Skip to navigation Skip to main content
Snowplaza Ski Opening Gurgl 119

Skibril: handige informatie en kooptips

Een skibril beschermt je ogen tegen felle UV-straling, wind en opstuivende sneeuw. Met de juiste goggles, zoals de bril ook wel genoemd wordt, kun je in alle weersomstandigheden goed uit de voeten en profiteer je van optimaal zicht. Maar met zoveel verschillende type lenzen, merken en mogelijkheden wordt het kopen van de juiste er niet makkelijker op. Op deze pagina vind je alles over waar je op moet letten bij het kopen van een skibril.

De juiste skibril kan ervoor zorgen dat je bij slecht zicht tóch genoeg ziet om goed te kunnen skiën. Tijdens dagen met veel zonneschijn wil je juist dat je goggles weinig licht doorlaat. Zo is er voor ieder type skiër en voor iedere weerconditie een geschikte bril. Onderschat het belang van een goede skibril niet. De juiste skibril stelt je in staat om alles goed waar te nemen en dit komt je skiplezier alleen maar ten goede.

Ga direct naar:

1000034 -

Waarom goggles?

Op je ogen moet je zuinig zijn. Tijdens het skiën beschermt een skibril je ogen tegen het felle zonlicht en de ultraviolette straling. UV-straling weerkaatst in de sneeuw, waardoor de bescherming van je ogen tijdens de wintersport extra belangrijk is. Maar een skibril voorkomt niet alleen sneeuwblindheid, ook krijgen kou, ijs en sneeuw geen mogelijkheid om bij je ogen te komen.

Kenmerken van goede goggles

Niet iedere skibril is een goede skibril. Een bril moet lekker zitten, goed aansluiten op je helm, mag niet snel beslaan en moet geschikt zijn voor de actuele weersomstandigheden. Genoeg om rekening mee te houden bij het kopen van nieuwe goggles! Het type en de kleur van de lens bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit en de inzetbaarheid van de bril. Kies je voor een dubbele lens, dan zorgt de ruimte tussen beide voor een buffer tegen de koude buitenlucht en je warme huid. Hierdoor loop je geen risico meer op een beslagen skibril.
Daarnaast moet je je afvragen in welke omstandigheden je de skibril het meeste denkt te gaan gebruiken. Zonnig en helder weer vraagt om donkere glazen terwijl slecht zicht en sneeuw vraagt om lichte glazen die zo veel mogelijk licht doorlaten. Gelukkig zijn er tegenwoordig moderne skibrillen met hightech lenzen die bij meerdere weertypes inzetbaar zijn.

1000034 - (1)

Soorten lenzen voor een skibril

Skibril lenzen, er zijn allerlei soorten en maten met ieder hun eigen pluspunten. Het allerbelangrijkste is dat ze zijn voorzien van 100% UV-bescherming (UV400). Een skibril met een cilindrische lens is horizontaal gebogen (bolling links-rechts) en bij een sferische lens is dit verticaal. Dit houdt in dat een skibril met een sferische lens een breder en natuurlijker gezichtsveld biedt. Diepte inschatten gaat lastiger met een cilindrische lens, maar tegenover de aanschaf van sferische lenzen staat wel een hoger prijskaartje.
Bij een skibril met verwisselbare lenzen kun je switchen tussen diverse glazen. Zo kun je afhankelijk van het weer een andere lens in de skibril klikken. Een skibril met fotochromatische lenzen kleurt automatisch met de weersomstandigheden mee, waardoor verwisselen niet nodig is. De lenzen worden bij veel licht donkerder en bij bewolking lichter.
Spiegelende lenzen (coating) zien er niet alleen hip uit, maar zorgen er ook nog eens voor dat je minder last hebt van de schittering van de sneeuw. Polariserende lenzen kaatsen de schittering niet terug, maar filteren deze. Rustgevend voor de ogen en duurzaam, aangezien deze eigenschap in de lenzen zit en niet op een aangebrachte coating.
Ook kan een skibril zijn voorzien van een anti-fog coating. Hierbij is er een laagje op de lenzen aangebracht, die de kans op beslaan tegengaat.

Categorie goggle lenzen

Voor welke type weer de lens van de skibril geschikt is, wordt duidelijk aan de hand van de genoemde categorie. Hoe lager het percentage, hoe minder licht er wordt doorgelaten.

Categorie skibril lenzen

Categorie Weertype Lichtdoorlatendheid
0 Dichte mist 80 - 100%
1 Bewolking/sneeuw 43 - 80%
2 Half bewolkt 18 - 43%
3 Zon 8 - 18%
4 Zon (hooggebergte) 3 - 8 %

Kleur skibril lenzen Kleur lens Lenscategorie Weertype Neutraal/Geel 1 Mist/bewolking/sneeuw Oranje/Rood 2 Half bewolkt Rood/Roze 3 Zonnig Blauw/Bruin/Groen/Zwart 4 Veel zon

1000034 - (2)

Kleur skibril lenzen

Binnen de verschillende type en categorieën skilenzen, zit er ook nog verschil in kleur. De juiste kleur lens zorgt dat je ogen goed beschermd zijn en je de diepte goed kunt in blijven schatten. Hoe beter het weer, hoe donkerder de kleur van de lens.

Kleur skibril lenzen

Kleur lens Lenscategorie Weertype
Neutraal/Geel 1 Mist/bewolking/sneeuw
Oranje/Rood 2 Half bewolkt
Rood/Roze 3 Zonnig
Blauw/Bruin/Groen/Zwart 4 Veel zon

Kleur skibril lenzen Kleur lens Lenscategorie Weertype Neutraal/Geel 1 Mist/bewolking/sneeuw Oranje/Rood 2 Half bewolkt Rood/Roze 3 Zonnig Blauw/Bruin/Groen/Zwart 4 Veel zon

Skibril voor brildragers

Voor brildragers zijn er speciale skibrillen verkrijgbaar. Deze skibrillen worden aangeduid met de term OTG (over the glasses) en hebben een ruimer frame. Hierdoor kunnen deze skibrillen over de gewone bril worden gedragen. De pasvorm is aangepast en de binnenkant is ruimer, waardoor er van drukpunten of irritaties geen sprake is. Met een speciale skibril voor brildragers kun je gewoon je bril op sterkte onder de goggles dragen.
Andere goede oplossingen voor brildragers zijn een skibril op sterkte of een skihelm met vizier.

1000034 - (3)

Zo voorkom je beslagen goggles: 3 tips

Niets zo vervelend als een beslagen skibril. Condensvorming op de lens wil je te allen tijde zien te voorkomen. De skibril voorkomt dit zelf al in grote mate door slimme ventilatieopeningen, speciale coatings en dubbele lenzen. Zelf kun je het beslaan van je skibril tegengaan door rekening te houden met de onderstaande dingen.

- Maak de binnenkant van je skibril niet of zo min mogelijk schoon.
- Houd je skibril zoveel mogelijk op. Wanneer de binnenzijde nat wordt, treedt condens sneller op.
- Maak je skibril schoon met speciale brillendoekjes of het zakje dat bij de bril hoor.

Skibril dames

Een dames skibril kiezen is nog niet zo gemakkelijk. Er zijn tal van merken, types en de prijzen lopen zeer uiteen. Het belangrijkste van een dames bril is dat deze je ogen goed beschermt en dat deze goed aansluit op je skihelm. Neem bij het kopen van dames goggles dus altijd je skihelm mee naar de winkel. Een kier tussen de goggles en de skihelm is vervelend en geeft wind de kans om binnen te dringen. Bepaal je keuze voor een bepaald type op basis van hoe vaak en in welke omstandigheden je deze het vaakst denkt te gaan gebruiken. Populaire merken voor een dames skibril zijn Wedze, Sinner, Giro en Anon.

1000034 - (4)

Skibril heren

Een goede heren skibril maakt het verschil tussen wel of geen goed zicht op de piste. Wanneer je met het juiste type heren goggles tijdens de daarvoor geschikte weersomstandigheden skiet, is je zicht optimaal. De prijzen lopen uiteen. Kies je voor verwisselbare glazen of fotochromatische lenzen, dan betaal je een stuk meer dan voor eentje met een cilindrische lens. Op basis van hoe vaak en in welk type omstandigheden je de goggles het meest denkt te gaan gebruiken, kun je je keuze laten afhangen. Populaire merken voor een heren skibril zijn Wedze, Salomon, Giro en Sinner.

1000034 - (5)

Skibril kind

Ook een kind kan niet zonder een goede skibril de piste op. Zo bescherm je de ogen van je kind tegen UV-straling en tegen kou. Kinderen vinden goggles vaak maar groot en onhandig, neem daarom ruim de tijd voor het kopen van een kinder skibril. Pasvorm blijft het belangrijkst, maar wanneer ze de bril ook nog eens mooi vinden is de kans groter dat ze deze de hele dag ophouden. Ook bij kinder skibrillen is er keuze uit cilindrische en sferische lenzen. De prijzen lopen uiteen. Je kunt een skibril voor kinderen zowel kopen bij de supermarkt, het warenhuis als de wintersportspeciaalzaak.

Skibril kopen: merken & winkels

Het aanbod van skibrillen is enorm. Er zijn tal van merken die ook nog eens verschillende modellen en types in hun assortiment hebben. De prijzen lopen uiteen van een paar tientjes tot honderden euro’s. Vraag jezelf goed af wat je van een skibril verwacht en in welke omstandigheden je het meeste skiet. Wie bij slecht weer toch al snel de berghut op zoekt, heeft voldoende aan standaard goggles met donkere glazen. Sta jij ’s morgens bij de eerste lift en ski je tot zonsondergang, dan heb je te maken met verschillende weersomstandigheden en dus belang bij een hoogwaardige bril. Een skibril is te koop bij wintersportspeciaalzaken, warenhuizen en natuurlijk online.

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski jassen als thermo onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >