Skip to navigation Skip to main content
World Cup Sölden alpine skiën wedstrijden

Zelden is er rond de opening van het ski-wedstrijdseizoen in Sölden zoveel discussie geweest. Die discussie ging vooral over de datum (te vroeg in het seizoen, te warm weer en dus weinig natuursneeuw), maar ook over de werkzaamheden op de Rettenbachgletsjer om de wedstrijdpiste in orde te maken. Daarbij zouden delen van de gletsjer zijn ‘weggeshoveld’. Als het even meezit, kunnen we deze discussie snel achter ons laten: er wordt deze week zo’n 15 á 20 centimeter verse sneeuw verwacht bij een relatief lage vorstgrens.

Dertig jaar

De eerste reuzenslalom van het nieuwe skiseizoen wordt niet voor niets al dertig jaar lang in de tweede helft van oktober gehouden. Vanuit commercieel oogpunt is het handig om de gemiddelde wintersporter deze maand uit z’n zomerslaap te halen. De boodschap is: de winter komt eraan! Maar, het vroege tijdstip van de wedstrijd in Sölden staat bij milieuorganisaties als Greenpeace ter discussie vanwege de wereldwijde temperatuurstijgingen en het gebrek aan verse sneeuw. Ook dit najaar was het weer raak: Oostenrijk noteerde de warmste septembermaand ooit.

Topskiërs willen aanpassingen

Een aantal topskiërs, zoals Michaela Shiffrin en Lara Gut-Behrami, willen dat de wedstrijdkalender aangepast wordt aan het klimaat en niet andersom. Beiden vinden ook dat er veel te veel wedstrijden worden georganiseerd. Ook de Duitse ex-topskiër Felix Neureuther mengde zich in de discussie. Hij noemde de werkzaamheden op de Rettenbachgletsjer ‘een catastrofe’. Volgens een vertegenwoordiger van de Bergbahnen in Sölden verdraaien de milieuorganisaties echter bewust de feiten en wordt er op een verantwoordelijke manier omgegaan met de gletsjers in het gebied. Bovendien is de wedstrijd al bewust verplaatst naar het laatste weekend van oktober.

World Cup alpineskiën 2023 in Sölden

Wedstrijdpiste is klaar

Hoe dan ook: de wedstrijdpiste is er inmiddels klaar voor. En ook de Internationale skifederatie FIS heeft groen licht gegeven. Dankzij ‘snowfarming’ (het in depots opslaan van sneeuw uit de vorige winter) is de piste in goede conditie. Al zou een vers laagje sneeuw de kers op de taart zijn. De weersvooruitzichten voor het weekend zijn vooralsnog prima: het is deels zonnig en er valt mogelijk een beetje sneeuw bij temperaturen van net onder het vriespunt. Ook vandaag is er al wat sneeuw gevallen. Bekijk hier de beelden ›

Vrouwelijke favorieten

Over het lijstje met favorieten kunnen we kort zijn: bij de vrouwen is de Amerikaanse Michaela Shriffrin topkandidaat voor de winst en bij de mannen staat de Zwitser Marco Odermatt bovenaan bij de bookmakers. Uiteraard zijn er nog wel wat kapers op de kust. Bij de vrouwen behoren Lara Gut-Behrami (Zwitserland) en de Slowaakse Petra Vhlova tot de outsiders, alhoewel de laatste vanwege een blessure nog niet veel heeft kunnen trainen. Ook de Italiaanse vrouwen Sofia Goggia en Federica Brignone behoren tot de kanshebbers voor het podium. De Oostenrijkse hoop is gevestigd op Katharina Liensberger.

Concurrentie voor Odermatt?

Bij de mannen kan Marco Odermatt concurrentie verwachten van good-old Alexis Pinturault (Frankrijk), alhoewel hij zich dit jaar gaat toeleggen op de snelle disciplines. Op deze manier wil hij meer punten binnenhalen voor de overall-wereldtitel, vorig jaar gewonnen door Odermatt. Voor de rest komt de concurrentie, naar het zich laat aanzien, vooral uit Noorwegen: Henrik Kristoffersen zal - samen met de jonkies Lucas Braathen en Atle Lie McGrath - graag de druk op de Zwitserse favoriet willen opvoeren. Het thuispubliek in Sölden rekent op hun eigen favorieten Manuel Feller en Marco Schwarz.

Het worden hoe dan ook spannende reuzenslalomwedstrijden komend weekend. Zaterdag zijn de vrouwen aan de beurt en zondag de mannen. Zoals gebruikelijk wordt de wedstrijd afgewerkt in twee manches. De eerste begrint om 10.00 uur, de tweede om 13.00 uur. Eurosport is uiteraard van de partij en start de uitzendingen om 9.45 uur.

World Cup Sölden

Speciale ski

Wie van collectors items houdt opgelet! Omdat het dertig jaar geleden is dat de wedstrijd in Sölden voor het eerst werd georganiseerd, is er een speciale ski uitgegeven met de portretten van alle winnaars. Er zijn dertig exemplaren gemaakt die tot 16 december per opbod worden verkocht. De opbrengst is voor het goede doel. Waarschijnlijk zal je extra diep in de buidel moeten tasten om een paar te bemachtigen. En mocht dat je lukken, dan is een goed slot zeker aan te raden!

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.