Skip to navigation Skip to main content
7401 - 10 autovrije skidorpen in de Alpen (1)

In steeds meer skidorpen is de auto niet langer welkom. Voetgangers spelen hier eerste viool en het enige verkeer dat je tegenkomt, zijn elektrische taxi's en paardensleeën. Het zorgt niet alleen voor een prachtig winters plaatje, maar het is bovendien ook gezonder en veiliger! Zowel in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië vind je (gedeeltelijk) autovrije wintersportbestemmingen. Snowplaza heeft 10 autovrije skidorpen in de Alpen voor je op een rijtje gezet.

#1. Avoriaz

Avoriaz ligt in het hart van Les Portes du Soleil op een sneeuwzekere hoogte van 1800 meter. Zodra je bijna bij het dorp bent, dien je je auto op de grote parkeerplaats achter te laten. Het vervoer in Avoriaz gaat per sneeuwscooter, pistenbully of paardenslee. En vergeet de ski’s natuurlijk niet! Vanuit je accommodatie sta je direct op de piste!

7401 -  (3)
Geen zin om te lopen? Je kunt in Avoriaz altijd nog met de arrenslee! (Foto: © Pixabay)
Geen zin om te lopen? Je kunt in Avoriaz altijd nog met de arrenslee! (Foto: © Pixabay)

#2. Zermatt

Zermatt is wereldberoemd dankzij de ligging aan de voet van de Matterhorn. Het autovrije straatbeeld wordt hier bepaald door exclusieve hotels, chique winkels en authentieke houten huisjes. Dure auto’s rijden hier niet door het centrum, die moeten achterblijven in de parkeergarage in Täsch gelegen in het dal. Met de trein kun je vervolgens verder naar deze wonderschone bestemming.

#3. Serfaus

Oostenrijk heeft slechts een handjevol autovrije wintersportplaatsen en Serfaus is er daar één van. Met de auto mag je naar je accommodatie rijden, maar daarna word je verzocht het vervoersmiddel te laten staan. Voorzieningen zoals de liften zijn vaak op loopafstand en anders kun je gebruik maken van de U-Bahn, die over een lengte van 1,3 km onder het dorp doorrijdt.

#4. Wengen

Wengen, en het kleine broertje Mürren, zijn beide autovrij en alleen met de trein bereikbaar. Het plaatsje voelt sfeervol aan dankzij de verzameling van chalets en nostalgische houten huizen. Skiën doe je in het skigebied van de Jungfrau Region. Te midden van een adembenemend landschap liggen meer dan 200 km aan pistes op je te wachten.

7401 -  (4)
Mürren is een schilderachtig, autovrij plaatsje in de Jungfrau Region
Mürren is een schilderachtig, autovrij plaatsje in de Jungfrau Region

#5. Oberlech

Oberlech is een prachtige wintersportbestemming gelegen op een hoogte van 1750 meter. Je auto laat je achter in de garage in Lech am Arlberg en vervolgens kun je gebruik maken van de kabelbaan die dagelijks tot 01.00 uur tot je beschikking staat. In het sneeuwzekere Oberlech zit je direct aan de pistes van Ski Arlberg en word je letterlijk wakker midden in de bergen.

#6. Saas-Fee

Tijdens een wintersport in Saas-Fee raak je op slag verliefd op deze authentieke wintersportbestemming. Midden in het autovrije centrum zijn nog oude ‘Spycher’ te vinden: typische houten opslagschuren die op palen staan om de voorraad tegen ongedierte te beschermen. Wanneer je in Saas-Fee op wintersport bent geweest, begrijp je waarom ze dit dorp de ‘Parel van de Alpen’ noemen.

#7. Oberstdorf

Sinds 1992 is het centrum van Oberstdorf autovrij en dat komt de sfeer alleen maar ten goede. Je kunt hier heerlijk door de straatjes dwalen en kinderen spelen onbezorgd in de sneeuw. De lucht in de zuidelijkste gemeente van Duitsland is zelfs zo schoon, dat deze bestemming te boek staat als kuuroord met een heilzaam klimaat.

7401 -  (5)
In het centrum van Oberstdorf kun je heerlijk flaneren
In het centrum van Oberstdorf kun je heerlijk flaneren

#8. Riederalp-Bettmeralp

Riederalp en Bettmeralp zijn twee Zwitserse dorpen die onderdeel uitmaken van de Aletsch Arena. Wanneer je met je bagage de lift verlaat, stap je in een winters sprookje. Wandel door het winterlandschap of maak een romantische rit in de nostalgische paardenslee. Riederalp en Bettmeralp zijn prachtige chaletdorpen waar gezinnen zich volkomen thuis voelen.

#9. Valmorel

Valmorel is een uitzondering ten opzichte van de meeste Franse wintersportbestemmingen. Het traditionele bergdorpje bestaat uit chalets die gemaakt zijn van hout en natuursteen. De bijzondere sfeer wordt nog eens extra onderstreept door het autovrije centrum. Skiën doe je op de pistes van Le Grand Domaine, een skigebied met meer dan 200 km aan pistes.

#10. Pfelders

Het onbekende Pfelders ligt in het Zuid-Tiroolse Passeiertal en zet in op duurzaam toerisme. Het dorp is autovrij en wekt zelf groene stroom op. Vanaf je accommodatie hoef je nooit langer dan drie minuten te lopen naar de dichtstbijzijnde lift. Hier geen hectische drukte, maar in alle rust genieten van je welverdiende wintersport.

Ken je nog meer autovrije skidorpen in de Alpen? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.