Skip to navigation Skip to main content

Sellaronda: een van de mooiste skitochten in de Dolomieten

7685 - Sellaronda: een van de mooiste skitochten in de Dolomieten (1)

De Sellaronda is absoluut een van de mooiste skitochten van de Dolomieten én de hele Alpen. Het maakt niet uit van welke piste je onderweg afdaalt of in welke lift je op dat moment zit, de uitzichten zijn altijd indrukwekkend. Niet voor niets is de route zo populair en staat de skitocht bij veel wintersporters hoog op het to-dolijstje. De Sellaronda is 40 km lang en neemt je door vier verschillende dalen en drie provincies mee rondom het imposante Sellamassief. Er zijn twee varianten op de route en afhankelijk van je snelheid en hoe vaak je onderweg stopt voor een pauze bij een van de berghutten, doe je er een halve tot hele skidag over. In dit artikel vertellen we je alles over deze prachtige skitocht in de Dolomieten.

Sellaronda: een skitocht voor op je lijstje

Niet voor niets staan de Dolomieten sinds 2009 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Deze wereldberoemde bergketen is onderdeel van de zuidelijke kalkalpen en staat bekend om de steile, puntige rotswanden. Elke berg is anders en allemaal zijn ze het bekijken waard. De Sellaronda neemt je door vier dalen mee rondom het imposante Sellamassief. Het hoogste punt is de 3151 meter hoge Piz Boè en bijzonder om te benoemen is dat precies hier de drie provincies Bolzano, Trente en Belluno samenkomen. Lang, heel lang geleden, in de tijd van de Ladins, een etnische groep uit het noorden van Italië, legden inwoners de Sellaronda af om zo contact met elkaar te houden en om dingen te verhandelen of te ruilen. In zomer en winter, zonder skiliften. Haar naam heeft de skitocht dan ook aan de Ladins te danken. In de dalen spreekt men drie verschillende talen: Duits, Italiaans én de oude Ladinische taal. Al die gegevens en de schitterende uitzichten onderweg, maakt de route net even specialer dan andere skitochten in de Alpen.

Feiten & cijfers Sella Ronda

Land: Italië Lengte: 40 km (26 km skiën)
Moeilijkheidsgraad: Gemiddelde skiër Tijdsduur: Halve- tot hele skidag
Opstapplaatsen: Val Gardena, Alta Badia,
Arabba en Val di Fassa
Laatste lift: Tussen 16.00 & 17.00 uur

Start in verschillende skigebieden

De Sellaronda neemt je mee door vier verschillende dalen en hun eigen skigebieden. Opstappen kan in Val Gardena, Alta Badia, Arabba-Marmolada en Val di Fassa-Carezza. Inclusief skiliften is de skitocht 40 km lang, maar tel je die niet mee, dan kom je op een totaal van 26 pistekilometers. Vroeger deed je daar minimaal een hele dag over, maar omdat veel liften inmiddels vervangen zijn, kun je de route ook in een paar uur of halve skidag afleggen. Dat hangt helemaal af van de drukte onderweg en hoe snel je zelf naar beneden skiet. Persoonlijk vind ik dat je niet te veel moet haasten, maak er gerust een mooie dagtocht van. Onderweg passeer je leuke berghutten en er zijn zo veel mooie uitzichten om van te genieten! De Sellaronda is er in twee verschillende varianten: de oranje route die met de klok mee gaat en de groene route die tegen de klok in gaat. Begin op tijd en kijk af en toe op de klok, zodat je niet de laatste lift mist en je jezelf een duur taxiritje bespaart. De skitocht is goed te doen voor de gemiddelde skiër.

7685 - (12)
Er is een oranje en een groene route

Pauzeren in fijne berghutten

Niet alleen om de uitzichten en heerlijke pistes is een wintersport in Italië fijn, ook om het geweldige eten. Tijdens het skiën van de Sellaronda maakt het niet uit in welk dal je op dat moment bent, aan fijne berghutten geen gebrek. Vanwege de zuidelijke ligging schijnt de zon hier extra vaak en dus is de kans groot dat je tijdens een korte pauze of lunch plaats kunt nemen op een zonnig terras. Fijn van skiën in deze regio is de verscheidenheid aan gerechten op de menukaart. Je vindt hier enerzijds typisch Italiaanse specialiteiten als pasta en pizza, maar anderzijds kun je hier ook gerechten uit de boerse, Zuid-Tiroolse keuken bestellen. Wordt het lunchen met Kaiserschmarrn, kies je voor een trio van Knödels of ga je vandaag toch voor een rijkelijk belegde pizza? Keuze genoeg! En als je nou op tijd weer terug bent op je eindbestemming, kun je misschien nog ergens een laatste drankje drinken met een heerlijk plateau antipasti.

