Skip to navigation Skip to main content

Gletscher Panorama Tour: skitocht met uitzicht in de Aletsch Arena

Aletsch Arena Gebied

Soms ski je op plekken waar je af en toe gewoon even een pauze móét nemen om van het uitzicht te genieten. Het Zwitserse skigebied Aletsch Arena is absoluut een van deze bestemmingen. De Gletscher Panorama Tour speelt hier uitstekend op in door een mooie mix te bieden van fijne pistes en duizelingwekkende uitzichtpunten. In dit blog vertellen we je alles over deze bijzondere skitocht.

Gletscher Panorama Tour doet z’n naam eer aan

De Gletscher Panorama Tour is een skitocht van 25 km lang door de Aletsch Arena. Onderweg overbrug je 3500 hoogtemeters. Hoewel het heerlijk skiën is in de Aletsch Arena, zijn het vooral de uitzichten die je na de tocht zult onthouden. Je kijkt namelijk gedurende de tocht vanaf vier uitkijkpunten naar de machtige Aletschgletscher, met zo'n 20 kilometer de langste gletsjer van de Alpen. Combineer dat met de overige reusachtige bergtoppen van de Walliser Alpen en je krijgt een panorama dat je niet snel meer zult vergeten.

Aletschgletscher in de Aletsch Arena
De magische Aletschgletscher

Feiten en cijfers Gletscher Panorama Tour

  • Land: Zwitserland
  • Opstapplaatsen: Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Tijdsduur: halve skidag
  • Pistekilometers: 25 km
  • Laatste lift: 16.00/16.30 uur

De route van de Gletscher Panorama Tour

Het startpunt van de Gletscher Panorama Tour is op de Riederalp bij de Hohfluh-lift, hoewel de skironde ook kan worden begonnen op de Bettmeralp en de Fiescheralp. Dit verklapt ook direct dat de tocht alle drie de bergdorpen van de Aletsch Arena aandoet. De route staat overal duidelijk aangegeven op rode bordjes met een gletsjer-symbool erop. De ski-highlight van de tocht is de afdaling van de Flesch-lift in Fiescheralp, helemaal naar de Blausee-lift in Bettmeralp. Aan deze afdaling komt voor je gevoel geen eind, in de positieve zin van het woord. De Gletscher Panorama Tour heeft geen zwarte pistes en bestaat uit evenveel blauwe als rode afdalingen, waarmee de tocht prima te doen is voor de gemiddelde skiër. Het skigebied heeft zelf uitgerekend dat de tocht 1 uur en 55 minuten duurt, maar om ook genoeg tijd te hebben op de uitkijkpunten raden wij aan een halve dag voor deze tocht uit te trekken.

Alternatieve tocht voor kleintjes en beginners

Speciaal voor de skiërs die wat minder uitdaging zoeken, is er de Gletschi Tour. Deze komt redelijk overeen met de Gletscher Panorama Tour, maar verkiest op een aantal plekken van de tocht een blauwe piste boven een rode. Wel komt de tocht op de vier uitzichtpunten, zodat het panorama van de Aletschgletscher ook bij deze variant meermaals voorbijkomt. De Gletschi Tour staat aangegeven met blauwe bordjes met het gletsjer-symbool erop.

Wintersport Aletsch Arena

Skiën in de Aletsch Arena

Het skigebied Aletsch Arena ligt in de Zwiterse regio Wallis en is door de UNESCO bestempeld als Werelderfgoed. Eén blik op de prachtige Aletschgletscher leert je meteen waarom. Maar naast genieten van de prachtige uitzichten kun je in de Aletsch Arena ook heerlijk skiën op 104 km aan pistes. Het gebied is zeer sneeuwzeker door de hoogte tussen de 1845 en 2869 meter. Voor waaghalzen zijn er in het 600 meter lange Aletsch Snowpark allerlei obstakels te vinden, met onderaan zelfs een halfpipe. Ook voor gezinnen is de Aletsch Arena een prima bestemming, door de vele kinderlanden en skischolen.

Culinair genieten tijdens de Gletscher Panorama Tour

Naast prachtige uitzichten en heerlijk skiën is er nóg een uniek aspect aan de regio Wallis: het lekkere eten! Door zijn ligging vlak bij Italië kun je er uiteraard heerlijke pizza’s en pasta’s eten, maar er zijn ook tal van regionale specialiteiten om te ontdekken. Probeer bijvoorbeeld eens het traditionele raclette, een kaasgerecht waarbij de kaas ter plekke wordt gesmolten en van het blok wordt geschraapt. In de Bättmerhitta is deze lekkernij te proeven tijdens de Gletscher Panorama Tour, als je piste 47a pakt. Dit restaurant vormt bovendien een mooie pauze tijdens de langste afdaling van de tocht, en je kunt ernaast zelfs snowtuben!

Raclette wordt gesmolten bij de haard
Raclette wordt traditioneel gesmolten bij de haard

Meer over wintersport in de Aletsch Arena

Ben je benieuwd geraakt naar de Gletscher Panorama Tour en wil je hem zelf ook graag afleggen? Of wil je meer weten over wintersport in de Aletsch Arena? Check dan de linkjes hieronder met handige informatie over het gebied.

Andere mooie skitochten

Naast de Glacier Panorama Tour zijn er in de Alpen nog veel meer mooie skitochten te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze?

Winterfoto Mees

Over Mees

“Het is net als thuiskomen”, is wat Mees ieder jaar weer verzucht als de eerste besneeuwde bergtoppen opdoemen in de verte. Het gevoel dat hij door een met sneeuw bekleed skigebied krijgt, is voor hem ongeëvenaard.