Skip to navigation Skip to main content

Giro della Grande Guerra: een skitocht vol historie

8146 - Giro della Grande Guerra: een skitocht vol historie (1)

De Sella Ronda is één van de meest bekende en populairste skitochten van de Dolomieten en Italië . Toch is deze skitocht niet de enige tocht die je moet skiën. Je vindt hier nog een bijzondere skitocht, namelijk de Giro della Grande Guerra 1915 - 1917. Een dagtocht van 82,5 kilometer (liften en pistes), waarbij je 31 km skiet, vol met historie over de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de tocht bevind je je in een groot openluchtmuseum en geniet je continu van de fantastische uitzichten over de Dolomieten.

Een skitocht in het thema van de Eerste Wereldoorlog

De Giro della Grande Guerra kent veel verschillende benamingen, waaronder: The First World War Tour, de Freedom Tour en de Great War Ski Tour. Het is een skitocht met een heftige geschiedenis. Van mei 1915 tot november 1917 waren de Oostenrijkse bergtroepen, het Duitse Alpine korps en de Italiaanse ‘Alpini' hier verwikkeld in een bittere strijd. De Col di Lana was het epicentrum van alle gevechten tussen beide partijen en staat daarom centraal in deze skitocht. Tijdens een tocht van ruim 80 kilometer ski je om deze berg heen en kom je langs allerlei overblijfselen uit deze tijd, zoals loopgraven, forten en bunkers. Het is bijzonder om te zien wat de soldaten hier gemaakt hebben om te kunnen overleven. Ondanks het feit dat dit een skitocht met een serieus thema is, geeft men de wintersporters hier ook een optimistisch gevoel mee. Iedere wintersporter zal het eens zijn met het feit dat skiën over de besneeuwde bergen je ook een enorm gevoel van vrijheid geeft en dat is iets dat erg belangrijk is.


Klik op de pistekaart om deze te vergroten

Giro della Grande Guerra: een dagtocht van ruim 80 kilometer

De Giro della Grande Guerra heeft een totale lengte van 82,5 kilometer. Van de 82,5 kilometer bestaat 31 kilometer uit pistes. Je kunt de Giro della Grande Guerra op twee manieren skiën, namelijk met de klok mee of tegen de klok in. De tocht brengt je via een grote variatie aan pistes door de skigebieden van Alta Badia, Arabba, Marmolada en Cortina d'Ampezzo. Centraal staat de Col di Lana waar de hevigste gevechten hebben plaatsgevonden. Tijdens het skiën bevind je je in één groot openluchtmuseum en ontdek je de overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. Geniet van de prachtige uitzichten op de imposante rotsformaties van de Dolomieten. Het is aan te raden om de tocht alleen af te leggen met gevorderde skiërs. Het skiën van de Giro della Grande Guerra neemt een hele dag in beslag en er is weinig tijd voor pauzes.

Feiten & cijfers: Giro della Grande Guerra

Skigebied: o.a. Alta Badia, Arabba, Cortina Lengte: 82,5 kilometer (liften & pistes)
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd Tijdsduur: Hele dag
Opstapplaatsen: o.a. Arabba, Corvara, Alleghe Laatste lift: Tussen 16:00 en 17:00 uur

Begin op tijd!

Om de totale lengte van de skitocht te kunnen afleggen heb je flink wat tijd nodig. Begin daarom vroeg in de ochtend, want je bent al snel zo’n 7 à 8 uur bezig met de tocht. Tijdens de tocht zit je niet alleen in de skilift, maar moet je ook een stuk met de bus en word je zelfs een stuk getrokken door een paard. Let op de tijden van de laatste skibus, want op die manier bespaar je jezelf een duur ritje met de taxi. Uiteraard hangen deze tijden af van de kant die je kiest om de tocht te skiën. Klik hier voor de actuele bustijden >

8146 -  (3)
Starten bij de Piz la Ila in Alta Badia
Starten bij de Piz la Ila in Alta Badia
8146 -  (4)
Uitzicht Giro della Grande Guerra

De lekkerste Italiaanse specialiteiten tijdens de lunch

In de regio van de Giro della Grande Guerra skitocht ben je aan het juiste adres voor de lekkerste Italiaanse specialiteiten. Houd er wel rekening mee dat je tijdens het skiën van deze tocht geen uren de tijd hebt voor een uitgebreide lunch, maar tijd voor een pauze is er zeker. De lekkerste pasta's, pizza's en antipasti kom je tegen in de gezellige berghutten. Neem bij mooi weer plaats op de terrassen en geniet van een welverdiende pauze. Heb je de skitocht helemaal uitgeskied? Trakteer jezelf dan bij terugkomst zeker op een Bombardino!

8146 -  (5)
Maak een (snelle) stop bij een van de vele fijne berghutten
Maak een (snelle) stop bij een van de vele fijne berghutten

Geniet van de prachtige skigebieden van de Dolomiti Superski

Naast de Giro della Grande Guerra kun je met jouw skipas ook terecht in de andere skigebieden van de Dolomiti Superski. Tijdens het skiën van de Giro della Grande Guerra passeer je ook een klein stukje van de Sella Ronda. Je hebt de mogelijkheid om naast Giro della Grande Guerra ook deze skitocht te skiën. Eén ding is zeker: tijdens het skiën in de Dolomieten geniet je continu van de imposante bergtoppen en de prachtige panoramische uitzichten. Het is daarom ook helemaal niet gek dat de Dolomieten zijn opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Stop voor een foto tussendoor en leg deze bijzondere wintersportvakantie vast voor het thuisfront.Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.