2 februari 2016 door Richard in 'Materiaal'' | 27 Reactie(s)

Sk

Het kiezen van de juiste ski kan best lastig zijn. Er is immers zoveel keuze! Een paar weken geleden kon je in het eerste deel van 'Welke ski moet ik kiezen?' lezen welke ski's er zijn en heb ik de invloed van de breedte van de ski besproken. Ook kon je lezen welke ski het beste bij jouw skistijl en omgeving (off-piste of piste) past. Vandaag zal ik de lengte en flexibiliteit van de ski nader toelichten. Dit heeft namelijk een grote invloed op de handling en het gedrag van een ski. Ook zal ik het begrip rocker uitleggen, aangezien bijna elke ski tegenwoordig wel een zogenaamde rocker heeft.

Lengte

De lengte van een ski is relatief simpel. Hoe langer de ski, bij gelijkblijvende breedte, hoe meer drijfvermogen. Het is dus lastig om met een 165 cm lange slalom ski in verse poeder te skiën. Een tweede effect van meer lengte is dat het gewicht wat op de ski drukt meer verdeeld is, dit leidt tot minder weerstand en dus meer topsnelheid en acceleratie. Een lange ski heeft een snellere rechte lijn acceleratie en maximum snelheid, maar heeft een langere draaicirkel.

Samengevat:

  • Een ski met een groter oppervlakte zinkt niet zo snel weg in diepe verse -en papsneeuw waardoor hij makkelijker te sturen is
  • Grotere oppervlakte op de sneeuw zorgt voor meer snelheid
  • Een lange ski met een hoge radius maakt niet van die korte bochten als een korte ski
  • Een lange ski is stabieler, maar draait lastiger

Freestyle

Ook freestylers hebben zo hun eigen wensen voor een ski: speels en niet te stijf

Camber en rocker

Wanneer je een ski op de grond legt zal je zien dat alleen de punt en de achterkant van de ski de grond raakt. Het middenstuk ‘zweeft’ net boven de grond. Dit zwevende stuk noemen we ‘camber’. Ook zijn er ski’s met een zogenaamde ‘rocker’, hierbij is (een gedeelte) van de ski aan de onderkant bol/banaanvormig, waardoor de ski’s gemakkelijker draait en meer drijfvermogen heeft. Tegenwoordig hebben veel ski’s een combinatie van camber en rocker.

Camber en rocker

De bovenste ski heeft alleen een camber, de ski's eronder meer of minder rocker

Flexibiliteit

Om een ski een bocht te laten maken drukken we de ski zodanig hard in de sneeuw dat de staalkanten in de sneeuw snijden. De kracht die we hiervoor nodig hebben kunnen we ‘flex’ noemen. Een ski die weinig druk nodig heeft noemen we flexibel en een ski die meer druk nodig heeft noemen we dan ook wel stijver. Een pisteski zal over het algemeen wat minder flexibel zijn dan een off-piste ski, omdat je op de piste harder moet duwen om de kanten in de sneeuw te krijgen. Daarnaast is er ook verschil in stijfheid tussen ski’s voor beginners en gevorderden en tussen dames -en herenski’s. Beginners –en dames ski’s zijn over het algemeen wat flexibeler, omdat deze beide groepen wat minder kracht op de ski kunnen overbrengen.

Samengevat:

  • Er zit camber in een ski om bochten te kunnen carven
  • Flexibele ski’s hebben minder kracht nodig om te kunnen carven en absorberen oneffenheden op de piste beter
  • Stijvere ski’s hebben meer kantengrip wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend en accelereren sneller uit een bocht
  • Minder gevorderde skiërs en dames skiën over het algemeen met minder kracht, waardoor een wat flexibelere ski prettiger is

Atomic damesski

Niet iedere dame wil een soepele ski; sportievere dames skiën ook graag een wat stijvere ski

Kiezen

Ik hoop dat je met deze informatie een keuze kunt maken welke ski het beste bij jou past. Mocht je specifieke informatie wensen laat dan gerust een reactie achter.

Deel I van dit weblog gemist? Klik hier >

Richard is bootfitter en materiaalfreak.

Reactie(s)

door Peter Verboom op 6 februari

Ik heb afgelopen weekend nieuwe ski's gekocht, de Rossignol Pursuit 350 met een lengte van 1,70 meter. Volgens de verkoper zijn deze dezelfde als de Pursuit 400 (goede score in de skitest van de NSV) en past 1,70 meter bij mijn lengte (ben 1,89) en type skiër. Ik skie alleen op de piste en heb een redelijke techniek tot en met rood, diep rood en zwart wordt werken met veel kracht. Is dit voor mij de juiste ski met de juiste lengte?door Henry op 14 februari

Beste, Vorige jaar heb ik ski's gekocht. De atomic redster d2 sl met een lengte van 165. Ik ben zelf 1,73 en weeg 62 kg. Ben wel een ervaren wintersporter, maar toch twijfel ik of de ski niet te lang is. Zou ik eerder de 159 skielengte moeten pakken? Met vriendelijke groet.door Eddy op 8 maart

Hallo, ik ben een beginner skiër, dus nog een pizza skiër (haha). Ik heb veel moeite om parallel de ski's te krijgen. Ik weet het meer druk op de dal ski zetten... Nu wil ik binnenkort ski's aanschaffen. Welke ski's zijn zeer geschikt voor beginners, zodat ik gemakkelijk parallel de bochten kan nemen op de blauwe piste (en later tuurlijk op de rode piste). Welke lengte adviseert u mij, ik ben zelf 183 cm, 83kg en met welke cijfers (cijfers 114-74-102 ???). Hoop dat u mij verder kunt helpen. Met vriendelijke groet, Eddydoor ron op 14 september

beste, ik zag een stookli rotor ski 112-82-112r 19.5. ski is 168cm. ik ben een goede skier van 188. is deze ski wat voor mij?door de cock nico op 2 november

hoi richard ik ben 50 jaar oud 181cm groot 97 kg , ski ongeveer 15 jaar niet veel les gekregen dus middelmatige techniek..ik ski voor 95% piste , graag en vergevingsgezinde sportieve ski een stabiel .het merk speelt geen rol. ik had mijn oog laten vallen op de atomic redster gs of xti. naar aanleiding van de goede commentaren op internet. ze moet wel geschikt zijn voor mij natuurlijk. graag jou advies. Grtjs nicodoor martijn op 6 november

Hoi, ik twijfel tussen de salomon power race R15 en de x drive 8.0 fs. Ik wil het liefst alle soorten pisten kunnen skien, en ben helemaal gek van een mooie carve-bocht waarin je kunt hangen. Ben heel benieuwd naar je reactie.door Anja Elverding op 17 januari

Hallo, ik ben het spoor echt bijster. Na jaren op mijn eigen carve ski's te hebben geskied ben ik toe aan nieuwe. Ik ben een dame van 171cm, ervaren en een zeer sportieve (agressieve) skier en heb ik 2017 skied op de Rossignol Hero Elite Long Turn. Maar is een AT of race ski niet beter geschikt dan de LT? help ik vertrek 9 februari. Alvast bedankt.door S Salden op 8 april

Ik ben een dame van 165, 60 kilo, niveau 8 en op zoek naar nieuwe ski's. Hou van meer agressieve stijl met wat meer snelheid. Ski het liefste op alle pistes zowel korte als lange bochten. Welke ski's zijn aan te bevelen. Ik zie door de bomen het bos niet meer.door Nauwelaerts wendy op 9 december

Ik heb al 8 jaar een knieblessure mijn kruisband ( voorste) is afgescheurd ,ski met 2 braces . 1m65 weeg 63 kg en niveau 4/5 maak eerder korte bochten tegen normale snelheid uitsluitend blauw en rode pistes,heb toch inwendige stress /schrik ben een voorzichtige skieer,maar ik doe t graag. Nu welke ski raad je me aan ? Wat vind je van de Elan light ski magic 1m40 ? Dank udoor Daniel mattys op 9 december

Ik ben 1m72 weeg 79 kg heb geen vrees niveau 8/9 lange bochten, hoge snelheid Op de piste Welke ski raad u aan ? Wat vind je van blizzard firebird rc ti ?door rob op 29 december

Goedendag, ik ben geinterreseerd in de dynastar speedzone 7, twijfel alleen aan de lengte. 160 of 167,? Ski rode pistes, geen hoge snelheden (hoogste snelheiduitschieters 50-60 km), niveau 5?, ben zelf 168, weeg 89 kilo, ski alleen op pistes Hopelijk kan je mij lengte advies geven mvg Robdoor Steven op 14 januari

hey Richard , aangezien ik het bos door de bomen niet zie had ik graag jouw advies gekregen. Mijn lengte is 1m78 en 74kg. Mijn niveau ligt voorlopig op 6/7 . Ik ben eerder een sportieve skier en heb ook geen schrik van hogere snelheden en uitdagende pistes. Offpiste doe ik niet. Maar mijn techniek kan nog een stuk beter. Alvast bedankt Mvg StevenLaat een reactie achter

Richard is waarschijnlijk één van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen