8 februari 2020 door Florien in Skitochten

Eén van de bekendste- en meest populaire skitochten van de Alpen is toch wel de Sella Ronda. Een skitocht van maar liefst 40 kilometer, door vier verschillende dalen, rondom het imposante Sellamassief. De Sella Ronda is een prachtige route in de Dolomiti Superski, die bij veel skiërs hoog op het verlanglijstje staat. Op ieder punt van de route doet het uitzicht je opnieuw verbazen en dat in combinatie met de Italiaanse gezelligheid en de heerlijke pistes; een ideale tocht voor elke wintersporter! In dit weblog vertellen we je alles over de beroemde Sella Ronda en geven we je handige tips.

Sella Ronda, een skitocht met geschiedenis

Het Sellamassief is een rotspartij met hoogtes tot wel 3153 meter. Lang geleden, in de tijd van de Ladins, een etnische groep in het noorden van Italië, werd de Sella Ronda gebruikt om contact te houden met bewoners uit de vier andere dalen. In die tijd waren er nog geen skiliften en geprepareerde pistes, maar het was wel de manier om contact te houden. Haar naam heeft de Sella Ronda dan ook aan de Ladins te danken. Door die geschiedenis en de verschillende dalen waar je doorheen skiet, hoor je in deze omgeving drie verschillende talen, namelijk: Ladinisch, Duits en Italiaans.

Start in verschillende skigebieden

De Sella Ronda is te skiën vanuit vier verschillende skigebieden: Val Gardena, Alta Badia, Arabba en Val di Fassa-Carezza. De officiële route is 26 kilometer lang, maar deze kan tot ruim 40 kilometer worden verlengd. Je kunt de route op verschillende manieren skiën, namelijk met de klok mee (oranje route) en tegen de klok in (groene route). De oranje route is iets uitdagender qua afdalingen en vaak wat drukker. Bij de groene route gaat het er iets rustiger aan toe. Met behulp van liften en pistes is de route met elkaar verbonden. Vroeger was het zo dat je, om de hele route te kunnen skiën, behoorlijk lang moest liften, maar gelukkig is daar met modernere, snellere modellen verandering in gebracht. Maak er met pauzes een mooie dagtocht van of ski door en doe de route zelfs twee keer op één dag. Houd bij de laatste optie wel de tijden van de liften in de gaten, zodat je jezelf een duur taxiritje kunt besparen.

Lekker eten langs de route

Langs de gehele route van de Sella Ronda kom je allerlei Italiaanse berghutten en restaurantjes tegen. Bij mooi weer kun je neerstrijken op de terrassen en plaats nemen in de typische Italiaanse ligstoeltjes. Ideaal om een beetje bij te bruinen tussen het skiën door. Is het weer iets minder? Ook binnen is het goed vertoeven. In de restaurants op de berg geniet je van de fantastische Italiaanse keuken. Onder andere pizza, pasta, soepen en salades voor bij de lunch en antipasti voor bij de borrel na het skiën. En dat tegen een prima prijs!

Prachtige uitzichten

Stop tussentijds ook gerust voor een foto, want het uitzicht is op ieder punt adembenemend en dat levert prachtige kiekjes op. De bergtoppen van de Dolomieten zijn hoog en indrukwekkend om te zien. Het is dan ook niet zo gek dat de Dolomieten op de UNESCO-Werelderfgoed lijst staan.

Sellaronda
Sella Ronda Val Gardena
Sella Ronda bord

Dolomiti Superski

De skigebieden van waar je de Sella Ronda kunt skiën, behoren tot de Dolomiti Superski. Met de Dolomiti Superski skipas kun je je uitleven op maar liefst 1200 kilometer aan piste. Val Gardena is daarvan het grootste aaneengesloten skigebied (175 km). De skigebieden van de Dolomiti Superski hebben voor ieder niveau wat wils. De pistes zijn veelal breed en goed geprepareerd. Mocht de sneeuwval toch een keer tegenvallen, dan zorgen de sneeuwkanonnen ervoor dat je hier toch heerlijk kunt wintersporten. Niet alleen de beginnende wintersporter is hier aan het juiste adres, ook de gevorderde wintersporter kan hier het hart ophalen. Er zijn genoeg uitdagende rode- en zwarte pistes te ontdekken. Tip: Probeer de FIS World Cup afdaling, Saslong.

Feiten & cijfers Sella Ronda

Land: Italië Lengte: 26 - 40 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddelde skiër Tijdsduur: Halve- tot hele skidag
Opstapplaatsen: Val Gardena/Gröden, Alta Badia,
Arabba en Val di Fassa
Laatste lift: Tussen 16:00 & 17:00 uur

Andere mooie skitochten:

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen