Wat is het belangrijkste voor je wintersport? Sneeuw natuurlijk! Al is het gebied nog zo groot, zonder sneeuw kan er niet geskied worden. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen. De skigebieden waar je ook op een gletsjer kunt skiën, zijn natuurlijk het meest sneeuwzeker. Maar er zijn ook skigebieden zonder gletsjer die sneeuwzeker zijn.

De sneeuwzekerheid van een skigebied is één van de belangrijkste voorwaarden waar mensen naar kijken als ze een bestemming zoeken voor hun wintersport. De ligging en hoogte van een gebied spelen hierbij een belangrijke rol. Aan de ene kant van de berg heeft de zon namelijk meer invloed op de sneeuw dan aan de andere kant van de berg. En hoe hoger een gebied ligt, hoe sneeuwzekerder. Hieronder vind je een selectie van de sneeuwzekere skigebieden in de Alpen.

Ga direct naar:

- Wat maakt een skigebied sneeuwzeker?
- Sneeuwzekere skigebieden per land
- Sneeuwzekere gletsjers
- Hoogste skigebieden en dorpen
- Sneeuwzekere kerstvakantie
- Sneeuwzeker voorjaar
- Skigebieden met veel sneeuwkanonnen

huisje met een dik pak sneeuw

Wat maakt een skigebied sneeuwzeker?

Skigebieden die over een gletsjer beschikken zijn zeer sneeuwzeker. Door deze eeuwige sneeuw bestaan er zelfs gebieden waar je het hele jaar door kunt skiën. Door de hoogte of ligging kan een skigebied ook sneeuwzeker zijn. Er zijn namelijk gebieden met pistes die tot boven de 2.000 meter hoogte reiken. Op zo’n hoogte valt eigenlijk altijd wel genoeg sneeuw voor een goede wintersport. Andere skigebieden liggen aan de schaduwkant van de berg, waardoor de zon er weinig invloed op heeft. Daarnaast zijn er nog gebieden die in een zogeheten ‘schneeloch’ liggen, waar het vaker en intensiever sneeuwt dan op andere plaatsen.

Top 10 sneeuwzekere skigebieden per land

Elk land in de Alpen heeft sneeuwzekere skigebieden. Hieronder een overzicht met 10 sneeuwzekere skigebieden per land. Zoals je kunt zien staan er skigebieden met en zonder gletsjer in de top 10.

Gletsjers

Zoals hierboven al staat beschreven, zorgen gletsjers ervoor dat een skigbied bijzonder sneeuwzeker wordt. Sommige gletsjers hebben zelfs zo’n gunstige ligging dat ze het hele jaar door geopend zijn voor wintersport. Je vindt ze over de hele wereld en dus ook in de Alpen. Hieronder vind je per land een voorbeeld van een gebied met een gletsjer, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Hoogst gelegen skigebieden en skidorpen in de Alpen

De sneeuwzekerheid wordt ook bepaald door de hoogte van het gebied. Hieronder vind je een overzicht van de hoogstgelegen dorpen en skigebieden in de Alpen. Zoals je kunt zien liggen deze allemaal hoger dan 2.000 meter waardoor hier bijna altijd wel genoeg sneeuw ligt voor een fijne wintersport.

Hoge skigebieden
Zermatt 3820 m
Les Deux Alpes 3600 m
Saas-Fee 3600 m
Breuil Cervinia 3480 m
Tignes 3456 m
Hoge skidorpen
Val Thorens 2300 m
Hochgurgl 2150 m
Kühtai 2020 m
Zermatt 1620 m
Madonna di Campiglio 1550 m
Val Thorens

Sneeuwzekere skigebieden tijdens de kerst

Normaal gesproken start in december in de meeste skigebieden het winterseizoen. Dat wil echter niet zeggen dat er meteen een dik pak sneeuw ligt. Het komt -helaas- ook nog wel eens voor dat er in de kerstweek een minimale hoeveelheid sneeuw ligt in sommige gebieden. Om dit te voorkomen doe je er goed aan om voor december een sneeuwzeker skigebied op te zoeken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Sneeuwzekere skigebieden in het voorjaar

Veel mensen geven de voorkeur aan skiën in het voorjaar. De dagen zijn langer en de temperaturen zijn aangenamer, waardoor je kunt genieten van heerlijke dagen op de pistes. De aangenamere temperaturen hebben alleen één klein nadeel: de sneeuw kan het flink te verduren krijgen. Daarom hebben we hieronder een aantal skigebieden voor je op een rijtje gezet waar je nog heerlijk kunt skiën in het voorjaar.

Sneeuwkanon Zillertal Arena

Skigebieden met veel sneeuwkanonnen

Een ander hulpmiddel om een skigebied sneeuwzeker te maken is het gebruik van sneeuwkanonnen. Je vindt ze in alle skigebieden, maar in het ene gebied staan er meer dan in het andere gebied. Sommige skigebieden zijn echt afhankelijk van sneeuwkanonnen, anderen gebruiken ze ter ondersteuning. In het overzicht hieronder vind je een lijstje van skigebieden met veel sneeuwkanonnen.

Skigebied Sneeuwkanonnen Pistekilometers
 Winterberg 260
27 km
 Bad Kleinkirchheim 800
103 km
 KitzSki 1068
179 km
 SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental 1500
284 km
 Zillertal Arena 556
153 km
 Großarltal - Dorfgastein 227
73 km
 Ski Arlberg 300
329 km
 Snowspace Salzburg 179
120 km

Ook interessant:

 • Zomerskiën op de gletsjer

  Leeftijd voor skiles

  De meeste skigebieden gaan 's zomers dicht, maar er zijn een paar plekken waar je ook in de zomer op de latten kunt staan. Zo zijn de Hintertuxer Gletscher en Zermatt, afhankelijk van de sneeuwcondities, het hele jaar door geopend om te skiën.

  Lees verder >

 • Gletsjer skigebieden in de Alpen

  Tips wintersport met kinderen

  De Alpen kennen een aantal gletsjer skigebieden. Van groot tot klein, bekend en onbekend, er zijn er meer dan je denkt. Hier vind je een overzicht van welke gletsjer skigebieden er zijn en wat de voor en nadelen van het gletsjer gebieden zijn.

  Lees verder >

Meest sneeuwzekere skigebieden