Skip to navigation Skip to main content

Sellaronda: een van de mooiste skitochten in de Dolomieten

Sellaronda skitocht vanuit Val Gardena
© Spalder Media Group

De Sellaronda is een van de mooiste skitochten in de Dolomieten. Het maakt niet uit van welke pistes je onderweg afdaalt of in welke lift je op dat moment zit, de uitzichten zijn keer op keer spectaculair. Niet voor niets is de route zo populair en staat de skitocht bij veel wintersporters hoog op het to-dolijstje. De Sellaronda is 40 km lang en neemt je door vier verschillende dalen en drie provincies mee rondom het imposante Sellamassief. In dit artikel vertellen we je alles over deze prachtige skitocht in de Dolomieten.

Sellaronda: een skitocht voor op je lijstje

Niet voor niets staan de Dolomieten sinds 2009 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Deze wereldberoemde bergketen is onderdeel van de zuidelijke kalkalpen en staat bekend om de steile, puntige rotswanden. Elke berg is anders en allemaal zijn ze het bekijken waard. De Sellaronda neemt je door vier dalen mee rondom het imposante Sellamassief. Het hoogste punt is de 3151 meter hoge Piz Boè en bijzonder om te benoemen is dat precies hier de drie provincies Bolzano, Trente en Belluno samenkomen. Lang, heel lang geleden, in de tijd van de Ladins, een etnische groep uit het noorden van Italië, legden inwoners de Sellaronda af om zo contact met elkaar te houden en om dingen te verhandelen of te ruilen. In zomer en winter, zonder skiliften. Haar naam heeft de skitocht dan ook aan de Ladins te danken. In de dalen spreekt men drie verschillende talen: Duits, Italiaans én de oude Ladinische taal. Al die gegevens en de schitterende uitzichten onderweg, maakt de route net even specialer dan andere skitochten in de Alpen.

Feiten & cijfers Sellaronda

Land

Italië

Lengte:

40 km (26 km skiën)

Moeilijkheidsgraad:

Gemiddelde skiër

Duur skitocht:

Halve tot hele skidag

Laatste lift:

Tussen 16.00 en 17.00 uur

Opstapplaatsen:

Val Gardena, Alta Badia, Val di Fassa en Arabba

Starten in verschillende skigebieden

De Sellaronda neemt je mee door vier verschillende dalen en hun eigen skigebieden. Opstappen kan in Val Gardena, Alta Badia, Arabba-Marmolada en Val di Fassa-Carezza. Inclusief skiliften is de skitocht 40 km lang, maar tel je die niet mee, dan kom je op een totaal van 26 km skiën. Vroeger deed je daar minimaal een hele dag over, maar omdat veel liften inmiddels vervangen zijn, kun je de route ook in een paar uur of halve skidag afleggen. Dat hangt helemaal af van de drukte onderweg en hoe snel je zelf skiet. Persoonlijk vind ik dat je niet te veel moet haasten, maak er gerust een mooie dagtocht van. Onderweg passeer je leuke berghutten en er zijn zo veel mooie uitzichten om van te genieten! 

De groene en oranje Sellaronda

De Sellaronda is er in twee verschillende varianten: de oranje route die met de klok mee gaat en de groene route die tegen de klok in gaat. Beide routes zijn prachtig en van dezelfde moeilijkheidsgraad. Ben je een week op wintersport, ski ze dan zeker allebei! Begin op tijd en kijk af en toe op de klok, zodat je niet de laatste lift mist en je jezelf een duur taxiritje bespaart. De skitocht is goed te doen voor de gemiddelde skiër.

Sellaronda oranje en groene route
© Spalder Media Group
Welke route ski jij het eerst?

Pauzeren in fijne berghutten

Niet alleen om de uitzichten en heerlijke pistes is een wintersport in Italië fijn, ook om het geweldige eten. Tijdens het skiën van de Sellaronda maakt het niet uit in welk dal je op dat moment bent, aan fijne berghutten geen gebrek. Vanwege de zuidelijke ligging schijnt de zon hier extra vaak en dus is de kans groot dat je tijdens een korte pauze of lunch plaats kunt nemen op een zonnig terras. Fijn van skiën in deze regio is de verscheidenheid aan gerechten op de menukaart. Je vindt hier enerzijds typisch Italiaanse specialiteiten als pasta en pizza, maar anderzijds kun je hier ook gerechten uit de boerse, Zuid-Tiroolse keuken bestellen. Wordt het lunchen met Kaiserschmarrn, kies je voor een trio van Knödels of ga je vandaag toch voor een rijkelijk belegde pizza? Keuze genoeg! En als je nou op tijd weer terug bent op je eindbestemming, kun je misschien nog ergens een laatste drankje drinken met een heerlijk plateau antipasti.

