Een skibril, of goggles, beschermt je ogen tegen UV-straling, wind, kou, opstuivende sneeuw en andere dingen die tijdens het skiën of snowboarden in je ogen kunnen komen. Met de juiste goggles kun je in alle weersomstandigheden goed uit de voeten en profiteer je van optimaal zicht. Het aanbod skibrillen is enorm en met de vele verschillende lenzen en merken wordt het kopen ervan niet gemakkelijker. Op deze pagina vind je alles over waar je op moet letten bij het kopen van een skibril.
Waarom is een goede skibril zo belangrijk?
Minstens net zo belangrijk als een goede skihelm is een goede skibril. Op je ogen moet je zuinig zijn: je wilt immers nog jaren genieten van al het moois van de wintersport! 😉 Tijdens het skiën of snowboarden beschermt een skibril je ogen tegen ultraviolette straling, maar ook tegen kou, wind, opstuivende sneeuw en andere dingen die tijdens het skiën of snowboarden in je ogen kunnen komen. De sneeuw weerkaatst het felle zonlicht in je ogen en zonder de juiste goggles kan de schadelijke UV-straling je ogen beschadigen en sneeuwblindheid veroorzaken. De juiste skibril zorgt ervoor dat je bij slecht weer toch genoeg zicht hebt om lekker te kunnen skiën en laat bij dagen met felle zonneschijn weinig licht door.
Verschillende soorten lenzen
Op wintersport krijg je te maken met verschillende weersomstandigheden. De sneeuw kan met bakken uit de hemel komen, maar het kan ook ontzettend zonnig zijn. Deze twee weertypes zijn elkaars uitersten en vragen elk om een andere lens. Bij mooi weer wil je glas dat weinig licht doorlaat en je ogen beschermt tegen schadelijke UV-straling, bij dichte mist en sneeuw wil je juist een bril die het geringe licht wel doorlaat en zorgt voor diepte en contrast.
Categorieën en kleuren
Wanneer je een skibril gaat kopen, kom je vier verschillende categorieën lenzen tegen die geschikt zijn voor de verschillende weersomstandigheden.
- Categorie 1: mist, zware bewolking en sneeuwval. Het glas van deze categorie lens laat veel licht door en is neutraal, lichtgeel of oranje van kleur.
- Categorie 2: matig bewolkt of afwisselend zonnig en bewolkt. Deze categorie lens laat het licht deels door en biedt een combinatie van zicht en bescherming. De kleur van de lens is oranje of rood.
- Categorie 3: zonnig weer met eventueel lichte sluierbewolking. Het glas van lenzen met deze categorie laat weinig zon door en is roze, amberkleurig of rood van kleur.
- Categorie 4: zon, zon en nog meer zon. Is het heel erg zonnig en ski je hoog in de bergen, bijvoorbeeld op de gletsjer? Dan heb je een lens nodig die maar heel weinig licht doorlaat en je ogen goed beschermd. De kleur is bruin of zwart.
Lensvorm: cilindrisch of sferisch
Hoe goed het zicht met een skibril is, is niet alleen afhankelijk van de categorie of de kleur van de lenzen. Ook de vorm heeft invloed op het zicht op en buiten de pistes. Er worden twee vormen onderscheiden: sferisch en cilindrisch.
- Cilindrisch: een cilindrische lens bolt van links naar rechts en biedt daarmee een breed blikveld. Klein nadeel is dat het beeld aan de boven- en onderkant iets kan vertekenen omdat hier geen bolling zit. Dit type lens is vooral geschikt op de pistes, en is zeker voor beginnende skiërs een goede keuze.
- Sferisch: een sferische lens heeft een bolling van links naar rechts, maar ook van boven naar beneden. Deze lens volgt meer de natuurlijke bolling van je oog, waardoor het beeld minder vertekent dan bij een cilindrische lens. Het beeld is dus helderder en realistischer. Sferische lenzen bieden het beste zicht. Zeker als je ook off-piste gaat skiën.
Persoonlijke voorkeuren
Tot slot zijn er nog een aantal persoonlijke voorkeuren die de keuze voor een bepaalde skibril kunnen bepalen. Wil je bijvoorbeeld een verwisselbare lens of draag je een bril?
- Anti-fog coating: deze speciale coating zorgt ervoor dat je lenzen niet kunnen beslaan.
- Verwisselbare lens: ski je met alle weersomstandigheden? Dan biedt een verwisselbare lens uitkomst. Je kunt de skibril eenvoudig aanpassen van zonnig naar bewolkt weer.
- OTG: skibrillen speciaal voor brildragers.
- Polariserende lenzen: filteren de schitteringen van de sneeuw en dit filter zit in de glazen in plaats van erop zodat het niet kan beschadigen.
- Fotochromatische lenzen: dit type lens past zich aan de weersomstanden aan door mee te kleuren.
Tips voor het kopen van de juiste skibril
Heb je een nieuwe skibril nodig en ben je op zoek naar handige kooptips? Hieronder een opsomming met waar je op moet letten als je nieuwe goggles gaat kopen.
- Stel jezelf de vraag wat voor type skiër je bent. Ski je graag op de piste of vooral off-piste? En ga je alleen skiën als de zon schijnt of ook als het zwaarbewolkt is en hard sneeuwt? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kun je de lenscategorie bepalen en kiezen voor een cilindrische of sferische lens.
- Neem je skihelm mee. De bril moet wel goed aansluiten op je skihelm.
- Pas verschillende merken en modellen. De skibril moet comfortabel zitten en goed aansluiten.
- Verwisselbare lens? Kijk of je dit ook eenvoudig kunt doen. Dat bespaart een boel ergernissen op skivakantie.
- Laat je adviseren door een expert, maar geef persoonlijke voorkeuren wel aan.
- Wil je een skibril die je eigenlijk altijd op kunt zetten? Dan kun je het best voor een bril met categorie 2 of 3 kiezen of eentje met een verwisselbare lens.
Welke skibril gebruik je bij slecht weer?
Skibrillen zijn niet alleen te koop in allerlei soorten, maten en kleuren, maar ook met verschillende type lenzen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er vier verschillende categorieën lenzen. Bij mist en sneeuw kun je het beste kiezen voor een skibril met lenscategorie 1 of 2. Brillen met een categorie 1 lens hebben een lichtgeel of oranje glas en bieden veel contrast als het zicht slecht is. Brillen met een categorie 2 lens hebben oranje of rood glas en zijn ook geschikt bij lichte of wisselende bewolking. In de ideale situatie heb je een bril voor slecht en voor mooi weer, maar in de praktijk is dit een dure oplossing. Met een categorie 2 of 3 zit je eigenlijk altijd wel goed. Ook kun je kiezen voor goggles met verwisselbare lenzen of meekleurende lenzen (fotochromatische).
Skibril voor brildragers
Voor brildragers zijn er speciale skibrillen verkrijgbaar. Dit type goggles wordt aangeduid met de term OTG, wat ‘over the glasses’ betekent. De pasvorm ervan is aangepast, zodat je de skibril over je gewone bril kunt dragen. De binnenkant is ruimer gemaakt, waardoor er van vervelende drukpunten en andere irritaties geen sprake is. Met een speciale skibril voor brildragers kun je gewoon je bril op sterkte onder je goggles dragen en hoef je deze niet af te zetten of te verwisselen door lenzen. Een andere optie voor brildragers is een skihelm met vizier. Op dit type skihelm zit een lens die je over je gewone bril kunt schuiven.
Hoesjes om je goggles mee te beschermen op je skihelm
Wat je wilt voorkomen, is dat er krasjes op de lens van je goggles komen. In de praktijk kan dit nog weleens lastig zijn. Je doet je skibril op je helm, zet die af en ploft neer voor lunch. In de après-ski vergeet je het hoesje van je bril mee te nemen en tja… Voor je het weet heb je een paar krassen om de lens. Gelukkig is er een simpele oplossing om dit te voorkomen. Tegenwoordig zijn er allerlei speciale hoesjes verkrijgbaar die je heel simpel met elastiek om je goggles bevestigd. Voorzichtigheid blijft uiteraard belangrijk, maar je bril is wel een stuk beter beschermd.
3 tips tegen beslagen goggles
Niets is zo vervelend als een beslagen skibril. Condensvorming op de lens wil je te allen tijde voorkomen. De skibril voorkomt dit zelf al in grote mate door slimme ventilatieopeningen, speciale coatings en dubbele lenzen en zelf kun je het beslaan van je skibril tegengaan door rekening te houden met de onderstaande dingen.
- Maak de binnenkant van je skibril niet of zo min mogelijk schoon.
- Houd je skibril zoveel mogelijk op. Wanneer de binnenzijde nat wordt, treedt condens sneller op.
- Maak je skibril schoon met speciale brillendoekjes of het zakje dat bij de bril hoort.
Hoe maak je een skibril schoon?
Een skibril maak je niet hetzelfde schoon als een gewone bril of zonnebril. Het is allereerst belangrijk dat je de binnenkant niet te vaak schoonmaakt om de beschermende laag te behouden. Maak je skibril altijd schoon met het bijgeleverde synthetische zakje of met een speciaal brillendoekje. Het is op sneeuwdagen verleidelijk om even met je handschoen over de lens te gaan. Doe dit niet, zo kun je krassen krijgen. Laat je bril na gebruik altijd goed drogen (niet op de verwarming). Zo blijft de schuimlaag in vorm.
Skibril voor dames
Op zoek naar een goede skibril voor dames? Er is een ruime keuze aan merken en modellen. De prijzen lopen zeer uiteen en hangen af van verschillende factoren. Laat je niet direct leiden door de looks, maar kijk juist naar de eigenschappen van de goggles. Populaire merken voor een vrouwen skibril zijn Sinner, Giro en Addidas.
Skibril voor heren
Op zoek naar een geschikte skibril voor een man? Goede goggles maken het verschil tussen wel of geen goed zicht op de piste. Wanneer je met het juiste type heren skibril, tijdens de daarvoor geschikte weersomstandigheden, skiet, is je zicht optimaal. De prijzen lopen uiteen. Populaire merken voor een heren skibril zijn Salomon, Giro en Sinner.
Skibril voor kinderen
Ook voor kinderen is een skibril ontzettend belangrijk. De meeste kleintjes vinden de bril misschien gedoe, maar zet ze toch maar op en bescherm de ogen van je zoon of dochter. Pasvorm blijft het belangrijkste, maar wanneer ze de bril ook nog eens mooi vinden is de kans groter dat ze deze de hele dag ophouden. Merken voor kinderen zijn bijvoorbeeld Sinner en Salomon.