Skip to navigation Skip to main content

Skischoenen kopen: de meest gemaakte fouten

Bij het kopen van skischoenen worden nogal eens wat fouten gemaakt. Zonde, want een verkeerde skischoen kan je wintersport flink verpesten. Om dat te voorkomen zetten wij de meest gemaakte fouten tijdens het kopen van skischoenen voor je op een rijtje. Zo ga je straks goed voorbereid naar de winkel en kom je (hopelijk) thuis met een paar schoenen dat goed past, zowel qua maat als qua niveau. Dan is het nog slechts een kwestie van wachten en genieten van de voorpret voor je volgende wintersport!

Voorkom deze fouten als je skischoenen gaat kopen

Skischoenen kopen doe je niet even 1-2-3. Je moet verschillende modellen passen en dat kost best wel even tijd. Niet genoeg tijd nemen is maar een van de vele fouten die gemaakt worden tijdens het kopen van skischoenen. Veel mensen kijken naar het uiterlijk, gaan voor een comfortabel zittende schoen of laten zich niet adviseren door een verkoper of specialist. Het gevolg? Een skischoen die niet goed past en kramp of pijnlijke voeten tijdens de wintersport. Iets wat je te allen tijde wil voorkomen als je eindelijk weer op wintersport mag komend seizoen! Dat willen we natuurlijk niet, dus geven je nu alvast een overzicht met de meest gemaakte fouten bij het kopen van skischoenen.

1. Je gaat af op de looks van de skischoen

We snappen dat je er leuk uit wilt zien tijdens je wintersport, maar dat kan ook prima met een leuke skibroek en -jas. Ga niet ook bij het kopen van je skischoenen af op de looks, want misschien past de schoen die bij je kleding past wel helemaal niet bij jouw voet en/of skiniveau. Laat je voeten opmeten en vraag de verkoper of specialist welke schoen het meest geschikt is voor jou. Dat ze een andere kleur zijn dan je outfit, is echt geen ramp ;-).

2. Je koopt een skischoen die lekker zit

Een van de meest gemaakte fouten bij het kopen van skischoenen is dat mensen gaan voor een skischoen die 'lekker zit'. Een skischoen moet goed aansluiten op je voeten en laten we eerlijk zijn, schoenen van hard plastic kunnen bijna niet lekker zitten. Mensen die dus gaan voor een skischoen die lekker zit, komen vaak met te grote en/of brede skischoenen thuis. Het gevolg hiervan is dat je voeten te veel beweging hebben in de schoen, waardoor het lastiger is om de bewegingen op je ski's over te brengen en je dus nog harder moet werken om een bocht te maken.

3. Je bent niet eerlijk over je niveau

Een goede verkoper zal je altijd vragen wat je skiniveau is, dit heeft namelijk veel invloed op welke schoen wel of niet geschikt is. Wees daar 100% eerlijk over. Als jij 10 jaar lang één week per jaar op wintersport gaat, heb je geen 10 jaar ervaring, maar 10 weken. Dat is nogal een verschil. Vertel dit soort informatie dus altijd in de juiste context, anders krijg je straks een skischoen die niet bij jouw niveau past.

4. Je koopt te stijve of te slappe skischoenen

Een andere veelgemaakte fout bij het kopen van skischoenen is thuiskomen met te stijve of te slappe skischoenen. Hierin speelt niet alleen je niveau een rol, maar ook je lengte en gewicht. Lange en zwaardere mensen die voor de eerste keer gaan skiën, zullen al een stijvere skischoen moeten dan een kleine beginner. Wees dus niet alleen eerlijk over je niveau, maar ook over je lengte en gewicht en luister naar het advies van de verkoper.

5. Je gaat voor het koopje

Goede skischoenen zijn een investering waar je zeker een meerdere seizoenen plezier van kunt hebben. Ga daarom altijd voor een paar dat goed zit, in plaats van een paar dat lekker goedkoop is. Je kunt bij de verkoper altijd je budget aangeven, maar dan heb je niet de garantie dat je met de meest geschikte skischoenen naar huis gaat...

6. Je past je skischoenen met verkeerde sokken

Op wintersport draag je skisokken in je schoenen, dus je zou denken dat het niet meer dan logisch is dat je je skischoenen ook met de juiste sokken gaat passen. Echter, in de praktijk blijkt niets minder waar. Mensen komen met enkelsokjes en sommige dames zelfs in een rokje en een panty. Gelukkig kun je in veel winkels een paar skisokken lenen, maar echt fris vinden de meeste dat niet. Daarbij komt dat jij net even dikkere of dunnere skisokken kunt hebben. Neem daarom altijd je eigen skisokken mee om schoenen te passen.

7. Je hebt een te strakke (spijker)broek aan tijdens het passen

Veel mensen maken deze fout bij het kopen van skischoenen. Skischoenen passen in je skinnyjeans is bijna onmogelijk, omdat je je broek niet hoog genoeg kunt oprollen. Het gevolg is dat je je broek in je schoenen moet doen en je dus allerlei vervelende drukpunten in de schoen hebt. Je kunt beter een trainingsbroek aandoen of een spijkerbroek die je wel ver genoeg, dus tot boven de knie, kunt oprollen.

8. Je teennagels zijn te lang tijdens het passen

Hierboven heb je al een paar keer kunnen lezen dat een skischoen goed moet passen. Hiervoor laat je je voeten opmeten en pas je verschillende modellen. Als je teennagels te lang zijn, kan het zijn dat skischoenen die goed passen toch te klein aanvoelen. Zorg daarom altijd dat je je teennagels even knipt voordat je gaat passen. Ook wel zo fris voor de verkoper ;-).

9. Je neemt niet genoeg tijd voor de passessie

Geen tijd nemen voor het passen is ook een van de meest gemaakte fouten tijdens het kopen van skischoenen. Als je op zoek gaat naar een paar nieuwe schoenen hoef je niet te verwachten dat je met vijf minuten weer buiten staat. Om tot de juiste schoen te komen, moet je verschillende modellen passen en daarbij komt ook nog eens dat je een paar altijd even een tijdje aanmoet voordat je kunt zeggen of ze wel of niet goed zitten.

Tip: neem je ski's mee, dan kun je ze meteen laten afstellen op je nieuwe schoenen.

10. Het type schoen past niet bij je ski's

Ook een veel gemaakte fout bij het kopen van skischoenen is dat je schoenen niet bij jouw type ski's passen. Heb je raceski's, dan is het niet handig om een paar freerideschoenen aan te schaffen. Een raceschoen past in dat geval - uiteraard - beter bij de ski. Een stijve ski vraagt om een stijvere schoen en andersom. Vertel daarom ook altijd wat voor ski's je hebt, als je al eigen ski's hebt.

11. Je laat je niet adviseren door een verkoper/specialist

Wil je skischoenen kopen? Laat je adviseren door een specialist, ook wel bootfitter genoemd. Deze mensen hebben er verstand van en kunnen op basis van jouw antwoorden op een paar vragen een selectie maken van verschillende schoenen die je zou moeten passen. Als je eenmaal een paar aanhebt, stellen ze vervolg vragen over hoe je vindt dat ze zitten, of je drukpunten hebt enzovoort. Uiteindelijk komen jullie dan samen tot een schoen die het best bij jou past. Je kunt je voorstellen dat het zonder zijn of haar hulp een stuk lastiger is om goede skischoenen te vinden.

12. Je bestelt je skischoenen online

Denk niet dat je je skischoenen even snel online kunt bestellen. Bestel je ze online, kun je alleen maar uitgaan van de informatie die bij de schoen staat en mis je het advies van de verkoper of specialist. Ook kun je moeilijk verschillende skischoenen met elkaar vergelijken. Beter niet doen dus, ook al is de prijs nog zo aantrekkelijk. Wat je natuurlijk wel kunt doen is de schoen eerst in de winkel passen en deze daarna online bestellen, maar waarom zou je als je er toch al bent.

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.