Skip to navigation Skip to main content

Terugblik Alpenweer: zo was de winter van 2022/2023

Sneeuw en zon Kaiserwetter Lech

Het is 1 mei en daarmee is het skiseizoen in bijna alle skigebieden officieel voorbij. Wie nu nog op de latten wil staan, vindt daar nog maar een paar mogelijkheden voor. Tijd om terug te blikken op skiseizoen 2022/2023. Eindelijk was een wintersport weer mogelijk zoals we dat gewend zijn en dat was voor Koning Winter soms best even wennen. Van een kerstvakantie met weinig sneeuw tot een een gigadump in april… Weet je nog?

Meer dan 60 weerberichten dit seizoen

Normaal gesproken blikken we meteen terug op het weer, maar dit keer kijken we ook even naar een paar cijfers. Tijdens skiseizoen 2022/2023 hebben we 66 weerberichten met je gedeeld. De laatste op 12 april, vlak voor de aprildump en de eerste op 15 september toen er voor het eerst veel sneeuw onderweg was naar de Alpen. Op Facebook en Instagram heb je heel wat winterse beelden voorbij zien komen, maar ook hebben we zo'n 25 webcamblogs met je gedeeld. Tja, er bestaat nu eenmaal niks mooiers dan schrijven over en kijken naar verse sneeuw! Hier kun je nog eens alle webcamblogs bekijken ›

Terugblik Alpenweer weer Alpen 2022 2023

De eerste sneeuw in september

Niks is zo veranderlijk als het weer in de bergen. Meestal kunnen we je zelfs hartje zomer verblijden met een suikerlaagje verse sneeuw, maar helaas was het tijdens de zomer van 2022 ontzettend warm. Om die reden moesten zelfs veel zomerskigebieden besluiten om de gletsjers te sluiten voor wintersporters. Gelukkig werd het in september eindelijk weer wat koeler. Op de 9e en 10e van de maand was het voor het eerst genieten van een witte laag op de webcams. Niet veel later bracht koude en vochtige lucht nog meer sneeuw naar de hooggelegen skigebieden en gletsjers. Halverwege september viel er lokaal meer dan 20 cm.

Van winterse omstandigheden naar zeer zonnig herfstweer

September werd ook winters afgesloten, waardoor het op 4 oktober volop genieten was van heerlijke webcams waarop de eerste tekenen van de naderende winter zichtbaar waren. Lang bleef het echter niet winters. De rust keerde snel terug en de maand verliep verder grotendeels droog en zonnig. Op de 19e voorspelde de Oostenrijkse weerdienst ZAMG dat oktober 2022 misschien wel de boeken in ging als een van de drie warmste ooit in de 256 jaar lange meetgeschiedenis. Aan het eind van de maand bleek het zelfs de warmste oktobermaand ooit in Oostenrijk. Eind oktober volgde er pas een weeromslag.

Zugspitze verse sneeuw oktober
4 oktober 2022, een verse laag op de Zugspitze

Winterse start van november

Na een zeer zachte oktobermaand volgde er begin november een omslag. Koude lucht stroomde het Alpengebied binnen en bracht de sneeuwgrens van ver boven de 2000 meter hoogte naar zo’n 1000 meter hoogte. Lokaal viel er begin die maand wel een halve meter verse sneeuw en zelfs enkele dorpen kleurden wit. Het was elke dag een feest om naar de webcams te kijken en nog meer in de wintersportstemming te komen. Eind november viel ook de eerste sneeuw dichter bij huis. Winterberg en Willingen kleurden rond de 21e van de maand voor het eerst echt wit. In de Alpen sneeuwde het in november regelmatig. Bekijk hier bijvoorbeeld nog eens hoe prachtig het er inmiddels uitzag op de 30e!

Sneeuw in november in Val Gardena
Val Gardena op 30 november 2022
Westendorf november
Winter op 22 november in Westendorf

December: van heel veel sneeuw naar een groen landschap met witte stroken

In december ging het skiseizoen in de meeste skigebieden officieel van start en hoe. In november was er al flink wat verse sneeuw gevallen en ook aan het begin van de maand kwam het met bakken uit de hemel. Kun je je deze fijne zonsopkomsten met verse sneeuw bijvoorbeeld nog herinneren? En dat niet alleen, ook de temperatuur daalde flink. Collega Miranda reisde bijvoorbeeld halverwege december af naar Val Gardena en heeft het daar echt koud gehad. Op de 13e van de maand was het ’s morgens rond 08.00 zelfs kouder dan -20 °C! Ook dichter bij huis kon er sinds begin december weer geskied worden. Winterberg startte het seizoen op 2 december en Willingen op 14 december. Voor Willingen de vroegste seizoensstart sinds twaalf jaar! Zelfs in eigen land werd het koud, waardoor ik hier op de 18e in de Eilandspolder nog een heerlijke tocht op natuurijs heb kunnen schaatsen!

En toen naderde de kerstvakantie en sloeg het weer om… Zachte lucht stroomde het Alpengebied binnen en de temperatuur steeg ruim 20 graden. In de dalen kwam de regen met bakken uit de hemel en pas vanaf 1500-2200 meter hoogte viel er sneeuw. Van een schitterend wit winterwonderland was al snel niks meer over. Rond Kerst viel er nog wel wat sneeuw, maar pas vanaf 1500 meter hoogte. De jaarwisseling verliep dankzij een föhn uiterst zacht en qua temperatuur leek het meer op lente dan winter.

Heidi Chalets
Falkert op 6 december 2022
Winterberg december 2022
Winterberg op 12 december 2022
Bad Kleinkirchheim
Bad Kleinkirchheim op 22 december 2022

Zachte start van januari, daarna veel sneeuw

De tweede week van de kerstvakantie kan iedereen zich nog goed herinneren. Het nieuws stond vol met foto’s van smalle witte stroken in een groen landschap en bruine pistes. Ideaal was het inderdaad niet, al kon er vanaf 1500-1700 meter hoogte op de meeste plaatsen prima worden geskied. Hier lees je nog eens hoe het was. Vlak na de kerstvakantie keerde de winter weer terug in de Alpen. Eerst viel er vooral veel sneeuw in Italië en Frankrijk, daarna kwamen ook Zwitserland en Oostenrijk aan de beurt. Het kwik daalde en daarmee ook de sneeuwgrens, waardoor de dalen en dorpen ook weer wit kleurden. Eind januari viel er ook dichter bij huis weer een dikke laag sneeuw, waardoor er ook in het Sauerland weer heerlijk geskied kon worden.

SuperDévoluy
SuperDévoluy op 3 januari 2023
Avoriaz, Les Portes du Soleil
Avoriaz, Les Portes du Soleil, op 10 januari 2023

Sneeuw en zon in februari

In Oostenrijk bleef het ook in februari lekker door sneeuwen. Minder viel er in Frankrijk en Zwitserland. In de Italiaanse Dolomieten kwam nauwelijks neerslag uit de hemel. Je kon in februari zelfs te voet naar een eiland in het Gardameer en eind maart vaardigde de gouverneur van Zuid-Tirol zelfs een verordening uit met daarin onder andere een verbod op het produceren van kunstsneeuw, vanwege het watertekort. Februari is de maand van de voorjaarsvakantie, oftewel de periode waarin de meeste mensen op wintersport gaan. De eerste week ging voor de Noord-Alpen van start met regen en sneeuw, terwijl het in het zuiden juist zeer zonnig was. Het was een vrij milde, maar toch hele fijne week. De tweede week verliep een stuk bewolkter, met zelfs flink wat verse sneeuw.

Maart: van storm en sneeuw tot volop lente

Begin maart was het ontzettend winters in de Alpen. Zelfs in ons kleine kikkerlandje was het weer even genieten van een laag verse sneeuw. In het Sauerland was het witter dan wit en ook in de Alpen viel veel sneeuw. Onstuimig was het wel, met windstoten van meer dan 100 km/u op de toppen. Halverwege maart viel er eindelijk ook weer wat sneeuw in de Dolomieten, maar niet meer dan 10-20 cm. Met het hele Snowplaza team waren we van 19 t/m 24 maart in de Zillertal Arena, het skigebied dat door jullie werd verkozen tot ‘beste skigebied 2023’ met de Snowplaza Awards. Hier hebben we alle weertypen gezien. Van verse sneeuw tot regen en van veel zon tot temperaturen van meer dan 20°C. Volop lente dus! Althans… De maand werd afgesloten met veel sneeuw voor met name de Franse en Zwitserse West-Alpen. Bekijk hier nog eens de sneeuwrijke webcams van 28 maart ›

Snowplaza in de Zillertal Arena
Zillertal Arena, 22 maart 2023
Veel verse sneeuw
Veel verse sneeuw in Alpbachtal op 28 maart 2023

Sneeuwrijk april

April doet wat ‘ie wil, dat maakt april 2023 zeker waar. Pasen verliep sneeuwrijk, maar dat was slechts een voorproefje op wat er daarna ging komen. Op 13 april kwam de sneeuw met bakken uit de hemel en in die week viel er lokaal meer dan een meter. Ook in de dagen daarna heeft het nog regelmatig flink gesneeuwd. Op 24 april leek het wederom meer winter, dan lente.

Kortom, weer een bijzondere winter. Zeker wat weer betreft! Kun jij ook niet wachten tot skiseizoen 2023/2024 van start gaat?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.