Skip to navigation Skip to main content
Sneeuw Heel Veel Sneeuw

April is bijna voorbij en het aanbod van skigebieden waar je nu nog kunt skiën wordt steeds kleiner. Skiseizoen 2023/2024 is zo goed als voor bij, tijd om terug te blikken op het weer van de afgelopen maanden. Dit jaar geen groene kerstvakantie, maar een zeer milde voorjaarsvakantie. In de Zuid-Alpen is de ene na de andere meter neergedaald, terwijl het in de Noord-Alpen eind april nog een flinke dumpte… Zo was de winter van 2023/2024!

Het eerste weerbericht van het seizoen op 21 september

Vlak na de zomervakantie begint het bij de meeste wintersporters weer te kriebelen. De zomer is fijn, maar de voorpret naar de skivakantie is misschien nog wel veel leuker. Wanneer valt de eerste sneeuw? Waar gaat de wintersport in 2023/2024 naartoe? En met wie en hoe en wanneer? Op 21 september, vlak voor de start van de astronomische herfst, hebben we het eerste weerbericht van het seizoen met jullie gedeeld. Vanwege een actief koufront daalde de sneeuwgrens en viel er tot wel 20 cm sneeuw op hoogte.

In totaal hebben we 67 weerberichten met je gedeeld, waarvan de laatste in combinatie met een berg webcams op 22 april. Op Facebook en Instagram heb je heel wat winterse beelden voorbij zien komen. Ook hebben we vanaf september zo'n 27 webcamblogs met je gedeeld. Hier kun je nog eens alle webcamblogs bekijken ›

Terugblik wintersportweer 2023/2024

De eerste sneeuw in juli en augustus

Afgelopen zomer was het wederom ontzettend warm in de Alpenlanden. Toch was het niet alleen maar genieten van zonnige uitzichten op groene bergweides vol koeien en bloemen. Eind juli leek het aan de noordkant van de Alpenhoofdkam meer winter dan zomer. De sneeuwgrens daalde naar zo’n 2000 meter hoogte en in meerdere skigebieden viel een suikerlaagje verse sneeuw. Het eerste weekend van augustus verliep ook niet bepaald ’s zomers. Meerdere gebieden kregen te maken met noodweer en op hoogte viel een laagje verse sneeuw. Op de Silvretta Hochalpenstraße gold op 7 augustus zelfs een sneeuwkettingplicht! Ook eind augustus viel er nog een flinke laag op hoogte. De webcams bekijk je hier ›››

Sneeuw in Ischgl in augustus
Sneeuw in Ischgl op 7 augustus

Winterse start van de herfst

Zoals hierboven al benoemd, ging de astronomische herfst winters van start. Een actief koufront bracht zo’n 10-20 cm sneeuw naar de Alpenlanden, met een sneeuwgrens die tussen 2100-2600 meter hoogte kwam te liggen. Lang bleef het niet koud, maar we konden wel weer even genieten van heerlijke sneeuwbeelden. Volgens GeoSphere Austria (ZAMG) is september 2023 verder de boeken in gegaan als de warmste in de geschiedenis.

Sulden am Ortler eind augustus
Flink wat sneeuw in Sulden am Ortler op 29 augustus

Zeer warme start van oktober

Begin oktober verliep net als september zeer warm. Nog altijd liet de thermometer ’s middags temperaturen van 20 °C en hoger zien. Meer lenteachtig dan hartje herfst dus. Gelukkig konden we op 11 oktober eindelijk een weersomslag melden. De weerkaarten lieten een actief koufront zien en de sneeuwkansen namen met de dag toe. In het weekend van 14 en 15 oktober sloeg het weer om en op 16 oktober kleurden zelfs de eerste dorpen en dalen wit. Onder andere in Zauchensee en Obertauern viel een eerste laagje sneeuw. Daarna volgden er zelfs berichten over de eerste echte dump van skiseizoen 2023/2024. Echt dumpen deed het helaas niet, al viel er op hoogte wel zo’n 20 tot 40 cm.