7685 - (13)
Aan fijne berghutten onderweg geen gebrek!
7685 - (14)
Goddelijke pizza's eet je bij L Muliné in Santa Christina!

De mooiste uitzichten tijdens de Sellaronda

Zoals hierboven al eerder benoemd, geniet je tijdens het skiën van de Sellaronda van de mooiste uitzichten. Stop af en toe even - op een veilige plek - om daarvan te genieten. Vergeet je fototoestel niet mee te nemen of stop je telefoon niet helemaal onderin je rugzak! Benieuwd wat je ongeveer kunt verwachten? Hieronder volgt een kleine impressie van deze indrukwekkende én mooiste skitocht van de Dolomieten.

7685 - (15)
Je skiet rondom het Sellamassief
7685 - (16)
Het Sellamassief vanaf een ander punt tijdens de route
7685 - (17)
In Selva Gardena moet je een klein stukje over de weg om de route te vervolgen
7685 - (18)
Een ritje in de lift is geen straf met dit uitzicht!
7685 - (19)
Selva (Wolkenstein), een dorp in Val Gardena
7685 - (20)
Je skiet over rode en blauwe pistes
7685 - (21)
Start vroeg en profiteer van ribbels op de piste!

Dolomiti Superski

De skigebieden die je tijdens het skiën van de Sellaronda passeert, zijn stuk voor stuk onderdeel van de Dolomiti Superski. Met 1200 pistekilometers, verdeeld over 12 verschillende skigebieden, is dit de grootste skiregio van Italië én Europa. Met de Dolomiti Superski skipas zijn ze allemaal toegankelijk en dat biedt de mogelijkheid om tijdens je skivakantie meerdere skigebieden te ontdekken. Handig weetje voor ouders: de skipas is gratis voor kinderen tot 8 jaar (geboren na 27-11-2013) onder begeleiding van een betalende ouder. Hieronder lichten we de skigebieden die je onderweg passeert nog even kort toe:

Val Gardena

Het Val Gardena is een ruim 25 km lang dal in Zuid-Tirol met aan weerszijde liften en pistes. Daartussen liggen de drie dorpen Ortisei (St. Ulrich/Urtijëi), Santa Christina en Selva (Wolkenstein). Het skigebied van Val Gardena telt 175 km aan pistes, maar met alle overige verbindingen en de Dolomiti Superski skipas is dit aantal eenvoudig te verlengen. Je kunt hier de befaamde La Longia World Cup-afdaling skiën en als je eens iets anders wilt dan de Sellaronda is ook de Val Gardena ronde skitocht een tip.

7685 - (22)
Val Gardena is een prachtig dal in Zuid-Tirol

Arabba-Marmolada

In Arabba-Marmolada draait alles om de hoogste top van de Dolomieten, de 3342 meter hoge Marmolada. Het is dan ook absoluut aan te raden om de lift een keer omhoog te pakken naar het hoogste punt en vanaf hier helemaal naar beneden af te dalen. Met iets meer dan 60 pistekilometers is dit gebied niet heel groot, maar dankzij alle verbindingen merk je daar maar weinig van. Je kunt hier bovendien nog een gave tocht skiën, de ruim 80 km lange Giro della Grande Guerra.

Alta Badia

Liefhebbers van lekker eten zijn in Alta Badia aan het juiste adres. Niet voor niks wordt dit ook wel de 'culinaire hoofdstad van de Alpen' genoemd. Nergens vind je zo veel Michelinsterren op slechts 15 (!) vierkante meter. Tijdens een wintersport in Alta Badia kun je overnachten in verschillende dorpjes en daarvan zijn Corvara en Colfosco de meest levendige. Het skigebied telt zo'n 130 km aan pistes, maar dit kan eenvoudig verlengt worden naar ruim 500 km. Aan goede berghutten geen gebrek en je kunt hier zelfs een culinaire skisafari maken. Regelmatig vinden er culinaire events plaats in het skigebied.

Val di Fassa-Carezza

Imposante Dolomietentoppen zijn gegarandeerd tijdens een wintersport in Val di Fassa-Carezza. Je kunt hier een aantal bekende namen, zoals de Col Rodella (2485 m), Rosengarten (2981 m), Latemar (2842 m) en Langkofel (3181 m) spotten. In het dal vind je meerdere dorpjes en verschillende skigebieden die niet allemaal onderling met elkaar verbonden zijn. Wil je al het moois van dit skigebied ontdekken? Zet dan ook de Panorama Tour maar op je lijstje!

7685 - (23)
Schitterende uitzichten in Val di Fassa

Andere mooie skitochten:

In de Alpen kun je nog veel meer mooie skitochten skiën. Enkele tips:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.