Skip to navigation Skip to main content
Sortie Freeride ESF Val Thorens Hiver 2020 © Infosnews 11
© OT Val Thorens

De Grand Tour de Trois Vallées is een prachtige, onofficiële skitocht in het Franse skigebied Les Trois Vallées. Onofficieel, aangezien de route niet officieel wordt aangegeven en je dus zelf goed op moet letten. In totaal ben je zo'n 50 km onderweg en ski je door alle drie de valleien van het skigebied. Met ruim 600 km aan pistes is Les Trois Vallées één van de grootste skigebieden van Europa en de wereld. Voor de ultieme skidag, waarbij je een flink aantal pistes kunt ontdekken, wil je absoluut de Grand Tour de Trois Vallées skiën. Loop je al warm? In dit artikel vertellen we je meer over deze skitocht!

Skiën in drie valleien tijdens de Grand Tour de Trois Vallées

Skigebied Les Trois Vallées bestaat uit drie valleien en is maar liefst vier keer groter dan de hoofdstad van Frankrijk, Parijs. De wilde vallei van Val Thorens-Les Menuires, het aantrekkelijke Méribel en de mooie vallei van La Tania en Courchevel. Als je al deze valleien wilt bezoeken, zul je al snel uitkomen op het skiën van de Grand Tour de Trois Vallées! Het is een perfecte manier om het hele Franse skigebied door te koersen en veel van de mooie plekjes te ontdekken.

    

Skien in Les Trois Vallees met heerlijk weer
© OT Val Thorens

Grand Tour de Trois Vallées voor de echte kilometervreters

De Grand Tour de Trois Vallées skitocht is weggelegd voor de echte kilometervreters. Dat is niet voor niets, het doel van deze skitocht is dat je door alle drie de valleien van Les Trois Vallées skiet. Dit komt neer op ruim 50 kilometer skiën. Voordat je aan de Grand Tour de Trois Vallées begint, moet je ervan bewust zijn dat:

 • Je een skipas nodig hebt voor het hele gebied.
 • Dat alle liften open zijn die voor de verbinding zorgen.
 • Doe deze skitocht alleen op dagen na de laatste sneeuwval, zo verklein je het risico op gesloten pistes en liften die niet gaan. Ook zijn de pistes dan in betere conditie.
 • Kies een dag uit met mooi weer, het moet niet te koud zijn als je deze tocht doet. Er is geen tijd om op te warmen in een berghut want je moet snel door. Eet lekker in de lift!
 • De skitocht kan het beste gedaan worden in februari of maart, omdat in december en januari de liften iets eerder sluiten. Aan het einde van het seizoen kunnen de sneeuwcondities wat minder zijn, de tocht is dan automatisch iets zwaarder.
 • Zorg dat je in goede conditie bent, als je dat niet bent is het een behoorlijk opgave om in rap tempo 50 kilometer achter elkaar te skiën.
 • Zorg dat je met meerdere mensen bent, het handigste is om met wintersporters te gaan die op hetzelfde niveau skiën of snowboarden als jij. Zo voorkom je dat niemand ergens hoeft te wachten.
 • Ga uit van 15-20 minuten wacht- en lifttijd. Als je uitrekent dat je 15 liften in moet ben je aan wachten en zitten in de lift al 4 tot 5 uur kwijt. Dan is er nog 3 tot 4 uur over voor het skiën, het is dus echt van belang dat je die leuke berghutten op de route overslaat en je je eigen gesmeerde boterhammen in de lift opeet.
Skien naar het dorp toe in Les Trois Vallees
© OT Val Thorens

Zo ski je de Grand Tour de Trois Vallées

Hoewel dit geen officiële skiroute is van Les Trois Vallées, zijn dit de stappen die je moet afgaan om de skitocht te skiën. Wij beginnen de route in Val Thorens.

