8 december 2015 door Joris in 'Familie/kinderen', Nieuws', Materiaal', Algemeen'' | 49 Reactie(s)

Skihelm van Fischer

In de Alpenlanden is de discussie over het al dan niet verplicht stellen van een skihelm al jaren een “hot-issue”. Het aantal ongevallen op de piste met hoofdletsel is flink afgenomen door de komst van de skihelm. Eigenlijk dragen alle kinderen op dit moment al een helm. Zij groeien dus op met een skihelm en zullen deze waarschijnlijk wel blijven dragen, een goede ontwikkeling. Ook groeit het percentage volwassen wintersporters met een skihelm nog steeds. Maar dit verschilt wel een beetje per land. Zo zie je in Oostenrijk meer helmen op de piste dan in bijvoorbeeld Italië of Frankrijk. In dit weblog kun je lezen waar een skihelm al verplicht is.

De helmplicht per land

 • Oostenrijk: skihelm verplicht voor kinderen tot en met 15 jaar in Salzburg, Steiermark, Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen en Burgenland. In Vorarlberg en Tirol is het dus (nog) niet verplicht voor kinderen om een helm te dragen. Wel kan een skischool verplichten dat kinderen tijdens de skiles een helm moeten dragen.
 • Duitsland: geen helmplicht, maar de Duitse Skivereniging en de Duitse vereniging voor skileraren adviseren wel een helm te dragen.
 • Italië: skihelm verplicht voor kinderen t/m 14 jaar. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van €200,-.
 • Zwitserland: geen helmplicht.
 • Frankrijk: geen helmplicht.
 • Polen: skihelm verplicht voor kinderen onder de 16 jaar. Reken op fikse boete als je je hier niet aan houdt.
 • Noorwegen: geen helmplicht, maar jonge kinderen worden wel gestimuleerd een helm te dragen.
 • Tsjechië: skihelm niet verplicht.
 • Canada en USA: geen helmplicht.
 • Skihelm verplicht: discussies

  Zoals je in bovenstaande tabel kunt lezen is de skihelm volgens de wet (nog) niet verplicht in bepaalde delen van Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Tsjechië. In Oostenrijk levert dit behoorlijke discussies op, waarom de ene deelstaat wel en de andere niet? De deelstaten mogen zelf beslissen of zij overgaan tot helmplicht. Het is te verwachten dat ook Tirol binnenkort “om” gaat. In Vorarlberg zijn ze zelfs nog een stapje verder verwijderd van de skihelmplicht, omdat ze daar nog aan het discusiëren zijn of de beslissing van een skihelmplicht überhaupt wel bij de deelstaat zou moeten liggen. Ook zijn er geluiden dat het verplicht stellen onzin zou zijn, omdat mensen toch immers zelf wel hun verstand zouden kunnen gebruiken...en dus skihelm op zouden moeten zetten.

  Klik hier voor meer informatie over de helmplicht, veiligheid en trends >

  Geen plicht, toch een skihelm

  Het spreekt voor zich dat het verstandig is om je kind altijd een helm op te doen als hij of zij gaat skiën. Houd er rekening mee dat ook in gebieden waar een helm niet verplicht is, de skischool wel kan verplichten dat de kindjes een helm moeten dragen tijden de skiles. Het is aan te raden dit vooraf vast te informeren bij de skischool, zodat je geen verassingen hebt op de eerste dag. Skihelmen zijn zowel in Nederland als het buitenland te huur en voor een paar tientjes koop je tegenwoordig ook al een goede en leuke helm. Let altijd op de CE-markering, zodat je zeker weet dat je een goedgekeurde helm hebt.

  Skihelmen van het merk Fischer

  Skihelm, nu de volwassenen

  Ook volwassenen zie je steeds vaker met een skihelm op de pistes. Om het goede voorbeeld te geven aan de kinderen, omdat het lekker warm is en last but not least voor de veiligheid. Ik draag al sinds 2004 een skihelm, eerst alleen tijden het snowboarden, maar al vrij snel ook tijdens het skiën. Het bevalt me prima!

  Reageer op de stelling: 'Een skihelm ziet er niet uit!' >

  Draag jij een skihelm? Waarom wel/niet?

Reactie(s)

door Carolien op 17 januari

Het zou voor iedereen duidelijker zijn als de skihelm voor iedereen verplicht zou zijn. Geen uitzonderingen. Ik heb ooit gezegd:" als ik ooit een skihelm moet dragen, ga ik niet meer op wintersport". Niets is minder waar, ook ik draag al een paar jaar een helm omdat 99% een skihelm draagt. Wat men wel zou moeten verbieden is het schenken van alcohol op de pistes! Daar gebeuren de meeste ongelukken mee. Mensen gaan soms als malloten van de berg af na een aantal halve liters bier! En vergeet vooral de schnapps niet........😡

door Twan op 15 december

Altijd een paar weken voordat ik op wintersport ga, koop ik met sinterklaas een skihelm voor mijn kinderen. Zodat we in de kerstvakantie dan een nieuwe skihelm hebben. Mijn kinderen zijn dol op ons ritueel.. Mijn vrouw koopt altijd nieuwe beschermers en zo hebben we iedereen tevreden in huis haha!

door Twan op 15 december

Altijd een paar weken voordat ik op wintersport ga, koop ik met sinterklaas een skihelm voor mijn kinderen. Zodat we in de kerstvakantie dan een nieuwe skihelm hebben. Mijn kinderen zijn dol op ons ritueel.. Mijn vrouw koopt altijd nieuwe beschermers en zo hebben we iedereen tevreden in huis haha!

door Anna op 4 december

Ik ben geen voorstander van helmen daar men zich veiliger voelt en ook meer risico's neemt daardoor. Dat is het verkeerde effect van een helm! Er moet meer controle komen op de piste en mensen die onverantwoordelijk de piste af racen moeten hun skipas inleveren en een (fikse) boete krijgen. Dat lijkt me sowieso beter en uiteraard wanneer je liever met helm skiet moet je dat doen maar ga niet anders skien dan zonder helm.

door Dennis op 20 oktober

Zeker verplichten voor kinderen. Voor volwassenen komt het vanzelf van de grond. Als je eens goed om je heen kijkt zie je de laatste jaren meer en meer helmen. Onder snowboarders lijkt het de trend wie de mooiste helm heeft. Ik zie nauwelijks meer een snowboarder zonder helm. Ook bij skiërs zie je het steeds meer. Heb er zelf een sinds twee jaar en ik heb er totaal geen last van. Op zonnige dagen niet eens te warm, en anders gaan de ventilatieluiken open. Zelf afgelopen jaar een flinke schuiver gemaakt op de boarder-cross. Bam, achterover op mn hoofd. Blij met mijn helm, anders was ik nokkie gegaan en had ik niet snel t baantje kunnen verlaten (vlak na een onoverzichtelijke bocht) en was de kans aanwezig dat er iemand tegen me aan klapte. En al die mafketels die de blauwe pistes als een racebaan gebruiken kunnen ook fouten maken. Schuiven ze je omver. Bam, met je hoofd op de grond. Paar jaar geleden nog een fransman op zijn kop zien vallen (die overigens zeer goed, rustig en anticiperend aan het skiën was) doordat hij van de zijkant werd geschept door een onervaren snowboarder die ineens een onvoorspelbare beweging maakte. Die gleed als een lappenpop knock-out de piste af. 't zal je maar gebeuren. Al kun je nog zo goed skiën, er zijn ook nog anderen om je heen die het minder goed, of te goed kunnen die jou in gevaar kunnen brengen. Doe mij de helm maar. Wat mij betreft mag 't verplicht worden. Zeker voor zwart en off-pisteskiërs of ongeprepareerde pistes. En zeker voor skiklasjes. Waarom dan niet algeheel? Al kun je nog zo goed skiën en gecontroleerd op je plaat gaan, er zijn altijd anderen die dat niet kunnen en jou in de kreukels kunnen skiën.

door willem feijen op 7 februari

Eigenlijk is het inderdaad te zot voor woorden dat ik nu een helm ga kopen omdat ik vorig jaar door zo'n idioot aangeskied ben. Nee... geen blessure opgelopen. Hij raakte me op mijn schouder. Daar kan ik wel wat hebben maar mijn angst is dat zo'n malloot me in de knieholten skiet want dan lig je wel gelijk achterover. Eigenlijk voel ik me veel veiliger buiten de piste tegenwoordig.

door Reinier op 4 februari

Volgens mij is het in Oostenrijk TOT 15 jaar en NIET tot en met 15 jaar. Verder, stond al eind jaren 80 als 6 jarige op de skies. Toen kende we nog helemaal geen helm. Ik vind dat als mensen met een duidelijk gevaarlijke snelheid van de blauwe of rode piste af gaan, dat hun een piste verbod moeten krijgen en een zware bekeuring als ze in zo'n periode alsnog skiën. Uiteraard de boete niet vergeten. Voor de rest, ben zo vaak gevallen en zelfs hard. Mijn hoofd heeft nooit een klap gehad.

door Chantall op 10 december

Ik vergelijk het eigenlijk een beetje met fietsen... Ga ik toeren op mijn stadsfiets, dan draag ik geen helm. Ga ik op mijn racefiets of mountainbike (voeten vastgeklikt), dan draag ik zeker een helm. Vorig jaar voor het eerst met de kinderen wezen skiën... Eenvoudig en rustig skigebied met alleen blauwe en rode pistes. Zij een helm, ik zonder helm erachteraan toeren. Maar ik heb me daarvoor wel heel waar wat moeten verantwoorden in mijn omgeving... Als ik offpiste en zwart ga skiën dan zal ik zeker een helm dragen.

door Johan op 9 december

Verplichting voor kinderen: zonder twijfel. Verplichting voor (jong-)volwassenen: hoeft eigenlijk niet; laat verantwoordelijkheid/keuzevrijheid spelen. Maar laat verzekeringen zich terug trekken bij letsels die te vermijden zijn door een helm te dragen. M.a.w. ik (als verzekeringbetaler) wil niet opdraaien voor de kosten die iemand door onverantwoord gedrag (zonder helm skiën/boarden) maakt. Dat je door anderen in de problemen kan geraken, is een factor die je moet meenemen in je keuze. Dragen dus.

door Sheila op 8 december

Tsja meningen verschillen... Helmplicht of niet, ze zouden dan ook eens na moeten denken over verplicht skiles en verplicht kennen van de regels. De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat er idioten zijn die denken dat ze na 1 uur in de hal in NL kunnen skieen en kennen de regels niet. Daarnaast zou men ook wat meer rekening met elkaar kunnen houden... Het gaat vooral om de mentaliteit van mensen.

door conny op 8 december

wij en de kinderen dragen al jaren een helm. de kinderen skiën al 14 jaar dus ook al 14 jaar een helm op. Heerlijk warm en heel veilig. Ik zeg verplichten. voor zowel kinderen als volwassenen

door Don op 5 maart

Veiligheid boven alles? Alles wordt bij wet gereguleerd. Mensen krijgen geen eigen verantwoordelijkheid meer. We krijgen (bijna) niet meer de kans om zelf gevaar in te schatten. We hoeven niet meer te anticiperen op wat er om ons heen gebeurd. Er wordt voor ons gedacht, er wordt voor ons gezorgd...... Veiligheid begint bij jezelf! Denk na voordat je wat doet. Geef mensen hun eigen verantwoordelijkheid, dus helm verplicht stellen? NEE!

door Kas op 1 maart

Zo snel mogelijk verplicht stellen, ski al jaren met een skihelm en je heb er totaal geen last van. Veiligheid voor alles

door helmpie op 27 april

at anoniempje ....de helm beschermt het gezicht niet dus neus ogen en lippen gaan nog steeds kapot hoor met of zonder helmpie als je op je gezicht valt

door helmpie op 27 april

heeft vast niets met de helm industrie te maken.....

door Anoniem op 19 februari

Ik durf te zeggen dat een helm het gehoor belemmerdt, komen hier geen ongelukken door. Kon afgelopen week nog net een gehelmde kamikaze ontwijken omdat ik hem hoorde aankomen. Ik zou zeggen wil je een helm, draag een helm wil je hem niet, doe het niet. Oudgediende leraar zei overdag met jullie draag ik hem niet, offpiste zeker wel maar ook een rugplaat. en gelijk heeft hij in mijn ogen. Alhoewel je ziet tegenwoordig ook veel mensen met full-boddy-armour in de berghut, staat cool en maakt mij onoverwinnewlijk lijken ze denken. en dan sch.. aan de wereld en de piste af. "dit had je vroeger ong. 30j + geleden niet en was het volgens mij op de piste veiliger zonder helm

door Anoniem op 27 januari

Gezellig skiën met de kids..... Ja maar zo'n stomme helm, belachelijk. Nou pap ik koop er toch maar een.. maar ik zet hem morgen niet op, prachtig weer en zo.. Telfoontje ... uw zoon licht met flinke verwondingen aan zijn neus, voorhoofd, twee blauwe ogen, zijn slaap en lippen met lichte hersenschudding in de kliniek, kom je hem opzoeken? Waar gebeurd vorige week in Sankt am Arlberg. Commentaar van mijn zoon, je had gelijk pa, vanaf nu draag ik hem altijd!!

door Anoniem op 18 januari

fdesfghjgjfhfdhghjjghdh

door Anoniem op 17 januari

4 plankjes? Dat lijkt me een beetje koud

door Anoniem op 8 januari

Niet verplichten! zelfs voor kinderen vind ik het raar. zij vallen van zo'n kleine hoogte in de sneeuw. (als ze in het ravijn vallen helpt een helm ook niet;-) Als je alle risico's in het leven uit wil sluiten kun je beter meteen tussen 4 plankjes gaan liggen. Laat het vrij: als je behoefte aan een helm hebt: zet em vooral op! maar verplicht dit niet.

door Anoniem op 4 januari

wanneer gaan we de blaastest toepassen, voor het de skiërs die de wodka zo lekker vinden

door Anoniem op 24 september

In februari 2012 kwam z'n kamikaze me voorbij skiën en viel vlak voor mij toen hij voor mij langs wilde skiën. Ik vloog over hem (één uit Volendam met 4 jaar ski ervaring) en brak mijn boven arm het bleek een gecompliceerde arm breuk. Ik was ook op mijn hoofd terecht zijn gekomen maar hat gelukkig een helm op die een flinke deuk opliep. Ik ben blij dat ondanks meer dan 40 jaar ski ervaring een helm droeg. Doe niet zo stoer en draag een helm voor, ook, je eigen veiligheid. Groeten van een zeer ervaren skiër

door Anoniem op 31 maart

weet je wat ook leuk is om zelf een brommergeluid erbij te maken als je de helling afgaat!

door Tuur op 6 februari

Aub niet Gaan we in NL ook op de fiets een helm verplicht maken? Nee toch zeker.

door Freek op 19 januari

Laat lekker ieder zijn eigen keus maken. Er is al genoeg verplicht. Ja ik kan letsel oplopen, maar dat kan ik ook als ik de straat oversteek of val met fietsen. Ik board wel met helm, maar als het heel warm weer is , dan gaat hij lekker af en dan gaat het tempo en risico nemen omlaag (minder springen). Moet er niet aan denken dat ik met warm weer dat ding op mijn kop moet. En dan ligt dat echt niet aan het feit dat ik een slechte helm zou hebben. En wat komt daarna verplicht polsbeschermers , verplicht kniebeschermers , verplicht skibril, verplicht rode broek op de piste . Hou toch op, laat volwassen mensen hun eigen keus maken.

door Robocop op 14 januari

Gaven de leraren op de foto nu ook maar het goede voorbeeld, haha.

door Linda op 12 januari

Toen de helm op de brommer is ingevoerd ('ruim 35 jaar geleden) ben ik gestopt met brommerrijden. Ik kan slecht tegen iets op mijn hoofd, of dat nou een helm of een muts is. Bij erge kou draag ik een band. Als de helm verplicht wordt, moet ik maar stoppen met skieën...

door Illy op 10 januari

Ik had net dezelfde eerste reactie als Richard hierboven toen ik deze berichtjes las. Nl. dat er vastliggende GESCHREVEN regels zijn die je hoort te kennen vooraleer je je op een skipiste begeeft. En eigenlijk ... Aan deze snelheden en de tegenwoordige drukte in de skigebieden zou een 'skirijbewijs' nog niet eens zo'n gek idee zijn. In ieder geval zou je toch tesamen met de centen die je voor een skipas neertelt, moeten de skiregels lezen of ondertekenen. Dit zou misschien het aantal ongevalllen nog sterker doen verminderen.

door Lotte op 3 januari

Brommer is ook verplicht en veel kleinere kans dat je valt! Verder had ik laatst dat een jongen van rond de 14 mij afsneed en voor mij viel, kon zijn hoofd net ontwijken met mijn board. Als ik hem geraakt had had hij een diepe snee gehad en had ik me erg schuldig en rot gevoeld. Ondanks dat het natuurlijk niet mijn schuld was en hij zo stom was om geen helm te dragen met boarden!! Hierboven zegt iemand dat ie er last van heeft tijdens boarden, dat is echt de grootste onzin. Als je een goede helm hebt, merk je niet eens dat je hem op hebt en kun je de padding eruit halen als dat te warm is (vooral bij de oren). Tegenwoordig dragen bijna alle snowboarders een helm, trouwens!

door Esther op 31 december

Volgend seizoen ga ik voor het eerst met helm, er it een vizier op dus ook geen gekl... Met brillen. Wat iemand al zei op de motor moet het ook maar ook op de brommer !! En die gaan ook 40 km per uur wat je met skiën ook al kan bereiken. Waar is iedereen zo bang voor ? Dat je haar niet meer goed zit daarna ? Gewoon verplichten lijkt mij.

door jeroen op 16 december

ik vind het verplicht stellen wel ver gaan, maar aan de andere kant als iemand ernstig hoofdletsel over houd aan een skiongeval komen de kosten wel bij de verzekeraar terecht en zo word de premie alleen maar duurder.

door Rich op 8 december

Nog ff en dan heb je ook nog een ski rijbewijs nodig op de piste?

door Anoniem op 8 december

Direct verplicht stellen, als je op de moter rijd moet je ook een helm dragen dus waarom niet op de piste. Het is even wennen maar dat is met zo veel dingen. Over een paar jaar is het de gewoonste zaak op de piste, en sta je voor schut zonder helm.

door Jaap op 7 december

Skihelm is groot goed. Alle gebieden gebruiken nu kunstsneeuw. Dit resulteert in de ochtend in keiharde sneeuw (bevroren ijs). Als je dan met een beetje snelheid valt en je valt met je hoofd op de sneeuw, dan stuitert je hoofd op die sneeuw (zo hard als een betonplaat). Je kan je voorstellen dat je dan een goede hersenschudding hebt als geen helm op hebt.

door Richard op 3 december

Ten eerste, die valhelm, tja... op zich een goed ding, zeker voor kinderen! Een verplichting vind ik te ver gaan. Maar wat mij nu het meest verbaasd in de reacties hierboven: "Ongeschreven pisteregels" ....... Hallo!!!!!!! Ooit gehoord van de 10 pisteregels van FIS...........

