Skip to navigation Skip to main content

THE CHALLENGE: uitdagende skitocht in het Skicircus

Skicircus 4

THE CHALLENGE in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is misschien wel de meest uitdagende skitocht van Oostenrijk. Je legt met deze route maar liefst 65 km aan pistes af en ook overbrug je meer dan 12.000 hoogtemeters. De tour gaat door het complete Skicircus en staat garant voor ongeveer zeven uur aan skiplezier. In dit blog lichten we de skitocht voor je uit en geven we je enkele tips voor het skiën van THE CHALLENGE.

THE CHALLENGE: 65 km en 12.400 hoogtemeters

Om maar meteen duidelijk te zijn, THE CHALLENGE, in het Oostenrijkse skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, is uitsluitend bestemd voor gevorderde wintersporters. Minder ervaren skiërs komen simpelweg in tijdnood om de skitocht helemaal te voltooien. Wie zich aan de complete route van de skitour houdt, legt 65 skikilometers af, overbrugt 12.400 hoogtemeters en gebruikt 32 liften. Indrukwekkende cijfers!

Met 60% blauw, 35% rood en 5% zwart is de moeilijkheidsgraad van de tocht niet het probleem, een goede conditie en tempo is wel vereist. Afhankelijk van de pistecondities en het aantal wintersporters waar je mee skiet, hebben gevorderden zo'n 6 tot 7 uur nodig (zonder pauze) voor THE CHALLENGE. In alle vier de dorpen van het skigebied kun je met de skitocht beginnen.

Feiten & cijfers skitocht THE CHALLENGE

De belangrijkste feiten en cijfers van THE CHALLENGE op een rijtje. Ga jij deze uitdaging in het Skicircus aan?

 • Land: Oostenrijk
 • Skigebied: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
 • Startpunt: vanuit alle dorpen in het Skicircus
 • Lengte skitocht: 65 kilometer
 • Hoogtemeters: 24.000
 • Aantal liften: 32
 • Tijdsduur: hele skidag (7 tot 8 uur skiën)
 • Laatste lift: tussen 16.00 en 16.30 uur

1. Vorderglemm: start van de skitocht

THE CHALLENGE kun je onder andere starten in Vorderglemm. Met de Schönleitenbahn bereik je de Wildenkarkogel, vanwaar de route direct naar de Bernkogelbahn in Saalbach gaat. Op deze route kom je langs diverse fijne afdalingen, die je eventueel nog aan de tour zou kunnen toevoegen. Vroeg in de middag zijn de zonnige afdaling van de Magic 6er en de Panorama 6er echte aanraders.

The CHALLENGE is een uitdagende skitocht in het Skicircus

2. Fieberbrunn: skiverbinding naar Tirol

Na de Bernkogel gaat de tour verder naar de Reiterkogel, waar je afslaat naar Fieberbrunn in Tirol. Het skigebied in het Pillerseetal is door de aanleg van de TirolS-Bahn sinds 2015/2016 aangesloten op het Skicircus. Hier zijn enkele heerlijke rode afdalingen, waaronder de uitdagende piste van de Hochhörndl. Ook de dalafdaling naar Fieberbrunn staat garant voor plezier. Deze omgeving leent zich ook uitstekend om te freeriden. Het nadeel van dit deel van THE CHALLENGE is dat je de nodige tijd in de lift doorbrengt. Voor de pistes rond Fieberbrunn dien je ongeveer 1,5 uur te rekenen.

3. Hinterglemm: WK-piste op de Zwölferkogel

Vervolgens gaat de skitocht in het Skicircus verder richting Hinterglemm. Via de Hasenauerköpfllift bereik je het einde van het dal, waar je door middel van de Zwölfer-Nordbahn de oversteek moet maken naar de andere zijde van het skigebied. Highlight van de Zwölferkogel boven Hinterglemm, is de WK-piste richting de Westgipfelbahn. Deze afdaling maakt geen deel uit van THE CHALLENGE, maar is wel een van de mooiste in het hele skigebied en een echte must do!

4. Saalbach: lang, steil & uitdagend

Rond Saalbach wachten twee nieuwe hoogtepunten van THE CHALLENGE. De ‘Nordabfahrt’ van de Schattberg is berucht. Lang, steil en uitdagend zijn termen die van toepassing zijn op deze afdaling. Wanneer je in tijdnood komt of je de vermoeidheid al begint te voelen, is het wellicht verstandig deze afdaling achterwege te laten en direct door te gaan met de kilometerslange Jausernafdaling. Dit is een van de langste dalafdalingen van Oostenrijk, en biedt aansluiting op de Schönleitenbahn waar de tour is gestart. Vergeet ook niet een foto te nemen bij een van de vier fotopoints in het skigebied.

The CHALLENGE is alleen geschikt voor gevorderde skiërs

5. Leogang: de laatste, niet al te zware, loodjes

Na wederom de Schönleitenbahn te hebben genomen, staan er nog maar twee stoeltjesliften te wachten, voor de top van de Asitz, de huisberg van Leogang, wordt bereikt. Hier ligt ook het Nitro Snowpark, een van de drie snowparks in het Skicircus. Eenmaal daar ligt de dalafdaling naar de Steinberglift te wachten. De blauwe piste is een heerlijke om mee af te sluiten. Daarna moet je nog enkele liften nemen om via de Asitz terug te kunnen keren naar Vorderglemm. Leogang is overigens ook een ideaal startpunt voor THE CHALLENGE.

The CHALLENGE is een aanrader tijdens je wintersport in het Skicircus
© Spalder Media Group

Win prijzen met het skiën van THE CHALLENGE

Wanneer je het skiën van THE CHALLENGE opneemt met je mobiele telefoon kun je mooie prijzen winnen. Wat je hiervoor moet doen? Download de Skiline.cc app en koppel je skipas hieraan. Vervolgens meet de app welke liften je neemt en hoeveel kilometers je skiet. Wanneer je na het volbrengen van THE CHALLENGE je grafiek van skitocht toont bij een van de kassa's ontvang je een leuk aandenken. Tevens maken alle deelnemers aan het eind van het seizoen kans op een van de drie hoofdprijzen. Challenge accepted?

Even bijkomen in de berghutten van het Skicircus

Tijdens THE CHALLENGE heb je niet al te veel tijd om te pauzeren. Wanneer je nog enkele pistes extra pakt, heb je ongeveer 30 minuten voor een middagpauze. Na de laatste afdaling zijn er echter genoeg gezellige berghutten en paraplubars waar je de dag kunt nabeschouwen. Een biertje of glühwein smaakt toch net wat lekkerder na het volbrengen van deze tocht. Wanneer je de tocht in Leogang start, kunnen we je de stijlvolle Hendl Fischerei bij het bergstation van de Asitzbahn aanbevelen.

Pauzeren bij een berghut

8 tips wanneer je de THE CHALLENGE wilt gaan skiën

 1. Bereid je goed voor: de skitocht is niet geschikt voor de eerste skidag van het seizoen. Zorg dat je een goede conditie hebt, en waag je niet aan de tocht wanneer je nog niet zo veel ervaring op de ski’s hebt. Families kunnen de tocht wellicht beter achterwege laten, en voor een van de familieactiviteiten kiezen.
 2. Neem een pistekaart mee: kijk van te voren goed naar de route van de tocht en vergeet niet een pistekaart mee te nemen.
 3. Kies de juiste dag uit: kies voor een dag met goede weersomstandigheden om niet in tijdsproblemen te komen. Wanneer er net verse sneeuw is gevallen of het zicht slecht is, kost het afleggen van de tocht meer tijd en kracht.
 4. Start vroeg: sta ’s morgens als eerste bij de lift. Zo bouw je snel een buffer op, die je voor een langere middagpauze of extra piste kunt gebruiken.
 5. Neem geen lange lunchbreak: gun jezelf geen lunchpauze langer dan 30 minuten.
 6. Start de dag met een uitgebreid ontbijt: aangezien de middagpauze wellicht kort en laat is, moet je tijdens het ontbijt een goede bodem leggen voor het verloop van de dag.
 7. Tank energie onderweg: neem energierepen, koekjes of andere tussendoortjes mee. Een suikerkick kan je door de hele skitocht slepen.
 8. Veiligheid voor alles: voel je dat het moeilijk wordt om de THE CHALLENGE volledig af te leggen? Steek dan een stukje af of sla enkele liften over. Je wilt niet aan het einde van de dag eindigen in een dal en een taxi terug moeten nemen.

Andere skitochten in het Skicircus

THE CHALLENGE in het skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is niet voor ieder type wintersporter weggelegd. Gelukkig zijn er nog een aantal andere leuke skitochten in het Skicircus die je ook kunt skiën. Deze zijn een stuk korter en kunnen ook door beginnende wintersporters worden geskied. 

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.