Skip to navigation Skip to main content
Kinderen zusjes westendorf

Kinderopvang op wintersport

Al eens kinderopvang overwogen tijdens de wintersport? Met de gezinsuitbreiding van één of meerdere kinderen, zou de jaarlijkse skivakantie wellicht op een zijspoor moeten worden gezet. Echter, zijn er nog genoeg mogelijkheden om als fervente wintersporter met kleine kinderen op wintersportvakantie te gaan. Zelfs wanneer je de hele vakantie zou willen skiën. Je kunt er dan voor kiezen om je kleintje ergens in goede handen onder te brengen. Op deze pagina lees je welke mogelijkheden je hebt voor kinderopvang op wintersport.

Alles over kinderopvang op wintersport

Willen jij en je partner op wintersport ook zelf skiën of snowboarden? Als de kids nog niet oud genoeg zijn voor skilessen, dan vergt dat wat aanpassingen. Zeker als jullie alleen met het gezin gaan, zonder vrienden of familie. Als je met (jonge) kinderen op wintersport gaat die nog niet kunnen skiën, dan kan kinderopvang uitkomst bieden. Diverse skigebieden en accommodaties bieden mogelijkheden voor kinderopvang op wintersport. Van babysitter tot crèche en van kinderdagopvang tot een kidsclub. Ervaren en goed opgeleide medewerkers nemen daar de zorg van je over voor een paar uurtjes, een halve of een hele skidag. Maar waar breng je met een gerust hart je lieftallige uk naartoe in een wildvreemde omgeving? Wij helpen je de beste keuze te maken.

Kinderopvang op wintersport
© Michi's Schischule Gerlos

Verschillende soorten kinderopvang op wintersport

Wil je zelf een aantal uur of complete skidag ongestoord van de pistes genieten? Dan kun je kiezen voor kinderopvang op wintersport. Dit kan al voor een uur, maar ook voor een paar uur of een complete skidag. Je hebt opvangmogelijkheden bij een kindercrèche, de opvang bij een skischool of je kunt je kind skiles laten volgen bij de skischool. Vaak kun je ook een combinatie hiervan regelen, waarbij je kind ’s morgens skiles heeft en ’s middags naar de crèche gaat. Per kinderopvang en skischool verschillen de opvanguren, de toegestane leeftijden en de activiteiten. Laat je daarom vooraf goed informeren over vanaf welke leeftijd je kind welkom is en voor hoeveel uur hij of zij mag blijven. Hieronder een opsomming met de mogelijkheden voor kinderopvang in de Alpen tijdens de wintersport.

Kind spelen op wintersport

Kinderdagverblijf

Kinderen die nog niet skiën, kunnen naar de kinderopvang. Familievriendelijke skidorpen beschikken meestal over een crèche voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters. Professionele leidsters en opgeleide pedagogisch medewerkers nemen de zorgen over jouw kleine uk op zich. Zo’n kinderdagverblijf is vaak centraal gelegen naast het dal- of bergstation van de gondel. Het varieert per kinderdagverblijf vanaf welke leeftijd en hoe lang een kind daar welkom is. Soms is er een samenwerking met de skischool, waarbij kids eerst lessen volgen en daarna worden opgevangen. In Frankrijk bestaan er activiteitenclubs, waarbij kinderen vanaf 3 jaar in de ochtend of middag skiles hebben en het andere dagdeel naar de kinderclub. Bij een kindercrèche werken over het algemeen geen erkende skileraren, dus voor skiles zoek je beter naar een skischool. Denk eraan dat je voor een kindercrèche vaak zelf luiers, voeding, reservekleding en skikleding moet meegeven.

Kinderopvang bij een kinderclub of skischool op wintersport

Kinderopvang of een kinderclub van de skischool

Naast de kinderopvang op de crèche heb je ook de mogelijkheid om je kind bij de kinderopvang of kinderclub van een skischool onder te brengen op wintersport. Bij de crèche van een skischool mogen de kleintjes vanaf 2,5 of 3 jaar in een ‘bambini’ beginners skiklasje deelnemen, waarbij ze twee uur ‘skiles’ hebben in het kinderland. De skiles bij een 3-jarige peuter is eigenlijk een soort ‘ski & speel cursus’, waarbij de ukkies in een sneeuwtuin of het kinderland spelletjes in de sneeuw doen en een beetje leren glijden op ski’s. Met behulp van ervaren kleuterleidsters, kinderskileraren, mascottes of een clown worden jonge kinderen vermaakt. Ze spelen en oefenen met hun skiuitrusting aan in de sneeuw en leren de beginselen van het skiën. Ouders kunnen ondertussen zelf een paar afdalingen maken.

Skiles voor kinderen

Skiles bij de skischool

Bij de meeste skischolen kunnen kinderen vanaf 3 jaar terecht voor skiles. Over het algemeen geldt dat een kind zindelijk moet zijn en geen luier meer draagt. Of je je kind al op skiles wilt doen of liever naar de crèche brengt, hangt helemaal van je kind af. Het is heel belangrijk dat je kind krachtig genoeg is en goed motorisch ontwikkeld is om te leren skiën. Leren skiën is erg vermoeiend voor jonge kinderen en daarom wordt aan kinderen van 3 en 4 jaar vaak maximaal twee uur, spelenderwijs, skiles per dag gegeven. Kinderen vanaf 5 jaar hebben de skitechniek sneller onder de knie. Vanaf 6-jarige leeftijd zijn kinderen al zoveel krachtiger en ze snappen de techniek beter, waardoor het skiën dan beter lukt. Kinderen vanaf 5 jaar hebben vaak vier uur skiles per dag.

Babysitter op wintersport

Babysitter op wintersport

Er bestaan ook mogelijkheden om een babysitter of oppas op je vakantieadres te huren, maar je kunt er ook eentje vanuit Nederland meenemen. Er zijn meerdere bedrijven die mogelijkheden bieden voor oppas op de kinderen op locatie. Bijvoorbeeld in het Franse Les Arcs, onderdeel van het skigebied Paradiski, zijn oma’s in te huren met ruime ervaring die de zorgtaken voor de kinderen op zich nemen. Tot slot bieden sommige hotels ook een kinderoppas aan op wintersport.

De opvang voor de kinderen zelf op je nemen

Kies je er als ouder liever niet voor om je kind ergens bij een wildvreemde achter te laten, ga dan bijvoorbeeld samen met een bevriend stel op vakantie. Het liefst een stel dat kleine kinderen van dezelfde leeftijd heeft. Zo kun je de opvang op de kinderen in shifts verdelen. Wissel bijvoorbeeld per dag of per dagdeel met skiën en oppassen. Zo kunnen jullie allemaal skiën, maar ook met de kinderen zijn. Met familie op wintersportvakantie kan ook uitkomst bieden. Een oom of tante zou misschien wel een paar uurtjes willen oppassen op de kleine. Of bij meer neefjes en nichtjes kun je elkaar een helpende hand bieden. Met opa en oma op wintersport is ook een idee om de kinderen aan een vertrouwd persoon toe te vertrouwen. Gezellig met drie generaties herinneringen maken in de sneeuw.

Leeftijd voor kinderopvang op wintersport

De leeftijd voor kinderopvang op wintersport verschilt per crèche. Controleer dit dus altijd vooraf goed, zodat je eenmaal op wintersport niet voor verrassingen komt te staan. Bij een aantal worden baby’s vanaf 3 maanden opgevangen, maar meestal moeten kinderen minimaal 1 jaar oud zijn. Zo verschilt het ook per crèche hoeveel uur een baby opgevangen kan worden. Aan jonge baby’s wordt vaak maximaal drie uur opvang geboden. Sommige crèches accepteren alleen kinderen vanaf 1 jaar of vanaf 2 jaar.

Kan jouw kind naar de kinderdagopvang?

Kinderopvang op wintersport heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Of een kind naar de kinderopvang kan hangt af van verschillende factoren. Bedenk goed of jouw kleintje eraan gewend is om te worden ‘achtergelaten’ bij vreemden. Gaat jouw kind in Nederland ook naar de crèche, peuterspeelzaal of basisschool, dan zal hij er minder moeite mee hebben. Voor kinderen die dit niet gewend zijn, kan het heel spannend zijn om zonder ouders bij een leidster of skileraar te zijn. Zeker als er een andere taal wordt gesproken. Natuurlijk is het ook een kwestie van wennen, dus geef het ook niet meteen op als het niet lijkt te gaan. Zonder ouders erbij gedragen kinderen zich heel anders. Handig; soms kan een kind een uurtje proefdraaien op de groep van een crèche of bij de skiles.

Kinderland van kinderskischool in Frankrijk

Nederlandstalige kinderopvang en skiles

Het is voor kinderen absoluut geen must, maar veel ouders vinden het wel zo prettig als hun kind wordt begeleid door iemand die Nederlands spreekt. In veel skigebieden zijn Nederlandssprekende skileraren aanwezig en er zijn zelfs mogelijkheden voor kinderopvang in het Nederlands. Genoeg Nederlanders kiezen er namelijk voor om een seizoen in de sneeuw te werken, van horeca tot kinderopvang. Daarnaast zijn er locals die een paar woorden Nederlands spreken.

Kosten kinderdagopvang op skivakantie

De tarieven voor kinderopvang op wintersportvakantie kunnen sterk wisselen. Voor baby’s wordt soms meer geld gerekend, bijvoorbeeld € 20,- per uur. Voor een eenjarig kind kan de prijs per uur variëren tussen de € 10,- en € 20,-. Andere crèches hanteren een dagtarief van € 65,- tot € 100,-. Een warme maaltijd tussen de middag kost tussen de € 4,- tot € 14,- en komt nog bovenop de prijs. Check goed bij de opvang wat de uurtarieven zijn, want deze prijzen verschillen enorm per kinderopvang.

Kinderen op wintersport spelen in de sneeuw

Wintersport accommodatie met kinderopvang boeken

Voor kinderopvang op wintersport kun je niet alleen terecht bij een crèche of skischool, maar ook een aantal accommodaties biedt deze service aan. Op zoek naar een accommodatie waar je kleintje kan worden opgevangen? Bekijk hier onze tips.

Kinderhotel met kinderopvang

De meeste hotels bieden faciliteiten voor kinderen, maar in speciale kinderhotels draait alles om een vakantie met het gezin. Een kinderhotel heeft vaak een speelkamer met oppasservice in het hotel waar de kinderclub gevestigd is. Soms is deze oppasservice gratis en bij andere familiehotels is dit een betaalde service. Voor extra oppas buiten de normale uren van de kinderclub in het hotel om, betaal je wel voor de extra oppasservice. In een all-inclusive kinderhotel kun je ervan uitgaan dat alle faciliteiten en services van het hotel inclusief zijn en bij de prijs zijn inbegrepen. Net als een groot buffet tijdens het ontbijt, lunch en diner met volop variatie voor ouders en kinderen.

Kinderhotel met oppas boeken

Er bestaan ook speciale kinderhotels en babyhotels die helemaal zijn ingericht op kleine kinderen. In zo'n kindvriendelijk hotel is kinderopvang via een kinderclub mogelijk of er is een babysitter aanwezig om op jouw kleintje te passen. In een kinderhotel zijn (bijna) alle babyspullen en -faciliteiten aanwezig. Denk daarbij aan een bedje, kinderstoel, aankleedkussen, buggy en flessenwarmer. Voor gezinnen met jonge kinderen zijn er ook slabbetjes, kinderbestek en kinderstoelen aanwezig. Wanneer je gebruik maakt van de oppasservice van het hotel, dan heeft je kindje een hele speelkamer of indoor kinderparadijs tot zijn beschikking.

Oppasservice bijboeken

Soms kun je bij een catered chalet ook oppas regelen via het stafpersoneel van het gehuurde huisje. In overleg springt het personeel zelf bij, of regelen zij oppas van buitenaf. Bij de catered chalets van Skichalets.nl wordt er voor je gekookt en kun je ook nog eens oppasservice boeken. Boek je een accommodatie bij Snowtrex, dan kun je de optie aanvinken voor een babyoppas, kinderoppas of miniclub. Bij TUI is ook een enkele accommodatie te vinden die een crèche heeft. Daarnaast kun je denken aan een kinderhotel waar ervaren leidsters op je kinderen passen.

Skigebieden met een (gratis) kinderdagverblijf

Diverse skigebieden bieden (gratis) kinderdagopvang op de piste, zodat je kind wordt vermaakt bij de opvang en papa en mama kunnen skiën. In Oostenrijk zijn er diverse crèches, kinderclubs en skischolen waar je je niet-skiënde kind of pas net skiënde kind in goede handen kunt achtergelaten. Let op: hier hangen wel bepaalde voorwaarden aan! Zo dien je bijvoorbeeld in een partneraccommodatie te overnachten. Bijvoorbeeld:

Dorpen en skigebieden met kinderopvang

Niet in alle dorpen en skigebieden is kinderopvang mogelijk tijdens de wintersport. Hieronder een overzicht met tips per wintersportland.

Kinderopvang in Oostenrijk op wintersport

Kinderopvang in Oostenrijk

Aan mogelijkheden voor kinderopvang tijdens de wintersport geen gebrek in Oostenrijk. Mogelijkheden hiervoor vind je onder andere in Serfaus-Fiss-Ladis (een van de meest kindvriendelijke skigebieden in de Alpen), de Tiroler Zugspitz Arena (tip het kindvriendelijke Ehrwald), SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, Mauterndorf en Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau.

Kinderopvang in Zwitserland

Kinderopvang in Zwitserland

Zwitserland is een hele fijne bestemming voor een wintersport met kinderen. Je vindt hier meerdere kindvriendelijke skigebieden die het label 'Family Destination' dragen. Bijvoorbeeld Grächen, waar je het grootste kinderland van het land vindt en waar kinderen terecht kunnen in de kinderopvang. Dat kan ook in onder andere Engelberg, Arosa en Bettmeralp.

Kinderopvang in Frankrijk

Kinderopvang in Frankrijk

Net als in Zwitserland vind je ook in Frankrijk veel kindvriendelijke skigebieden die zijn onderscheiden met een speciaal label. In een skigebied met het 'Famille Plus' label zitten gezinnen sowieso goed. Op zoek naar mogelijkheden voor kinderopvang in Frankrijk? Dat kan onder andere in La Rosière, La Plagne, Châtel, Les gets en Les Menuires.

Kinderopvang in Italië

Kinderopvang in Italië

Kinderen zijn voor Italianen ontzettend belangrijk en dat merk je aan de uitgebreide faciliteiten. Aan kindvriendelijke skigebieden geen gebrek in de Italiaanse bergen. Op zoek naar mogelijkheden voor kinderopvang in Italië? In onder andere de volgende bestemmingen kun je terecht: Livigno, Gitschberg-Jochtal, Alta Badia en Bruneck.

Kinderopvang wintersport Duitsland

Kinderopvang in Duitsland

Duitsland is een fijn land voor een wintersport met kinderen. De skigebieden zijn hier over het algemeen een stuk kleiner dan in andere Alpenlanden en bovendien lekker gemoedelijk. Kinderopvang is in Duitsland mogelijk in verschillende skibestemmingen. Onder andere Winterberg, Willingen, Feldberg en Oberstdorf.

Handige tips voor kinderopvang op wintersport

  • Reserveer van tevoren al een plekje bij de kinderopvang, zodat je verzekerd bent dat jouw kind opgevangen kan worden.
  • Reserveer ook van tevoren een lesplekje voor skiles in een groep.
  • In het Duits wordt kinderopvang zoals een crèche ‘Kinderbetreuung’ genoemd of ‘Kindergarten’. Handig als je op zoek bent naar opvang in de Alpenlanden.
  • De kinderopvang in Frankrijk is vaak geregeld via ESF, ofwel L’École du Ski Français. ESF is de Franse organisatie van skischolen en skileraren. Franse skileraren zijn bijzonder goed opgeleid en moeten de techniek uitzonderlijk goed beheersen om het staatsdiploma van alpineskileraar te bemachtigen.