Skip to navigation Skip to main content

Schmuggler Runde: 3 fantastische skitochten in Ischgl - Samnaun

Schmuggler Runde Ischgl Samnaun

De Schmuggler Runde in het grensoverschrijdende skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun is een skitocht met een bijzonder verhaal. Vanwege belastingvoordeel werd er vroeger veel gesmokkeld tussen beide dorpen. Het hele jaar door, onder alle weersomstandigheden maakten smokkelaars de oversteek van het Oostenrijkse Ischgl naar het Zwitserse Samnaun. Ter herinnering aan die barre tochten is de Schmuggler Runde in het leven geroepen. Een indrukwekkende skitocht met drie verschillende varianten door de Silvretta Arena.

Schmuggler Runde: een skitocht met historie

De Schmuggler Runde, ook wel Smokkelaarsronde, is een skitocht met historie en een mooie herinnering aan het smokkelverleden tussen Ischgl en Samnaun. Net zoals veel grensgebieden was ook Paznaun, het dal waar Ischgl, Galtür, Kappl en See in liggen, populair voor het smokkelen van handelswaar. Na de oorlog had men het niet breed en daarom werd er van alles de Oostenrijks-Zwitserse grens over gesmokkeld. Iedere dag trokken smokkelaars door de bergen om goederen te verkopen of ruilen. Zo brachten Oostenrijkse smokkelaars allerlei boerenproducten naar Zwitserland, om dat daar te ruilen voor luxeproducten als koffie, tabak en kruiden. Zelfs de eerste skilift in Ischgl is aangelegd met behulp van geld afkomstig uit de smokkelaarswereld. De Schmuggler Runde in de Silvretta Arena heeft de oude routes in ere hersteld. Afhankelijk van je skiniveau kun je kiezen voor de gouden, zilveren of bronzen variant.

Skiën Schmuggler Runde Ischgl Samnaun

3 varianten, 3 niveaus

De Schmuggler Runde is een skitocht met drie varianten: brons, zilver en goud. Drie verschillende routes, met ieder hun eigen lengte en moeilijkheidsgraad. Dit maakt dat ook de minder geoefende skiër zich kan wagen aan de Schmuggler Runde. We lichten de routes hieronder apart aan je uit.

Schmuggler Runde goud: 61,8 km lang

De gouden Schmuggler Runde is de langste van de drie en heeft een lengte van wel 61,8 km (37,2 km piste). Onderweg zie je alle uithoeken van het skigebied en overbrug je maar liefst 13.740 hoogtemeters. Het is een uitdagende tocht met een aantal pittige zwarte pistes. De gouden variant is alleen geschikt voor de gevorderde skiër. Als je flink door skiet, ben je zo'n 4 uur onderweg.

Schmuggler Runde skiën

Schmuggler Runde zilver: 41,4 km lang

De zilveren Schmuggler Runde is minder lang dan de gouden variant, maar niet minder uitdagend. Onderweg overbrug je 9530 hoogtemeters en ski je voornamelijk rode en zwarte pistes. De route is 41,4 km lang (25 km piste) en in zo'n 3,5 uur af te leggen. Je verkent zowel het hart als de buitenzijde van het skigebied.

Schmuggler Runde brons: 40,2 km lang

Voor minder geoefende skiërs is de Schmuggler Runde brons een leuke tocht om te skiën. Het is de makkelijkste en kortste skitocht van de drie en 40,2 km lang (19,8 km piste). Je skiet over fijne blauwe afdalingen van Ischgl naar Samnaun of andersom. Onderweg overbrug je 8282 hoogtemeters en in totaal ben je, zonder tussenstops bij een van de pisterestaurants, zo'n 4 uur onderweg.

Skilift Ischgl

Schmuggle en win!

En nee, daarmee bedoelen we niet dat je zelf goederen over de grens moet gaan smokkelen! ;-) Alhoewel, even een paar uur shoppen in Samnaun is best een aanrader, aangezien het dorp belastingvrij is. Terug naar de Schmuggler Runde. Als je de iSki Ischgl App download en daarmee de skitocht bijhoudt, kun je gave prijzen winnen. De app is te downloaden voor Android en iOs

Wintersport in Silvretta Arena Ischgl - Samnaun

Het Oostenrijkse dorpje Ischgl vormt samen met de Zwitserse plaats Paznaun het grensoverschrijdende skigebied Paznaun. Tijdens een dag skiën op de ruim 239 pistekilometers die het skigebied telt, passeer je al snel een paar keer de grens tussen beide landen. Het skigebied rijkt tot een hoogte van 2872 meter en is ontzettend sneeuwzeker. Dit komt mede omdat maar liefst 90% van alle pistes boven de 2000 meter hoogte ligt. Skiën kan hier doorgaans van eind november tot begin mei. De vele rode en zwarte afdalingen zijn favoriet bij gevorderden, maar ook voor beginners zijn er genoeg mogelijkheden. Je smaakpapillen komen hier niks te kort: aan leuke hutten en goede pisterestaurants geen gebrek in de Silvretta Arena. En na afloop van het skiën? Dan kun je gaan après-skiën, winkelen, een knusse wijnbar induiken of je wagen aan de overige winterse activiteiten.

Andere mooie skitochten:

Naast de Schmuggler Runde in Silvretta Arena Ischgl - Samnaun zijn er nog veel meer mooie tochten te skiën in de Alpen. Zet de volgende skitochten ook maar op je lijstje!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.