Skip to navigation Skip to main content
Val Cenis Skigebied Frankrijk

Skigebieden in de West-Alpen: een overzicht

Regelmatig lees je in het Alpenweer over skigebieden in de West-Alpen, maar welke skibestemmingen zijn dit nu precies? En hoe zit het met de sneeuwval aan deze kant van het Alpengebied? Skigebieden in de West-Alpen liggen ten westen van de Alpenhoofdkam. Het gaat hierbij om een groot deel van de Franse Alpen en een klein gedeelte van de Zwitserse Alpen. Op deze pagina vind je een overzicht en handige kaart.

Wat is de westkant van de Alpenhoofdkam?

Om de weerberichten overzichtelijk te houden, spreken we over de verschillende delen van de Alpen. De Alpenhoofdkam is een keten met de hoogste bergtoppen van de Alpen, welke van west naar oost dwars over het Alpengebied loopt. In de Franse Alpen buigt deze keten af naar beneden, richting de Middellandse Zee. De Alpenhoofdkam vormt wat weer betreft een belangrijke scheidingslijn en heeft een noord-, zuid- en een westkant. Op onderstaand kaartje is de Alpenhoofdkam grof ingetekend. Het lichtroze vlak geeft de West-Alpen aan. Een groot deel van de skigebieden in de Franse Alpen ligt aan de westkant van de Alpenhoofdkam en ook een klein deel van de Zwitserse skigebieden.

De West-Alpen op de kaart

Wanneer valt er (veel) sneeuw in de West-Alpen?

Over het algemeen valt er of sneeuw in de West-Alpen, of in de Noord-Alpen of in de Zuid-Alpen. Dat heeft alles te maken met de Alpenhoofdkam. De keten van hoogste bergtoppen van de Alpen vormt namelijk een belangrijke barrière en wordt daarom ook wel een weerscheiding genoemd. Het kan voorkomen dat er alleen sneeuw valt in de West-Alpen en dat het in de rest van het Alpengebied droog blijft met zelfs een stralend zonnetje. Of er veel sneeuw valt in de West-Alpen heeft alles te maken met de windrichting en of het tegelijkertijd koud en vochtig genoeg is.

Sneeuw bij deze windrichtingen

Zoals je op het kaartje hierboven hebt kunnen zien, buigt de Alpenhoofdkam langs de Frans-Italiaanse grens af naar het zuiden. Dat maakt de weersituatie in de Franse Alpen ietwat bijzonder. Skigebieden in de Franse West-Alpen profiteren vooral van westelijke windrichtingen ofwel westelijke stromingen. Er valt vooral veel sneeuw bij een ietwat mildere stroming vanuit het zuidwesten/noordwesten (Weststau). Dan is de stuwing optimaal. De lucht stroomt tegen de Alpen aan en wordt hier omhoog geduwd en daarmee afgekoeld. Dit gaat condenseren, waardoor wolken met neerslag ontstaan. Als het koud en vochtig genoeg is, kan er in de skigebieden in de West-Alpen een dik pak sneeuw vallen. Mild klinkt niet per se ideaal, maar de meeste skigebieden liggen op ruime hoogte waardoor er meer dan genoeg sneeuw valt. Dit soort stromingen komen gedurende het winterseizoen met regelmaat voor.

Bijzonderheden

Bij stromingen vanuit het noorden liggen de Franse Alpen, met uitzondering van de gebieden rondom de Mont Blanc (Franse Noord-Alpen), veelal in de luwte. In dat geval valt hier niet tot nauwelijks sneeuw. De zuidelijke West-Alpen of Franse Zuid-Alpen profiteren van zowel sneeuw vanuit het zuiden als uit het westen. Het gaat hier om skigebieden ten noorden van National Parc Les Écrins. Tot slot zijn er ook nog de inneralpine gebieden, oftewel de skigebieden dicht bij of op de Alpenhoofdkam. Zij profiteren van sneeuw uit alle windrichtingen en zijn minder gevoelig voor föhnwinden.

Wintersport in de West-Alpen

Gedurende het winterseizoen geven we je in het Alpenweer regelmatig updates over het weer in de bergen. Omdat we moeilijk alle gebieden waar mogelijk sneeuw valt kunnen opnoemen, spreken we van de West-Alpen, Noord-Alpen en Zuid-Alpen. Al die verschillende weertermen kunnen nog weleens voor verwarring zorgen. Daarom vind je op deze pagina een aantal uitgelichte skigebieden in de West-Alpen en een overzicht met alle skibestemmingen op de kaart. Dan weet jij vanaf nu waar jouw favoriete skigebied ligt en kun je zo ook eenvoudiger het wintersportweer in de gaten houden.

Val Cenis is een van de skigebieden in de West-Alpen

Skigebieden in de West-Alpen in Frankrijk

Een groot deel van de skigebieden in Frankrijk ligt in de West-Alpen, dan wel in de noordelijke of zuidelijke. Hieronder lichten we er een aantal aan je uit.

Ook deze skigebieden liggen in de Franse West-Alpen

Avoriaz is een wintersportplaats in de West-Alpen
© Spalder Media Group

Skigebieden in de West-Alpen in Zwitserland

Een klein deel van de Zwitserse skigebieden ligt in de West-Alpen. Het gaat hierbij vooral om skibestemmingen in Wallis, maar ook een klein gedeelte Bern en Vaud. Hieronder lichten we een aantal gebieden in Zwitserland aan je uit.

Ook deze skigebieden liggen in de Zwitserse West-Alpen

Skigebieden aan de westkant van de Alpen op de kaart

Naast bovengenoemde skigebieden liggen er nog veel meer wintersportbestemmingen in de West-Alpen. De meeste vind je op het kaartje hieronder. Hierop is de Alpenhoofdkam grof ingetekend om je een beeld van de scheiding met de noord- en zuidkant te geven. Het kan hier en daar wat afwijken.