Skip to navigation Skip to main content

Winterse week voor Oostenrijk en Zwitserland met sneeuw tot in de dalen

Sneeuw Saalbach Op Lamp

Eh… Lente? Zomer? Nee toch winter. April doet weer eens wat ie wil. Na ’s zomerse temperaturen in eigen land en in de Alpen is het deze week tijd voor vrieskou en een bak verse sneeuw. De wind waait de komende dagen vanuit het noorden/noordwesten en daarmee koelt het flink af. In Oostenrijk en Zwitserland kan tot wel een meter sneeuw vallen en met het dalen van de sneeuwgrens kleuren de wintersportdorpen ook weer eens wit. In dit weerbericht praat ik je bij.

Koufront laat de temperaturen dalen

Heb jij ook zo genoten van de zon afgelopen weekend? De kans is groot dat je inmiddels helemaal met je hoofd bij de naderende meivakantie en misschien zelfs al wel zomervakantie bent. In de Alpen is het de afgelopen dagen zelfs al even echt ’s zomers geweest, met temperaturen van wel 30 °C in de dalen. Veel skigebieden hebben de liften en pistes inmiddels gesloten, maar er zijn er nog genoeg waar je wel kunt skiën. Koning winter lijkt nog niet helemaal klaar te zijn met de winter van 2023/2024. De wind gaat vanaf vandaag vanuit het noorden/noordwesten waaien en daarmee stroomt koude, vochtige lucht vanaf de Noordzee naar de noordkant van de Alpenhoofdkam. We krijgen sinds lange tijd weer eens te maken met een echte Nordstau, wat betekent dat er deze week in Oostenrijk en Zwitserland een bak met sneeuw kan vallen.

Sneeuwgrens flink omlaag

Vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam is het vandaag bewolkt. Vanuit het westen trekken er al enkele buien over, met hier en daar ook wat onweer in de bergen. De sneeuwgrens zakt langzaam naar 2300-2000 meter hoogte en op 2000 meter hoogte is het tussen 2 °C en 10 °C. ’s Nachts koelt het verder af en vanaf morgenochtend komt de sneeuwgrens op zo’n 1000 meter hoogte te liggen in Zwitserland en Oostenrijk. De wind waait krachtig vanuit het westen/noordwesten en aan de noordkant van de Alpenhoofdkam kan alleen op dinsdag al zo’n 5 tot 30 cm sneeuw vallen. Op woensdag komt de sneeuwgrens nog iets lager uit en kan het vanaf 600-900 meter hoogte wit worden.

Wel een meter verse sneeuw

In de skigebieden in de Noord-Alpen kan tot en met het weekend wel een meter verse sneeuw vallen. Nu valt die meter niet in de dalen, maar ook daar kan een dikke laag ontstaan. Vooral de hogere pistes gaan profiteren van deze aprildump. Ideaal voor de nog geopende skigebieden zoals bijvoorbeeld Silvretta Arena Ischgl - Samnaun, Engelberg en Zermatt. Ook hier kun je in april nog skiën ›

Ruim 30 cm sneeuw in Frankrijk

Niet alleen in Oostenrijk en Zwitserland valt de komende dagen sneeuw. Ook in de Franse Alpen wordt de nodige neerslag verwacht. In Val Thorens en Tignes - Val d’Isère kan bijvoorbeeld zo’n 30 cm sneeuw vallen en in Les Deux Alpes ruim 20 cm. Vandaag, woensdag en donderdag kan er bovendien een paar centimeter sneeuw naar beneden dwarrelen aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.