Skip to navigation Skip to main content
Piste Hintertuxer Gletscher

Skiën in de zomer op de gletsjer? Dat kan prima! Ook in de zomermaanden kun je op de latten staan en daarvoor hoef je echt niet meteen naar de andere kant van de wereld. Wie de wekker lekker vroeg zet, kan in juni, juli, augustus en september in meerdere skigebieden in de Alpen zomerskiën. Er is dan een handjevol gletsjerskigebieden geopend voor een 's zomerse wintersport. In dit artikel vind je een overzicht van alle geopende skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Zo kun je je thuis alvast voorbereiden op zomerskiën op een van de gletsjers in Europa.

Zomerskiën in de Alpen op een gletsjer

De meeste skigebieden sluiten na Pasen hun liften en pistes, maar in een handjevol blijft een wintersport ook daarna nog mogelijk. Wie wil kan in mei nog skiën in een aantal hooggelegen skigebieden en in de maanden daarna op de gletsjer. Zelfs in de zomer zijn er gletsjers geopend waarop je kunt skiën. Op de Hintertuxer Gletscher en gletsjer boven Zermatt is skiën zelfs het hele jaar door mogelijk en op de Stilfser Joch kun je vanwege de vele sneeuwval in de winter, alleen in de zomermaanden de gletsjer op voor skiplezier. Wil jij deze zomer eens iets anders dan zon, zee strand? Waarom ga je niet zomerskiën op een gletsjer? Hier kun je terecht!

Hintertuxer Gletscher: 365 dagen per jaar geopend

De Hintertuxer Gletscher ligt aan het einde van het Zillertal en is het enige skigebied in Oostenrijk waar je 365 dagen per jaar op de latten kunt staan. Winter, lente, zomer én herfst! In de wintermaanden is er zo'n 60 km aan pistes geopend en afhankelijk van de sneeuwcondities kun je 's zomers op zo'n 20 km aan pistes skiën. Bovendien is er een uitgebreid funpark waar freestylers terecht kunnen. De pistes reiken tot 3250 meter hoogte.

Zomerskiën op de Hintertuxer Gletscher
365 dagen per jaar kun je skiën op de Hintertuxer Gletscher!

Stilfser Joch: alleen geopend in de zomer

Het skigebied op de Stilfser Joch in de Ortler-regio, of Passo dello Stelvio in het Italiaans, is alleen in de zomer geopend. In de winter ligt er simpelweg zoveel sneeuw op de pas die naar het skigebied leidt, dat het onbereikbaar is. Nadat de pas weer is geruimd, opent het gletsjerskigebied begin juni haar liften en pistes. Zomerskiën kan hier op zo'n 10 km aan pistes die voornamelijk blauw van kleur zijn.

Zermatt: grootste zomerskigebied van de Alpen

Het zomerskigebied Matterhorn Glacier Paradise van Zermatt is met 21 km aan pistes de grootste in de Alpen. Net zoals op de Hintertuxer Gletscher, kun je ook hier het hele jaar door terecht voor skiplezier. De afdalingen hier zijn super breed en lekker lang. Regelmatig is het genieten van een spectaculair zicht op de iconische Matterhorn. De gletsjer is dan ook populair bij de diverse skiteams die hier in de zomer komen trainen. Je kunt hier de hele zomer skiën. Overigens kun je ook vanuit het Italiaanse Breuil-Cervinia de piste op.

Skiën in de zomer op de gletsjer van Zermatt
Het hele jaar door kun je skiën in Zermatt!

Les Deux Alpes: feest, fun en actie

Skiën in de zomer in Frankrijk? Ook dat is mogelijk! In Les Deux Alpes kun je in de zomer niet alleen skiën, maar ook de après-ski gaat hier gewoon door! Vanwege de vele sneeuwhoeveelheden van afgelopen seizoen is het skigebied op de gletsjer dit jaar extra lang open, van 29 april tot 7 juli. Het zomerskigebied is ongeveer 90 hectare groot en ligt tussen de 3200 en 3600 meter hoogte. Naast fijne blauwe afdalingen is er ook een 18 hectare groot funpark. Ook professionals weten de weg naar Les Deux Alpes te vinden. Er wordt hier volop getraind in de zomer.

Saas-Fee: vroeg de piste op

Saas-Fee is op een aantal maanden na, bijna het hele jaar door geopend. Vanaf 8 juli kun je hier al om 07.00 uur in de lift stappen richting het gletsjerskigebied Mittelallalin, om zo te genieten van de beste pistecondities. Eenmaal aangekomen op 3500 meter hoogte, kun je eerst iets drinken in het hoogstgelegen draaiende restaurant of een bezoek brengen aan de ijsgrot, om vervolgens van de pistes te genieten. Zomerskiën in Saas-Fee kan op zo'n 20 km aan pistes en ook is er een uitgebreid funpark aanwezig.

Skiën in de zomer op de gletsjer van Saas-Fee
Skiën in een waanzinnige gletsjeromgeving in Saas-Fee!

Tignes: zomerskiën op de Grande Motte

Tignes en Val d'Isère vormen in de wintermaanden samen een skigebied met ruim 300 km aan pistes, maar beschikken 's zomers elk over een eigen zomerskigebied. Vanuit Tignes kun je skiën op de Grande Motte en vanuit Val d'Isère op de Glacier du Pisailles. Zomerskiën op de gletsjer kan in Val d'Isère van 8 juni tot 5 juli tussen 2725 en 3300 meter hoogte. Drie pistes zijn geopend voor toeristen en vier voor wedstrijdskiërs om erop te trainen. Je kunt met de auto via de Col de l'Iseran naar het begin van de gletsjer rijden. Het skigebied op de Grande Motte telt - afhankelijk van de sneeuwcondities - zo'n 20 km aan pistes en is dagelijks open van 22 juni tot 21 juli. Je skiet hier tussen 2724 en 3456 meter hoogte en ook langlaufen is mogelijk.

Ook hier in Europa kun je op de latten staan

Maar niet alleen in de Alpen kun je skiën in de zomer, ook daarbuiten zijn er mogelijkheden. Onder andere in Noorwegen:

  • Het Fonna Glacier Ski Resort in Noorwegen ligt op 1530 meter hoogte en het laagste punt op 1250 meter. Voor iemand die altijd in de Alpen skiet, is dat bijna niet voor te stellen. Al helemaal niet als je zegt dat dit skigebied alleen in de zomer geopend is. Fonna ligt voor Noorse begrippen juist erg hoog. Het is een klein gebied met slechts 4 pistes en 1 sleeplift. Daarentegen zijn er wel 3 funparks aanwezig.
  • Het Galdhøppiggen Sommerskisenter in Noorwegen is alleen in de zomer geopend. Het is een klein gebied met slechts enkele kilometers aan pistes, maar je kunt hier kun je veel meer dan alleen skiën. Zo kun je bijvoorbeeld ook een van de gezellige plaatsjes in de buurt bezoeken.
  • Een van de populairste zomerskigebieden van Noorwegen is Stryn. Wanneer de andere gebieden sluiten, opent dit gebied haar deuren weer. Hier kun je hartje zomer skiën in een van de grootste skigebieden in de zomer in Noorwegen! Er zijn slechts twee liften, maar die bieden wel toegang tot een geweldig terrein.

Zomerskiën: praktische tips

Skiën in de zomer is heel anders dan in de winter, daarom hierbij enkele praktische tips om rekening mee te houden:

  • Zet de wekker vroeg! In de meeste zomerskigebieden kun je extra vroeg in de lift stappen en dat is niet voor niets. Door de enorme kracht van de zon is skiën vooral in de (vroege) ochtend mogelijk, daarna wordt het snel papperig. Vroeg opstaan dus.
  • Vergeet ondanks de vriendelijke temperaturen niet gewoon je ski uitrusting mee te nemen: skikleding, skihandschoenen, skibril en skihelm. Deze items beschermen je niet alleen tegen weersinvloeden, maar ook tegen blessures.
  • Smeren, smeren en nog eens smeren. De zon is super sterk op grote hoogte en door de weerkaatsing in de sneeuw. Smeer je dus goed in met een hoge factor zonnecrème. Bescherm ook je ogen goed tegen de zon met een skibril of zonnebril. Bijvoorbeeld deze zonnebrand ›
  • Drink voldoende. Door de hoge temperaturen verlies je relatief veel vocht, zorg ervoor dat je dit goed aanvult, zeker omdat je ook op grote hoogte bent. En nee, niet alleen maar bier! ;-)
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.