12 oktober 2021 door Joris in Algemeen

In Oostenrijk dienen kinderen tot en met 15 jaar in diverse deelstaten verplicht een helm te dragen. Ook in Italië geldt een helmplicht voor kinderen. In andere landen in de Alpen en in Europa zijn nog geen regels ingevoerd voor het verplicht dragen van een skihelm. In de Alpenlanden is het al dan niet verplicht stellen van een skihelm al jaren een discussiepunt. Het aantal ongevallen op de piste met hoofdletsel is flink afgenomen door de komst van de skihelm. Eigenlijk dragen alle kinderen en veel volwassenen op dit moment al een helm. Doordat kinderen opgroeien met het gebruiken van een skihelm, zullen ze deze waarschijnlijk blijven dragen, een goede zaak. In dit weblog kun je lezen waar een skihelm al verplicht is.

De helmplicht per land

  • Oostenrijk: skihelm verplicht voor kinderen tot en met 15 jaar in Salzburg (o.a. Skicircus, Snow Space), Steiermark (o.a. Schladming), Karinthië (o.a. Nassfeld), Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen en Burgenland. In Vorarlberg en Tirol is het dus (nog) niet verplicht voor kinderen om een helm te dragen. Wel kan een skischool verplichten dat kinderen tijdens de skiles een helm moeten dragen.
  • Duitsland: geen helmplicht, maar de Duitse Skivereniging en de Duitse vereniging voor skileraren adviseren wel een helm te dragen.
  • Italië: skihelm verplicht voor kinderen t/m 14 jaar. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete.
  • Zwitserland: geen helmplicht.
  • Frankrijk: geen helmplicht.
  • Polen: skihelm verplicht voor kinderen onder de 16 jaar. Reken op fikse boete als je je hier niet aan houdt.
  • Noorwegen: geen helmplicht, maar jonge kinderen worden wel gestimuleerd een helm te dragen.
  • Tsjechië: skihelm niet verplicht.
  • Canada en USA: geen helmplicht.
Skihelm Atomic

Skihelm verplicht: discussies

Zoals je hierboven kunt lezen is de skihelm volgens de wet (nog) niet verplicht in bepaalde delen van Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Tsjechië. In Oostenrijk levert dit behoorlijke discussies op, waarom de ene deelstaat wel en de andere niet? De deelstaten mogen zelf beslissen of zij overgaan tot helmplicht. Het is te verwachten dat ook Tirol binnenkort “om” gaat. In Vorarlberg is wel een openbare aanbeveling gegeven om toch een skihelm te dragen. Maar dat betekent dus toch dat het in de bekende skigebieden in deze regio van onder andere Gerlos, Mayrhofen, Kirchberg en Sankt Anton niet verplicht is om een skihelm te dragen.

Geen plicht, toch een skihelm

Het spreekt voor zich dat het verstandig is om je kind altijd een helm op te doen als hij of zij gaat skiën. Houd er rekening mee dat ook in gebieden waar een helm niet verplicht is, de skischool wel kan verplichten dat de kindjes een helm moeten dragen tijden de skiles. Het is aan te raden dit vooraf vast te informeren bij de skischool, zodat je geen verassingen hebt op de eerste dag. Skihelmen zijn zowel in Nederland als het buitenland te huur en voor een paar tientjes koop je tegenwoordig ook al een goede en leuke helm. Let altijd op de CE-markering, zodat je zeker weet dat je een goedgekeurde helm hebt.

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen