15 november 2018 door Joris in 'Familie/kinderen', Materiaal', Algemeen''

In de Alpenlanden is het al dan niet verplicht stellen van een skihelm al jaren een discussiepunt. Het aantal ongevallen op de piste met hoofdletsel is flink afgenomen door de komst van de skihelm. Eigenlijk dragen alle kinderen en veel volwassenen op dit moment al een helm. Doordat kinderen opgroeien met het gebruiken van een skihelm, zullen ze deze waarschijnlijk blijven dragen, een goede zaak. In dit weblog kun je lezen waar een skihelm al verplicht is.

De helmplicht per land

 • Oostenrijk: skihelm verplicht voor kinderen tot en met 15 jaar in Salzburg, Steiermark, Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen en Burgenland. In Vorarlberg en Tirol is het dus (nog) niet verplicht voor kinderen om een helm te dragen. Wel kan een skischool verplichten dat kinderen tijdens de skiles een helm moeten dragen.
 • Duitsland: geen helmplicht, maar de Duitse Skivereniging en de Duitse vereniging voor skileraren adviseren wel een helm te dragen.
 • Italië: skihelm verplicht voor kinderen t/m 14 jaar. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete.
 • Zwitserland: geen helmplicht.
 • Frankrijk: geen helmplicht.
 • Polen: skihelm verplicht voor kinderen onder de 16 jaar. Reken op fikse boete als je je hier niet aan houdt.
 • Noorwegen: geen helmplicht, maar jonge kinderen worden wel gestimuleerd een helm te dragen.
 • Tsjechië: skihelm niet verplicht.
 • Canada en USA: geen helmplicht.
 • Skihelm verplicht: discussies

  Zoals je in bovenstaande tabel kunt lezen is de skihelm volgens de wet (nog) niet verplicht in bepaalde delen van Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Tsjechië. In Oostenrijk levert dit behoorlijke discussies op, waarom de ene deelstaat wel en de andere niet? De deelstaten mogen zelf beslissen of zij overgaan tot helmplicht. Het is te verwachten dat ook Tirol binnenkort “om” gaat. In Vorarlberg zijn ze zelfs nog een stapje verder verwijderd van de skihelmplicht, omdat ze daar nog aan het discusiëren zijn of de beslissing van een skihelmplicht überhaupt wel bij de deelstaat zou moeten liggen. Ook zijn er geluiden dat het verplicht stellen onzin zou zijn, omdat mensen toch immers zelf wel hun verstand zouden kunnen gebruiken...en dus skihelm op zouden moeten zetten.

  Geen plicht, toch een skihelm

  Het spreekt voor zich dat het verstandig is om je kind altijd een helm op te doen als hij of zij gaat skiën. Houd er rekening mee dat ook in gebieden waar een helm niet verplicht is, de skischool wel kan verplichten dat de kindjes een helm moeten dragen tijden de skiles. Het is aan te raden dit vooraf vast te informeren bij de skischool, zodat je geen verassingen hebt op de eerste dag. Skihelmen zijn zowel in Nederland als het buitenland te huur en voor een paar tientjes koop je tegenwoordig ook al een goede en leuke helm. Let altijd op de CE-markering, zodat je zeker weet dat je een goedgekeurde helm hebt.

  Skihelm, nu de volwassenen

  Ook volwassenen zie je steeds vaker met een skihelm op de pistes. Om het goede voorbeeld te geven aan de kinderen, omdat het lekker warm is en last but not least voor de veiligheid. Ik draag al sinds 2004 een skihelm, eerst alleen tijden het snowboarden, maar al vrij snel ook tijdens het skiën. Het bevalt me prima!

  Draag jij een skihelm? Waarom wel/niet?

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.