Skip to navigation Skip to main content
Niederdorf 240214 0950 Hu

Het is je vast niet ontgaan dat februari tot nu toe zeer mild verlopen is. Er zijn al een aantal temperatuurrecords gesneuveld en niet in positieve zin. Gelukkig is het sinds afgelopen weekend kouder en ook is er flink wat sneeuw gevallen. In het Italiaanse hooggebergte op sommige plekken zelfs meer dan een meter en verder noordelijk 20-30 cm. Opnieuw gaan er veel foto’s van witte stroken in een groen/bruin landschap de rondte, maar is het allemaal echt zo erg? In dit blog lees je hoe het nu is in de skigebieden. Inclusief live-berichten van Snowplaza volgers.

Van diepwinters in januari naar een milde start van februari

Om me heen hoor ik veel opmerkingen over hoe het nu in de Alpen is. Veel mensen zijn er zelf nog niet geweest, maar hebben wel een mening klaar na alle berichten in de media en updates op sociale media zoals TikTok en Instagram. Zelf ben ik in het derde weekend van december in Alta Badia geweest en in de derde week van januari in de SkiWelt. Niks te klagen over beide tripjes (oké helaas geen stralend zonnetje in Oostenrijk maar de sneeuw was top). Begin januari kwam de sneeuw met bakken uit de hemel. Op 8 januari diende de eerste dump van 2024 zich aan en dat leverde heerlijke beelden op. De temperatuur daalde naar kouder dan -20 °C en dat was soms best afzien. Inmiddels dumpte het ook dichter bij huis en viel er ook veel sneeuw in Winterberg. Zelfs in België kon je op de latten staan!

Niets is alleen zo veranderlijk als het weer in de bergen. Toen ik in de SkiWelt aankwam begon het net weer wat milder te worden, maar het landschap was nog steeds hartstikke wit. Helaas warmde het in de periode daarna wel verder op. Allemaal te danken aan een westelijke stroming en hardnekkig hogedrukgebied boven Spanje dat storingen op afstand hield. Eind januari was het temperatuurverschil zelfs hoger dan 20 graden in vergelijking met de weken ervoor. Niet ideaal. Februari begon uiterst mild en de eerste zorgen rondom de voorjaarsvakantie werden geuit. Zou er wel genoeg sneeuw liggen of zou het net zo worden als Kerst 2023?

Veel sneeuw gevallen

Het is inmiddels half februari en de regio zuid geniet op dit moment van een vakantie in de sneeuw. Over een paar dagen zijn de regio’s midden en noord aan de beurt voor de voorjaarsvakantie van 2024. Laten we eerst even vooropstellen dat er de afgelopen maanden al heel wat sneeuw gevallen is en dat de skigebieden in combinatie met kunstsneeuw een mooie basis laag hebben kunnen creëren op de pistes. Helaas zie je heel duidelijk hoe hoog de sneeuwgrens ligt en dat niet alle dorpen en dalen meer winters wit zijn. Afgelopen donderdag is het weer begonnen te sneeuwen. Eerst een laagje in de West-Alpen, daarna in de Zuid- en Noord-Alpen. In het zuiden is zelfs een dik pak van ruim een meter gevallen op hoogte, verder naar het noorden viel zo’n 20-30 cm. Wel bij een hoge sneeuwgrens die schommelde tussen 1200 en 1700 meter. In de Franse Alpen kwam deze soms zelfs nog iets hoger uit.

Verse sneeuw Seiser Alm
De Seiser Alm na de sneeuwval van afgelopen weekend (Italië, Zuid-Tirol, Dolomieten)

Zuid-Tirol en Noord-Italië

In Italië zijn de condities eigenlijk helemaal niet slecht geweest de afgelopen weken. In het noorden en westen was het een stuk milder dan in de zuidelijk gelegen skigebieden. Regelmatig viel er een vers laagje wat het sneeuwdek weer een mooie opfrisser gaf. Bovendien zijn Italianen meester in het prepareren van pistes, zelfs met kleine sneeuwhoeveelheden. Afgelopen weekend is er een bak met sneeuw gevallen op hoogte, lokaal wel een meter. In de Dolomieten viel zo’n 20 tot 40 cm. De sneeuwgrens kwam wel minder laag uit dan vooraf gehoopt, waardoor er ook flink wat regen is gevallen in de dalen. Hieronder een paar skigebieden met actuele sneeuwhoogtes en geopende liften:

 • Alta Badia: 50 cm op de berg, 10 cm in het dal, alle liften en pistes open
 • Val Gardena: 85 cm op de berg, 50 cm in het dal, 187/188 pistes open
 • Livigno: 119 cm op de berg, 57 cm in het dal, 100 km aan pistes open, alle liften in bedrijf
 • La Thuile: 210 cm op de berg, 65 cm in het dal, 75/80 pistes open, alle liften in bedrijf
 • 3 Zinnen Dolomites: 93 cm op de berg, 32 cm in het dal, 114,3/115,7 km aan pistes open, alle liften in bedrijf

Webcams Italië ›

Zo beleven jullie de sneeuwcondities in Italië

We hebben een heerlijk zonnige foto uit Madonna di Campiglio ontvangen en Meta laat weten dat het fantastisch is in Carezza. Lay La schrijft over San Candido/Innichen (3 Zinnen): Eerste lift tot ongeveer 13/14 uur prima te doen. Hier goed geprepareerde pistes. Beetje ijzig soms. Later wat meer hoopjes sneeuw. Dalafdalingen middag slush en warm. Vroeg starten en op tijd stoppen. Maayke laat weten dat de verse sneeuw in Passo Tonale lekker is en volgens Eddy zijn de pistes in Corvara top, beter dan verwacht!

3 Zinnen Dolomites
3 Zinnen Dolomites, foto ontvangen via Facebook
Passo Tonale
Passo Tonale

Duitsland

Gisteren hebben we de condities in Winterberg en Willingen onder de loep genomen. Hier is een laag verse sneeuw ontzettend welkom en ook mag de temperatuur wel een paar graden dalen. Verder richting het zuiden, in de Alpen, is de afgelopen dagen weer wat verse sneeuw gevallen. Wel vooral op hoogte. Hieronder een paar skigebieden in Duitsland met actuele sneeuwhoogtes en geopende/gesloten liften:

 • Oberstdorf Kleinwalsertal: 193 cm op de berg, 44 liften open en 121 km aan pistes open
 • Zugspitze: 246 cm sneeuw, 1 piste gesloten
 • Garmisch Classic: 125 cm op de berg, 35 cm in het dal, 17/18 liften open, 23/24 pistes geopend
 • Winterberg: op sommige pistes nog maximaal 40 cm kunstsneeuw, 6/27 km aan pistes open en 12 liften in bedrijf

Webcams Duitsland

Nebelhorn, Oberstdorf
Willingen
Garmisch Classic
Kampenwand
Winterberg

Frankrijk

In Frankrijk is de afgelopen tijd flink wat verse sneeuw gevallen, maar wel lag de sneeuwgrens regelmatig vrij hoog. Dat was ook afgelopen donderdag weer het geval. Hierdoor zijn meerdere dalen groen en wordt het pas hoger witter. Gelukkig kent Frankrijk heel wat hooggelegen skigebieden. Hieronder een paar skigebieden met actuele sneeuwhoogtes en geopende/gesloten liften:

 • Val Thorens: 200 cm op de berg, 140 cm in het dorp (2300 meter), alle liften en pistes open
 • Avoriaz: 388 cm op de berg, 130 cm in het dorp (1800 meter), 94% van de pistes geopend
 • Val Cenis: 110 cm op de berg, 50 cm in het dal, 2 pistes gesloten
 • Châtel: 214 cm op de berg, 10 cm in het dal, 24/25 liften open, 27/32 pistes open
 • Serre Chevalier: 168 cm op de berg, 25 cm in het dal, 57/59 liften open, 74/80 pistes open

Zo beleven jullie de sneeuwcondities in Frankrijk

Josien heeft ons een mailtje gestuurd over Serre Chevalier: Vandaag (dinsdag 13 februari) het hele gebied door geskied van Briançon tot Monetier. De pistes boven de 1900-2000 meter zijn tot begin van de middag prima. De dalafdalingen zijn ijzig, maar goed geprepareerd en vaak rustig waardoor ze wel te doen zijn voor de niet gevorderde skiers. Na de middag op veel plekken buckels. Sneeuwval zou beter zijn, maar voor de komende dagen alleen maar warmer weer voorspeld. Nienke laat weten dat de omstandigheden in Pré la Joux, Châtel goed zijn.

Sueda schrijft over Les Portes du Soleil: Les portes du Soleil, vandaag (dinsdag 13 februari) warm, strakblauwe lucht. Hoge pistes redelijk, dalafdalingen kritiek. Volgens Wendy zijn de condities in L’Alpe d’Huez prima en het weer heerlijk. Patricia schrijft over Les Sybelles: Boven goed te doen maar daar echt blijven liefst richting Saint Sorlin D’Arves na 14 uur echt pap beneden. Volgens Marloes zijn de pistes in Val Thorens uitstekend en ook Wilma heeft daar genoten. Tot slot deelt Martijn: In La Norma niks te klagen! Boven op de berg lekker verse sneeuw sinds afgelopen weekend. In het dal is het slush maar je kan nog steeds prima een dalafdaling doen.

Les Portes du Soleil
Foto Les Portes du Soleil, ontvangen door Facebook volger
Serre Chevalier
Serre Chevalier, foto Josien
Val Thorens
Webcambeeld Val Thorens

Oostenrijk

In Oostenrijk is er afgelopen seizoen al heel wat sneeuw gevallen. Aan de noordkant kwam de sneeuwgrens vaak een stuk lager uit. De afgelopen dagen is er aan de zuidkant een dik pak gevallen, maar ook in de rest van het land is er een vers laagje bijgekomen. Hier maximaal 20-30 cm, maar wel genoeg om het sneeuwdek mee op te frissen. De komende dagen kun je nog wat sneeuw aan de noordkant verwachten, wel bij een sneeuwgrens die sterk schommelt tussen 1500-1700 meter. Gelukkig daalt deze richting het weekend weer naar zo’n 800 meter hoogte. Hieronder een paar skigebieden met actuele sneeuwhoogtes en geopende/gesloten liften:

Zo beleven jullie de sneeuwcondities in Oostenrijk

Koen laat weten dat het in Gerlos goed te doen is met een zonnetje en volgens Cécile is het weer prachtig in Hochgurgl. Ook Joost deeld dat het prachtig mooi was in Kirchberg. Simone schrijft: Wij zijn in Flachau. Zowel het weer als de pistes zijn wisselvallig. Sommige stukken zijn fantastisch, andere hebben om half 11 al hoge bulten en slush sneeuw. Het is hier en daar hard werken. Mirjan deelt: Ook de pistes in Mayrhofen / Hippach im Zillertal zijn nog steeds goed. Over het weer niks te klagen. Volop genieten en lekker skiën. Ook Jo laat weten dat het prima te doen is in Mayrhofen. Nadine slaat de dalafdaling over: Dalafdaling wederom niet voor mij! Vorig jaar ook al niet, dikke bulten papsneeuw. Bah. Bovenin prima, zon komt er nu door in het Gasteinertal, Salzburgerland. Rob deelt: Wij zijn in Neustift im Stubaiertal, weer is heerlijk en de sneeuw is goed op de Scklick 2000 en op de Stubaier Gletscher. Er is nieuwe sneeuw gevallen en er is een klein beetje nachtvorst ... Sneeuw in het dorp is helaas zo goed als weg en dus ook van de rodelbaan van 6 km. Maar skiën is wonder boven wonder gewoon goed hier.

Linda deelt over Sölden het volgende: boven echt prima skiën. Dalafdaling ‘s ochtends nog goed te doen, ‘s middags echt enorm veel pap. En Jori over Fieberbrunn: boven goed te skiën, vanaf middenstation omlaag ploeteren door de slush. Frank is op dit moment in Flachau en schrijft: Kleinarl-flachau vers laagje sneeuw, dus piste vrij bultig boven, onder middenstation papperig. Volgens Francis is het super in Kühtai en Elske vindt Nauders een mooi gebied, maar de pistes worden ’s middags wel slechter. Randy deelt: Wisselend in Kaprun/Zell am See. Boven 1500m poedersneeuw met ijsplaat eronder, lager zware sneeuw. Wel mooie stukken ertussen. En of het hogerop genieten is? Volgens Evaline wel: Hintertux Gletscher: GEWELDIG PRACHTIG WEER EN SUPER SNEEUW. Jan over Ehrwald: tot 13:00 uur heerlijk skiën daarna papperig en iets meer werken maar nog steeds goed te doen. Tot slot deelt Marjo: Wij zijn net terug uit Flachau. Skiën was super. Dalafdaling werden 's middags papperig en met bulten. Kan mij voorstellen dat het voor een beginnende skier zwaar en moeilijk is. Gebied is zo groot dat je de juiste piste bij het moment van de dag (in de schaduw) kunt zoeken. Dus 's ochtends al de dalafdalingen doen en 's middags op de hogergelegen pistes blijven.

We hebben nog veel meer reacties ontvangen. Je leest ze hier:

Foto's van Snowplaza volgers uit Oostenrijk

Kühtai
Wildkogel Arena
Nauders
Nauders

Zwitserland

In Zwitserland is het net als in de andere Alpenlanden vrij mild geweest, maar ook is er regelmatig verse sneeuw gevallen. Ook de afgelopen dagen en daar hebben veel skigebieden van geprofiteerd. De meeste pistes liggen er prima bij. Je vindt hier veel hooggelegen skigebieden waar je heerlijk kunt skiën. Hieronder een paar skigebieden met actuele sneeuwhoogtes en geopende liften:

 • Saas-Fee: 305 cm op de berg, 65 cm in het dorp, 20/23 liften open en 78,3 km aan pistes open
 • Aletsch Arena: 154 cm op de berg, 96 cm in het dal, 93/105 km open en 34/35 skiliften in bedrijf
 • Davos Klosters: 191 cm op de berg, 71 cm in het dal
 • Arosa Lenzerheide: 173 cm op de berg, 40 cm in het dorp, alle liften open en 212/225 km aan pistes open
Aletsch Arena
Webcambeeld Aletsch Arena
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.