Skip to navigation Skip to main content

Een wintersport met kinderen betaalbaar houden? Daar zijn genoeg mogelijkheden voor! Met een paar simpele tips kun je flink besparen op de kosten en hoeft de skivakantie niet extreem duur uit te vallen. Wanneer je minder hoge eisen stelt aan bijvoorbeeld de locatie van de accommodatie, de grootte van het skigebied en de faciliteiten, kun je al snel euro's overhouden. In dit blog 10 tips voor een betaalbare wintersport met kinderen.

1. Kies voor een minder bekend skigebied

De gouden tip voor een betaalbare wintersportvakantie is om naar een gebied te gaan dat niet bekend is bij het grote publiek. Is dat wel leuk voor de kinderen? Jazeker! Het skigebied Almenwelt Lofer is bijvoorbeeld perfect voor families, maar nog vrij onbekend waardoor de prijzen lager liggen dan in de drukbezochte gebieden. Of wat dacht je van een wintersport in de Duitse regio Hörnerdörfer, in Tsjechië of Frankrijk?

2. Een gratis of voordelige skipas

Wist je dat in vrijwel alle skigebieden in de Alpen de skipassen voor kinderen tot 5 jaar gratis zijn? Als de kids ouder zijn dan deze leeftijd, wordt het lastiger om een skigebied met gratis skipas voor kinderen te vinden. Echter, onmogelijk is het niet! Er zijn zelfs skigebieden waar kinderen tot 18 jaar gratis mogen skiën. Dat is elke zaterdag in Almenwelt Lofer het geval. Op de pistes van Weißsee Gletscherwelt skiën twee kinderen tot 12 jaar gratis als beide ouders in het bezit zijn van een geldige skipas en in Zermatt is skiën gratis voor kinderen tot 9 jaar.

3. Zelf lunch meenemen naar de piste

Het is heerlijk om op de piste te genieten van een Wiener Schnitzel mit Pommes of een pannetje Kaiserschmarrn. Alleen wanneer je elke dag met het gezin op de piste eet, lopen de kosten snel op. Nummer drie is een hele simpele, maar doeltreffende bespaartip. Bereid zelf 's ochtends een lekkere lunch voor en neem die mee. Wedden dat de kids picknicken in de sneeuw als een groot avontuur zien? En natuurlijk kun je ze nog steeds verwennen met een lunch in een berghut, maar dat hoeft echt niet elke dag. 

4. Verder van de skilift overnachten

Vroeg je bed uit, genieten van een ontbijtje, omkleden en vervolgens zo snel mogelijk naar de skilift toe. Dat is toch wel hoe de ochtend er ongeveer eruitziet voor de gemiddelde wintersporter. Voor de meeste accommodaties die dicht bij een skilift te vinden zijn, betaal je al snel de hoofdprijs. Wanneer je wat verder van de skilift overnacht, betaal je vaak veel minder voor je verblijf. Het enige nadeel is dat je misschien nog een stukje moet rijden met de skibus. Maar als je op de kosten wilt besparen, dan is dat toch niet zo erg?

5. Vroegboekkorting en andere deals

Wie slim boekt, kan veel geld besparen op de wintersport met kinderen. Zelfs als je gaat skiën in de schoolvakanties. Vroegboeken kan lonen, maar ook als je de wintersport later vastlegt kun je van korting profiteren. Summit Travel stunt nu bijvoorbeeld met meer dan € 200,- korting per persoon! Dat scheelt nogal. Zijn er geen aanbiedingen voor in jouw gekozen periode? Filter dan eens op een maximaal bedrag dat je per persoon wilt uitgeven of kies de wintersportlocatie op basis van de prijs voor een accommodatie. 

6. Ga buiten het hoogseizoen op skivakantie

Wanneer het mogelijk is om buiten het hoogseizoen op wintersport te gaan, kan dat heel wat geld besparen. De drukste weken van het jaar zijn namelijk ook vaak de duurste weken.Buiten de schoolvakanties om is het rustiger op de pistes, zijn de skiklasjes kleiner en de prijzen lager.

7. Boek een pakketreis incl. skipas

De volgende tip voor een betaalbare wintersport met kinderen is het boeken van een pakketreis. Bij steeds meer reisorganisaties is de skipas inclusief bij het verblijf en dat kan flink schelen in de kosten. Reisorganisaties profiteren van aantrekkelijke deals ter plaatse, omdat ze groot inkopen en daar profiteer jij weer van mee. Ook slim is om zaken als skilessen en skiverhuur vooraf alvast te regelen. 

8. Goedkopere wintersport dicht bij huis

De reis naar je wintersportbestemming kan aardig wat geld kosten. Je kunt ook kiezen voor een skigebied dat dicht bij Nederland ligt. Duitsland beschikt over verschillende leuke skidorpen die niet al te lang rijden zijn vanaf de grens. Denk bijvoorbeeld aan Winterberg, een perfecte bestemming voor families met kinderen en niet al te ver rijden vanaf Nederland. Door de korte afstand heeft het ook nog als voordeel dat het een perfect skigebied is voor een paar dagen weg. Andere betaalbare bestemmingen dichtbij de Nederlandse grens zijn Willingen, Feldberg en Oberwiesenthal. Skigebieden in Oostenrijk dichtbij Nederland ›

9. Boek je skimateriaal vooraf, tweedehands skikleding of een goedkoop merk

Ook op het gebied van skimateriaal kun je besparen. Het is echt een tip om dit soort dingen vooraf online te regelen, in plaats van op de plaats van bestemming. Onder andere bij Skiset en Intersport Rent kun je vooraf skimateriaal huren. Scheelt ter plaatse ook tijd met ophalen. En dan skikleding. Ook daar kun je prima op besparen. Speur Facebook Marketplace of Marktplaats af voor deals, hou de sales in de gaten of kies voor een betaalbaar merk. Bij Decathlon vind je van alles voor je wintersport voor een aantrekkelijke prijs en zelfs supermarktketen Lidl heeft online een uitgebreid assortiment.

10. Skilessen vooraf boeken

Groot voordeel is dat je online tegenwoordig alles kunt opzoeken en regelen. Skilessen kun je prima vooraf boeken. Vaak scheelt dat nog flink in kosten en tijd ook. Onder andere bij CheckYeti kun je prijzen van skischolen online vergelijken en boeken voor de beste prijs.

  • Bespaar zeker niet op skilessen tijdens je wintersportvakantie! Het is belangrijk dat de kinderen veilig van de berg af kunnen komen.
  • Skilessen boeken bij CheckYeti

Over Mandy

Mandy is sinds een paar jaar hélemaal om. Waar ze voorheen een strandvakantie verkoos boven een wintersport, is dat inmiddels wel anders. Ze kan zich geen winter zonder ski's meer voorstellen.