in de Alpen

Juli is een warme en zonnige, maar ook natte maand in de Alpen. De gemiddelde temperaturen in de dalen liggen rond de 18 graden en ook op de hoogste toppen komt het kwik boven nul. Ook is het risico op onweer aanwezig. Toch zijn in juli 2024 o.a. de pistes van de Hintertuxer Gletscher en Saas-Fee geopend. Skiën in juli is ideaal voor iedereen die geen genoeg krijgt van skiën en sneeuw. 

Skiën in de zomer, op de gletsjers ligt sneeuw
© Spalder Media Group
Volop zon in juli!

Augustus: skiën in de ochtend

Ligt er sneeuw in de zomer van 2024? Het antwoord is ja. Sterker nog, in deze maand kan het zelfs af en toe nog sneeuwen. Als het bovenop de berg maar koud genoeg is. Andere kant van het verhaal is dat het in deze maand ook hoogzomer is in de Alpen. De zon is krachtig en de temperaturen vaak hoog. Laten we in ieder geval hopen dat augustus 2024 niet zo warm wordt als dit jaar. Nu moesten veel zomerskigebieden noodgedwongen vroegtijdig sluiten. Skiën in augustus behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn een aantal skigebieden open voor zomerskiën in de Alpen. Zet de wekker vroeg en profiteer vooral 's ochtends van de pistes!

September: de eerste voortekenen van de winter

September is de maand na de zomervakantie. Langzaam denkt iedereen weer aan wintersport en het boeken van de skivakantie. In deze maand zijn de eerste sneeuwdumpen hoog in de bergen weer mogelijk. Gletsjerskigebieden starten het skiseizoen en het wintersportvlammetje wordt weer aangewakkerd. Ga jij skiën in september? Afhankelijk van de sneeuw in 2024, starten ook de eerste gletsjerskigebieden weer met hun skiseizoen.

Oktober: verse sneeuw op de gletsjers

In oktober komt de winter steeds dichterbij. Nog meer skigebieden openen hun eerste liften en pistes en wie dat wil, kan in deze maand al van een heerlijke skivakantie genieten. In oktober valt de eerste noemenswaardige sneeuw in de Alpen. De gemiddelde temperatuur in de dalen gaat weer richting de 10 graden en op de hoogste toppen vriest het al flink. In oktober zijn ook de pistes van het populaire Sölden alweer open en start het nieuwe World Cup-seizoen. Bekijk hier de World Cup-kalender ›

sneeuw 2023/2024. Kun je skiën in oktober?
Skiën in de herfstvakantie? Doen!

November: het skiseizoen begint

In november zet de sneeuw door in het complete Alpengebied. In deze maand kan het zelfs al gigantisch dumpen, ook in de dalen. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw kunnen soms ook de pistes van skigebieden dichtbij als Skiliftkarussell Winterberg of Feldberg alweer open. De sneeuwvalgrens ligt doorgaans rond de 1500 meter, waardoor eind november alweer een flink aantal skigebieden geopend zullen zijn. Op wintersport in november? Doen!

December: sneeuw met Kerst?

En dan de mooiste maand van het jaar: december. De maand van kerst en oud en nieuw, lichtjes, kerstmarkten en gezelligheid, maar ook de maand waarin de winter officieel van start gaat, maar waarin de sneeuwcondities wisselend kunnen zijn. Valt er sneeuw met Kerst? Laten we het hopen! Vanaf december ligt de gemiddelde temperatuur in de dalen weer in de buurt van het vriespunt. Witte feestdagen zijn niet gegarandeerd, maar vorig jaar was het wel flink raak. Sneeuwzekere skigebieden in december liggen in ieder geval boven de 2000 meter. Iets om mee rekening te houden als je in december je wintersport boekt. Krijgen we een witte Kerst in 2023 en 2024?

Wintersport kerstvakantie

Sneeuw 2023/2024: de feiten op een rij

Een sneeuwvlok weegt 4 milligram, komt op de piste met een snelheid van 4 km/h en de grootste gemeten sneeuwvlok was maar liefst 38 centimeter groot. Meer informatie over de sneeuw 2023/2024 vind je via de volgende links:

Zin gekregen in sneeuw? Plan nu je volgende wintersport ›

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.