Meerdere gletsjerskigebieden hebben de start van het skiseizoen vanwege gebrek aan sneeuw moeten uitstellen. Maar, de aftrap van het World Cup seizoen in Sölden kon gelukkig wel doorgaan. Vanwege lage temperaturen konden sneeuwkanonnen volop worden ingezet en ook viel er eind oktober, vlak voor de wedstrijd nog eens laagje sneeuw. Niet veel, maar wel genoeg voor een winterse look.

Zauchensee wit eind november
Zauchensee wit op 16 november november
Sölden vlak voor World Cup
Sölden vlak voor de World Cup op 25 november

Veel sneeuw eind oktober/begin november

Gelukkig liet Koning Winter zichzelf eind oktober/begin november eindelijk weer eens goed horen. Op hoogte viel tot wel 50 cm sneeuw, al kregen skigebieden aan de noordkant van de Alpen ook te maken met een Südföhn. Begin november heeft storm Ciarán een groot deel van Europa op z’n kop gezet. Code oranje en chaos, maar ook veel sneeuw. Zelfs in de dalen en skidorpen werd het wit. Op 8 november keerde de rust tijdelijk terug, maar niet voor lang. In november viel regelmatig verse sneeuw. Ook vlak voor collega’s Mike en Miranda een bezoek brachten aan de Winteropening in Sölden en daarna nog even doorreden naar de Stubaier Gletscher. Eind november viel er voor het eerst sneeuw in Winterberg, Willingen en andere skigebieden in het Sauerland.

Sneeuw in Maishofen
Sneeuw in Maishofen op 3 november
Sneeuw Hinterglemm
Ook Hinterglemm kleurde op 3 november wit
Val Gardena
Zo prachtig was Val Gardena op 8 november
Winter in Winterberg
Winter in Winterberg op 29 november
Skitechniek video's opnemen
Skitechniek video's opnemen met verse sneeuw tijdens de Winteropening in Sölden

Sneeuwrijk begin van december

Begin december zag het er niet alleen winters uit in de Alpenlanden, maar ook in de skigebieden dichter bij huis. Op 1 december opende Winterberg de eerste liften en pistes en niet veel later volgde ook Willingen. Met een sneeuwdek van 60-70 cm kon je hier begin december heerlijk skiën. Helaas werd het snel mild en heeft het zo’n beetje de rest van december geregend in het Sauerland. Halverwege december viel er ook veel regen in de Alpenlanden. Gelukkig werd het daar snel kouder en kwam de sneeuwgrens tussen 800-1500 meter hoogte te liggen. Zelf ging ik van 16 t/m 18 december naar Alta Badia voor de World Cup. Daar was net 30 cm sneeuw gevallen, echt heerlijk! Dit keer geen groene Kerst in de meeste skigebieden, maar een dump vlak voor de kerstvakantie met wel 1 tot 2 meter sneeuw op hoogte. De kerstdagen verliepen grotendeels zonnig, met vlak voor het nieuwe jaar een paar nieuwe storingen. Hier nog een aantal fijne beelden van de tweede week van de kerstvakantie ›››

Alta Badia december
Het was prachtig in Alta Badia
Scandinavië december
Collega Mike ging eind december naar Scandinavië, wat lag daar veel sneeuw!

Ontzettend koud begin januari

Tijdens de eerste dagen van 2024 sneeuwde het regelmatig, maar wel vooral op hoogte. Sinds eind december bepaalde een stormachtige, westelijke stroming het weerbeeld, maar daar kwam vlak na de kerstvakantie verandering in. Op dat moment was het al ijskoud in Scandinavië (veel sneeuw, -20 °C). De winter keerde in de tweede week van januari niet alleen volop terug naar de Alpenlanden, maar ook naar de skigebieden dichter bij huis. Op 8 januari deelden we heerlijke beelden van de eerste dump van 2024. Vanaf dat moment daalde het kwik en volgden er een paar zeer koude dagen. Collega Miranda was op dat moment samen met Florine in Serfaus-Fiss-Ladis voor opnames en heeft het echt ontzettend koud gehad. Logisch ook wel met temperaturen van -20 °C en kouder. Er volgden twee prachtige weken, misschien wel de mooiste weken van het seizoen.

Januari 2024 Serfaus-Fiss-Ladis
Het was ijskoud begin januari in Serfaus-Fiss-Ladis!
Eind januari Winterberg
Heel veel verse sneeuw op 22 januari in Winterberg

Milder vanaf eind januari

Na twee koude weken volgde er een omslag, precies toen ik aankwam in de SkiWelt voor een live-uitzending op Facebook samen met Miranda. Op dat moment viel er wel nog ontzettend veel sneeuw in Duitsland. Wij reden de 19e naar huis en de dag ervoor stond heel het land op z’n kop. Een korte stop bij de McDonalds liet zien waarom: ruim 30 cm verse sneeuw in hele korte tijd. Eind januari viel er in de Alpen nog wel wat sneeuw, maar vooral op hoogte. In de dalen kwam de regen vaak met bakken uit de hemel.

Voorjaarsvakantie 2024

Lang bleef het wederom niet winters in Duitsland. Er volgde een nieuwe milde en zeer regenachtige periode. Skiën kon in de voorjaarsvakantie in het Sauerland, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Wit/bruine stroken in een groen/bruin landschap en smoezelige papsneeuw. Ook in de Alpenlanden waren de condities verre van ideaal. Een hardnekkig hogedrukgebied boven Spanje wist storingen en kou lange tijd op afstand te houden. We deelden op Facebook een oproepje met ‘hoe is het nu’ en daarop reageerden jullie massaal. Om fijn te kunnen skiën, moest je het vooral van de hogere pistes hebben, in het dal werd het snel papperig. Al was het ook weer niet overal even slecht. De tweede week van de voorjaarsvakantie eindigde met een dump. Collega Anne was in Saalbach en de verschillen met het begin en einde van de skiweek waren, zoals je op onderstaande foto’s kunt zien, zeer groot. Meer foto’s van de dump ›››

Saalbach begin tweede week voorjaarsvakantie
Saalbach begin tweede week voorjaarsvakantie
Saalbach einde tweede week voorjaarsvakantie
Saalbach einde tweede week voorjaarsvakantie

Dump na dump voor de Zuid-Alpen

Na de voorjaarsvakantie van 2024 volgde er nog meer sneeuw. Vooral in de Zuid-Alpen kwam het vanaf dat moment bijna wekelijks met bakken uit de hemel. Allemaal te danken aan een Südstau. In skigebieden in de Zuid-Alpen, zoals bijvoorbeeld Monterosa, viel op hoogte meer dan 2 meter sneeuw. Nu is het wel zo dat er bij een Südstau ook een Südföhn ontstaat aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. In een groot deel van Oostenrijk en Zwitserland bleef het hierdoor zeer mild en droog. Half maart deelden we deze update met de actuele sneeuwhoogtes. Pasen viel vroeg dit jaar. Er viel in deze periode nog wat verse sneeuw, maar er volgden ook enkele milde dagen en regen. Het weerbeeld was behoorlijk onbestendig te noemen.

April doet wat ie wil

Kun je skiseizoen 2022/2023 nog herinneren? Toen het vlak na Pasen enorm ging te dumpen? April doet ook in 2024 precies wat ie wil. De maand begon zeer mild en zelfs ’s zomers warm. Vanwege een zeer milde zuidwestelijke stroming sneuvelden meerdere hitterecords. Het werd zelfs 10 dagen eerder 30 °C dan het vorige record van 17 april 1934… Maar, na een zeer milde maandag 8 april sloeg het weerbeeld opnieuw om. Een actief koufront met zeer koude, vochtige lucht vanaf de Noordzee bracht de winter weer helemaal terug naar de Alpenlanden. Er is inmiddels ruim 1,5 meter sneeuw gevallen en de dalen kleurden zowel vorige als deze week meerdere keren wit. Inmiddels is het weer echt lenteachtig en lijkt daar voorlopig geen verandering in te komen.

Winters wit in Faistenau
Winters wit in het Oostenrijkse Faistenau op 17 april
Leutasch sneeuw
Ontzettend veel sneeuw in het Oostenrijkse Leutasch op 22 april
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.