Skip to navigation Skip to main content
50665 - 3 wintersportbestemmingen waar je belastingvrij kunt shoppen (2)

Wintersport is al duur genoeg. Het materiaal, de reis, de accommodatie, de skipas en ga zo maar door. Om de kosten een beetje te drukken, kun je voor een wintersport in één van de drie belastingvrije skibestemmingen van Europa kiezen. Deze plekken zijn zo afgelegen, dat men door deze maatregel probeerde het wonen en werken aantrekkelijker te maken. In Livigno, Samnaun en Andorra zit je goed voor het voordelig verkrijgen van onder andere kleding, alcohol, tabak en brandstof.

Regels belastingvrij shoppen op wintersport

Net als wanneer je reist met het vliegtuig, zit er een maximum aan de hoeveelheid die je mee mag nemen uit de belastingvrije skidorpen. Ga je bijvoorbeeld op wintersport naar Livigno, en wil je problemen met de douane voorkomen, dan mag je het volgende meenemen: 200 sigaretten, 4 liter niet-mousserende wijn, 2 liter sterke drank (<22% alcohol), 40 cl. parfum en € 430,- aan goederen. Wat je aanschaft dient alleen voor eigen gebruik te zijn. Om zeker van je zaak te zijn, kun je altijd nog even navraag doen bij de winkel waar je de producten koopt.

#1. Livigno

Livigno ligt zo afgelegen, dat het als bijnaam ‘Klein Tibet’ heeft verworven. Het dorp ligt op een hoogte van 1816 meter, middenin de Italiaanse Alpen. Tot 1952, toen de Foscagnopas van Bormio naar Livigno werd geopend, was deze plek tijdens de winter regelmatig van de buitenwereld afgesneden. Om toch het leven op deze plek te stimuleren, werd al in 1805 besloten om Livigno belastingvrij te maken. Tegenwoordig zijn er meer dan 250 winkels waar je belastingvrij kunt shoppen. Alle (Italiaanse) topmerken worden hier verkocht en zowel voor (wintersport)kleding, tassen, horloges, zonnebrillen als elektronica zit je hier goed. Skiën in Livigno is ook fantastisch, de 115 km aan pistes liggen aan weerszijde van het dorp en zijn over het algemeen sneeuwzeker, breed en zonnig. Livigno: ski & shop till you drop >

#2. Samnaun

Het Zwitserse Samnaun ligt op een hoogte van 1846 meter en er wonen nog geen 1000 mensen. Tot 1912 was het alleen vanuit Oostenrijk (Spiss) mogelijk om deze plek te bereiken. Aan dit gegeven is het te danken dat Samnaun in vroegere tijden een paradijs voor smokkelaars was. Met een rugzak vol goederen trokken ze over de bergkammen om in Oostenrijk hun goederen te verhandelen. Hier heeft de Schmugglerronde skitour zijn naam aan te danken. In 1892 werd Samnaun uitgesloten van het Zwitserse douanegebied en ontstond de belastingvrije zone. Tegenwoordig kunnen we hierdoor nog altijd belastingvrij shoppen bij ruim 50 winkels. Aan de hoogste winkelstraat van Europa zijn onder andere Heidis Duft Oase, Boutique Flurina en Nevada Super-Discount gevestigd. Skiën doe je op de pistes van de geroemde Silvretta Arena Ischgl - Samnaun.

#3. Andorra

Wie houdt van shoppen én van wintersport, moet hoe dan ook een keer naar Andorra. Dit belastingparadijs in de Pyreneeën, dat ligt ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje, beschikt over diverse skigebieden zoals GrandValira (200 km pistes) en Vallnord (100 km pistes). Om te shoppen moet je in de hoofdstad Andorra la Vella zijn. Deze stad ligt op een hoogte van 1000 meter en biedt een gigantisch aanbod van winkels en shoppingcenters. Van de nieuwste mode tot de laatste gadgets, het is hier allemaal verkrijgbaar. Andorra, shoppen en wintersport zijn een geweldige drie-eenheid.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.