30 januari 2018 door Thijs in 'Nieuws''

De ‘Schmugglerrunde’ in het skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun is een van de meest geliefde skitochten van de Alpen. Tijdens het hoogseizoen skiën er dagelijks duizenden mensen de grens van Oostenrijk naar Zwitserland over op de ‘Duty-Free-Run’. In het afgelegen Samnaun is het namelijk nog altijd mogelijk om belastingvrij te shoppen. De geschiedenis van belastingvoordeel loopt al vele jaren terug. Vroeger, in barre tijden, werd er veel gesmokkeld tussen Ischgl en Samnaun. Aan de hand van dat smokkelverleden is een skitocht opgericht met drie niveaus: de Schmugglerrunde. Een fantastische skitocht door de Silvretta Arena!

Schmugglerrunde: nog meer skiplezier in Ischgl

Net zoals veel andere grensgebieden, was het Paznauntal vroeger populair voor het smokkelen van handelswaar. De Oostenrijkse smokkelaars brachten boerproducten als kaas, boter en huiden naar Zwitserland om dat daar te ruilen voor luxeproducten als koffie, tabak en kruiden. Zelfs de eerste skilift in Ischgl is aangelegd met behulp van geld afkomstig uit de smokkelaarswereld. Met de nieuwe skitocht in de Silvretta Arena Ischgl - Samnaun worden de smokkelaarsroutes in ere hersteld. Afhankelijk van je skiniveau kun je kiezen voor de gouden, zilveren of bronzen variant.

Schmugglerrunde goud: 35,7 kilometer piste

Schmugglerrunde goud: 35,7 kilometer piste

De gouden smokkelaarsronde overbrugt 6463 hoogtemeters en is 35,7 kilometer lang. Onderweg ski je door prachtige landschappen en zie je alle uithoeken van het skigebied. Vanuit Ischgl ga je via de Palinkopf naar de Piz Val Gronda, om vanaf daar over piste Nr. 80 richting Samnaun in Zwitserland te skiën. De route terug naar Ischgl loopt via Alp Trida en de Greitspitze. Wanneer je flink doorskiet kun je de tour in een uurtje of 4 afleggen.

Bekijk hier de Schmugglerrunde goud >

Schmugglerrunde zilver: 24,7 kilometer piste

De zilveren tocht staat te boek als uitdagend en gaat grotendeels over rode en zwarte pistes. Hierbij leg je 24,7 pistekilometers af en overbrug je 4745 hoogtemeters. In vergelijking met de gouden smokkelelaarsronde, waarbij je zowel het hart als de buitenzijde van het skigebied ontdekt, ski je op de zilveren variant alleen aan de uiterste randen van het gebied.

Bekijk hier de Schmugglerrunde zilver >

Schmugglerrunde brons: 19,8 kilometer piste

De Schmugglerrunde brons is de ideale tour voor skiërs en snowboarders die de voorkeur geven aan blauwe pistes. Het is de makkelijkste en kortste route van de drie skitours die door de Silvretta Arena Ischgl-Samnaun lopen. Deze bronzen ronde is 19,8 kilometer lang en gaat via de Alp Trida over piste Nr. 60 naar Samnaun en vervolgens via de Idjoch naar de Palinkopf. Voor deze Schmugglerrunde dien je ongeveer 4 uur uit te trekken.

Bekijk hier de Schmugglerrunde brons >

Track je skitour en maak kans op prijzen!

Begin en einde van de drie Schmugglerrundes is het dalstation van de Fimbabahn in Ischgl of de Twinliner in Samnaun. Wie de skitour succesvol aflegt, kan na afloop ook zelf een mooie buit in de wacht slepen. Onder alle wintersporters die de Schmugglerrunde tracken met de ‘iSki Ischgl App’ worden dagelijks, wekelijks en aan het einde van het seizoen mooie prijzen verloot. De hoofdprijs is een wintersport in Ischgl incl. 4-daagse skipas. De app is te downloaden voor Android en iOs

Praktische informatie over Ischgl-Samnaun

De nieuwe Schmugglerrondes in de Silvretta Arena Ischgl - Samnaun zijn niet de enige hoogtepunten in het skigebied. Ischgl geldt als het Ibiza van de Alpen en heeft een ruime keus aan

Feiten & cijfers: de Schmugglerrunde

Land: Oostenrijk Lengte: 35,7 of 24,7 of 19,8 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddelde tot gevorderde skiër Tijdsduur: Halve- tot hele dag
Opstapplaatsen:Ischgl en Samnaun Laatste lift: Tussen 16:00 en 17:00 uur
Heb jij de Schmugglerrunde wel eens geskied en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen