Skip to navigation Skip to main content

Stinkende skischoenen: wat helpt daartegen?

Skischoenen In Binding Op Ski's

Stinkende skischoenen... Bah! Dat je voeten en skischoenen na een dag skiën stinken, mag geen wonder zijn. De harde buitenschaal van de skischoen voorkomt enige ventilatie van de voet. Tijdens de wintersport, wanneer de skischoen dagelijks in gebruik is, komt de geurproductie tot een hoogtepunt. Wanneer je hier niet dagelijks iets tegen doet, kan dit op termijn voor problemen zorgen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om van die nare geurtjes af te komen. In dit artikel vertellen we je wat je tegen stinkende skischoenen kunt doen.

De oorzaak van stinkende skischoenen

Wat voelt het toch altijd fijn als je na een lange dag op de latten je skischoenen uit kunt trekken. Wel betekent dit vaak ook meteen een onaangename stinkwalm. Vreselijk! Stinkende skischoenen ontstaan door vocht. Door sneeuw en regen, maar ook door zweet. In combinatie met de warmte van je voeten, zorgt dit al snel voor een broeierig klimaat waar bacteriën graag in willen leven. Die bacteriën zorgen voor nare geurtjes. Zodra de geur eenmaal in je skischoenen zit, krijg je die er maar moeilijk uit.

Tips tegen stinkende skischoenen

Wat te doen tegen stinkende skischoenen?

Skischoenen staan nu eenmaal niet bekend om hun ademende capaciteiten. Vooral op vochtige of inspannende dagen, wanneer de voet begint te zweten, zijn de geurtjes geen pretje. Wat helpt is om regelmatig van skisokken te wisselen (dus niet de hele week met hetzelfde paar!) en je skischoenen na afloop van de skidag volledig te laten drogen. Ook is het aan te raden om de binnenschoen regelmatig te verwijderen en deze eventueel met kranten te vullen voor een versneld droogproces. Zeker eenmaal thuis na de vakantie. Verwijder de binnenschoenen en laat die minimaal 48 uur goed drogen, voordat je ze terug in de buitenschalen plaatst. Maak vervolgens alle schnallen weer goed dicht voordat je ze opruimt. Een schoenenspray kan een aanvulling zijn om de geurtjes - tijdelijk - te verwijderen.

Kun je skischoenen wassen?

Hoe aanlokkelijk het ook klinkt: gooi je binnenschoenen (én buitenschaal) niet in de wasmachine. De binnenschoen kan de vorm verliezen en bovendien kan het materiaal waarvan de skischoen gemaakt is, niet goed tegen wasmiddel. Zo kan bijvoorbeeld de isolerende werking worden aangetast, waardoor je snel koude voeten krijgt. Maar wat helpt dan wel?

Skischoenen na skidag laten drogen tegen stinkende skischoenen
Laat skischoenen na afloop van de skidag goed drogen om nare geurtjes te voorkomen!

Boot Banana’s tegen stinkende skischoenen

Krantenpapier is een goede optie, maar Boot Bananas werken nog veel beter! Deze stoffen bananen (met een inhoud van baking soda en oliën) zorgen ervoor dat je binnen een tijdsbestek van 4 tot 6 uur weer droge schoenen hebt. Wanneer de banaan vocht opneemt, verandert deze van kleur en wordt bruin. Pas na het opdrogen op de kachel of in de oven, komt de oorspronkelijke gele kleur weer tevoorschijn.

Anti-geur kussentjes van SmellWell tegen vervelende bacteriën

Er zijn ook speciale kussentjes die nare geurtjes kunnen neutraliseren. SmellWell beschikt over een product dat vocht tot zich neemt. Door op een natuurlijke manier de PH-balans te herstellen, wordt het aantal bacteriën verminderd. Op deze manier kunnen de zakjes hun werk doen zonder zilverionen of andere chemicaliën. De fabrikant belooft bij regelmatig gebruik van de kussentjes een aanzienlijke geurvermindering.

Bakpoeder tegen stinkende skischoenen

Wie niet over skischoenverwarming beschikt en geen speciale dingen wil aanschaffen, kan altijd nog gebruik maken van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Zo zijn er wintersporters die zweren bij bakpoeder ’s nachts in de skischoenen. De volgende dag worden de schoenen uitgeklopt en behoren vervelende geurtjes tot de vergetelheid. Theezakjes en krijt krijgen een soortgelijke werking toegedicht. Het schaadt ook niet om de skischoenen zo nu en dan even in de frisse lucht neer te zetten.

Middelen tegen stinkende skischoenen

De vriezer in

Je skischoenen gaan stinken door bacteriën die ontstaan door vocht en warmte. Een optie om die bacteriën te doden hoeft niet per se met een desinfectiemiddel te zijn. Je kunt je skischoenen ook luchtdicht verpakken, bijvoorbeeld in een plastic zak, en ze daarna een aantal dagen in de vriezer bewaren. Haal ze eruit, laat ze goed drogen en vrijwel alle nare geurtjes zullen verdwenen zijn.

Heb jij nog tips? Laat een reactie achter op onze socials!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.