28 december 2016 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Skicircus Challenge

Sinds de verbinding met Fieberbrunn is het Skicircus rond Saalbach-Hinterglemm een van de grootste skigebieden van de wereld. Het skigebied verbindt het Salzburgerland met Tirol en biedt 270 kilometer aan pistes, die worden ontsloten door 70 skiliften. Geen wonder dus, dat in het Skicircus de langste skitour van Oostenrijk ligt. De Skicircus Challenge gaat door het complete skigebied en staat garant voor ongeveer zeven uur aan skiplezier. Snowplaza heeft de skitour tussen Saalbach, Hinterglemm, Leogang en Fieberbrunn getest en geeft je enkele tips voor het skiën van de nieuwe Skicircus Challenge.

Skicircus Challenge: 68 km piste en 12.000 hoogtemeters

Om maar meteen duidelijk te zijn, de Skicircus Challenge is uitsluitend bestemd voor gevorderde wintersporters. Minder ervaren skiërs komen simpelweg in tijdnood om de skitocht te volbrengen. Wie zich aan de complete route van de skitour houdt, legt 68 kilometer af, overbrugt 12.000 hoogtemeters en gebruikt 32 liften. Met 60% blauw, 34% rood en 6% zwart is de moeilijkheidsgraad van de tocht niet het probleem, een goede conditie is echter wel vereist. Afhankelijk van de pistecondities en het aantal wintersporters waar je mee skiet hebben gevorderden 5,5 tot 7 uur nodig voor de tocht. In alle vier de dorpen van het skigebied kun je met de Skicircus Challenge beginnen.

Leoganger Steinberge

Luchtfoto van de Leoganger Steinberge in het Skicircus

1. Vorderglemm: start van de Skicircus Challenge

We gaan met de Skicircus Challenge van start in Vorderglemm. Met de vernieuwde Schönleitenbahn bereiken we de Wildenkargogel, vanwaar de route direct naar de Bernkogelbahn in Saalbach gaat. Op deze route kruis je diverse fijne afdalingen, die je eventueel nog aan de tour zou kunnen toevoegen. Vroeg in de middag zijn de zonnige afdaling van de Magic 6er en de Panorama 6er echte aanraders.

2. Fieberbrunn: skiverbinding naar Tirol

Na de Bernkogel gaat de tour verder naar de Reiterkogel, waar je afslaat naar Fieberbrunn. Het Tiroler skigebied in het Pillerseetal is door de aanleg van de TirolS-Bahn sinds 2015/2016 aangesloten op het Skicircus. Hier zijn enkele heerlijke rode afdalingen, waaronder de uitdagende piste van de Hochhörndl. Ook de dalafdaling naar Fieberbrunn staat garant voor plezier. Deze omgeving leent zich ook uitstekend om te freeriden. Het nadeel van dit deel van de Skicircus Challenge is dat je de nodige tijd in de lift doorbrengt. Voor de pistes rond Fieberbrunn dien je ongeveer 1,5 uur te rekenen.

3. Hinterglemm: WK-piste op de Zwölferkogel

Vervolgens gaat de Skicircus Challenge richting Hinterglemm. Via de Hasenauerköpfllift bereiken we het einde van het dal, waar we door middel van de nieuwe 12er-Express de oversteek maken naar de andere zijde van het skigebied. Highlight van de Zwölferkogel boven Hinterglemm is de WK-piste richting de Westgipfelbahn. Deze afdaling maakt geen onderdeel uit van de Skicircus Challenge, maar is wel een van de mooiste in het hele skigebied en een echte must do!

Saalbach

Saalbach, aan de voet van de Schattberg, ligt in het hart van het skigebied

4. Saalbach: lang, schaduwrijk, steil & hard

Rond Saalbach wachten twee nieuwe hoogtepunten van de Skicircus Challenge. De ‘Nordabfahrt’ van de Schattberg is berucht. Lang, schaduwrijk, steil, hard en uitdagend zijn termen die van toepassing zijn op deze afdaling. Wanneer je in tijdnood komt of de vermoeidheid al begint te voelen is het wellicht verstandig deze afdaling achterwege te laten en direct door te gaan met de kilometerslange Jausernafdaling. Dit is een van de langste dalafdalingen van Oostenrijk, en biedt aansluiting op de Schönleitenbahn waar we de tour zijn gestart. Vergeet ook niet een foto te nemen bij een van de zes Snapshot fotopoints in het skigebied.

5. Leogang: de laatste, niet al te zware, loodjes

Na wederom de Schönleitenbahn te hebben genomen, staan er nog maar twee stoeltjesliften te wachten, voor de top van de Asitz, de huisberg van Leogang, wordt bereikt. Hier ligt ook het Nitro Snowpark, een van de vier snowparks in het Skicircus. Eenmaal daar ligt de dalafdaling naar de Steinberglift te wachten. De blauwe piste is een heerlijke piste om mee af te sluiten. Leogang is overigens ook een ideaal startpunt voor de Skicircus Challenge.

Pistekaart met de route van de Skicircus Challenge

Pistekaart met de route van de Skicircus Challenge

Après-ski in het Skicircus

Tijdens de Skicircus Challenge heb je niet al te veel tijd om te pauzeren. Wanneer je nog enkele pistes extra pakt, heb je ongeveer 30 minuten voor een middagpauze. Na de laatste afdaling zijn er echter genoeg gezellige berghutten en parapblubars waar je de dag kunt nabeschouwen. Een biertje of glühwein smaakt toch net wat lekkerder na het volbrengen van deze tocht. Wanneer je de tocht in Leogang start, kunnen we je de stijlvolle hendl fischerei bij het bergstation van de Asitzbahn aanbevelen. Ga je skiën aan het einde van het seizoen, dan krijg je ook zeker iets van de gezelligheid van de White Pearl Mountain Days mee.

Après-ski barren Hinterglemm >
Après-ski barren Saalbach >

Hendl Fischerei, Leogang

Hendl Fischerei, Leogang

8 tips wanneer je de Skicircus Challenge wil gaan skiën

 • 1. Bereid je goed voor
  De skitour is niet geschikt voor de eerste skidag van het seizoen. Zorg dat je een goede conditie hebt, en waag je niet aan de tocht wanneer je nog niet zo veel ervaring op de ski’s hebt. Families kunnen de tocht wellicht beter achterwege laten, en voor een van de familieactiviteiten kiezen.
 • 2. Neem een pistekaart mee
  Kijk van te voren goed naar de route van de tocht en vergeet niet een pistekaart mee te nemen.
 • 3. Kies de juiste dag uit
  Kies voor een dag met goede weersomstandigheden om niet in tijdsproblemen te komen. Wanneer er net verse sneeuw is gevallen of het zich slecht is, kost het afleggen van de tocht meer tijd en kracht.
 • 4. Start vroeg
  Sta ’s morgens als eerste bij de lift. Zo bouw je snel een buffer op, die je voor een langere middagpauze of extra piste kunt gebruiken.
 • 5. Neem geen lange lunchbreak
  Gun jezelf geen lunchpauze langer dan 30 minuten.
 • 6. Start de dag met een uitgebreid ontbijt
  Aangezien de middagpauze wellicht kort en laat is, moet je tijdens het ontbijt een goede bodem leggen voor het verloop van de dag.
 • 7. Tank energie onderweg
  Neem energierepen, koekjes of andere tussendoortjes mee. Een suikerkick kan je er doorheen slepen tijdens de moeilijke momenten.
 • 8. Veiligheid voor alles
  Voel je dat het moeilijk wordt om de Skicircus Challenge volledig af te leggen. Steek dan een stukje af of sla enkele liften over. Je wilt niet aan het einde van de dag eindigen in een dal en een taxi terug moeten nemen.

Saalbach-Hinterglemm: 5 tips voor je wintersport >

Andere skitochten in het Skicircus

De Skicircus Challenge is niet voor ieder type wintersporter weggelegd. Gelukkig zijn er nog een aantal andere leuke skitochten die je wel kunt skiën. Dat zijn:

 • De Saalbach ronde: 20 km en 100% blauwe pistes
 • De Hinterglemm ronde: 24 of 21 km en een combinatie van rode en blauwe pistes
 • De Leogang ronde: 26 km en 100% blauwe pistes
 • De Tirol ronde: 22 km en grotendeels rode pistes

Meer informatie over het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.