Skip to navigation Skip to main content
Livigno 24UURIN 14

Belastingvrij shoppen tijdens de wintersport? Daar zijn maar liefst drie mogelijkheden voor! In zowel Andorra als Italië en Zwitserland liggen belastingvrije skidorpen. Deze plekken zijn zo afgelegen, dat men met deze maatregel probeerde om het wonen en werken er aantrekkelijker te maken. En tja, wintersport is al duur genoeg, dus voor jou als vakantieganger een mooie optie om mee te besparen! In dit blog de drie wintersportbestemmingen waar je belastingvrij kunt winkelen uitgelicht.

Belasting vrij shoppen op wintersport: regels

Nee we hebben het dit keer niet over de duty free afdeling op de luchthaven, maar over echte dorpen! Gek op wintersport, maar ook op winkelen? Dan is een skivakantie naar een van deze belastingvrije dorpen misschien wel wat voor jou. De wintersport kost al genoeg, dus hoe fijn is het als je kunt besparen op de belasting. In deze belastingvrije skidorpen betaal je onder andere een lagere prijs voor kleding, parfum en alcohol. Denk alleen niet: inladen maar! Ook aan belastingvrij shoppen op wintersport zijn bepaalde regels verbonden. Je kunt niet ongelimiteerd van alles invoeren, dus check vooraf even de regels.

1. Livigno

Livigno ligt op een hoogte van 1816 meter, niet ver van de Zwitserse grens, in een grensdal tussen Engadin en Alta Valtellina. Tot halverwege de 20e eeuw was het dorp 's winters compleet geïsoleerd van de buitenwereld. Tel daar de strenge winters bij op en de bijnaam 'Klein Tibet' is meteen logisch. Livigno heeft sinds de 16e eeuw bepaalde privileges en is sinds het begin van de 19e eeuw belastingvrij. Langs de 'shopping mile' vind je meer dan 250 winkels waar je helemaal los kunt gaan. Uiteraard is belastingvrij shoppen niet het enige dat deze plek zo fijn maakt. Je kunt hier ook geweldig skiën op ruim 115 km aan pistes, heerlijk lunchen en dineren en de dag gezellig afsluiten in de après-ski. 

Belastingvrij winkelen in Livigno tijdens de wintersport

2. Andorra

Wie houdt van shoppen én van wintersport, moet hoe dan ook een keer naar Andorra. Dit belastingparadijs in de Pyreneeën, dat ligt ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje, beschikt over diverse skigebieden zoals GrandValira (200 km pistes) en Vallnord (100 km pistes). Vanwege de geïsoleerde ligging is het vorstendom al jarenlang belastingvrij. Ideaal dus voor wie houdt van skiën en shoppen. Om te shoppen moet je in de hoofdstad la Vella zijn. Deze stad ligt op zo'n 10 tot 20 minuten rijden van de skigebieden en biedt een gigantisch aanbod met winkels en shoppingcenters. Van de nieuwste mode tot de laatste gadgets, het is hier allemaal verkrijgbaar. Andorra, shoppen en wintersport zijn een geweldige drie-eenheid.

3. Samnaun

Het Zwitserse Samnaun ligt op een hoogte van 1846 meter. Tot 1912 was het alleen vanuit Oostenrijk (Spiss) mogelijk om deze plek te bereiken. Aan dit gegeven is het te danken dat Samnaun in vroegere tijden een paradijs voor smokkelaars was. Met een rugzak vol goederen trokken ze over de bergkammen om in Oostenrijk hun goederen te verhandelen. De Schmuggler Runde skitocht herinnert hier nog altijd aan. In 1892 werd Samnaun uitgesloten van het Zwitserse douanegebied en ontstond de belastingvrije zone. Tegenwoordig kunnen we hierdoor nog altijd belastingvrij shoppen bij ruim 50 winkels. Aan de hoogste winkelstraat van Europa zijn allerlei bekende merken gevestigd. Skiën doe je op de pistes van de geroemde, grensoverschrijdende skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun (239 km piste)

Belastingvrij wintersportdorp Samnaun
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.