Skip to navigation Skip to main content
Der Weisse Ring
© Lech Zürs Tourismus, Andre Schönherr

Vanuit Lech Zürs am Arlberg heb je toegang tot één van de mooiste skitochten van de Alpen: Der Weiße Ring. Dit beroemde skitraject is jaarlijks ook het parcours van één van de langste skiwedstrijden ter wereld. Der Weiße Ring is 22 kilometer lang en voor bijna iedere skiër goed te doen. Geniet onderweg van de fijne rode- en blauwe pistes, gezellige berghutten en de mooie witte uitzichten. In dit weblog lees je alles over Der Weiße Ring in skigebied Ski Arlberg.

Der Weiße Ring: skitocht met geschiedenis

Lang geleden werd Der Weiße Ring geskied door echte ‘daredevils‘. Op dat moment waren er geen geprepareerde pistes, skiliften en funparks, maar diepe poedersneeuw, imposante rotsformaties en daken van huizen (om van af te springen). Grootheid Sepp Bildstein droomde ervan om in deze prachtige omgeving ooit een echte race te houden. Het is dan ook aan zijn visie te danken dat er skiliften gebouwd werden in Lech Zürs am Arlberg en dat de dorpen met elkaar verbonden werden. Met de bouw van de eerste skilift in 1940, werd Der Weiße Ring geboren en vanaf die dag is de tocht alleen maar populairder geworden.

22 kilometer en 6 skiliften

Der Weiße Ring is een skitocht die voor bijna iedere skiër goed te doen is. De tocht is 22 kilometer lang, maakt gebruik van 6 liften en overbrugt ruim 5500 hoogtemeters. De tocht start officieel in Lech am Arlberg en brengt je dan via Zürs, Zug en Oberlech weer terug naar het startpunt. Toch hoef je niet per se in Lech te starten. De route is namelijk zo uitgestippeld, dat je op meerdere plaatsen kunt beginnen. Op die manier kun je met een paar extra pistes de tocht ook een beetje verlengen. Der Weiße Ring bestaat uit blauwe en rode pistes. Als je een beetje doorskiet en niet te veel stopt onderweg, dan kun je, afhankelijk van de drukte, de tocht in zo’n 3 uur skiën. Met hier en daar een pauze en een lekkere lunch ben je al snel een halve- tot een hele dag onderweg.

Overzicht liften en pistes Der Weiße Ring

Lengte

Hoogteverschil

1. Rüfikopf 1 + 2 2131 m 890 m
2. Steinmännle (181) 1634 m 366 m
3. Schüttbodenlift 590 m 155 m
4. Schüttboden-Zürs (185) 1607 m 248 m
5. Trittalp 920 m 288 m
6. Hexenboden Direkte (125) 1798 m 466 m
7a. Seekopf 1548 m 514 m
7b. Zürsersee 1587 m 491 m
8. Madloch 1316 m 294 m
9. Madloch-Zug (170) 4187 m 954
10. Zugerberg 1460 m 615 m
11. Balmengrat 222 m 5 m
12. Kriegeralpe-Petersboden-Oberlech-Lech (200) 4236 m 644 m
Totaal 21688 m 5439 m
Der Weiße Ring: skitocht in Lech Zürs in Ski Arlberg

De langste skiwedstrijd ter wereld

Der Weiße Ring is de langste skiwedstrijd ter wereld. Eén keer per jaar staat de tocht in het teken van een indrukwekkende skirace. De tocht wordt dan door 1000 wintersporters in hoge snelheden afgelegd. In groepen van 20 starten de skiërs en snowboarders met ongeveer 2 minuten tijd na elkaar. Echte snelheidsduivels doen de tocht in zo’n 45 minuten. De eerstvolgende race vindt plaats op 18 januari 2025. Dat is pas volgend jaar, maar je kunt je wel al nu inschrijven mocht je zin hebben om mee te doen

Skiwedstrijd Lech Zürs Der Weiße Ring
© Lech Zürs Tourismus, Andre Schönherr

Pauzeren in gezellige berghutten

Langs de gehele route kom je allerlei gezellige berghutten tegen. Maak er gerust een ‘dagje uit‘ van en geniet ook hier en daar van een warme choco of een glas Glühwein. Tussen de middag kun je even bijtanken met één van de typische Oostenrijkse wintersportgerechten. Neem bij mooi weer plaats op het terras en geniet van het prachtige witte uitzicht. Aanraders voor een pauze zijn Bergrestaurant Seekopf, Balmalp, Restaurant Schlegelkopf en Panoramarestaurant Rüfikopf.

Dit mag je niet missen tijdens Der Weisse Ring

Het skiën van Der Weiße Ring is al een hoogtepunt ansicht. Toch kom je onderweg langs diverse punten die de skitocht nog net dat beetje extra kunnen geven. Voor je van start gaat met de tocht kun je bij het uitzichtplatform bij het Rüfikopf bergstation genieten van een geweldig uitzicht. Ook Natuurplatform Madloch is het bezoeken meer dan waard. In het Kästle Mountain Museum bij het Rüfikopfbahn II bergstation kom je van alles te weten over dit legendarische skimerk. Met oude skimodellen, beeldmateriaal en tal van andere objecten wordt het verhaal van de Oostenrijkse skifabrikant versteld. Tijdens het skiën van Der Weisse Ring kom je langs diverse fotopoints waar je gratis een foto kunt laten nemen. Wanneer je onderweg gebruik maakt van de Ski Arlberg App, kun je met het skiën van de tocht ook nog mooie prijzen winnen!

Feiten & cijfers: Skitocht Der Weiße Ring

Skigebied: Ski Arlberg Lengte: 22 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk tot gemiddeld Tijdsduur: Halve dag
Opstapplaatsen: Lech, Zürs en Zug Laatste lift: Tussen 16:00 en 17:00 uur

Wintersport in Ski Arlberg

Ski Arlberg is met ruim 300 km aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied in Oostenrijk. Vanuit de dorpen Lech, St. Christoph, Zürs, Zug, Stüben, Warth, Schröcken en St. Anton am Arlberg kun je elke dag prachtige tochten skiën. Het skigebied reikt tot 2811 meter en is dankzij de hoge en natuurlijke ligging in een zogeheten Schneeloch zeer sneeuwzeker. Elke winter valt hier meer dan genoeg sneeuw, waardoor je tot eind april van de pistes kunt genieten. Ski Arlberg biedt voor ieder wat wils. Van mooie hellingen tot leuke kinderlanden voor de allerkleinsten en van fijne berghutten en pisterestaurants tot feestelijke après-ski.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.