Skip to navigation Skip to main content
Uitzicht Sellaronda

Aan mooie skitochten geen gebrek in de Alpen. Steeds meer skigebieden beschikken over een fantastische skitocht. Om je een bijzonder verhaal te vertellen uit het verleden of om je de mooiste plekjes van de regio te laten zien. Er zijn korte tours waar ook minder geoefende skiërs aan deel kunnen nemen, maar ook kilometerslange tochten voor de gevorderde wintersporter. De mooiste skitochten van de Alpen uitkiezen is geen makkelijke taak, maar de tien in dit blog wil je absoluut een keer geskied hebben!

Skitochten in de Alpen

Het skiën van een skitocht is de ideale manier om een skigebied te verkennen. De routes zijn vaak zo opgesteld dat ze je de mooiste plekken laten zien. Je komt in alle uithoeken, ziet alle hoogtepunten en skiet vaak geen enkele piste twee keer. De skitochten staan vaak duidelijk aangegeven, waardoor de route goed te volgen is. Kijk van tevoren wel goed naar het aantal pistekilometers en het niveau. Niet iedere skitocht is geschikt voor beginners. Bij sommige skitochten in de Alpen moet je pittig door skiën om de hele ronde op tijd af te kunnen leggen. Hieronder 10 skitochten die je zeker gedaan moet hebben!

1. KitzSkiWelt Tour én SkiWelt Tour - Oostenrijk

Twee skigebieden, 88 km en 17232 hoogtemeters. Dat zijn de indrukwekkende cijfers van de KitzSkiWelt Tour. Met deze lengte is het een van de langste skitochten ter wereld, dus geen wonder dat dit de eerste tip in het rijtje is. De KitzSkiWelt Tour neemt je mee over de pistes van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental en KitzSki. Onderweg passeer je meerdere hoogtepunten en leuke berghutten. Niet te lang stilstaan, om al die kilometers te volbrengen moet je wel vaart maken. Heb je deze route eenmaal volbracht, dan wil je ook zeker de SkiWelt Tour niet overslaan. Dé skitocht om de SkiWelt mee te verkenen. Er zijn twee varianten, de ene is 69 km lang en de ander 84 km. Wederom mooie aantallen om te voltooien!

KitzSkiWelt Tour een van de mooiste skitochten van de Alpen

2. Sellaronda - Italië

De nummer twee in deze lijst met mooiste skitochten van de Alpen is mijn persoonlijke favoriet. Wanneer je in Val Gardena, Alta Badia, Arabba-Marmolada of Val di Fassa bent, mag je de Sellaronda absoluut niet overslaan. Deze ruim 40 km lange skitocht (26 km aan pistes) neemt je mee rondom het imposante Sellamassief, door vier verschillende dalen en drie provincies. Onderweg geniet je van de mooiste uitzichten op de Dolomieten. 

  • BONUSTIP: Verblijf je in Val Gardena? Sla hier ook de Val Gardena Ronda niet over! Minder lang, maar minstens zo mooi.
De Sellaronda neemt je mee rondom het Sellamassief
© Spalder Media Group

3. Giro della Grande Guerra - Italië

De Giro della Grande Guerra neemt je mee terug naar de Eerste Wereldoorlog. Wat niet veel mensen weten, is dat de Dolomieten destijds het strijdtoneel waren van een bittere strijd tussen de Oostenrijkse Kaiserjäger, het Duitse Alpenkorps en de Italiaanse Alpini. Daarvan zijn nog veel overblijfselen te zien en veel daarvan passeer je tijdens deze skitocht, ook wel de First World War skitour genoemd. De route is 82,5 km lang, waarvan 31 km aan pistes. Je kunt starten vanuit de skigebieden Civetta, Cortina d’Ampezzo, Alta Badia en Arabba-Marmolada.

Skitocht Giro della Grande Guerra mooiste van de Alpen

4. THE CHALLENGE - Oostenrijk

THE CHALLENGE is een skitocht voor kilometervreters. Met een lengte van 65 km en meer dan 12.000 hoogtemeters is dit een van de uitdagendste skitochten van Oostenrijk. De route neemt je mee over de pistes van het Skicircus, door de dorpen Saalbach, Hinterglemm, Leogang en Fieberbrunn. Lang pauzeren is er onderweg niet bij. Om de volledige tocht in één skidag te volbrengen, moet je flink doorskiën.

THE CHALLENGE skitocht Skicircus

5. De Schmuggler Runde - Oostenrijk

Niet één, maar drie skitochten! De Schmuggler Runde in Silvretta Arena Ischgl - Samnaun is er in drie varianten: brons, zilver en goud. Ook dit is een skitocht met een bijzonder verhaal. Vroeger werd er namelijk veel gesmokkeld tussen het Oostenrijkse Ischgl en Zwitserse Samnaun. Om dat verleden niet te vergeten, is deze skitocht ontwikkeld. Je volgt de routes van de smokkelaars van vroeger en die nemen je mee door zowel Oostenrijk als Zwitserland. Een grensoverschrijdende skitocht dus! Afhankelijk van de variant is de skitocht 61,8 km, 41,4 km of 40,2 km lang. Meer informatie ›

Schmuggler Runde skitocht Ischgl Samnaun
© Spalder Media Group

6. Panorama Tour - Italië

Een andere mooie skitocht in de Dolomieten is de Panorama Tour of Skitour Panorama in Val di Fassa. Het is een goed voorbeeld van een skitocht waarmee je op de eerste dag heel wat mooie plekjes kunt verkennen. De Panorama Tour geeft je alvast een voorproefje van Val di Fassa en is een mooie inkomer voor de Sellaronda de dag erna. De route is er in twee varianten. De rode is 13,05 km lang en de gele 14,8 km lang.

Mooiste skitochten Alpen
© Spalder Media Group

7. Gletscher Panorama Tour - Zwitserland

Met een lengte van zo'n 20 km is de Aletsch Gletscher de langste gletsjer van de Alpen. Tijdens een wintersport in de Aletsch Arena kun je optimaal van het uitzicht op de gletsjer genieten, onder andere tijdens het skiën van de 25 km lange Gletscher Panorama Tour. Hoewel het fantastisch skiën is in het skigebied, zijn het vooral de uitzichten die deze tocht tot een hoogtepunt maken. De route neemt een halve skidag in beslag, maar is gemakkelijk uit te breiden tot een hele.

Uitzicht op Aletsch Gletscher

8. Run of Fame Arlberg - Oostenrijk

Ook de Run of Fame Arlberg kent indrukwekkende cijfers. Alleen al daarom verdient deze skitocht een plaats in deze top 10 met mooiste skitochten van de Alpen. De Run of Fame Arlberg is 85 km lang en onderweg overbrug je 18.000 hoogtemeters. Je skiet door het hele skigebied van Ski Arlberg en passeert meerdere hoogtepunten. Trek er een volledige skidag voor uit, je moet flink wat kilometers afleggen.

Skiën Warth Schröcken Ski Arlberg skitocht

9. De Tauernrunde - Oostenrijk

Destijds het decor voor een gedeelte van de muziekfilm ‘Help' van The Beatles, tegenwoordig een fantastische skitocht. Met de Tauernrunde kun je in 12 kilometer de mooiste plekjes van het skigebied Obertauern ontdekken. De route is onderweg eenvoudig uit te breiden met een extra piste en neemt afhankelijk daarvan een paar uur tot een hele skidag in beslag. Na het skiën van de Tauernrunde wacht de volgende uitdaging, de Super 7. Tijdens deze skitocht bereik je de 7 hoogstgelegen bergstations van het skigebied.

Obertauern

10. Königstour - Oostenrijk

Wanneer je op wintersport bent in Hochkönig, mag je de Königstour absoluut niet overslaan. Deze prachtige skitocht is 32 km lang en neemt je mee door het hele skigebied. Onderweg ski je over zes bergtoppen en overbrug je een hoogteverschil van 6700 meter. Schitterende uitzichten onderweg zijn gegarandeerd en als je benen toe zijn aan een pauze, is er altijd wel een knusse berghut te vinden. Ook leuk: je komt langs diverse fotopunten. Even stoppen om de route te vereeuwigen dus!

Meer mooie skitochten

Naast deze tien geweldige skitochten hebben de Alpen nog veel meer mooie routes te bieden. Welke je nog meer niet mag overslaan? Meer tips vind je hier ›

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.