5 juni 2019 door Thijs in Skitochten

Denk je aan een skitocht in de Dolomieten, dan denk je al snel aan de Sella Ronda. In het Val di Fassa hebben ze echter ook de Panorama Tour. Een uitstekende alternatief ten opzichte van de drukke Sella Ronda. De Panorama Tour neemt je mee door het hele skigebied en staat garant voor prachtige uitzichten op de beroemde toppen van de Dolomieten. In dit weblog nemen we de Panorama Tour in het Val di Fassa onder de loep.

Val di Fassa: wintersport middenin de Dolomieten

Het Val di Fassa bestaat uit de dorpen Campitello, Canazei, Pozza di Fassa en Vigo di Fassa. Kenmerkend voor het dal zijn de grillige rotspunten van de Dolomieten en de vele (naald)bossen. Canazei is het grootste en meest bruisende dorp van het dal en in Campitello kun je direct richting de pistes van de Col Rodella. Voor rust, wellness en het typische Italiaanse bergleven ga je naar Pozza di Fassa en Vigo di Fassa. In deze regio liggen diverse skigebieden en ook heb je vanaf hier directe aansluiting op de Sella Ronda en Val Gardena. Buiten de Sella Ronda vind je in het Val di Fassa nog vier andere skitochten: de Sass Becé Tour, Alpe Lusia-San Pellegrini Tour, Giro della Grande Guerra en de Panorama Tour. De Panorama Tour wordt gezien als een uitstekend alternatief voor de Sella Ronda.

 

Panorama Tour: 73 kilometer skiplezier

De Panorama Tour kun je afleggen in twee richtingen, van de Col Rodella naar Ciampedie of andersom. Je legt maar liefst 73 pistekilometers af en onderweg heb je een prachtig uitzicht op de beroemde toppen van de Dolomieten. Tijdens de Panorama Tour ski je op de pistes van Catinaccio-Ciampedie, Buffaure en Belvedere-Col Rodella-Passo Pordoi.

Klik op de pistekaart om deze te vergroten

Panorama Tour – geel (met de klok mee): Col Rodella naar Ciampedìe

Vanuit Campitello stap je in de gondel naar de Col Rodella. Vanaf hier daal je over de 3-Tre piste af naar Pian Frataces, waar je de oversteek maakt naar Belvedere. Eenmaal boven ski je naar Pecol om de lift te pakken naar de Col dei Rossi. Dit is de ideale plek voor een pauze en om van het uitzicht op de Marmolada te genieten. De funifor brengt je naar Alba in skigebied Ciampac. Eenmaal op de Sella Brunech vervolg je je weg richting de Pala del Geiger stoeltjeslift, die je naar een hoogte van 2354 meter brengt. Op de Valvacin piste zie je de prachtige Saslong en de Rosengarten. In Pozza di Fassa dien je gebruik te maken van de skibus naar Vigo (10-15 min). Op Ciampedìe openbaart zich het volgende prachtige panorama op de Vajolet-torens.

Uitzicht op de Dolomieten
(Foto: © Pixabay)

Panorama Tour – rood (met de klok mee): Ciampedìe naar Col Rodella

In Vigo di Fassa stap je in de lift richting de voet van Rosengarten. Na van het geweldige uitzicht te hebben genoten daal je via de rode Prà Martin piste af naar de gelijknamige stoeltjeslift. De 4,5 km lange Thoeni piste breng je terug naar Vigo. Hier stap je in de skibus voor een rit naar het dalstation van de Buffaure gondel. Eenmaal op 2354 meter ski je verder over de Pala del Geiger piste naar de Orsa Magiore stoeltjeslift, om verder te gaan richting het Val Jumela. Op de Sella Brunech zie je het beroemde Sella Massief en de ‘pyramide’ van de Piz Boè. Hierna staat je een lange afdaling te wachten naar het dal. Voor je Alba bereikt staat er op het Ciampac plateau eerst nog een 2800 meter lange zwarte piste op je te wachten. Via de Col dei Rossi gaat de rode Panorama Tour verder via Pian Frataces in het Belvedere gebied. Hier pak je de lift richting de Col Rodella, waar je deze prachtige skitocht beëindigd.

Feiten & cijfers Panorama Tour

Land: Italië Lengte: 73 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddelde skiër Tijdsduur: Hele skidag
Opstapplaatsen: Campitello of Vigo di Fassa Laatste lift: Tussen 16:00 & 17:00 uur

Meer informatie over het Val di Fassa

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen