Skip to navigation Skip to main content
Skiën Sölden

Skigebieden in de Noord-Alpen: een overzicht

Regelmatig lees je in het weerbericht over hoe de situatie is in de skigebieden in de Noord-Alpen, maar welke skibestemmingen liggen daar nu eigenlijk? En wanneer sneeuwt het er dan precies? Skigebieden in de Noord-Alpen liggen ten noorden van de Alpenhoofdkam, ook wel de noordkant genoemd. Hieronder vallen de meeste skibestemmingen in Oostenrijk en Zwitserland en ook een klein deel van de Franse Alpen. Op deze pagina vind je een overzicht.

Wat is de noordkant van de Alpenhoofdkam?

Allereerst wil je natuurlijk weten wat er bedoeld wordt met de Alpenhoofdkam. Dit is een keten van de hoogste bergtoppen van de Alpen die van west naar oost dwars over het Alpengebied loopt, maar in de Franse Alpen afbuigt naar de Middellandse Zee. Als we in het Alpenweer spreken over skigebieden in de Noord-Alpen, dan bedoelen we daarmee de skibestemmingen ten noorden van de Alpenhoofdkam. Als je op het kaartje hieronder kijkt, dan zie je dat de Noord-Alpen een groot deel van Oostenrijk en Zwitserland beslaan, maar ook een klein gedeelte van de Franse Alpen.

Noord-Alpen op de kaart

Wanneer valt er (veel) sneeuw in de Noord-Alpen?

Meestal valt sneeuw of in de Noord-Alpen, of in de Zuid-Alpen óf in de West-Alpen en dat heeft alles te maken met de Alpenhoofdkam. Deze vormt een belangrijke barrière en wordt ook wel weerscheiding genoemd. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er wel een meter verse sneeuw valt aan de noordkant, terwijl het aan de zuidkant zonnig en droog is. Of er veel sneeuw valt in de Noord-Alpen heeft alles te maken met de windrichting en of het koud en vochtig genoeg is. 

Veel sneeuw bij deze windrichtingen

Bij stromingen (dus windrichtingen) vanuit het noorden, noordoosten en noordwesten profiteert vooral de noordkant van verse sneeuw. Bij een zogeheten Nord(west)stau stroomt koude lucht vanuit het noorden/noordwesten richting de Alpen. Eenmaal bij de Alpen aangekomen, wordt dit omhooggeduwd en daarmee afgekoeld. Deze koude, vochtige lucht gaat condenseren, waardoor er wolken met neerslag ontstaan. Is het koud en vochtig genoeg, dan kan er in de skigebieden in de Noord-Alpen een dik pak sneeuw vallen. Aan de andere kant van de Alpenhoofdkam, de zuidkant, daalt deze luchtsoort weer en wordt daarmee droger. Hier ontstaat dan een Nordföhn.

Inneralpine gebieden

Skigebieden die dicht bij de Alpenhoofdkam liggen, dus op het grensgebied aan de noord-, zuid- of westkant, behoren tot de inneralpine gebieden. Dit soort bestemmingen liggen centraler in de Alpen en profiteren van sneeuw vanuit alle richtingen. Ook zijn deze gebieden minder gevoelig voor föhnwind en is het hier vaak droger en zonniger.

Wintersport in de Noord-Alpen

In het weerbericht kunnen we moeilijk alle skigebieden opnoemen waar sneeuw valt of andere condities gelden. Daarom spreken we bijna altijd van de Noord-Alpen of noordkant van de Alpenhoofdkam. We kunnen ons voorstellen dat al die weertermen best lastig zijn. Als je een wintersport op de planning hebt staan in een bepaald skigebied, dan wil je gewoon weten of er sneeuw valt of dat de zon gaat schijnen. Daarom op deze pagina een overzicht met skigebieden in de Noord-Alpen, zodat jij snel kunt kijken waar jouw favoriete skibestemming ligt.

Gurgl is een van de skigebieden in de Noord-Alpen

Skigebieden in de Noord-Alpen in Oostenrijk

De meeste Oostenrijkse skigebieden liggen in de Noord-Alpen. Het gaat hier om skibestemmingen in de deelstaten Vorarlberg, Noord-Tirol, Salzburgerland en Steiermark. Osttirol en Karinthië behoren tot de Zuid-Alpen. Hieronder lichten we een aantal skigebieden in de Noord-Alpen in Oostenrijk aan je uit:

Ook deze skigebieden liggen in de Noord-Alpen in Oostenrijk:

Ehrwald is een skidorp met skigebied in de Noord-Alpen

Skigebieden in de Noord-Alpen in Zwitserland

Het grootste gedeelte van de Zwitserse skigebieden valt onder de Noord-Alpen. Alleen het kanton Ticino niet en het uiterste zuiden van het kanton Graubünden. Die worden beide tot de Zuid-Alpen gerekend. Hieronder lichten we een aantal skigebieden aan je uit.

Ook deze skigebieden liggen in de Noord-Alpen in Zwitserland:

Skigebieden in de Noord-Alpen in Duitsland

Ook de skigebieden in de deelstaat Beieren, in het zuiden van Duitsland, behoren tot de Noord-Alpen. Hieronder lichten we er een aantal uit.

Ook deze skigebieden liggen in de Noord-Alpen in Duitsland:

Skigebieden in de Noord-Alpen in Frankrijk

Een klein gedeelte van de Franse Alpen valt onder de Noord-Alpen. We lichten hieronder een aantal skigebieden aan je uit:

Ook deze skigebieden liggen in de Noord-Alpen in Frankrijk:

Avoriaz in Les Portes du Soleil ligt aan de noordkant

Skigebieden aan de noordkant van de Alpen op de kaart

Uiteraard liggen er nog veel meer skigebieden aan de noordkant. De meeste vind je op het kaartje hieronder. De Alpenhoofdkam is hier grof ingetekend om je een beeld te geven van de scheiding met de zuidkant, maar kan hier en daar wat afwijken.