Skip to navigation Skip to main content

Val Gardena Ronda: ontdek de hoogtepunten van Val Gardena

Val Gardena geprepareerde piste

Val Gardena is een prachtig skigebied in de Dolomieten en een ideale manier om de mooiste plekjes te verkennen, is middels de Val Gardena Ronda. De skitocht, die ook wel bekend staat als de Gardenaronda, is te starten vanuit alle drie de dorpen en kent meerdere hoogtepunten. Zo ski je onder andere La Pista Nera, de steilste afdaling van de Dolomieten, en La Longia, een van de langste pistes van de Dolomieten. In dit blog lees je alles over de Val Gardena Ronda in Val Gardena.

Rondje Val Gardena met de Val Gardena Ronda

Val Gardena is een pareltje van een skigebied in Zuid-Tirol. In het ruim 25 km lange dal liggen de drie dorpen Ortisei, St. Christina en Selva, waarvandaan je toegang hebt tot ruim 175 km aan pistes aan weerszijden van het dal. Wil je er zeker van zijn dat je tijdens je wintersport geen hoogtepunt overslaat? Dan is de Val Gardena Ronda een tip. Verwar deze skitocht overigens niet met de Sellaronda. Deze befaamde skitocht kun je hier ook starten, maar neemt je vervolgens mee rondom het Sellamassief en door nog drie andere skigebieden. De Val Gardena Ronda neemt je mee over de Seiser Alm (grootste bergweide van Europa en pistes op de huisbergen Ciampinoi (2254 m), Col Raiser (2103 m), Seceda (2518 m), Monte Pana (1667 m) en Mont de Sëura (2117 m). De Gardenaronda laat je onderweg allerlei hoogtepunten van het skigebied zien en je kunt eenvoudig een aantal pistes aan de route vastplakken. Je skiet een prachtig rondje Val Gardena, ideaal voor de eerste skidag! Meer informatie over de skitocht ›

Rondje Val Gardena met de Val Gardena Ronda / Gardenaronda
Val Gardena is een prachtig dal in Zuid-Tirol

Drie dorpen, drie routes

De Val Gardena Ronda, ook wel Gardenaronda, kun je starten vanuit alle drie de dorpen in het dal. De routes zijn dan als volgt:

Startpunt Ortisei:

Ortisei, ook wel St. Ulrich en Urtijëi, is het eerste dorp dat je tegenkomt als je Val Gardena binnenrijdt. Het is een enorm sfeervolle bestemming en voor het skiën van de Gardenaronda volg je de volgende route: Alpe di Siusi cable car › Monte Piz › Bullaccia › Panorama › Saltria › Monte Pana (by skibus) › Mont Sëura › Ciampinoi › Ruacia › Gardena Ronda Express › Seceda › Ortisei.

Startpunt St. Christina

St. Christina of Santa Christina is het middelste dorp in Val Gardena. Wederom een sfeervol dorp, maar waar ook wat modernere invloeden te vinden zijn. Hier vind je de Val Gardena Ronda Express, de lift die je nodig hebt om van de ene naar de andere kant van het dal te komen. De route vanuit St. Christina is als volgt: Col Raiser › Seceda › Ortisei, „La Curta“ escalator › Alpe di Siusi cable car › Saltria › Monte Pana (by skibus) › Mont de Sëura › Tramans › Ciampinoi › S. Cristina.

Startpunt Selva

Selva, ook wel Wolkenstein, ligt helemaal aan het einde van het dal. Het is de meest levendige bestemming van de drie, waar ook na het skiën veel gezelligheid te vinden is. Ski je de Val Gardena Ronda vanuit Selva, dan volg je deze route: Danterceppies › Ciampinoi › Piz Sella › Monte Pana › Saltria (by skibus) › Punta d’Oro › Monte Piz › Sanon › Alpe di Siusi cable car to Ortisei - “La Curta” escalator › Seceda › Col Raiser › Gardena Ronda Express › Saslong cable car › Ciampinoi › Selva Val Gardena.

De hoogtepunten van de Val Gardena Ronda

Zoals gezegd heeft de Val Gardena Ronda meerdere hoogtepunten voor je in petto. Onder andere:

  • Saslong World Cup afdaling: ooit ontwikkeld voor het WK van 1970 (rood alternatief mogelijk).
  • Val Gardena Ronda Ski Express: een treintje dat je in slechts drie minuten naar de overkant van het dal brengt.
  • La Pista Nera: een van de steilste zwarte pistes van de Dolomieten (rood alternatief mogelijk)
  • Uitzichtpunt Col Raiser-Seceda.
  • La Longia: de langste piste van het skigebied. De afdaling is rood en 10,5 km lang.
  • La Curta: zes roltrappen brengen je naar het centrum van Ortisei. Vanaf hier sta je in 5 minuten bij de lift naar de Seiser Alm.
La Longia Val Gardena Ronda
Onderweg ski je over de 10,5 km lange La Longia!

Pauzeren onderweg

In Val Gardena kun je niet alleen heerlijk skiën, maar ook verschrikkelijk goed eten. Je hebt hier dan ook een ontzettend ruime keuze aan knusse berghutten. Op het menu staan typisch Italiaanse gerechten, maar ook specialiteiten uit de regio en internationale smaken. De ene dag lunch je met een pizza, de volgende dag met Canderli (Knödels), de dag erna pasta... En ga zo maar door! Na afloop plof je uiteraard nog even neer op een zonnig terras met wat antipasti, Aperol Spritz of goed glas wijn erbij en genieten maar. Twee van mijn favorieten die je onderweg tegenkomt zijn Baita Daniel Hütte en 'L Muliné. Voor die laatste moet je wel de rode versie van de Saslong skiën in plaats van de zwarte.

Pizza en Aperol Spritz Val Gardena

Vergeet de Sellaronda niet!

De Val Gardena Ronda is een mooi voorproefje op de Sellaronda. Eigenlijk mag je ze allebei niet overslaan tijdens je wintersport! Val Gardena is onderdeel van de gigantische skiregio Dolomiti Superski. Wanneer je kiest voor de Dolomiti Superski skipas, zijn onder andere ook de pistes van Alta Badia, Arabba-Marmolada en Val di Fassa toegankelijk. De Sellaronda neemt je mee door al deze skigebieden, rondom het imposante Sellamassief. Je skiet door vier verschillende dalen en drie provincies. De skitocht is 40 km lang (26 km skiën). Meer over de Sellaronda lees je hier ›

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.