Een wintersport met een peuter is spelenderwijs plezier hebben in de sneeuw. Samen door het witte landschap drentelen, sleetje rijden, sneeuwpoppen maken, iglo's bouwen, sneeuwballen gooien en misschien zelfs al oefenen op ski's in het kinderland. Na alle sneeuwpret neerploffen in een knusse berghut en onder het genot van een Apfelstrudel en warme choco met slagroom samen genieten van het ultieme wintersportgevoel. Een wintersport met peuter is ontzettend leuk, maar vraagt wel om wat aanpassingen! Op deze pagina lees je daar alles over.
Alles over een geslaagde wintersport met peuter
Plezier hebben in de sneeuw, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Je hoeft echt niet te wachten tot je kleintje oud genoeg is om op les te kunnen. Zo is een wintersport met baby al heerlijk, maar een skivakantie met peuter ook. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer hij of zij ook meekrijgt van de vakantie. Samen herinneringen maken is toch het mooiste wat er is?! Uiteraard zijn er wel dingen om mee rekening te houden. Een wintersportvakantie met jonge kinderen is heel anders, dan met kleuters, tieners, pubers of volwassenen. Hoe zorg je ervoor dat het een geslaagde familievakantie wordt, waarbij papa en mama blij zijn en ook de kleintjes niet meer naar huis willen? Op deze pagina lees je welke wintersportbestemmingen leuk zijn, welke kleding en spullen een peuter nodig heeft, alles over skiles, kinderopvang en overige tips voor een wintersportvakantie met een peuter.
Peuters zijn speels, onbevangen, zien geen gevaren en willen alles uitproberen. Ze kunnen hun ouders flink bezighouden! Om er een ontspannen wintersportvakantie van te maken, is het van belang om goed naar de behoeften van je peuter te kijken. Liever een iets minder druk programma, dan wat je normaal gewend bent als je zonder kinderen op wintersport gaat, dan een peuter die over zijn of haar toeren raakt. Een peuter is vaak nog te klein en nog niet sterk genoeg om te kunnen skiën. Een kind daarin dwingen werkt averechts. Bovendien hoeft het niet te betekenen dat je kind het nu niet leuk vindt en later ook niet. Peuters kunnen er op een andere dag of volgend jaar heel anders tegenaan kijken. Kijk daarom goed naar waar de interesses van je kind liggen. Wordt het alleen spelen in de sneeuw, sleeën of ook glijden op loopski's of misschien zelfs op echte ski's tijdens skiles in het kinderland. Als je kind even genoeg heeft van de sneeuw is dat ook goed. Lekker een Apfelstrudel eten, spelen in de speelkamer van je accommodatie of zwemmen zijn ook leuke dagbestedingen. Een wintersport met kinderen vergt soms wat aanpassingen!
Met een peuter ben je nog niet gebonden aan de schoolvakanties. Je kunt dus prima in de rustige weken op wintersport en de drukke en duurste weken van het seizoen en de kerstvakantie en voorjaarsvakantie vermijden. Met een peuter kun je in elke week van het skiseizoen genieten van een wintersport, al is het wel aan te raden om een wat warmere periode te kiezen. Wel zo fijn voor een peuter die vooral in de sneeuw zit en speelt. Zo zijn de maanden november, februari, maart en april over het algemeen warmer. Een wintersport in het voorjaar is ideaal met een peuter. De dagen worden steeds langer en de kans op zon en aangename temperaturen is een stuk groter. Over de sneeuw hoef je je geen zorgen te maken, de meeste skigebieden garanderen goede pistes tot en met Pasen. En anders kun je altijd kiezen voor een sneeuwzeker skigebied. De maanden december en januari zijn sneeuwzeker, maar ook kouder en het wordt dan vroeger donker.
Waar ga je heen op wintersport met een peuter? Het ligt er onder andere aan of je je kind naar een kinderopvang, kinderskiland, kinderclub of skiles wilt laten gaan. In dat geval kies je het liefst een kindvriendelijke bestemming waar deze faciliteiten veelal aanwezig zijn. Wil je niet te ver rijden met een klein kind, kies dan voor een skigebied dicht bij huis. Met kleine kinderen hoef je echt niet per se naar een groot skigebied met veel pistekilometers, tenzij je als ouder meters wilt maken als je kind op les is. Een klein skigebied is handig en overzichtelijk, omdat je elkaar makkelijk kunt ontmoeten om samen te lunchen of om de oppas op de kinderen af te wisselen. Daarnaast ben je snel in de buurt van je kind als hij of zij voor een paar uur naar een kinderland of opvang gaat. Een autovrije wintersportbestemming is extra veilig met rondrennende peuters en bovendien snuif je meer gezonde berglucht op.
Voor de niet-skiënde helft is een gezellig dorpscentrum met een paar leuke winkels, restaurants, cafés en een terras om in het zonnetje te zitten een fijne afwisseling. Zo’n combinatie vind je bijvoorbeeld in Saalbach, Livigno, Davos, Kitzbühel, Oberstdorf, Morzine, Lenzerheide, Altenmarkt, Grindelwald en Ellmau.
Als je op wintersport gaat met een peuter, is het handig om bepaalde dingen binnen handbereik te hebben. Je peuter wilt misschien op loopski’s of echte ski’s de eerste meters maken in de sneeuw. In een kinderland of oefenweide kunnen kleintjes op een slee, met loopski’s of echte ski’s spelenderwijs kennismaken met wintersport. Meestal vind je hier ook kindvriendelijke skiliften, waarmee de kinderen omhoog kunnen komen en zijn er vaak allerlei leuke attributen. Het is heel fijn om een oefenweide of kinderland op loopafstand in het dorp te hebben en anders boven in het skigebied, vlak bij de gondel. Dan kunnen jullie op een veilig stukje piste fijn spelen en sleeën. Onder andere deze wintersportbestemmingen hebben een oefenweide of kinderland: Filzmoos, Les Gets, Biberwier, Val Gardena, Kleinarl, Mürren, Fieberbrunn, Nauders, Köningsleiten, Val Cenis, Valmorel, Berwang, Maria Alm, Feldberg, Garmisch-Partenkirchen en Westendorf.
Een wintersportvakantie is niet goedkoop. Tel alle kosten maar eens bij elkaar op en je komt al snel op een flink bedrag. Zeker als je met het gezin op wintersport gaat! Gelukkig is in de meeste skigebieden in de Alpen de skipas gratis voor kinderen tot 5 of 6 jaar. Kies dan bijvoorbeeld voor het kindvriendelijke Almenwelt Lofer, Pitztal of de Italiaanse skiregio Dolomiti Superski, waar je kind onder begeleiding gratis is. Maar er zijn ook skigebieden waar kinderen zelfs vanaf 5 of 6 jaar nog gratis skiën.
Als je op wintersport gaat met een peuter, is het belangrijk om even stil te staan bij hoogteziekte. Met kleine kinderen kun je zonder problemen afreizen naar skigebieden en skidorpen, waarbij je kindje niet boven een hoogte van 2000 meter komt. Wil je wel naar een hogergelegen skigebied, dan doe je er goed aan om je kind eerst vier dagen te laten acclimatiseren op een hoogte van 1000 tot 2000 meter. Kleine kinderen kunnen moeilijk aangeven wat er aan de hand is, terwijl ze last kunnen hebben van hoogteziekte en hierdoor hoofdpijn hebben of duizelig of vermoeid zijn. Hoogteziekte kan bij alle kinderen en volwassenen voorkomen bij een hoogte vanaf 2500 meter.
Met een peuter kom je wellicht minder aan skiën toe en daarom is het voor niet-skiënde wintersporters fijn om naar een wintersportgebied te gaan waar genoeg te doen is buiten de piste. Een winterwandeling maken in een winterwonderland is bijvoorbeeld prachtig, maar voor je kleintje moet het niet te lang duren. Je kunt evengoed winterwandelen met een draagzak of kinderwagen. Met speciale kinderwagenski’s glijdt de kinderwagen makkelijker door de sneeuw. Het helpt ook al om de voorwielen van de kinderwagen vast te zetten. In besneeuwde gebieden werkt een mountain buggy met één voorwiel ook goed. Ook daar is een ski aan te bevestigen. Zelf draag je snowboots of goede wandelschoenen, al dan niet met spikes. Duitsland en Oostenrijk kennen vele winterwandelbestemmingen.
Als het weer tegenzit of je kleine wil even iets anders dan in de sneeuw ravotten, kun je samen zwemmen. Veel hotels hebben een zwembad. Daarnaast vind je onder andere in deze wintersportplaatsen een openbaar binnenzwembad: Winterberg, Champagny en Vanoise, Bruneck, Bad Kleinkirchheim, Hilders en Sölden. Of wat dacht je van Zermatt, waar je je kan onderdompelen in het hoogstgelegen buitenzwembad van Europa?
Met de gezinsuitbreiding van kinderen wordt de (jaarlijkse) wintersportvakantie anders dan toen je alleen met je partner ging. Wie zorgt er bijvoorbeeld voor jullie kind of kinderen als jullie samen willen skiën? Het kan een lange en eenzame vakantie worden als de een alleen gaat skiën en de ander thuisblijft bij de kinderen. Daarom kun je overwegen om samen met een bevriend gezin op wintersport te gaan met kinderen van dezelfde leeftijd. Gezellig en handig, omdat jullie het skiën en de gezamenlijke zorg over de kinderen kunnen afwisselen. Met familieleden op wintersport gaan, is ook erg leuk. Een oom of tante kan een helpende hand bieden en neefjes en nichtjes kunnen met elkaar spelen. Vaak zijn opa’s en oma’s wel bereid om af en toe op de kleinkinderen te passen. Zowel voor de kinderen als voor de grootouders is het fantastisch om mooie herinneringen te maken in de sneeuw met drie generaties op wintersport.
Als je alleen met je eigen gezin op wintersport gaat en toch samen met je partner wilt skiën, dan kun je kiezen voor een skigebied met (gratis) kinderopvang op de piste. Zelfs voor een paar uur per week kun je al dagopvang regelen. In Oostenrijk zijn er diverse crèches, kinderclubs en skischolen waar kleine skiënde en niet-skiënde kinderen in goede handen zijn. Lees ook meer over kinderopvang in Oostenrijk. Ook in de andere wintersportlanden zijn deze opvangmogelijkheden aanwezig. Afhankelijk van de leeftijd van de peuter en of je kindje interesse toont in skiën, worden kinderen door de kidsclub van de skischool meegenomen naar buiten om zo vertrouwd te raken met de sneeuw. Speciale familie- en kinderhotels beschikken vaak ook over een opvang of oppas die jouw kleintje voor een uurtje of langer kunnen verzorgen.
Als je zelf wilt skiën, kun je de opvang voor je kinderen maar beter zo snel mogelijk geregeld hebben. Uitstekende kinderopvang voor kleine kinderen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië vind je onder andere in deze wintersportbestemmingen:
- In Duitsland vind je een kinderdagverblijf in onder andere Oberstdorf, Feldberg en Willingen.
- In Oostenrijk kun je zeker kinderdagopvang regelen in de volgende bestemmingen: Hopfgarten, Gerlos, Mayrhofen, Mauterndorf, Fulpmes, Mellau, Filzmoos en Ehrwald. In deze Oostenrijkse skigebieden is kinderopvang ook makkelijk te organiseren: Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental en Serfaus-Fiss-Ladis.
- In Frankrijk vind je onder andere in deze wintersportdorpen een crèche of kinderrecreatiecentrum: Châtel, La Norma, Les Menuires, Saint Sorlin d’Arves, Valmorel en La Plagne.
- Zwitserland heeft ook een aantal kindvriendelijke skigebieden met opvang voor kleine kinderen. Overweeg bijvoorbeeld Laax, Engelberg, Nendaz, Arosa en Bellwald. De Aletsch Arena, met onder andere het prachtige dorp Bettmeralp, is ook een zeer geliefd skigebied voor kinderen.
- Italië is wat verder rijden, maar Italianen zijn dol op kinderen en die zijn er dan ook zeer welkom. Daarom vind je in Italië tal van kindvriendelijke skigebieden waar kinderopvang aangeboden wordt. Denk bijvoorbeeld aan de skigebieden Kronplatz, Gitschberg-Jochtal en Alta Badia.
Lees hier alles over kinderopvang op wintersport met adressen
De meeste kinderen mogen vanaf 3 jaar op ‘mini’ skiles, al kan de leeftijd wanneer een kind op skiles mag wel verschillen per land en per skischool. Idealiter zijn kinderen minimaal 4 of 5 jaar. Of je peuter er aan toe is om te leren skiën, hangt af van een aantal factoren. Zo moet je kind zindelijk zijn en fysiek de kracht hebben om te kunnen skiën en om na het vallen steeds weer op te staan. Daarnaast is het belangrijk dat je kind gewend is om in een groep te zijn bij een leraar of lerares, zonder de ouders. Het allerbelangrijkste is dat je peuter enthousiast is in de sneeuw en zelf wil leren skiën. Als ouder pluk je er juist de vruchten van als je je kind de tijd gunt om hem of haar met voldoende motivatie en lichamelijke kracht op skiles te doen. Kinderen die zin hebben in skiles, zullen veel eerder kunnen skiën. Bij de kinderopvang van de skischool krijgen kinderen van 2 en 3 jaar hun eerste ‘skiles’. Met spelletjes raken peuters spelenderwijs steeds meer vertrouwd met hun wintersportuitrusting in de sneeuw. Ze leren glijden, het maken van een pizzapunt en hoe ze moeten opstaan na een val. Daarbij krijgen ze vaak support van een vriendelijke, knuffelbare mascotte. Misschien dat je kleintje al een bochtje kan draaien, maar dat komt vaak pas na 4-jarige leeftijd. Je kunt je peuter eventueel in Nederland al laten wennen op ski’s bij een indoor skihal of borstelbaan.
Het is onwijs leuk om samen met kinderen te gaan skiën. Het is dan ook erg verleidelijk om alvast samen met je peuter te gaan oefenen, zonder professionele begeleiding. Maar hoe verleidelijk dat ook is, doe het niet. Meld je kleintje aan bij de skischool voor skiles en ga er vanuit dat het echt wel een paar jaar duurt voordat jullie samen een eerste afdaling kunnen maken. Leren skiën kost tijd en dat wil je niet verpesten door je kind een onjuiste skitechniek aan te leren.
In de Alpen kun je genoeg kindvriendelijke accommodaties boeken. Ideaal als je met een peuter op wintersport gaat. Wat voor type slaapplek je het prettigst vindt met een peuter, ligt geheel aan je eigen voorkeuren en wensen. Aan elke soort accommodatie kleven voor- en nadelen, zoals hieronder aangegeven:
Het grote voordeel van een appartement, vakantiehuis of chalet is dat je dan zelf eten kan koken. Zo ben je flexibel om te eten wanneer het jullie en je kind uitkomt en ben je niet gebonden aan de eettijden van een hotelrestaurant. Wil je niet zelf koken, dan is een catered chalet ideaal. Een kind heeft in een appartement, chalet of huisje vaak een eigen slaapkamer en het is over het algemeen rustiger dan in een appartement of hotel. Anderen zullen er dus niet zo’n last van hebben als jouw kind een kleine nachtbraker is. Check wel van tevoren welke kinderfaciliteiten er zijn en of je een kinderstoel en kinderbedje kan huren. Boek hier een catered chalet.
Een hotel heeft als groot pluspunt dat je op je wenken bediend wordt en niet zelf hoeft te koken en af te ruimen. Wel ben je aangewezen om te eten en drinken op de tijden dat het hotelrestaurant open is en dat kan met kleine kinderen nogal eens een uitdaging zijn. Een buffetrestaurant kan wel weer heel handig zijn, want er zit dan altijd wel iets bij wat een peuter lekker vindt en hij kan zo vaak opscheppen als hij wil. Met middagdutjes en als je kleine spruit ’s avonds naar bed gaat kan het een nadeel zijn dat je aan de hotelkamer gekluisterd bent. In dat geval kun je een babyfoonapp gebruiken of een babyfoon die door de dikke hotelmuren nog steeds een sterk signaal afgeeft. Hotelkamers zijn vaak niet zo groot en dan kan een kinderbedje de toch al beperkte ruimte snel nog krapper maken.
Speciale familiehotels zijn een perfecte uitkomst op wintersport. Kinderhotels bieden allerlei voorzieningen voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters. Zo beschikt een kinderhotel vaak over een speelruimte, speeltuin, zwembad, animatie en (gratis) kinderopvang. Spullen zoals een kinderstoel en aankleedkussen zijn meestal aanwezig. Bekijk deze familie- en kinderhotels voor een wintersportvakantie in de Alpen:
- Kinderhotel Laderhof in Ladis, Tirol, Oostenrijk
- Familienhotel Vent in Vent, Tirol, Oostenrijk
- Kinderhotel Stegerhof in Donnersbachwald, Stiermarken, Oostenrijk
- Hotel AlpHoliday Dolomiti in Dimaro, Trentino, Italië
- Familienhotel Botenwirt in Kleinarl, Salzburgerland, Oostenrijk
- Randolins Familienresort in St. Moritz, Zwitserland
- Familienhotel Christoph in Ellmau, Tirol, Oostenrijk
- Almhof Family und Wellness Resort in Gmünd, Tirol, Oostenrijk
- Familiotel Kaiserhof in Berwang, Tirol, Oostenrijk
- Familienhotel Garni Sporting in Bettmeralp, Zwitserland
Op wintersport in een vakantiepark biedt vele voordelen. Vakantieparken bieden allerlei handige faciliteiten voor gezinnen en liggen vaak gunstig gelegen dichtbij de piste. Ook beschikken ze vaak over een restaurant, zwembad of zwemparadijs, wellness en een kinderclub of animatie voor de kinderen. Er zijn ook veel kinderspullen aanwezig zodat je die zelf niet mee hoeft te nemen. Het grote voordeel van een vakantiepark is bovendien dat je met een vriendengroep, een grote familie of met verschillende gezinnen met kinderen, ieder over je eigen accommodatie kan beschikken op een park. Zie hier diverse vakantieparken en vakantiehuisjes in de sneeuw die je kunt boeken:
- Wintersport in een vakantiepark in Oostenrijk
- Wintersportvakantie in een vakantiepark in Zwitserland
- Sneeuwvakantie in een vakantiepark in Duitsland
- Skivakantie in een vakantiepark in Tsjechië
- Een wintersportvakantie dichtbij huis op een vakantiepark in het Duitse Sauerland
- Vakantiehuisje huren voor een wintersport met kinderen
Wintersport met een peuter boeken
Met een peuter kan je buiten de schoolvakanties op wintersport gaan. Dit bespaart een hoop geld en het is rustiger. Je kunt rechtstreeks je wintersportvakantie boeken, maar ook via onderstaande reisorganisaties vind je scherpe prijzen, hoge kortingen, goede aanbiedingen en deals:
- Kindvriendelijke wintersportaccommodaties bij Sunweb
- Wintersport met kinderen boeken bij TUI
- Boek een accommodatie voor de familie bij Summit Travel
- Kindvriendelijke vakantiehuisjes op skivakantie bij Chalet.nl
- Verblijf in een catered chalet met kleine kinderen bij Skichalet.nl
- Een wintersportvakantie met het gezin boeken bij De Jong Intra vakanties
- Reserveer en huisje in Oostenrijk met jonge kinderen bij ChaletsPlus
- Familievakantie in de sneeuw boeken bij Snowtrex
Kleine kinderen spelen en rollenbollen veel in de sneeuw. Niets is vervelender dan natte spullen. Peuters blijven lekker warm in een skipak of ski overall. Een skibroek met een winterjas is makkelijker aan en uit te trekken bij het verschonen van een luier of naar de wc gaan, maar er kan wel eerder sneeuw in de skibroek komen. Kies in dat geval voor een hoge skibroek of skibroek met bretels. Met drie lagen kleding blijft je kind lekker warm. Als onderkleding draagt een peuter een thermoshirt, bijvoorbeeld van merinowol. Over de onderkleding komt de tweede laag die bestaat uit een skipully, een fleecevest of een midlayer. Daar overheen gaat de jas. Je kunt daarbij voor een wind- en waterdichte softshell jas kiezen of een ski-jas die aan de skibroek vastgemaakt kan worden zodat er geen sneeuw tussen komt. Ook bij een skibroek hebben de pijpen sneeuwvangers die over de snowboots of skischoenen gaan zodat de voeten en benen sneeuwvrij blijven. Onder de skibroek kan een peuter een maillot, legging of thermobroek aan.
