Skip to navigation Skip to main content

Tot 30 cm sneeuw vandaag, mogelijke dump einde voorjaarsvakantie

Sneeuw op boom

De tweede week van de voorjaarsvakantie is aangebroken. Gisteren scheen de zon nog op veel plaatsen, inmiddels overheerst met name aan de noordkant bewolking. Een noordwestelijke stroming brengt een nieuw koufront met flink wat neerslag. In de Noord-Alpen kan vandaag tot wel 30 cm sneeuw vallen, verder naar het oosten en westen valt zo’n 5-10 cm. In het zuiden schijnt de zon over het algemeen volop, al kan ook hier wat winterse neerslag vallen. Benieuwd wat het weer verder doet in de tweede week van de voorjaarsvakantie? In dit Alpenweer geef ik je een update.

Sneeuw op hoogte, regen in de dalen

We zouden het graag anders zien, maar het is helaas nog steeds veel te mild voor de tijd van het jaar. Er komt vandaag en morgen een bak met neerslag naar beneden, maar de sneeuwgrens ligt in eerste instantie op 1500-1600 meter hoogte. In de loop van de dag zakt deze wel naar 1400-1000 meter hoogte, maar daaronder is het nat. Vandaag kan er op hellingen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam tot wel 30 cm sneeuw vallen, maar vooral op hoogte. De wind trekt aan en deze kan op hoogte matig tot krachtig waaien vanuit het westen/noordwesten. Op 2000 meter hoogte is het tussen -3 °C en 0 °C. In de Dolomieten schijnt de zon vandaag volop, terwijl in andere skigebieden in de Zuid-Alpen in de loop van de dag wel een laagje sneeuw kan vallen. Niet veel, maximaal 5-10 cm. Bijvoorbeeld in het Italiaanse Livigno.

Sneeuw in Lech
Sneeuw in Lech am Arlberg

Nog een laagje sneeuw op dinsdag

Dankzij de noordwestelijke stroming is het ook op dinsdag bewolkt aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. De toppen van de bergen zijn daarbij gehuld in dichte mist, wat het zicht op de pistes niet bevordert. Het kan langdurig sneeuwen bij een sneeuwgrens die rond 900-1300 meter hoogte ligt. Er kan op dinsdag nog eens 5-20 cm sneeuw vallen. In de loop van de dag verschuift het neerslaggebied verder richting het oosten en komen er wat opklaringen voor. In de Zuid- en West-Alpen schijnt de zon regelmatig, al kunnen er plaatselijk nog wel wat buien voorkomen. Op 2000 meter hoogte is het tussen -6 °C en -4 °C.

Meer zon op woensdag

Woensdag volgen er meer opklaringen, maar zonovergoten gaat het niet worden vanwege hoge bewolking in de lucht. Het wordt absoluut een fijne skidag, maar op volop Kaiserwetter na de sneeuwval hoef je niet te rekenen. Lang blijft het niet zonnig, vanuit het westen nadert al snel een nieuwe storing met neerslag. In de nacht naar donderdag begint het dan al te sneeuwen. De sneeuwgrens ligt eerst vrij hoog, rond 1800-2200 meter, maar daalt in de loop van donderdag naar zo’n 800-1300 meter hoogte.

Vanaf donderdag onstuimiger: sneeuwdump?

Het is pas maandag en dus kan er nog van alles gebeuren in het weerbeeld, maar de eerste voorspellingen zijn positief. Vanaf donderdag wordt het onstuimiger in de Alpenlanden en de eerste tekenen van een echte dump zijn zichtbaar. In de nacht naar vrijdag volgt een nieuw koufront en met name in de West- en Zuid-Alpen kan dan een flinke bak met sneeuw vallen. Daarbij zou aan de noordkant koude lucht vanuit het noorden het kwik flink kunnen laten dalen, waardoor het hier weer even echt winters wordt. We houden alles nauwlettend in de gaten en geven je woensdag een nieuwe update over het Alpenweer.

Iets kouder in het Sauerland, maar nog steeds te mild

Vanwege een sterke westelijke stroming blijft winters weer op afstand van het Sauerland. De komende dagen daalt de temperatuur wel iets, maar nog altijd is het te zacht voor de tijd van het jaar. Even leek het erop dat er aan het begin van de nieuwe week een vlok sneeuw zou gaan vallen, maar met temperaturen die schommelen tussen 4 °C en 10 °C is een laag sneeuw helaas uitgesloten. Er trekken vandaag enkele buien over de regio, maar het grootste deel van de nacht blijft het droog. Dinsdag verloopt over het algemeen rustig met kans op wat zon. Rond de Rothaarkamm komen wel enkele buien voor. Woensdag is er meer bewolking in het gebied aanwezig, maar die brengt gelukkig geen grote hoeveelheden regen met zich mee. Anders is dat op donderdag als een nieuw regengebied over het Sauerland trekt. De wind waait die dag stormachtig vanuit het westen en er komen zware windstoten voor. Het kwik komt die dag ook weer boven 10 °C uit.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.