19 januari 2020 door Thijs in Tips

Wat voelt het toch altijd fijn om de skischoenen uit te mogen trekken na een lange dag op de ski’s. Gelijktijdig komen echter ook de stinkende geuren uit de schoenen je tegemoet. Dat je voeten en skischoenen na een dagje skiën stinken mag geen wonder zijn. De harde buitenschaal van de skischoen voorkomt enige ventilatie van de voet. Eventuele sneeuw of neerslag die de schoen binnenkomt zorgt voor een vochtig, bijna tropisch klimaat. Tijdens de wintersport, wanneer de skischoen dagelijks in gebruik is, komt de geurproductie tot een hoogtepunt. Wanneer je hier niet dagelijks iets tegen doet, kan dit op termijn voor problemen zorgen. In dit weblog lees je wat je tegen stinkende skischoenen kunt doen.

Wat te doen tegen stinkende skischoenen?

Skischoenen staan niet bekend om hun ademende capaciteiten. Vooral op vochtige of inspannende dagen, wanneer de voet begint te zweten, zijn de geurtjes niet van de lucht. Wat helpt is om regelmatig van skisokken te wisselen en de skischoenen na afloop van de dag volledig te laten drogen. Daarnaast is het raadzaam om zo nu en dan de binnenschoen te verwijderen en deze eventueel met kranten te vullen voor een sneller droogproces. Verwijder zeker na je vakantie de binnenschoenen en laat ze minimaal 24 uur drogen voor je de skischoenen opruimt voor een jaar. Schoenenspray kan een aanvulling zijn om de geurtjes, voor even, te verwijderen.

Boot Banana’s tegen stinkende skischoenen

Krantenpapier is een goede optie, maar Boot Bananas werken nog veel beter! Deze stoffen bananen (met een inhoud van baking soda en oliën) zorgen dat je binnen een tijdsbestek van 4 tot 6 uur weer droge schoenen hebt. Wanneer de banaan vocht opneemt, verandert deze van kleur en wordt bruin. Pas na het opdrogen op de kachel of in de oven, komt de oorspronkelijke gele kleur weer tevoorschijn. De Boot Bananas zijn verkrijgbaar voor ongeveer € 20,-.

Anti-geur kussentjes tegen vervelende bacteriën

Er zijn ook speciale kussentjes die nare geurtjes kunnen neutraliseren. SmellWell beschikt over een product dat vocht tot zich neemt. Door op een natuurlijke manier de PH-balans te herstellen, wordt het aantal bacteriën verminderd. Op deze manier kunnen deze zakjes hun werk doen zonder zilverionen of andere chemicaliën. De fabrikant belooft bij regelmatig gebruik van de kussentjes een aanzienlijke geurvermindering. Via Amazon zijn de anti-geur kussentjes verkrijgbaar voor ongeveer € 10,-.

Bakpoeder tegen stinkende skischoenen

Wie niet over skischoenverwarming beschikt en geen speciale dingen wilt aanschaffen, kan altijd nog gebruik maken van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Zo zijn er wintersporters die zweren bij bakpoeder ’s nachts in de skischoenen. De volgende dag worden de schoenen uitgeklopt en behoren vervelende geurtjes tot de vergetelheid. Theezakjes en krijt krijgen een soortgelijke werking toegedicht. Het schaadt ook niet om de skischoenen zo nu en dan even in de frisse lucht neer te zetten.

Hoe vind ik de skischoen die bij mij past?

De skischoenen kunnen nog zo lekker ruiken, maar wanneer ze niet passen beleef je er geen enkel plezier aan. Alleen een optimaal passende skischoen staat garant voor een goede controle van de ski’s. Een slecht zittende schoen staat gelijk aan drukpunten, kramp en andere ongemakken. Om dit te voorkomen kunnen skischoenen tegenwoordig naar de voet aangepast worden. Zowel de binnen- als buitenschoenen kunnen vaak door middel van verhitting aangepast worden aan de vorm van de voet. Skischoenen kopen: tips >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.