Wintersportaccessoires
Kies daarnaast voor een (bivak)muts of hoofdband, wanten of handschoenen en een nekwarmer. Een fleece nekwarmer of col is handiger dan een sjaal omdat een sjaal minder goed blijft zitten en de lange uiteinden onhandig zijn. Kies bij voorkeur voor wanten, want dan blijven de vingers warmer dan in handschoenen. Lange wanten die over de mouwen vallen is aan te raden om de kinderhanden droog te houden. Koop kinderwanten niet te groot, dan riskeert je kind snel koude handen te krijgen. Zorg daarnaast voor hoge (ski)sokken en snowboots waar een kind goed op door de sneeuw kan banjeren. Een skibril of zonnebril beschermen de kinderoogjes tegen de wind, sneeuw en de felle zon die sterk op de sneeuw reflecteert. Smeer je kind daarom ook in met zonnebrandcrème van minimaal factor 30 en een lippenbalsem. Bescherm daarnaast het hoofd met een skihelm als je kind zich in de sneeuw bevindt. Niet in alle wintersportlanden en -regio’s is het dragen van een skihelm voor kinderen verplicht, maar het wordt wel geadviseerd.
Hoe vervoer je je kind door de sneeuw als hij niet meer wil lopen? Neem je de kinderwagen mee, koop of huur dan kinderwagenski’s. Met een handomdraai zet je deze speciale kleine ski’s op de voorste wielen van de kinderwagen zodat deze heel makkelijk door de sneeuw glijdt. Een kinderwagen rijdt ook al makkelijker door de sneeuw als je de voorwielen van de kinderwagen vast zet. Een mountain buggy met één voorwiel werkt ook goed in besneeuwde gebieden en zelfs daar kun je een enkele ski aan vastmaken. Een opvouwbare slee is ook erg handig omdat deze minder ruimte inneemt in de auto en thuis beperkt het ook de opbergruimte. Er bestaat ook een tweelingslee, waarbij de slee aan beide kanten een rugleuning heeft. Voor peuters vanaf 3 jaar is een slee met een stuur en rem een leuke uitdaging in de sneeuw. Hou er verder rekening mee dat skigebieden over het algemeen over kleine supermarkten beschikken met een beperkt assortiment flesvoeding of andere peutervoeding en dat je daarom voor de zekerheid beter fles- of peutervoeding van thuis kan meenemen. Voor kleine speenliefhebbers doe je er goed aan om extra spenen mee te nemen voor het geval ze kwijtraken.
Inpaklijst voor een wintersportvakantie met je peuter
Welke spullen moet je voor een peuter inpakken en aanschaffen voor een wintersportvakantie? Handige dingen die je kan meenemen zijn hierboven opgesomd. Wat staat er verder op de checklist voor een peuter om mee te nemen op wintersport naast de ‘gewone’ peuterspullen die mee moeten? Naast de algemene paklijst voor jezelf voor een wintersportvakantie, vind je in de inpaklijst voor kinderen alles wat je meeneemt voor je kindje.