Skip to navigation Skip to main content
Winterberg Lift

Het is al een paar weken uiterst mild in het Sauerland. Op het internet gaan heel wat video’s de rondte van wintersporters op bruine pistes in Winterberg. De carnavalsvakantie is in volle gang en we kunnen het ons voorstellen dat je vragen hebt over of skiën in de voorjaarsvakantie in Winterberg en Willingen nog wel mogelijk. In dit blog kijken we naar de huidige skicondities in het Sauerland en lees je of je kunt skiën in de voorjaarsvakantie in Winterberg en Willingen.

Van diep winters naar mild en lenteachtig

In de derde week van januari kwam de sneeuw in Duitsland met bakken uit de hemel. Vooral in het westen en midden van het land. Het was een enorme chaos op de wegen en in korte tijd viel er wel 30 tot 40 cm sneeuw. Ook in het Sauerland dumpte het die week lekker en omdat de temperatuur ruim onder het vriespunt lag, hebben de sneeuwkanonnen volop kunnen draaien. Op 19 januari lag er wel 80 cm sneeuw op de pistes van Winterberg en Willingen en dat zag er zo uit ›

Winters Winterberg in januari
Eind januari viel er ontzettend veel sneeuw in Winterberg

Wintersport mogelijk in het Sauerland?

Zoveel sneeuw is ideaal voor de skigebieden in het Sauerland. Zeker als ook de drukke vakantieperiode steeds dichterbij komt. Een mooie basislaag die heel wat kan hebben. Helaas duurde de winter in het Sauerland niet lang. Al snel keerde het milde weerbeeld terug naar de regio. De afgelopen weken is de temperatuur overdag nog amper onder het vriespunt gekomen en regelmatig heeft het geregend. De webcams liegen er niet om: het is meer bruin dan wit. Logisch dus dat jij je afvraagt of je nog kunt skiën in Winterberg en Willingen.

Skiën in Winterberg in de voorjaarsvakantie

De eerste week van de voorjaarsvakantie is aangebroken. Op dit moment heeft de regio zuid vakantie en over een paar dagen zijn de regio’s noord en midden aan de beurt. Kun je skiën in de voorjaarsvakantie in Winterberg? Het antwoord op die vraag is ja. Van de in totaal 27,5 km aan pistes is nu nog 10 km geopend en er zijn 13 liften in bedrijf. De afdalingen liggen verspreid over meerdere skibergen, maar niet alle verbindingen zijn geopend. De afgelopen dagen was het iets kouder in het skigebied, maar vanaf morgen keren de milde temperaturen weer terug. Het kwik ligt tot en met zaterdag tussen 3 °C en 7 °C. Sneeuw wordt begin volgende week pas weer verwacht.

Winterberg doet er alles aan om zoveel mogelijk pistes open te houden. De condities zijn helaas verre van ideaal. Het sneeuwdek bestaat volledig uit kunstsneeuw, is zacht en papperig en de afdalingen worden met de dag bruiner. Webcams Winterberg ›

Skiën in de voorjaarsvakantie in Winterberg
Pistes voorjaarsvakantie in Winterberg
Eerste week voorjaarsvakantie in Winterberg: foto's 13 februari 2024

Skiën in Willingen in de voorjaarsvakantie

Als je de webcams in Willingen bekijkt, zie je net als in Winterberg een paar witte stroken in een groen/bruin landschap. Omdat het skigebied tijdens de winterse inval volop kunstsneeuw heeft kunnen produceren, zijn er op dit moment nog drie skiliften en vijf pistes geopend. Op de website van het skigebied valt te lezen dat je ondanks de milde weersiutatie voorlopig gewoon gebruik kunt maken van dit piste-aanbod. Men verwacht niet dat hier met de voorjaarsvakantie verandering in komt, maar het behoort vanwege de milde weersituatie wel tot de mogelijkheden.

Op de pistes van Willingen ligt uitsluitend kunstsneeuw. Vanwege de milde temperaturen is het sneeuwdek papperig en zacht. Niet de sneeuw waar je op hoopt, maar er kan nog steeds geskied worden. Webcams Willingen ›

Skiën in de voorjaarsvakantie in Willingen
Open pistes Willingen voorjaarsvakantie
Eerste week voorjaarsvakantie in Willingen: foto's 13 februari 2024

Conclusie: skiën is mogelijk, maar het niet is ideaal

Skiën in de voorjaarsvakantie is mogelijk in Winterberg en Willingen, maar de condities zijn niet ideaal. Dat geldt ook voor de andere geopende skigebieden in het Sauerland (hieronder meer informatie). De sneeuw is nat, papperig en slushy. 's Nachts vriest het niet tot nauwelijks en ook overdag komt de temperatuur nauwelijks onder het vriespunt uit. Doe voorzichtig als je naar het Sauerland gaat. 

Hoe zit het met andere skigebieden in het Sauerland?

Winterberg en Willingen zijn niet de enige skigebieden in het Sauerland. Vlak bij Winterberg ligt Skikarussell Altastenberg. Hier zijn de Westfalenhang en Kapellenhang liften geopend voor wintersporters. Ook in Postwiese-Neuastenberg kan op dit moment nog geskied worden.

Skikarussell Altastenberg
Skikarussell Altastenberg
Postwiese-Neuastenberg
Postwiese-Neuastenberg
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.