Skip to navigation Skip to main content

Run of Fame in Ski Arlberg: 85 km en 18.000 hoogtemeters

Ski Arlberg op de piste

De Run of Fame is een spectaculaire skitocht in het skigebied Ski Arlberg. Je skiet van St. Anton am Arlberg via Stuben, Zürs, Lech en Schröcken naar Warth én weer terug. Met een lengte van maar liefst 85 km is dit een van de langste skitochen van de Alpen en een flinke uitdaging voor de gevorderde skiër. Je moet flink doorskiën om op tijd terug te zijn! In dit blog vertellen we je alles over de ‘tocht der tochten’, de Run of Fame in Ski Arlberg.

Run of Fame: een van de langste skitochten van de Alpen

Ski Arlberg is met 300 km aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. Met dat gegeven is het niet geheel onlogisch dat je hier een van de langste skitochten van het land én de Alpen vindt. De Run of Fame heeft een lengte van 85 km en neemt je mee door het complete skigebied van Ski Arlberg. Daarbij overbrug je maar liefst 18.000 hoogtemeters en passeer je de drie bergpassen Arlberg, Flexen en Hochtannberg Pass. Je begint en eindigt de tocht in Wart (de zuidelijke route) of in St Anton am Arlberg, op de 2645 meter hoge Rendl (de noordelijke route). Starten in de overige dorpen is ook mogelijk, volg gewoon de borden van de Run of Fame. De skitocht is gewijd aan de skipioniers, sport- en filmsterren die ooit op ski's over de besneeuwde hellingen suisden en hun sporen achterlieten in de sneeuw van de Arlberg.

Skiën in Ski Arlberg Run of Fame

Noordelijke route (Nordroute, paars): van St. Anton/Rendl naar Warth

Wie verblijft in of in de omgeving van St. Anton am Arlberg, skiet automatisch de noordelijke route van de Run of Fame. Je begint in het zuiden, bij de Riffelscharte in St. Anton/Rendl. Vervolgens ga je via de Galzigbahn en de Tanzböden richting Stuben. Hierna ga je richting Zürs am Arlberg, waarna je via Zug in Lech am Arlberg komt. Om in Warth te komen, neem je de Auenfeldjet en de Sonnenjet. Hierna is het nog maar een klein stukje tot de controlepost. Vanaf daar ski je via de zuidroute terug richting St. Anton am Arlberg.

Run of Fame parse route, Nordroute

Zuidelijke route (Südroute, oranje): van Warth naar St. Anton/Rendl

Wie verblijft in of in de omgeving van Warth, skiet automatisch de zuidelijke route van de Run of Fame. Je begint in het noorden van Ski Arlberg, bij de Steffisalp-Express in Warth. Vervolgens ga je via de Saloberkopf en de Auenfeldjet via Lech am Arlberg richting Zürs am Arlberg. Met de Flexenbahn bereik je Stuben, waarna je doorskiet naar St. Anton am Arlberg in het zuiden van Ski Arlberg. Je bent halverwege de tocht wanneer je bij de het bergstation van de Rifflbahn II bent. Vanaf hier ski je terug richting Warth, waarbij je de noordelijke route kunt volgen.

Zuidelijke route Run of Fame, Südroute

Een hele lange skitocht

We hoeven vast niet te benadrukken dat de Run of Fame een ontzettend lange skitocht is. Om de 85 km in één dag af te leggen, moet je flink doorskiën en is een gemiddeld skiniveau een vereiste. Is dat niet jouw ding? Dan kun je er ook voor kiezen om een deel van de route te skiën en lekker rustig aan te doen. Belangrijk is wel dat je voor vertrek even checkt wanneer de laatste lift gaat, zodat je jezelf een duur ritje met de taxi kunt besparen.

Track de route en krijg een beloning

Wie de complete route bijhoudt via de Ski Arlberg App, kan na afloop een kleine herinnering aan de route ophalen in de HALL of FAME. Een speciale badge die je op je skistok kunt bevestigen. Elk jaar is er een nieuw design, dus je kunt zo zien wie de tocht al een paar keer heeft geskied. Voor de kleine beloning moet je wel langs alle checkpoints en GPS tracking moet aanstaan.

In de gondel in Ski Arlberg
© Spalder Media Group

Wintersport in Ski Arlberg

Ski Arlberg is met ruim 300 km aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. Wie graag veel kilometers maakt en op zoek is naar een sneeuwzekere bestemming, is hier aan het juiste adres. Het skigebied wordt gevormd door de dorpen Lech, Oberlech, St. Anton, Schröcken, Zürs, Stuben, Stubenbach, St. Christoph en Warth en heeft ieder type skiër meer dan genoeg te bieden. Er zijn ontzettend veel leuke berghutten, je kunt de rust opzoeken, maar ook de drukte en na het skiën is het elke dag gezellig in de après-ski.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.