 1. Begin bij Val Thorens op 2300 meter hoogte

Je neemt de afdaling vanuit Val Thorens langs het dalstation Plein Sud en volgt de borden naar La Moutière. Bij het dalstation Boismint moet je rechts aanhouden en verder skiën naar Les Menuires.

 1. Na aankomst bij Les Menuires ga je richting St. Martin de Belleville

Nadat je bent aangekomen in Les Menuires, moet je met de lift Doron omhoog. Vanaf hier ski je richting Croisette. Vanuit daar de lift Trois Marches pakken, links uitstappen en na ongeveer 600 meter verder met de lift Trois Marches 2 naar de Roc des Trois Marche. Dan de piste Grand Lac en de piste Pezolet afgaan in de richting van Saint Martin de Belleville. Vervolgens vanaf het bergstation St Martin 2 de piste Bolley pakken naar St. Martin de Belleville op 1400 meter hoogte.

 1. Aankomst bij St. Martin de Belleville

Vanaf hier ga je omhoog met de lift St Martin 1, uitstappen en iets verderop de lift St Martin 2 in. Als je die lift uitgaat stap je weer uit bij Tougnete op 2443 meter hoogte.

 1. Aangekomen bij Tougnete...

Hier neem je de volgende blauwe pistes:

 • Crêtes
 • Choucas
 • Escargot

Deze pistes zullen je uiteindelijk naar Méribel leiden. Onderweg ga je voorbij aan de liften Chéférie en Roc de Fer.

 1. We zijn bij Méribel

Dan gaan we weer een aardig stuk omhoog, pak eerst de lift Burgin-Saulire 1 en vervolgens de Burgin-Saulire 2.

 1. Aangekomen bij La Saulire op 2738 meter hoogte…

Hier moet je naar rechts gaan en de afdaling beginnen naar het dalstation van de lift Chanrossa. Instappen en omhoog! Dan de afdaling pakken naar de Chanrossa.

 1. Dan ben je al bij de Col Chanrossa

Pak de piste Roc Merlet. Als dit gelukt is, heb je de optie om bij de sleeplift Pyramide links of rechts te gaan. Links is de Mont Russe en rechts is de Pyramides. Via beide daal je af naar de Bel Air. Vanuit daar moet je afdalen naar de Grande Bosses. Vervolgens verder via de piste Indiens naar Courchevel 1650.

 1. Na aankomst Courchevel 1650

Vanaf hier ga je omhoog met de lift Ariondaz naar Mt Bel Air. Ondertussen misschien tijd voor een broodje in de lift? Bij Mt Bel Air stap je rechts uit en vervolg je de weg naar de Bosses. Bij Bosses neem je de lift Petite Bosses en daal je af naar Praméruel.

 1. We zijn bij Praméruel

En… al gegeten? Vanaf Praméruel kan het even onduidelijk zijn, want er zijn hier vier liften. Geen van deze vier liften moet je pakken! De liften die je wel moet nemen zijn de Aiguille de Fruit en de lift Creux. Vanaf hier kun je via een bospad naar Courchevel 1550 afdalen. Om dit te doen moet je ook de weg oversteken. Als je het bos uitkomt moet je eventjes een stukje prikken om weer op de piste terecht te komen. Het laatste stuk van de piste waar je op uitkomt leidt je naar het dalstation van de lift Grangettes. Dit is dus wel eventjes een stukje.

 1.  Courchevel 1550, wat nu?

Hier ga je omhoog met de lift Grangettes en kom je aan bij de Courchevel 1850.

 1. Skilift Courchevel 1850

In deze skilifthal moet je rechts naar buiten de afdaling Le Praz nemen. Om dit te doen moet je eerst de Plantrey en de Brigues skiën. Dit is ook het laagste punt van de tocht, houd rekening met eventueel iets mindere sneeuwcondities.

Even een tussenstop bij de lift in Val Thorens
© OT Val Thorens
 1. We zijn bij Le Praz

En? Voelen we de benen al? Vanuit Le Praz gaan we omhoog met de lift naar Forêt en daarna direct de volgende lift in: Crêtes. Hier moet je rechts uitstappen en de afdaling starten richting La Tania. Hiervoor moet je de rode piste Lanches nemen en daarna de piste Les Folyeres. Dan ben je in La Tania, je gaat dan door de brug door naar het dalstation van Tania.

