Skip to navigation Skip to main content
Waar en wanneer ligt er sneeuw tijdens skiseizoen 2022/2023
© Spalder Media Group

Sneeuwzekere skigebieden in de Alpen

Wat is het belangrijkste voor je wintersport? Sneeuw natuurlijk! Al is het gebied nog zo groot, zonder sneeuw kan er niet geskied worden. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen. De skigebieden waar je ook op een gletsjer kunt skiën, zijn natuurlijk het meest sneeuwzeker. Maar er zijn ook skigebieden zonder gletsjer die sneeuwzeker zijn.

De sneeuwzekerheid van een skigebied is één van de belangrijkste voorwaarden waar mensen naar kijken als ze een bestemming zoeken voor hun wintersport. De ligging en hoogte van een gebied spelen hierbij een belangrijke rol. Aan de ene kant van de berg heeft de zon namelijk meer invloed op de sneeuw dan aan de andere kant van de berg. En hoe hoger een gebied ligt, hoe sneeuwzekerder. Hieronder vind je een selectie van de sneeuwzekere skigebieden in de Alpen.

Wat maakt een skigebied sneeuwzeker?

Skigebieden die over een gletsjer beschikken zijn zeer sneeuwzeker. Door deze eeuwige sneeuw bestaan er zelfs gebieden waar je het hele jaar door kunt skiën. Door de hoogte of ligging kan een skigebied ook sneeuwzeker zijn. Er zijn namelijk gebieden met pistes die tot boven de 2.000 meter hoogte reiken. Op zo’n hoogte valt eigenlijk altijd wel genoeg sneeuw voor een goede wintersport. Andere skigebieden liggen aan de schaduwkant van de berg, waardoor de zon er weinig invloed op heeft. Daarnaast zijn er nog gebieden die in een zogeheten ‘schneeloch’ liggen, waar het vaker en intensiever sneeuwt dan op andere plaatsen.

Sneeuwzekere skigebieden
© Spalder Media Group

Top 10 sneeuwzekere skigebieden per land

Elk land in de Alpen heeft sneeuwzekere skigebieden. Hieronder een overzicht met 10 sneeuwzekere skigebieden per land. Zoals je kunt zien staan er skigebieden met en zonder gletsjer in de top 10.

Gletsjers

Zoals hierboven al staat beschreven, zorgen gletsjers ervoor dat een skigbied bijzonder sneeuwzeker wordt. Sommige gletsjers hebben zelfs zo’n gunstige ligging dat ze het hele jaar door geopend zijn voor wintersport. Je vindt ze over de hele wereld en dus ook in de Alpen. Hieronder vind je per land een voorbeeld van een gebied met een gletsjer, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Hoogst gelegen skigebieden en skidorpen in de Alpen

De sneeuwzekerheid wordt ook bepaald door de hoogte van het gebied. Hieronder vind je een overzicht van de hoogstgelegen dorpen en skigebieden in de Alpen. Zoals je kunt zien liggen deze allemaal hoger dan 2.000 meter waardoor hier bijna altijd wel genoeg sneeuw ligt voor een fijne wintersport.

Hoge skigebieden

Zermatt

Les Deux Alpes

Saas-Fee

Breuil Cervinia

Tignes

3820 m

3600 m

3600 m

3480 m

3456 m

Hoge skidorpen

Val Thorens

Hochgurgl

Kühtai

Obertauern

Zermatt

2300 m

2150 m

2020 m

1630 m

1620 m

Sneeuw Op Dak In Sölden
© Spalder Media Group

Sneeuwzekere skigebieden tijdens de kerst

Normaal gesproken start in december in de meeste skigebieden het winterseizoen. Dat wil echter niet zeggen dat er meteen een dik pak sneeuw ligt. Het komt -helaas- ook nog wel eens voor dat er in de kerstweek een minimale hoeveelheid sneeuw ligt in sommige gebieden. Om dit te voorkomen doe je er goed aan om voor december een sneeuwzeker skigebied op te zoeken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

 1. Val Thorens
 2. Zermatt
 3. Saas-Fee
 4. Ski Arlberg
 5. Sölden
 6. Obertauern
 7. Sulden am Ortler
 8. Silvretta Arena Ischgl-Samnaun
 9. Obergurgl-Hochgurgl
 10. Serfaus-Fiss-Ladis

Sneeuwzekere skigebieden in het voorjaar

Veel mensen geven de voorkeur aan skiën in het voorjaar. De dagen zijn langer en de temperaturen zijn aangenamer, waardoor je kunt genieten van heerlijke dagen op de pistes. De aangenamere temperaturen hebben alleen één klein nadeel: de sneeuw kan het flink te verduren krijgen. Daarom hebben we hieronder een aantal skigebieden voor je op een rijtje gezet waar je nog heerlijk kunt skiën in het voorjaar.

 1. Garmisch-Partenkirchen
 2. Hintertuxer Gletscher
 3. Obertauern
 4. Dachstein Gletscher
 5. Damüls
 6. Les Deux Alpes
 7. 3 Zinnen Dolomiten
 8. Val Thorens
 9. Zell am See - Kaprun
 10. Kaunertaler Gletscher
Sneeuw op skirek in sneeuwzekere skigebieden
© Spalder Media Group

Skigebieden met veel sneeuwkanonnen

Een ander hulpmiddel om een skigebied sneeuwzeker te maken is het gebruik van sneeuwkanonnen. Je vindt ze in alle skigebieden, maar in het ene gebied staan er meer dan in het andere gebied. Sommige skigebieden zijn echt afhankelijk van sneeuwkanonnen, anderen gebruiken ze ter ondersteuning. In het overzicht hieronder vind je een lijstje van skigebieden met veel sneeuwkanonnen.

Skigebied Sneeuwkanonnen Pistekilometers
Winterberg 260 27 km
Bad Kleinkirchheim 800 103 km
KitzSki 1068 179 km
SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental 1500 284 km
Zillertal Arena 556 153 km
Großarltal - Dorfgastein 227 73 km
Ski Arlberg 300 329 km
Snowspace Salzburg 179 120 km
 • Zomerskiën op de gletsjer

  Leeftijd voor skiles

  De meeste skigebieden gaan 's zomers dicht, maar er zijn een paar plekken waar je ook in de zomer op de latten kunt staan. Zo zijn de Hintertuxer Gletscher en Zermatt, afhankelijk van de sneeuwcondities, het hele jaar door geopend om te skiën.

  Lees verder >

 • Gletsjer skigebieden in de Alpen

  Tips wintersport met kinderen

  De Alpen kennen een aantal gletsjer skigebieden. Van groot tot klein, bekend en onbekend, er zijn er meer dan je denkt. Hier vind je een overzicht van welke gletsjer skigebieden er zijn en wat de voor en nadelen van het gletsjer gebieden zijn.

  Lees verder >