3 maart 2019 door Thijs in Tips

Na de wintersport kunnen er zomaar een paar vlekken in je kleding zitten en is een wasbeurtje hoognodig. Stop je skikleding echter nooit zomaar in de wasmachine. Lees het wasvoorschrift goed en kies voor een speciaal type wasmiddel. Het is niet verstandig om met een gewoon wasmiddel te wassen, aangezien het waterafstotende membraan van je kleding kan verstoppen. Wanneer je met een paar simpele dingen rekening houdt, blijft je wintersportkleding langer mooi én ook technisch in orde.

#1. Gebruik een speciaal wasmiddel

Gebruik voor het wassen van wintersportkleding niet het wasmiddel dat je normaal gebruikt. Doe je dit toch dan kan dit het ademende en waterafstotende vermogen van de kleding aantasten. Een speciaal wasmiddel verwijdert de vlekken en zorgt ervoor dat de technische kwaliteiten van de ski-jas en skibroek behouden blijven.

Producten
Nikiwax Tech Wash (wasmiddel) en TX-Direct (impregneermiddel)
Granger’s 2 in 1 Wash & Repel (wasmiddel en impregneermiddel in één)
TOKO text. Proof & Eco

#2. Zorg dat de wasmachine leeg is

Check voor het wassen van je skikleding of de wasmachine leeg is en verwijder overtollig vuil en achtergebleven wasmiddel, zodat er geen mix ontstaat.

#3. Check en sluit de zakken

Wees er zeker van dat er geen skipas, rolletje drop of labello in de zakken is blijven zitten en controleer de kleding zorgvuldig. Voor het wassen sluit je de zakken en rits je de kleding dicht.

#4. Lees het wasvoorschrift

Ieder type kleding is weer anders en vergt een andere wasmethode. Volg het wasvoorschrift van de fabrikant en kies voor de opgegeven temperatuur en toerental. De hoeveelheid wasmiddel die je moet gebruiken is te vinden op de fles en is voor ieder merk verschillend.

#5. Hardnekkige vlekken

Wrijf met een spons wasmiddel op vlekken die extra aandacht verdienen.

Doe wasbeurten met kleine hoeveelheden

#6. Kleine hoeveelheden

Om het wasmiddel optimaal te laten werken kun je het beste niet te veel kledingstukken tegelijkertijd wassen. Een skibroek en een jas per wasbeurt is meer dan genoeg. Vertrouw je je skikleding niet toe aan de wasmachine, dan kun je ook kiezen voor een handwas.

#7. Voorzichtig drogen

Laat de kleding voorzichtig drogen en leg deze niet direct op de kachel. Of de kleding kan worden gedroogd in de wasdroger kun je checken op het wasvoorschrift.

#8. Impregneren

Als laatste stap dien je je wintersportkleding opnieuw te impregneren. Dit zorgt ervoor dat je skikleding de ademende en waterafstotende kwaliteit behoudt. Ook hiervoor zijn speciale middelen op de markt.

Laat skikleding voorzichtig drogen

#9. Let op bij donsjassen

Ieder type jas vraagt om een eigen behandeling, maar bij donsjassen dien je helemaal op te letten. Centrifugeren is uit den boze, aangezien je anders een platgedrukte jas uit de machine haalt. Was donsjassen op een lage temperatuur, gebruik een wasmiddel speciaal voor dons gevulde kleding en vul de machine op met een paar tennisballen die de donsvulling loskloppen. Vaak kunnen deze jassen gewoon in de droger (met tennisballen), alleen vergt het vaak enkele uren, voordat de vorm weer in de jas zit. 

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen