Skip to navigation Skip to main content

10 dingen die je NIET in Oostenrijk moet doen

Piste SKi Juwel
© Spalder Media Group

Oostenrijk is het meest geliefde wintersportland onder Nederlanders. Met meer dan 7000 kilometer aan pistes, gezellige après-ski en authentieke dorpen is dit een paradijs voor de Nederlandse wintersporter. Er wordt zelfs gesteld dat het skiën op de Arlberg is uitgevonden. De Oostenrijkers zijn een trots volk en daardoor is het maar wat belangrijk om goed met hun gebruiken en tradities om te gaan. Als je het woord ‘Pickerl’ gebruikt voor je vignet scoor je bijvoorbeeld meteen een goede beurt! Na het lezen van dit weblog ben je compleet voorbereid op je wintersport in Oostenrijk en kijkt de lokale bevolking je niet met scheve ogen aan.

1. Oostenrijkers met Duitsers verwisselen

De Oostenrijkers zijn trots op hun taal en spreken een sterk aan het Beiers gerelateerde variant van het Duits. Ook zijn er in de taal diverse woorden opgenomen uit het Hongaars, Boheems, Jiddisch, Sloveens en Kroatisch. Zie een Oostenrijker vooral niet aan voor een Duitser, dat is net alsof je Belg tegen een Nederlander zegt. 16 Duitse woorden die je moet weten voor je wintersport ›

2. Vergeten een vignet op je vooruit plakken

Om op de Oostenrijkse snelwegen te mogen rijden, hebben alle motorvoertuigen tot 3500 kg een vignet nodig (aantal trajecten uitgezonderd en andere regels voor zwaarder vervoer). Dit vignet is er tegenwoordig niet alleen in stickervorm, maar ook digitaal. Kies je voor de stickervariant, vergeet die dan niet op de juiste manier op je voorruit te plakken en rijd nooit zonder vignet door het land. Wanneer je vergeet om het vignet Oostenrijk op je voorruit te plakken, riskeer je een flinke boete. 

Autorijden in Oostenrijk

3. Sneeuwketting niet monteren

Negeer niet de boodschap tot het monteren van sneeuwkettingen wanneer de omstandigheden en autoriteiten daar om vragen. Zelfs wanneer je over vierwielaandrijving beschikt, dien je de sneeuwkettingen te bevestigen. Automobilisten die zonder sneeuwkettingen onderweg zijn, riskeren een boete van duizenden euro's. Dit geldt tevens voor het rijden zonder winterbanden. Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen ›

4. Skiën door het bos

Afdalen door het bos is niet per se verboden, maar je moet goed overwegen en plannen waar je dit doet. Tal van gebieden staan aangemerkt als natuurreservaat of jachtgebied en zijn hierdoor verboden terrein voor wintersporters. Af en toe worden er controles uitgevoerd op ongeoorloofd skiën door het bos. Als regel kun je nemen dat je in ieder geval 500 meter links en 500 meter rechts buiten de piste mag komen. Hieronder vallen ook bosgebieden die bereikbaar zijn, zonder hiervoor te hoeven lopen. Ga echter alleen buiten de piste met een lokale gids die de omgeving op z’n duimpje kent en neem de juiste veiligheidsmaatregelen.

Niet in Oostenrijk doen tijdens je vakantie
Blijf gewoon lekker op de piste!

5. Te laat komen of onbeleefd zijn

De meeste Oostenrijkers zijn punctueel en komen altijd op tijd. Je kunt er blind van op aan dat de bussen en treinen stipt op tijd vertrekken en zo niet dan verontschuldigt men zich er uitvoerig voor. Heb je tijdens je vakantie een afspraak gemaakt met een Oostenrijker, plan hier dan voldoende tijd voor in. Men begroet elkaar met een stevige handdruk, hoewel in veel skigebieden dit gebruik is vervangen door een kus op de wang. Wanneer iemand op de universiteit een doctorstitel heeft behaald, wordt men hier ook graag mee aangesproken.

6. Woorden ‘vernederlansen’

Wanneer je bepaalde Nederlandse woorden gemakkelijk denkt te kunnen vertalen, kun je nog wel eens bedrogen uitkomen. Zo is ‘Eng’ niet spannend, maar smal en ‘Net’ betekent vriendelijk of aardig. Ga ook niet de mist in met woorden als ‘Blazen’, ‘Geil’ en ‘Klarkommen’. 10 Duitse woorden die iets anders betekenen dan je zou verwachten ›

7. Op een verkeerde wijze groeten

Nederlanders zijn al snel geneigd om ‘Tschüss’ (uitspraak: Tjüss) te gebruiken bij het afscheid nemen. In Oostenrijk is dit woord echter veel minder gebruikelijk, het wordt alleen gezegd tegen vrienden. Wil je echt als een local overkomen gebruik dan 'Servus' en bij een begroeting ‘Grüß Gott’, ‘Servus’, ‘Guten Morgen’, ‘Guten Mittag’ of ‘Guten Abend’.

Praten op de piste

8. Schnapps afslaan of achteroverslaan

Krijg je na het eten een glaasje Schnapps aangeboden, neem deze dan in alle hartelijkheid aan. Hoewel je deze misschien het liefste direct achterover zou willen gieten, is dit niet gebruikelijk. Goede Schnapps drink je slokje voor slokje.

9. Een klein biertje bestellen

Kleine biertjes, daar doen ze in Oostenrijk niet aan. Tijdens de après-ski gaat het bier in pullen en vazen van een halve liter. Proost!

Bier op wintersport
Proost!

10. Te veel op je mobiele telefoon kijken

Oostenrijk is een prachtig land en daar moet je tijdens je wintersport met volle teugen van genieten. Tegenwoordig heb je vrijwel overal in de bergen goed bereik met je mobiele telefoon, waardoor je te allen tijde je Facebook en Whatsapp berichten kunt checken. Versta echter eens de verleiding van het internet en geniet van de prachtige omgeving. Voor je het weet ben je weer in Nederland en mis je Oostenrijk met haar gastvrije bevolking, prachtige landschap en lokale gebruiken.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.