Berghut in St. Christina Val Gardena
© Spalder Media Group
Aan fijne berghutten onderweg geen gebrek! L' Muliné in St. Christina is een tip!
Pizza onderweg van de Sellaronda in St. Christina
Wat dacht je van zo'n overheerlijke pizza en Aperol Spritz?

De mooiste uitzichten tijdens de Sellaronda

Zoals hierboven al eerder benoemd, geniet je tijdens het skiën van de Sellaronda van de mooiste uitzichten. Stop af en toe even - op een veilige plek - om daarvan te genieten. Vergeet je fototoestel niet mee te nemen of stop je telefoon niet helemaal onderin je rugzak! Benieuwd wat je ongeveer kunt verwachten? Hieronder volgt een kleine impressie van deze indrukwekkende én mooiste skitocht van de Dolomieten.

Genieten van het uitzicht tijdens de Sellaronda
De uitzichten zijn spectaculair!
Sellamassief vanaf Val Gardena
© Spalder Media Group
Je skiet rondom het Sellamassief
Sellamassief tijdens Sellaronda
Sellamassief
Even de weg oversteken in Selva tijdens Sellaronda
© Spalder Media Group
Even de weg oversteken in Selva
Selva in Val Gardena
Je skiet over rode en blauwe pistes!
Selva Wolkenstein Val Gardena
Het sfeervolle dorpje Selva (Wolkenstein) onderweg
Stoeltjeslift in Val Gardena
Een ritje in de lift is absoluut geen straf!

Dolomiti Superski

De skigebieden die je tijdens het skiën van de Sellaronda passeert, zijn stuk voor stuk onderdeel van de Dolomiti Superski. Met 1200 pistekilometers, verdeeld over 12 verschillende skigebieden, is dit de grootste skiregio van Italië én Europa. Met de Dolomiti Superski skipas zijn ze allemaal toegankelijk en dat biedt de mogelijkheid om tijdens je skivakantie meerdere skigebieden te ontdekken. Handig weetje: koop de skipas online en profiteer van 5% korting. Hieronder lichten we de skigebieden die je onderweg passeert nog even kort toe:

Val Gardena

Het Val Gardena is een ruim 25 km lang dal in Zuid-Tirol met aan weerszijde liften en pistes. Daartussen liggen de drie dorpen Ortisei (St. Ulrich/Urtijëi), Santa Christina en Selva (Wolkenstein). Het skigebied van Val Gardena telt 175 km aan pistes, maar met alle overige verbindingen en de Dolomiti Superski skipas is dit aantal eenvoudig te verlengen. Je kunt hier de befaamde La Longia World Cup-afdaling skiën en als je eens iets anders wilt dan de Sellaronda is ook de Val Gardena ronde skitocht een tip.

St. Christina in Val Gardena
Val Gardena is een prachtig dal in Zuid-Tirol!

Arabba-Marmolada

In Arabba-Marmolada draait alles om de hoogste top van de Dolomieten, de 3342 meter hoge Marmolada. Het is dan ook absoluut aan te raden om de lift een keer omhoog te pakken naar het hoogste punt en vanaf hier helemaal naar beneden af te dalen. Met iets meer dan 60 pistekilometers is dit gebied niet heel groot, maar dankzij alle verbindingen merk je daar maar weinig van. Je kunt hier bovendien nog een gave tocht skiën, de ruim 80 km lange Giro della Grande Guerra.

Alta Badia

Liefhebbers van lekker eten zijn in Alta Badia aan het juiste adres. Niet voor niks wordt dit ook wel de 'culinaire hoofdstad van de Alpen' genoemd. Nergens vind je zo veel Michelinsterren op slechts 15 (!) vierkante meter. Tijdens een wintersport in Alta Badia kun je overnachten in verschillende dorpjes en daarvan zijn Corvara en Colfosco de meest levendige. Het skigebied telt zo'n 130 km aan pistes, maar dit kan eenvoudig verlengt worden naar ruim 500 km. Aan goede berghutten geen gebrek en je kunt hier zelfs een culinaire skisafari maken. Regelmatig vinden er culinaire events plaats in het skigebied.

Gele gondeltjes Alta Badia
© Spalder Media Group
De kenmerkende gele gondeltjes van Alta Badia

Val di Fassa-Carezza

Imposante Dolomietentoppen zijn gegarandeerd tijdens een wintersport in Val di Fassa-Carezza. Je kunt hier een aantal bekende namen, zoals de Col Rodella (2485 m), Rosengarten (2981 m), Latemar (2842 m) en Langkofel (3181 m) spotten. In het dal vind je meerdere dorpjes en verschillende skigebieden die niet allemaal onderling met elkaar verbonden zijn. Wil je al het moois van dit skigebied ontdekken? Zet dan ook de Panorama Tour maar op je lijstje!

Val di Fassa tijdens de Sellaronda
© Spalder Media Group
Schitterende uitzichten in Val di Fassa!

Andere mooie skitochten:

In de Alpen kun je nog veel meer mooie skitochten skiën. Enkele tips:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.