door brian op 10 november

ski al zo beetje 10 jaar en ook zonder helm laat me gewoon me gang gaan zonder helm

door Vera op 6 november

Een skihelm zal zeker en vast zijn diensten doen bij het (ongelukkig) vallen. zoals eerder geschreven, indien iedereen zich aan de ongeschreven wetten houdt en bij veel volk niet als een raket voorbij sjoeft zullen de blessures niet zo'n vaart gaan, want meestal komt de veroorzaker er goed van af en de gecatapuldeerde kunnen ze van de piste wegvoeren... Ik ben ook tegen verplichting en zeker wanneer je eind maart-april gaat! Dan is het zowiezo al rustiger op de pistes EN zweet je je kapot!

door Anoniem op 21 oktober

Heb mijn dochter weg zien vliegen in een helicopter. Het is gelukkig achteraf allemaal meegevallen. Ze droeg namelijk een helm toen ze over de kop sloeg.

door suzanne op 31 maart

Zeker en vast verplicht maken van dragen van een helm Veiligheid is belangrijker

door op 10 maart

helm verplichten. moet je tegenwoordig beschermen tegen de hufters die jou aan skieen

door Jolanda op 20 februari

Ik snap niet dat iedereen zo moeilijk kan doen over een helm dragen. Wij komen al jaren in Noorwegen/Zweden en daar is het de normaalste zaak dat iedereen een helm draagt, zelfs de jeugd dragen super leuke helmen. Daar is het belangrijkste de veiligheid en niet hoe mooi je er wel niet uitziet! Dus mensen kies voor veiligheid........

door Christian op 13 februari

Bijna weer een stapje verder in de vertrutting van de samenleving. Laat iedereen zelf beslissen of hij of zij een helm draagt, eigen verantwoordelijkheid. Waarom moet de wetgever hieraan te pas komen?

door William op 17 januari

Goede zaak. Mooi om te zien dat er in deze blog een foto hebben gebruikt van een van mijn kinderen. Klasse Guus!

door davy op 12 januari

ik vind het goed dat het niet verplicht is want ik draag die niet graag , dat stoort mij voor het snowboarden.

door Mike Boon op 28 december

Koop een coole skihelm met leuk van Nutcase. Dan dragen je kinderen die helm graag http://www.mynutty.be/Nutcase-Snow.html

door Linn op 23 oktober

Helmen zijn geweldig! Ik heb al meerdere malen bij een ongeluk gedacht 'Goddank dat die een helm ophad', en heb er zelf ook al wat krassen op gekregen. Dat je zelf goed kunt skien betekent absoluut niet dat je geen helm nodig zou hebben. Skien is nu eenmaal een sport waar veel ongelukken bij gebeuren. Waarom zou je niet goed beschermd de piste af gaan?

door Nancy op 22 oktober

Tja, sommige skiers gaan inderdaad wel erg hard en ongecontroleerd. Maar het zijn volgens mij niet alleen de Oostblokkers, onze Oosterburen kunnen er ook wat van. Met topsnelheid over de blauwe pistes. Zo gevaarlijk!

door Yolanda op 22 oktober

Er kan beter gekeken worden naar de "wintersporters" die als kamikaze-piloten van de helling af gaan met alle risico's en ongelukken van dien (veelal uit oostblok landen). Daar moet eerst iets aan gedaan worden. Zij zijn tot op de tanden beschermd en houden zich op geen enkele manier aan de (ongeschreven) regels op de pistes. Sinds de toestroom vanuit die landen explosief gestegen is, zie je VEEL meer (ernstige) ongelukken en is ook de discussie over een helm dragen een hot item geworden. Zelfs ski-leraren klagen steen en been over het gedrag van deze "wintersporters"!

door Jeroen op 22 oktober

Voor kinderen is verplichten prima, maar laten we zoiets alsjeblieft niet invoeren voor volwassenen. Grote onzin! Ik draag al een paar jaar een helm, maar wil wel graag zelf de keuze hebben of ik hem wel of niet wil dragen.

Laat een reactie achter

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen
Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen