Skip to navigation Skip to main content

9 manieren hoe je NIET omgaat met je materiaal

50236 - 9 manieren hoe je NIET omgaat met je materiaal (3)

Je hebt wintersporters die extreem zuinig met hun materiaal omgaan en wintersporters die er vrijwel niet naar omkijken. Materiaalfreaks waxen hun ski’s meerdere keren per week, terwijl er ook mensen zijn die het nut er niet van inzien. Ongemerkt kan het materiaal behoorlijk leiden onder bepaalde gewoontes. In dit weblog 8 manieren hoe je NIET omgaat met je materiaal.

#1. Skischoenen niet laten drogen

Na een lange wintersportdag hebben je skischoenen wel wat aandacht verdiend. Geef vocht en nare luchtjes geen kans door ze dagelijks goed te laten drogen. De beste manier om dit te doen is door de liner (binnenschoen) uit de schoen te halen. Vaak beschikken ze in de accommodatie ook over speciale droogrekken voor je skischoenen, dit werkt ook goed. Stinkende skischoenen: wat helpt daartegen >

#2. Schnallen van skischoenen niet sluiten

Wanneer je de skischoenen laat drogen, is het belangrijk dat de ‘Schnallen’, de skischoen sluitingen, gesloten zijn. Zo behoudt de schoen zijn vorm en krijgt het kunststof geen kans om te vervormen. Hoelang gaan skischoenen mee?

#3. Ski’s niet laten drogen

Dit klinkt misschien gek, maar ook bij ski’s is het belangrijk om ze goed te laten drogen. Wanneer je dit niet doet, kunnen de staalkanten en onderdelen in de binding gaan roesten. Het beste is om de ski’s afzonderlijk van elkaar te laten drogen en laat hierbij het vocht goed uit de binding lopen. Ook kun je de kanten van de ski’s even afnemen met een droge doek. Hoelang gaan ski’s mee?

#4. Materiaal niet goed inpakken tijdens vliegreis

Iedereen weet hoe ze op het vliegveld omgaan met bagage. Er wordt mee gegooid en gesmeten. Ook met je wintersportuitrusting zal niet zachtzinnig worden omgesprongen. Doe ze daarom in een stevige tas en vul de ruime eventueel op met kleding. Hoe neem je ski’s mee als je met de trein of bus op wintersport gaat >

50236 -  (6)

#5. Onbeschermd op de dakdragers van je auto

Geef strooizout, modder en vervuild water tijdens de rit naar de Alpen geen kans om je ski’s aan te tasten. Wanneer je de ski’s op de dakdragers van de auto vervoert, kun je deze het beste verpakken in speciale skihoezen.

#6. Skikleding niet wassen

Na afloop van de wintersport heeft je skikleding wel een wasje verdiend. Het kan in aanraking zijn gekomen met stoffen (vuil, olie, bier!) die het ademende, waterdichte membraan van de skikleding kunnen beschadigen. Was de kleding volgens het wasvoorschrift en impregneer deze om de eigenschappen te behouden. Skikleding wassen: tips, producten & advies >

#7. Thermokleding verkeerd wassen

Het wassen van thermokleding luistert behoorlijk nauw. Lees het wasvoorschrift, gebruik geen wasverzachter en was nooit op een te hoge temperatuur. Om je kostbare shirt van merinowol te behouden, moet je deze nooit centrifugeren. Wil je helemaal geen risico nemen, was dan op de hand. Thermokleding: merinowol of synthethisch >

50236 -  (7)

#8. Skibril aan je helm laten zitten

Vaak zie je skibrillen onbeschermd aan een skihelm bengelen. Ze worden onbeschermd in de achterbak van de auto gegooid of belanden los in een skischoenentas. Gewoontes als deze staan garant voor krassen op je lens. Zonde! Doe de bril daarom altijd in een beschermhoesje.

#9. Binnenzijde van je skibril schoonmaken

Nadat een bril beslagen is, is het aanlokkelijk om de binnenzijde even op te poetsen. Doe dit niet! Je skibril is voorzien van een speciale coating die condens moet tegengaan en die kun je bij het oppoetsen beschadigen. Raak de binnenlens nooit met je vingers aan en gebruik voor het schoonmaken van de buitenlens een gewoon brillendoekje.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.