Skip to navigation Skip to main content
Berghut Engelberg

Een wintersport in de lente is fijn in heel veel opzichten. De dagen worden langer, de zon schijnt vaker en van grote druktes op de piste is geen sprake meer. Redenen genoeg om nog een keer die kant op te gaan dus! Met de start van het voorjaar komt het einde van het seizoen helaas steeds dichterbij en dus kun je er beter nog maar een keer van genieten. Lijkt een wintersport in de lente jou wel wat en ben je op zoek naar een fijn en sneeuwzeker skigebied? In dit artikel 8 tips voor een skivakantie in het voorjaar.

Wintersport in de lente

Skiën hartje winter is geweldig, maar een wintersport in de lente mag er ook zeker zijn! Sterker nog, veel mensen zweren bij een skivakantie in dit jaargetijde. Terwijl veel mensen dan al volop plannen maken voor de zomervakantie, is het voor diehard wintersporters altijd weer een pijnlijk moment. De meeste skigebieden beëindigen het skiseizoen in april en daarmee worden de skimogelijkheden in de Alpen steeds beperkter. Niet te lang treuren en snel die kant op om er nog van te genieten. De meeste reisorganisaties stunten nu met aantrekkelijke deals om het seizoen mee af te sluiten en vaak kun je voor flink minder geld die kant op. Wil jij op wintersport in de lente? In deze skigebieden ben je daarvoor aan het juiste adres!

1. Sölden

Dankzij de aanwezigheid van twee gletsjers en meerdere drieduizenders profiteer je in Sölden van een lang en sneeuwzeker skiseizoen. Als de sneeuwcondities het toelaten, kun je hier begin september al op de latten staan en zijn de laatste afdalingen begin mei mogelijk. Voor een wintersport in de lente ben je in Sölden aan het juiste adres. Dit levendige skidorp deelt samen met het op 2090 meter hoogte gelegen Hochsölden een skigebied met ruim 150 km aan pistes en biedt ontzettend veel mogelijkheden voor een fijne vakantie in de sneeuw. Zet de BIG3 Rally skitocht maar op je lijstje en vergeet als James Bond fan ook geen bezoek te brengen aan ICE Q op de Giggijoch. Meer tips zie je in de video hieronder.

2. Livigno

Tot halverwege de 20e eeuw was Livigno vanwege de ligging en sneeuwhoeveelheden in de wintermaanden compleet geïsoleerd van de buitenwereld. Gelukkig is daar met de tunnel naar Zwitserland en weg richting Bormio verandering in gekomen en sindsdien kan iedereen dit fijne Italiaanse skigebied ontdekken. Livigno ligt op 1816 meter hoogte en is ontzettend sneeuwzeker. Wie graag in de lente nog van de Italiaanse sneeuw en gezelligheid wil genieten, is hier aan het juiste adres. Aan weerszijden van dit langgerekte dorp ligt een skigebied. Aan de ene kant Mottolino en aan de andere kant Carosello. Samen goed voor zo'n 115 km aan pistes en met één skipas toegankelijk, maar niet verbonden middels liften en pistes. Om van de ene naar de andere kant te gaan, kun je de gratis skibus pakken. Livigno is sfeervol en kent ontzettend veel leuke restaurants en bars. Qua heerlijk eten en gezelligheid kom je hier niks te kort! Gek op shoppen? Het dorp is vanwege de geïsoleerde ligging nog altijd belastingvrij.

Wintersport in Livigno in de lente

3. Saas-Fee

Voor lenteskiën is Saas-Fee een perfecte bestemming. Dit sfeervolle en autovrije dorp ligt in het Zwitserse Saastal en biedt toegang tot een skigebied met zo'n 100 km aan pistes. Op een aantal maanden na, kun je hier het hele jaar door op de latten staan. Zelfs in de zomer! Dat heeft alles te maken met de ligging en aanwezigheid van meerdere gletsjers. Het dorp zelf ligt op 1800 meter hoogte en op ski's kun je tot wel 3600 meter hoogte komen. Waar je ook kijkt: de uitzichten zijn spectaculair. Je hebt hier zicht op maar liefst 18 vierduizenders, waaronder de indrukwekkende 4545 meter hoge Dom. Saas-Fee biedt voor ieder wat wils: van heerlijke pistes tot unieke bucket list activiteiten. Het dorp beschikt over een après-ski-mijl en ook aan leuke restaurantjes en cafés is geen gebrek.

Saas-Fee gletsjer

4. Kitzsteinhorn

Op de Kitzsteinhorn, het gletsjerskigebied boven Kaprun, profiteer je van een lang en sneeuwzeker skiseizoen. De 61 pistekilometers liggen tussen 1976 en 3029 meter hoogte en worden ontsloten door 23 moderne skiliften. Als alles in het dal al aan voorjaar doet denken, ligt hier nog een dik pak sneeuw om lekker op te kunnen skiën. Het gletsjerskigebied is nog tot 2 juni geopend voor skiërs en snowboarders, ideaal dus voor een wintersport in de lente. Breng zeker een bezoek aan uitkijkpunt Top of Salzburg en sla ook zwarte piste Black Mamba niet over. En na afloop van een skidag op de gletsjer? Duik de gezellige après-ski van Kaprun in of breng een bezoek aan de TAUERN SPA voor op en top ontspanning.

Skiën op de Kitzsteinhorn boven Kaprun in de lente

5. Zermatt & Breuil-Cervinia

Skiën in Zwitserland én Italië in de lente? Breng dan een bezoek aan het Matterhorn Ski Paradise, gevormd door de pistes boven Zermatt, Breuil-Cervinia en Valtournence. Aan sneeuw geen gebrek in dit hooggelegen skigebied dat tot wel 3883 meter hoogte reikt. In de hoogste skibestemming van de Alpen kun je zelfs in de zomermanden op de latten staan. Het gletsjerskigebied is het hele jaar door geopend voor wintersporters. Hartje winter heb je hier toegang tot ruim 360 km aan pistes, maar in het voorjaar neemt dit aanbod langzaam af. Ondanks dat blijft er genoeg over om lekker op te kunnen skiën. Aan schitterende uitzichten onderweg geen gebrek. Je kunt hier de iconische Matterhorn bewonderen en vele andere drie- en vierduizenders.

Skiën in de lente in Zermatt/Breuil-Cervinia

6. Engelberg

Engelberg ligt op 1050 meter hoogte, in een schitterende vallei, omringd door machtige bergen. Het dorp heeft een rijke historie en daar herinnert het indrukwekkende benedictijnenklooster nog dagelijks aan. Wie wil skiën in het voorjaar, vindt de perfecte omstandigheden in Engelberg. Het skigebied op de flanken van de Titlis reikt tot 3028 meter hoogte en biedt in de lente nog uitstekende skimogelijkheden. De ruim 80 km aan pistes liggen te midden van een prachtig bergdecor en zijn vooral geliefd bij de meer gevorderde wintersporter. Aan fijne hutten geen gebrek en ook kun je hier een aantal unieke activiteiten ondernemen. Neem bijvoorbeeld de Titlis Rotair omhoog naar het hoogste punt en wandel door de ijsgrot en over de hoogste hangbrug van Europa.

Tip: combineer Engelberg met Luzern!

Wintersport in Engelberg in het voorjaar

7. Silvretta Arena Ischgl - Samnaun

Het Oostenrijkse Ischgl vormt samen met het Zwitserse Samnaun een grensoverschrijdend skigebied met 239 km aan pistes (tip: skitocht Schmuggler Runde). Voor een wintersport in de lente is dit skigebied een hele fijne plek en een van de redenen waarom, is dat 90% van alle pistes van de Silvretta Arena boven de 2000 meter ligt. Over de sneeuw hoef je je dus geen zorgen te maken! Vanuit beide dorpen heb je toegang tot het skigebied en net als Livigno is ook Samnaun belastingvrij. Ideaal voor wie van shoppen houdt! Ischgl ligt in Paznaun, een prachtig dal in Tirol. De sfeervolle plaats biedt via verschillende liften toegang tot het skigebied en is de ideale locatie voor culinaire genieters en liefhebbers van après-ski. Je kunt hier dineren in een aantal van de beste restaurants van Oostenrijk! De hele maand april staat in Ischgl in het teken van Spring Blanc: lenteskiën en hele gave events, waaronder vier keer een Top of the Mountain Concert

Wintersport in Silvretta Arena Ischgl Samnaun voorjaar

8. Les Trois Vallées

We sluiten dit lijstje fijne skigebieden voor een wintersport in de lente af met het grootste skigebied van allemaal: Les Trois Vallées. Met ruim 600 km aan pistes is dit niet alleen een van de grootste skigebieden van de Alpen, maar van de hele wereld. In het voorjaar beleef je hier een heerlijke wintersport. Skiën in de Franse zon, de lekkerste Franse wintersportgerechten, veel mooie tochten en ook veel gezelligheid na afloop van de skidag. Niemand hoeft zich hier ook maar een seconde te vervelen! Overnachten kan in verschillende dorpen, zoals Méribel, Courchevel en Val Thorens. In ValTho kun je zelfs begin mei nog een paar bochtjes draaien!

Les Menuires, Les Trois Vallées

Tips voor een wintersport in de lente

Skiën in de lente is anders dan skiën hartje winter. Zo schijnt de zon niet alleen vaker, maar ook krachtiger. Daarom hieronder een aantal handige tips om mee rekening te houden.

  • Zet de wekker extra vroeg en profiteer vooral 's ochtends van fijne pistes. De zon schijnt vaker en krachtiger, waardoor vooral de lagere pistes snel papperig worden.
  • Kies een skigebied met hogergelegen pistes. Daarmee kun je zo lang mogelijk skiën op pistes die nog niet slushy zijn.
  • Smeer je goed in met zonnebrand! Dat is eigenlijk altijd belangrijk, maar in het voorjaar helemaal.
  • Drink regelmatig. Met hogere temperaturen transpireer je meer en dat vocht moet je wel weer aanvullen. En nee, niet alleen met bier! ;-)
  • Ski in je standaard ski-outfit. Als het warmer is lonkt het om iets uit te trekken, maar kies voor meerdere laagjes en houd je jas en handschoenen gewoon aan. Vergeet ook geen helm op je hoofd te zetten!
  • Meer tips voor een wintersport in de lente

7 redenen waarom skiën in het voorjaar zo leuk is ›

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.