Skip to navigation Skip to main content
Helm
© Spalder Media Group

Skihelm: pasvorm, kooptips en meer

De skihelm is een onmisbaar onderdeel van de wintersportuitrusting. Met een skihelm is je hoofd optimaal beschermd en minimaliseer je de kans op letsel bij een valpartij. Helmen hebben zich sterk ontwikkeld en zijn tegenwoordig licht, ademend en prettig om te dragen. Er zijn nauwelijks nog wintersporters die zonder de piste opgaan. De skihelm is een vast onderdeel van de ski-outfit geworden, net als de ski jas en skibroek.

Een skihelm is niet alleen veilig, maar ook lekker warm. Je hoofd en oren zijn dus niet alleen beschermd tegen impact, maar ook tegen de elementen. Ventilatiegaten zorgen voor afkoeling bij hogere temperaturen. Let bij het kopen van een skihelm goed op de pasvorm. Het moet comfortabel, maar strak genoeg zitten en goed aansluiten op je skibril. Een skihelm met vizier maakt het dragen van een skibril overbodig en kan een uitkomst zijn voor brildragers. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen van een skihelm.

Ga direct naar:

1000042 -

Skihelm eigenschappen

De belangrijkste eigenschap van een skihelm is dat deze je beschermt tegen impact. Wanneer een skihelm over de EN 1077 veiligheidsnorm beschikt, voldoet deze aan de standaard Europese norm. Wat voor type skiër je bent, bepaalt het soort helm dat geschikt is voor je. Iemand die alleen op de piste skiet heeft belang bij een andere type dan een freestyler die veelvuldig in het snowpark staat. Voldoende ventilatiegaten kunnen op warme dagen voor de gewenste afkoeling zorgen. Bij veel skihelmen is dit tegenwoordig regelbaar doordat je de ventilatiegaten open of dicht kunt zetten. De beschermende eigenschappen van een skihelm zijn voor een jaar of vijf gegarandeerd. Bij een (serieuze) valpartij of na een dergelijke periode is het verstandig de helm te vervangen.

Pasvorm skihelm

Een skihelm kan alleen bescherming bieden wanneer de pasvorm optimaal is. Omdat je een skihelm de hele dag draagt is comfort belangrijk, maar dit mag niet ten koste gaan van de beschermende werking. De skihelm moet strak genoeg zitten en moet zonder het kinbandje blijven zitten wanneer je je hoofd ondersteboven hangt. Te strak is echter ook niet goed, want dit kan voor vervelende drukpunten zorgen. Het kinbandje mag niet in de huid snijden, maar ook niet over de kin kunnen schuiven. Ee skihelm draag je recht op het hoofd en de onderkant van de helm mag nooit de nek raken. Ieder hoofd en iedere skihelm is anders en daarom is passen, passen, passen het devies.

1000042 - (1)

Soorten skihelmen

Er zijn diverse soorten skihelmen met verschillende eigenschappen en voordelen. Het verschil in constructie betekent dat een helm lichter kan zijn, beter beschermd is tegen impact of over een specifiek multi-impact systeem beschikt.

In-mold / softshell skihelm
Een in-mold of softshell skihelm bestaat uit een schuimlaag aan de binnenzijde en een dunne plastic buitenschaal. Deze twee lagen vormen één geheel en het gewicht is minimaal. Bij een valpartij op de piste wordt de klap goed opgevangen, maar tegen impact van scherpe voorwerpen is de in-mold minder bestand.

Hard shell skihelm
De hard shell skihelm heeft een harde, robuuste buitenschaal waar een losse schuimlaag aan de binnenzijde. Een hardshell skihelm is hierdoor niet alleen bestand tegen valpartijen, maar ook tegen een klap met een hard voorwerp.

Hybride skihelm
Een hybride skihelm biedt het beste van twee werelden. Op de plaatsen waar extra bescherming is vereist wordt gebruik gemaakt van de hard shell constructie en op plekken die minder kwetsbaar zijn de in-mold constructie. Comfortabeler en lichter dan een hard shell, en betere bescherming in vergelijking met een soft shell.

Multi-impact systeem
Skihelmen kunnen zijn voorzien van een multi-impact systeem dat veelal wordt aangeduid met MIPS of SPIN (POC). Dit systeem zorgt ervoor dat de helm bij een valpartij licht meebeweegt, waardoor de klap beter wordt opgevangen.

Tips bij het kopen van een skihelm

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Passen is het allerbelangrijkste bij het kopen van een skihelm. Doe dit ook vooral in combinatie met je skibril. Je skibril moet goed aansluiten op de helm en er mogen geen grote kieren zijn. Het kinbandje is bij voorkeur iets breder en met skihandschoenen te openen en te sluiten. Een skihelm met actieve ventilatie, schuifjes die je kunt openen en sluiten, stelt je in staat om de ventilatie zelf iets beter te kunnen regelen. Laat je bij het kopen van een skihelm niet te veel leiden door kleur en looks. Ga eerst op zoek naar een merk en model dat bij je hoofd past, voordat je een keuze maakt op het gebied van het design.

Skihelm met vizier

Een skihelm met vizier kan een uitkomst zijn voor jou. Wie een losse skibril niet prettig vindt zitten of brildragend is, kan gebaat zijn bij een skihelm met vizier. Alle bekende merken hebben een skihelm met vizier in het assortiment, waardoor er tegenwoordig een groot aanbod is. Een skihelm met vizier biedt een breder blikveld en de ventilatie is optimaal, waardoor je geen last hebt van beslagen glazen. Een vizier geeft je een vrijer gevoel ten opzichte van een skibril, omdat er niks tegen je gezicht aandrukt. Een skihelm met vizier heeft zijn waarde inmiddels bewezen en zien we steeds meer terug op de piste. Merken die een skibril met vizier aanbieden zijn onder andere Alpina, Casco, Uvex en CP.

1000042 - (2)

Skihelm dames

Een skihelm voor dames is er in tal van uitvoeringen en soorten. Voordat je je blind staart op het uiterlijk en het design, is het belangrijk dat het goed past. Alleen een type met de juiste pasvorm zorgt voor optimale bescherming. Wanneer je het type dames skihelm en het merk dat bij je (hoofd) past hebt gevonden, kun je een keuze maken op basis van de looks. Populaire merken zijn CP, Brunotti, Giro en Salomon.

Skihelm heren

Een geschikte heren skihelm is voor ieder type skiër zo gevonden. Wie uitsluitend op de piste skiet kiest voor een lichte, softshell helm met goede ventilatie. Ski je ook wel eens in het snowpark, dan is een hard shell beter aan jou besteed. Eentje die het beste van twee werelden biedt is een hybride model, deze zijn licht én bieden goede bescherming tegen impact van objecten. Het aanbod van skihelmen voor heren is groot en het is aan te raden om je tijd te nemen om het model te vinden dat bij jou past. Populaire merken zijn CP, Salomon, Anon en Smith.

1000042 - (3)

Skihelm kind

Een kinder skihelm dient aan dezelfde eisen te voldoen als die van een volwassene. Ook hierbij is de pasvorm essentieel. De skihelm moet strak en recht op het hoofd zitten, maar ook comfortabel zijn. Kinderen houden vaak niet van het bandje om de kin, maar ook deze moet goed op zijn plek blijven zitten. Skihelmen voor kinderen zijn er in opvallende kleuren, met prints en met/zonder vizier. Koop een kinder skihelm niet op de groei, in plaats daarvan kun je beter ervoor kiezen om een goed passend model te huren. Populaire merken zijn Salomon, Sinner, Head en Uvex.

Skihelm kopen: merken & winkels

Bij het kopen van een skihelm dien je jezelf goed af te vragen wat je van de helm verwacht. In de eerste plaats biedt iedere helm met de EN 1077 veiligheidsnorm (en de juiste pasvorm) je betrouwbare bescherming. De ene is echter net wat lichter qua gewicht dan de ander of heeft een hardere buitenlaag voor betere bescherming tegen impact van objecten. Wie een weekje per jaar op de ski’s staat kan prima uit de voeten met een goedkope skihelm, terwijl veeleisende skiërs meer belang hebben bij een technische, lichte skihelm.

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski-jassen als thermo-onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >