6 mei 2018 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Zomerskiën op de gletsjer in het zonnetje

Skiën in de zomer? Ja hoor dat kan! Wie z’n wekker lekker vroeg zet kan in juni, juli, augustus en september in meerdere gebieden in de Alpen zomerskiën. In dit artikel geeft Snowplaza je een overzicht van alle geopende skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië met een korte beschrijving, tips, openingstijden, sneeuwhoogtes en webcams. Zo kun je je thuis alvast voorbereiden op zomerskiën op één van de gletsjers in Europa. En zomerskiën is toch echt heel anders dan in de winter, dus we geven je ook nog wat praktische tips voor een wintersport in de zomer.

Zomerskiën in de Alpen

In de zomer van 2018 zijn meerdere skigebieden geopend. De Hintertuxer Gletscher en Zermatt zijn als enige skigebieden 365 dagen per jaar geopend, terwijl andere gebieden zoals Les Deux Alps, Tignes en de Stilfser Joch gedurende een bepaalde periode in de zomer geopend zijn. De Kitzsteinhorn in Kaprun is nog tot eind juli geopend en de Stubaier gletscher sluit begin juni haar liften voor wintersporters. Hieronder een overzicht van alle zomer skigebieden in de Alpen.

Hintertuxer Gletscher: 365 dagen per jaar geopend

De Hintertuxer Gletscher ligt op een sneeuwzekere 3.000 meter hoogte en is het enige skigebied in Oostenrijk dat het hele jaar haar lift laat draaien voor skiërs en snowboarders. In de zomer zijn er ongeveer 20 km aan pistes geopend. Ook is er een funpark met een 100 meter lange superpipe voor freestylers open in de zomer.

Zomer skiën op de Hintertuxer Gletscher

(Foto: © Hintertuxer Gletscher)

Zermatt: grootste zomerskigebied van de Alpen

Het zomerskigebied Matterhorn Glacier Paradise van Zermatt is met 21 km aan pistes de grootste in de Alpen. De afdalingen hier zijn super breed en lekker lang. De gletsjer is dan ook populair bij de diverse skiteams die hier in de zomer komen trainen. Je kunt hier de hele zomer skiën.

Stilfers Joch: alleen geopend in de zomer

Het skigebied op de Stilfser Joch - of Passo di Stelvio in het Italiaans – is alleen in de zomer geopend. In de winter ligt er zoveel sneeuw op de pas die naar het skigebied leidt, dat het gebied onbereikbaar is. In de zomer vind je hier een leuk skigebied met een kleine 10 km aan voornamelijk blauwe pistes.

Stilfers Joch

Mölltaler Gletscher: de meeste sneeuw

Vanaf half juni kun je ook weer skiën op de andere Oostenrijkse gletsjer die open is in de zomer: de Mölltaler Gletscher. Ook deze gletsjer is bijna het hele jaar door geopend. De pistes liggen hier allemaal boven de 2800 meter. De pistes op de Schareck (3122 meter) staan bekend als de meest sneeuwzekere afdalingen van de Alpen, hier ligt altijd ruim 2 meter sneeuw!

Les Deux Alpes: feest, fun en actie

In Les Deux Alpes kun je in de zomer niet alleen skiën, maar ook de après-ski gaat hier gewoon door! Vanaf 23 juni tot 26 augustus 2018 zijn de pistes op de gletsjer geopend. Een letterlijk hoogtepunt is het uitgebreide funpark met kickers tot 20 meter hoogte.

Het skigebied van Les Deux Alps

(Foto: © Office de Tourisme Les 2 Alpes / Bruno LONGO)

Tignes: zomerskiën op de Grand Motte gletsjer

Tignes-Val d'Isère ligt in het legendarische skigebied Espace Killy en is dankzij de hoge ligging één van de sneeuwzekerste gebieden van de Alpen. Vanaf 12 juli tot 6 augustus zijn de pistes op de Grand Motte geopend van 6:15 tot 15:45 uur en van 7 augustus tot 1 september van 9:15 tot 15:45 uur. De afdalingen liggen hier allemaal boven de 3000 meter hoogte.

Zomerskigebied Tignes

Saas-Fee: al om 07.00 uur op de piste

Je kunt om 07.00 uur al in de eerste lift stappen in Saas-Fee en zo genieten van de beste pistecondities. Aangekomen op 3500 meter hoogte kun je koffie drinken in het hoogste pisterestaurant dat kan draaien om vervolgens te genieten van ruim 20 km aan afdalingen. Het zomerskigebied is geopend vanaf 14 juli 2018.

Stubaier Gletscher: het grootste gletsjer skigebied

Tot 3 juni 2018 kun je nog skiën in het grootste gletsjer skigebied van Oostenrijk: de Stubaier Gletscher. In de winter zijn er ruim 40 km aan pistes geprepareerd, maar in de zomer zijn alleen de eenvoudige afdalingen op het bovenste gedeelte van de Schaufelspitze (3333 m) geopend.

Kitzsteinhorn in Kaprun: skigebied voor gevorderden

Op de gletsjer van de Kitzsteinhorn/Maiskogel – Kaprun zijn niet alleen brede en gemakkelijke pistes geopend in de zomer, hier kunnen ook gevorderde wintersporters wat meer uitdaging vinden. Je kunt in 2018 nog tot 22 juli op deze enige gletsjer in het Salzburgerland skiën. Naast skipistes is er ook een groot funpark en langlaufloipes geopend.

Kitzsteinhorn zomerskiën

De Kitzsteinhorn in Kaprun

Zomerskiën: praktische tips

Skiën in de zomer is heel anders dan in de winter, daarom hierbij enkele praktische tips om rekening mee te houden:

  • Zet de wekker vroeg! In de meeste zomerskigebieden kun je al rond 07.15 uur in de lift stappen en dat is niet voor niets. Door de enorme kracht van de zon is skiën vooral in de (vroege) ochtend mogelijk, daarna wordt het snel papperig.
  • Vergeet ondanks de vriendelijke temperaturen niet gewoon je ski uitrusting mee te nemen: skikleding, skihandschoenen en skihelm. Deze items beschermen je niet alleen tegen weersinvloeden, maar ook tegen blessures.
  • Smeren, smeren en nog eens smeren. De zon is super sterk op grote hoogte en door de weerkaatsing in de sneeuw. Smeer je dus goed in met een hoge factor zonnecrème. Bescherm ook je ogen goed tegen de zon met een skibril of zonnebril.
  • Drink voldoende. Door de hoge temperaturen verlies je relatief veel vocht, zorg ervoor dat je dit goed aanvult, zeker omdat je ook op grote hoogte bent.

door henk de boterbouwer op 31 oktober

nice to see thank youEigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen