Skip to navigation Skip to main content

Skikleding wassen: tips, producten & advies

Skikleding Wassen
© Spalder Media Group

Na de wintersport is het tijd om je skikleding te wassen. Eerst alle vlekken en nare geurtjes verwijderen, voordat alles weer terug in de kast kan. Het is belangrijk dat je skikleding nooit zomaar in de wasmachine stopt. Lees altijd eerst het wasvoorschrift en kies bij voorkeur voor een speciaal wasmiddel. Het is niet verstandig om met een gewoon wasmiddel te wassen, aangezien het waterafstotende membraan van je kleding kan verstoppen. Wanneer je met een paar simpele dingen rekening houdt, blijft je wintersportkleding langer mooi én ook technisch in orde. Lees daarom deze tips even door als je je skikleding gaat wassen!

Skikleding wassen

Helaas... De skivakantie is weer voorbij. Tijd voor het minst leuke onderdeel van de reis: je skikleding wassen. Na een paar intensieve dagen op de latten is het tijd om zweet-, eet- en après-ski geurtjes te elimineren en alle vlekken te verwijderen. Net als voor ski's en snowboards geldt dat ook skikleding langer meegaat als je alles goed onderhoudt. Nu is het wel belangrijk dat je alles niet zomaar met de rest van de was in de wasmachine stopt. Wat mooi is en goed functioneert, moet dat ook blijven doen. Waar je op moet letten? We geven 10 tips voor het wassen van skikleding.

1. Gebruik een speciaal wasmiddel

Het is verstandig om voor het wassen van skikleding niet het wasmiddel te gebruiken dat je ook voor je normale kleding gebruikt. Doe je dit toch, dan kan dit het ademende en waterafstotende vermogen van de kleding aantasten. Een speciaal wasmiddel verwijdert de vlekken en zorgt ervoor dat de technische kwaliteiten van de ski-jas en skibroek behouden blijven.

Skikleding wassen producten
Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om je skimateriaal mee te wassen en/of waterdicht te maken

2. Zorg dat de wasmachine leeg is

Check voor het wassen van je skikleding of de wasmachine leeg is en verwijder overtollig vuil en achtergebleven wasmiddel, zodat er geen mix ontstaat.

3. Check en sluit de zakken

Controleer voordat je alles in de wasmachine stopt, of er niks in je zakken is achtergebleven. Skipassen, kauwgum, rolletjes drop, papieren zakdoekjes... Die wil je niet meewassen! Zijn alle zakken leeg? Rits ze dicht en stop daarna alles in de wasmachine.

4. Lees het wasvoorschrift

Ieder type kleding is weer anders en vergt een andere wasmethode. Volg het wasvoorschrift van de fabrikant en kies voor de opgegeven temperatuur en toerental. De hoeveelheid wasmiddel die je moet gebruiken is te vinden op de fles en is voor ieder merk verschillend. Check ook goed welke wastemperatuur er wordt aangegeven. De meeste skikleding moet je op lage temperaturen wassen.

Wasvoorschrift controleren voordat je skikleding gaat wassen
Check altijd het wasvoorschrift en pas daar het wasprogramma op aan!

5. Hardnekkige vlekken

Wrijf met een spons wasmiddel op vlekken die extra aandacht verdienen. Laat het even intrekken en stop daarna in de wasmachine.

6. Kleine hoeveelheden

Om het wasmiddel optimaal te laten werken, kun je het beste niet te veel kledingstukken tegelijkertijd wassen. Een skibroek en een jas per wasbeurt is meer dan genoeg. Vertrouw je je skikleding niet toe aan de wasmachine, dan kun je ook kiezen voor een handwas.

Handschoenen wassen
© Spalder Media Group
Was in kleine hoeveelheden!

7. Voorzichtig drogen

Laat de kleding voorzichtig drogen, bij voorkeur niet in de zon. Leg je net gewassen skikleding ook niet direct op de verwarming. Het is per skibroek, ski-jas en skimerk afhankelijk of je het in de droger kunt stoppen. Deze informatie kun je terugvinden op het wasvoorschrift.

8. Impregneren

Als laatste stap dien je je wintersportkleding opnieuw te impregneren. Dit zorgt ervoor dat je skikleding de ademende en waterafstotende kwaliteit behoudt. Ook hiervoor zijn speciale middelen op de markt.

9. Let op bij donsjassen

Ieder type jas vraagt om een eigen behandeling, maar bij donsjassen dien je helemaal op te letten. Centrifugeren is uit den boze, aangezien je anders een platgedrukte jas uit de machine haalt. Was donsjassen op een lage temperatuur, gebruik een wasmiddel speciaal voor dons gevulde kleding en vul de machine op met een paar tennisballen die de donsvulling loskloppen. Vaak kunnen deze jassen gewoon in de droger (met tennisballen), alleen vergt het vaak enkele uren, voordat de vorm weer in de jas zit.

Wasmachine instellen
© Spalder Media Group

10. Handschoenen wassen

Ook je handschoenen vragen na afloop van de skivakantie om een wasbeurt. Het is belangrijk dat je ze niet binnenstebuiten wast en dat je ze na de wasbeurt met de vingers omhoog laat drogen. Heb je leren handschoenen? Die kun je beter niet is de wasmachine stoppen. Ook als de handschoenen niet helemaal van leer zijn. Door wassen beschadig je het leer. Beschikken je leren handschoenen over een binnenhandschoen? Haal die eruit en was deze apart. Tijdens de wasbeurt kun je het leer verzorgen met een speciale leerwax of crème.

Hoe vaak moet je skikleding wassen?

Het is verstandig is om skikleding na elke wintersport te wassen. Ook als je meerdere jassen en broeken meehebt en maar een paar dagen gaat skiën. Je beweegt het grootste deel van de dag en daarbij transpireer je. En nee, dat blijft echt niet alleen in de laagjes die direct op je huid zitten kleven! Door wassen behoudt skikleding het ademende vermogen en werken alle technische aspecten optimaal.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.