Skip to navigation Skip to main content
Head Skis Op Ribbelpiste

Het kiezen van de juiste ski’s kan een lastige opgave zijn. Zoals je in deel 1 van de blogreeks ‘Welke ski moet ik kiezen?’ al hebt kunnen lezen, zijn er heel veel verschillende soorten ski’s. Verder nam ik begrippen zoals de breedte en radius onder de loep. In dit blog licht ik de lengte en flexibiliteit verder toe. Dit heeft namelijk grote invloed op de handeling en het gedrag van de ski. Ook lees je meer over de begrippen rocker en camber. Lees snel verder voor deel twee, dan weet jij welke ski je moet kiezen.

De lengte van een ski

De lengte van een ski is relatief simpel. Hoe langer de ski, bij gelijkblijvende breedte, hoe meer drijfvermogen. Het is dus lastig om met een 165 cm lange slalom ski in verse poeder te skiën. Een tweede effect van meer lengte is dat het gewicht wat op de ski drukt meer verdeeld is. Dit leidt tot minder weerstand en dus tot meer topsnelheid en acceleratie. Een lange ski heeft een snellere rechte lijn acceleratie en maximumsnelheid, maar heeft een langere draaicirkel.

Samengevat:

  • Een ski met een groter oppervlakte zinkt niet zo snel weg in diepe verse sneeuw of papsneeuw, waardoor deze makkelijker te sturen is.
  • Een grotere oppervlakte op de sneeuw zorgt voor meer snelheid.
  • Een lange ski met een hoge radius maakt langere bochten dan een korte ski.
  • Een lange ski is stabieler, maar draait lastiger.
Welke ski moet ik kiezen

Wat is de juiste lengte van je ski’s?

Maar, hoor ik je denken: wat is dan de juiste lengte van je ski’s? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. In de basis wordt vaak gezegd dat ski’s de juiste lengte hebben als ze 10-15 cm korter zijn dan je lichaam, of ongeveer tot je neus komen, maar dit is vrij grof gerekend. Er zijn namelijk verschillende factoren die hier invloed op hebben zoals je skiniveau, gewicht en het type ski dat je wilt hebben.

Juiste lengte ski’s voor beginners

De lengte van ski’s voor beginners is anders dan voor gevorderde skiërs. Kortere ski’s draaien over het algemeen eenvoudiger, wat skiën voor een beginnende wintersporter makkelijker maakt. Bovendien ski je op een kortere ski vaak rustiger en minder hard. Voor beginners ligt de juiste lengte rond 10-20 cm korter dan lichaamslengte. Ben je 170 cm lang, dan ski je op een ski van 150-160 cm lang. Wel geldt: laat je adviseren!

Juiste lengte ski's voor beginners bij kopen nieuwe ski's

Juiste lengte ski’s voor gevorderden

Wie meer ervaring heeft, krijgt bij de skiverhuur vaak een wat langere ski mee. Als je de skitechniek namelijk beter beheerst, kun je makkelijker bochten draaien met een langere ski. Voor gevorderden ligt de juiste lengte rond 5-15 cm korter dan de lengte van je lichaam. Ben je 170 cm, dan is de juiste lengte van je ski 155-165 cm, al zijn er uitzonderingen. Persoonlijke voorkeur speelt ook een grote rol evenals het type ski's. Een slalomski neem je altijd vrij kort, terwijl je bij een all mountainski al snel een langere ski zult kiezen. Laat je hierin dus goed adviseren in de winkel.

Camber en rocker uitgelegd

Camber en rocker beschrijven de ronding van een ski als je deze vanaf de zijkant bekijkt. Wanneer je een ski op de grond legt, zul je zien dat alleen de voor- en achterkant van de ski de grond raken. Het middenstuk ‘zweeft’ net boven de grond. Dit zwevende stuk noemen we ‘camber’. Camber beschrijft dus het stuk waar de punten van de ski’s de grond raken. Klik je in je binding, dan raakt dit gedeelte de sneeuw. Hierdoor heb je veel grip, ben je stabiel en wendbaar. Ook op snelheid. In het geval van rocker, ook wel reverse-camber genoemd, wijzen de voor- en achterkant van de ski juist iets omhoog (in de tip en de tail). Meer als de vorm van een banaan. Rocker biedt meer drijfvermogen, bijvoorbeeld in poeder- en papsneeuw. Je hapt niet in de sneeuw, wat bijvoorbeeld ook ideaal is voor beginners. Veel ski’s hebben tegenwoordig een combinatie van rocker en camber.

Ski's op ribbelpiste

Flexibiliteit

Om een ski een bocht te laten maken, drukken we de ski zodanig hard in de sneeuw dat de staalkanten in de sneeuw snijden. De kracht die we hiervoor nodig hebben, kunnen we ‘flex’ noemen. Een ski die weinig druk nodig heeft, noemen we flexibel. Een ski die meer druk nodig heeft, noemen we dan ook wel stijver. Een pisteski zal over het algemeen wat minder flexibel zijn dan een off-piste ski, omdat je op de piste harder moet duwen om de kanten in de sneeuw te krijgen. Daarnaast is er ook een verschil in stijfheid tussen ski’s voor beginners en gevorderden en tussen dames -en herenski’s. Beginners- en dames ski’s zijn over het algemeen wat flexibeler, omdat deze beide groepen wat minder kracht op de ski kunnen overbrengen.

Samengevat:

  • Flexibele ski’s hebben minder kracht nodig om bochten te maken en absorberen oneffenheden op de piste beter.
  • Stijvere ski’s hebben meer kantengrip wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend en accelereren sneller uit een bocht.
  • Minder gevorderde skiërs en dames skiën over het algemeen met minder kracht, waardoor een wat flexibelere ski prettiger is.

Ga naar een wintersportspecialist

Om fijn te kunnen skiën, wil je natuurlijk met de juiste ski op de piste verschijnen. Ik hoop dat deze blogreeks je goed op weg helpt bij het kopen van nieuwe ski’s. Stap met deze kennis een goede skiwinkel binnen. Een specialist kan jouw laatste twijfels wegnemen en je helpen aan een fijn paar ski’s, passend bij jouw wensen en skiniveau. Belangrijk is dat je altijd eerlijk bent over je gewicht, skiniveau en skistijl. Bedenk dat wanneer één keer per jaar op wintersport gaat en dit 10 jaar lang gedaan hebt, je geen 10 jaar, maar 10 weken ervaring hebt. Ook kan het enorm helpen wanneer je een skifilmpje meeneemt naar de winkel die je bijvoorbeeld tijdens de wintersport met een telefoon hebt gemaakt.

Winter Richard

Over Richard

Richard is waarschijnlijk een van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.