Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zeer warme maandag, dinsdag en woensdag sneeuw

Livigno

Lente? De afgelopen dagen waren meer ’s zomers dan lenteachtig in de Alpen. In Oostenrijk steeg het kwik zondag zelfs naar 30 °C en daarmee is volgens GeoSphere Austria (ZAMG) de vroegste warme dag in meetgeschiedenis van het land gemeten. Ook vandaag kan het nog flink warm worden, maar vanaf morgen weet een koufront de hitte tijdelijk te verdrijven. Vanaf 1000-1500 meter hoogte kan zelfs weer sneeuw vallen. April doet wat ie wil!

Hitterecord gesneuveld

De temperaturen stegen afgelopen weekend niet alleen in eigen land, maar ook in de Alpen. Vanwege een zeer milde zuidwestelijke stroming werd het in een groot deel van het Alpengebied zelfs ’s zomers warm. Meerdere hitterecords zijn gesneuveld, onder andere in Oostenrijk. Op het weerstation Bruck/Mur in Steiermark gaf de thermometer 30 °C aan, 10 dagen eerder dan het vorige record van 17 april 1934. In een gemiddeld jaar stijgt de temperatuur pas vanaf half april naar 25 °C, maar afgelopen weekend hebben 204 van de 278 weerstations een zomerse dag met minimaal 25 °C geregistreerd, meldt ORF.

Zeer warme maandag

Vandaag zwakt het hogedrukgebied dat voor de warme temperaturen zorgt iets af, maar het blijft ’s zomers warm. Aan de noordkant waait bovendien een föhnwind. Omdat er redelijk wat hoge bewolking passeert en er een vrij hoge concentratie Saharastof in de lucht zit, is het niet overal even zonnig. Op 2000 meter hoogte stijgt de temperatuur ’s middags naar 12-16 °C en de nulgradengrens komt op 3600 meter hoogte te liggen. In de dalen kan de thermometer opnieuw meer dan 25 °C aangeven. Geen ideale temperaturen voor de sneeuw in de skigebieden die nu nog open zijn.

Koufront brengt sneeuw op dinsdag en woensdag

Dinsdag gaat rustig en droog van start, maar al snel komt daar verandering in. Vanuit het westen weet een storing met bijbehorend koufront de Alpen te bereiken. Rond het middaguur vallen de eerste buien. De sneeuwgrens daalt van ruim 2300 meter hoogte naar 1000-1500 meter hoogte. Alleen in het oosten en zuiden blijft het langer warm. ’s Avonds kan er in het westen op hoogte al zo’n 10 tot 20 cm sneeuw gevallen zijn, in de Walliser Alpen is zelfs 30 cm mogelijk. Pas in de loop van woensdagochtend nemen de buien weer iets af en gedurende de dag komt er steeds meer ruimte voor de zon.

Zonnig en volop lente

Onder invloed van hoge druk gaat de zon vanaf donderdag volop schijnen. Slechts af en toe passeren er wat lichte wolkenvelden, maar over het algemeen is de hemel strakblauw. De wind waait doorgaans zwak tot matig vanuit het noorden/noordwesten en de maximumtemperaturen liggen in de dalen tussen 16 °C en 23 °C. Ook vrijdag belooft een prachtige dag te worden, al komt er aan de noordkant van de Alpenhoofdkam meer bewolking voor. De kans op buien is gering.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.