Skip to navigation Skip to main content
Uitzicht Boven Corvara Op Piste

Skigebieden in de Zuid-Alpen: een overzicht

In het weerbericht lees je regelmatig over de Zuid-Alpen, maar welke skigebieden liggen daar nu precies? En valt daar genoeg sneeuw tijdens het winterseizoen? De skigebieden in de Zuid-Alpen liggen ten zuiden van de Alpenhoofdkam. Hieronder valt vrijwel heel Italië, een deel van Oostenrijk en Zwitserland en een klein deel van Frankrijk. Op deze pagina kun je lezen om welke skigebieden dit gaat.

Wat is de zuidkant van de Alpenhoofdkam?

De Alpenhoofdkam is een keten met de hoogste bergtoppen van de Alpen die, van west naar oost, dwars over het Alpengebied loopt. Alleen in de Franse Alpen buigt de keten af naar beneden richting de Middellandse Zee. Deze ‘denkbeeldige’ lijn heeft een noord-, west- en een zuidkant. Als je onderstaand kaartje bekijkt, dan zie je dat vrijwel alle Italiaanse skigebieden in de Zuid-Alpen liggen, maar ook een deel van Oostenrijk en Zwitserland en een klein deel van de Franse Alpen.

De Zuid-Alpen op de kaart

Wanneer valt er (veel) sneeuw in de Zuid-Alpen?

Vanwege de Alpenhoofdkam sneeuwt het vaak of in de Zuid-Alpen, of in de Noord-Alpen óf in de West-Alpen. Dat heeft alles te maken met het feit dat de keten met hoogste toppen van de Alpen een belangrijke barrière vormt. Het kan voorkomen dat de sneeuw in de Zuid-Alpen met bakken uit de hemel komt, terwijl de hemel aan de noordkant strakblauw is met een stralende zon. De Alpenhoofdkam wordt ook wel een weerscheiding genoemd. Of er veel sneeuw valt in de Zuid-Alpen heeft alles te maken met de windrichting en of het koud en vochtig genoeg is.

Bij deze windrichtingen veel sneeuw

Stroomt de lucht vanuit het zuiden het Alpengebied binnen en waait de wind dus vanuit het zuiden/zuidwesten, dan valt de sneeuw voornamelijk aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Bij een zogeheten Südstau kan de sneeuw in de Zuid-Alpen met bakken uit de hemel komen. Vochtige lucht wordt in dit geval vanaf de Middellandse Zee tegen de Alpenhoofdkam aangeduwd. Eenmaal daar aangekomen, wordt dit omhooggeduwd en zo afgekoeld. Deze koude, vochtige lucht gaat condenseren, waardoor er wolken met neerslag ontstaan. Is de lucht koud genoeg, dan valt er uit die wolken een dik pak sneeuw. Een Südstau is berucht om de gigantische neerslaghoeveelheden. Dit komt omdat er boven de Middellandse Zee veel vocht opgenomen kan worden, te vergelijken met een spons. Bovendien is de afstand naar de Alpen relatief kort. In 24 tot 72 uur tijd kan er dan een tot twee meter of zelfs meer vallen. Aan de noordkant daalt deze luchtsoort en droogt daarmee op. Hierdoor ontstaat er in de Noord-Alpen een Südföhn.

Bijzonderheden

Skigebieden in de Franse Zuid-Alpen profiteren van zowel sneeuw uit het zuiden als uit het westen. Het gaat hier om de westelijke Zuid-Alpen. In het geval van een retour d’est of Oststau kan er hier juist veel sneeuw vallen. Er stroomt dan vanuit het oosten/zuidoosten vochtige lucht tegen de westelijke Alpen. Tot slot zijn er nog de inneralpine gebieden, de skigebieden dicht bij of op de Alpenhoofdkam. Deze bestemmingen liggen centraler in de Alpen en profiteren van sneeuw vanuit alle richtingen. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor föhnwinden.

Op wintersport in de Zuid-Alpen

Heb je een wintersport in een van de skigebieden in de Zuid-Alpen op de planning staan? Als de vakantie dichterbij komt, wil je natuurlijk weten hoe het zit met het weer in jouw wintersportbestemming. Gaat het sneeuwen of kun je de hele week genieten van een stralend zonnetje? In het Alpenweer kunnen we moeilijk alle skigebieden opnoemen. Daarom spreken we vrijwel altijd van de Zuid-Alpen, zuidelijke Alpen of zuidkant van de Alpenhoofdkam. Over het algemeen profiteer je in het zuiden van meer zonuren dan in het noorden. Toch kan het, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, ook hier ontzettend dumpen. Hieronder volgt een overzicht met skigebieden in de Zuid-Alpen per land en helemaal onderaan de pagina vind je een handig kaartje met alle skigebieden aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam.

Saas-Fee is een van de skigebieden in de Zuid-Alpen

Skigebieden in de Zuid-Alpen in Italië

Vrijwel alle Italiaanse skigebieden liggen aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam, dus ook die in de Dolomieten. Hieronder lichten we een aantal skigebieden in de Zuid-Alpen in Italië aan je uit.

Ook deze skigebieden liggen in de Zuid-Alpen in Italië:

Val Gardena is een skidal in de Zuid-Alpen
© Spalder Media Group

Skigebieden in de Zuid-Alpen in Oostenrijk

Een klein deel van Oostenrijk behoort tot de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Het gaat hier om skigebieden in Osttirol, Karinthië en een heel klein deel van Steiermark en Salzburg.

Ook deze skigebieden liggen in de Zuid-Alpen in Oostenrijk:

Skigebieden in de Zuid-Alpen in Frankrijk

Meerdere bekende skigebieden liggen in de Zuid-Alpen in Frankrijk. Hieronder lichten we er een aantal aan je uit.

Ook deze skigebieden liggen in de Zuid-Alpen in Frankrijk:

Skigebieden in de Zuid-Alpen in Zwitserland

Slechts een klein deel van Zwitserland hoort tot de Zuid-Alpen. Het kanton Tessin (Ticino) ligt volledig in de Zuid-Alpen en verder een klein deel van Wallis (o.a. Walliser Alpen, Mont Blanc-Gruppe) en het zuidoostelijke deel van Graubünden.

Uitzicht op de DOM

Saas-Fee

Sneeuwzeker skiën? In Saas-Fee ben je aan het juiste adres. Het skigebied is zelfs 's zomers geopend voor wintersporters. Vanuit het autovrije dorp heb je toegang tot ruim 100 km aan pistes en ook zijn er tal van gave activiteiten mogelijk.

Meer informatie
Zermatt gletsjerskigebied in Zwitserland

Zermatt - Breuil Cervinia

Zermatt deelt een skigebied met de Italiaanse plaatsen Breuil-Cervinia en Valtournence. Je hebt hier toegang tot ruim 300 km aan pistes en een deel is zelfs het hele jaar door geopend. De uitzichten op de vele drie- en vierduizenders zijn prachtig.

Meer informatie
Alta Badia ligt aan de zuidkant

Skigebieden aan de zuidkant van de Alpen op de kaart

Uiteraard liggen er nog veel meer skigebieden aan de zuidkant van de Alpen. De meeste vind je op het kaartje hieronder. Let op: de Alpenhoofdkam is hier grof ingetekend om je een beeld te geven van de scheiding met de zuidkant en kan hier en daar wat afwijken.