 1. Aangekomen bij La Tania

Als je hier bent gekomen ga je het zeker weten redden, nog even! Hier ga je omhoog met de lift Tania. Eenmaal boven rechts uitstappen, afdalen, onder de brug door en de lift Dou des Lanches omhoog nemen naar Col de la Loze op 2274 meter hoogte.

 1. Vanaf de Col de la Loze

Als je uit deze lift komt moet je naar links en daarna direct weer naar rechts via de Pic Noir afdalen naar Méribel Altiport. Vanaf Méribel Altiport ga je naar links en dan word je omhoog getrokken met een touw. Eenmaal boven? Neem dan het bospad richting Round Poin. Dan naar de piste Doron en de weg terug naar Méribel is ingezet!

 1. Aankomst in Méribel

Hier neem je de lift Tougnette 1 omhoog, dan via de piste Perdrix naar beneden om uit te komen bij Mottaret.

 1. Mottaret, wat nu?

Vanaf hier ga je met de lift Plattiéres 1, 2 en 3 omhoog naar Trois Marches op 2700 meter hoogte. Dan de piste Alouette nemen naar het startpunt van de lift Cóte Brune, waarbij je de lift omhoog neemt. Die brengt je bij Col de la Chambre. Deze lift stopt wel iets eerder in december en januari.

 1. Aangekomen bij Col de la Chambre... Je bent er!

Vanaf deze lift moet je vertrekken naar Val Thorens. Als je bij de lift Funitel de Bouquetin komt, ga je rechtdoor om af te dalen van de piste Marielle Goitchel.

 

En dat was het dan...

Zo, dit was het dan. Je hebt de skitocht Grand Tour de Trois Vallées voltooid! Met deze niet-officiële skitocht kun je alle drie de valleien in één dag skiën. Met de 600 pistekilometers zijn er nog veel meer mooie dagtochten te maken in Les Trois Vallées, maar met deze tour kom je al een heel eind! Ga jij 'm skiën?

Mocht het voltooien van deze tour niet lukken...

Red je het niet om de hele skitocht te voltooien? Er zijn vier opties om tussendoor te stoppen, maar let op:

 • Daal niet af tot Le Praz, maar ga direct omhoog met de lift Aiguille de Fruit en pak dan de afdaling naar de Courchevel 1850.
 • Daal niet volledig af tot St. Martin de Belleville.
 • Daal niet af tot Courchevel 1650 maar direct naar Courchevel 1850.
 • Neem niet de afdaling naar La Tania maar ga met de lift omhoog naar Col de la Loze en dan de afdaling naar Col de la Loze.

   

Skigebied Les Trois Vallées

Als je gaat wintersporten in Les Trois Vallées kun je rekenen op lange skidagen. Hoog in de bergen van de Franse Savoie ligt een skigebied der superlatieven. Er zijn in Les Trois Vallées pistes voor iedere skiër, van beginner tot gevorderde. De sneeuwzekerheid is fantastisch en je kunt lange skitochten maken. Omdat het gebied zo groot is zijn er altijd pistes te vinden die in goede conditie zijn en erg rustig zijn. Dorpen die deel uit maken van Les Trois Vallées zijn Méribel, Courchevel, Val Thorens en La Tania. Les Trois Vallées is een skigebied met veel mogelijkheden. Met meer dan 150 liften, 2300 sneeuwkanonnen en vijf skistations is dit voor elke wintersportfanaat een topgebied!

Winter Koen

Over Koen

Skiën is bij Koen al op vroege leeftijd begonnen. Eerst op de borstelbaan, daarna op de 'echte sneeuw'. Inmiddels is hij niet meer van de pistes weg te slaan en is hij helemaal gek van wintersport.