Skip to navigation Skip to main content

Welke ski moet ik kiezen? Deel II

Ski's Fischer

Het kiezen van de juiste ski kan best lastig zijn. Er is immers zoveel keuze! Een paar weken geleden kon je in het eerste deel van 'Welke ski moet ik kiezen?' lezen welke ski's er zijn en heb ik de invloed van de breedte van de ski besproken. Ook kon je lezen welke ski het beste bij jouw skistijl en omgeving (off-piste of piste) past. Vandaag zal ik de lengte en flexibiliteit van de ski nader toelichten. Dit heeft namelijk een grote invloed op de handling en het gedrag van een ski. Ook zal ik het begrip rocker uitleggen, aangezien bijna elke ski tegenwoordig wel een zogenaamde rocker heeft.

Lengte

De lengte van een ski is relatief simpel. Hoe langer de ski, bij gelijkblijvende breedte, hoe meer drijfvermogen. Het is dus lastig om met een 165 cm lange slalom ski in verse poeder te skiën. Een tweede effect van meer lengte is dat het gewicht wat op de ski drukt meer verdeeld is, dit leidt tot minder weerstand en dus meer topsnelheid en acceleratie. Een lange ski heeft een snellere rechte lijn acceleratie en maximum snelheid, maar heeft een langere draaicirkel.

Samengevat:

  • Een ski met een groter oppervlakte zinkt niet zo snel weg in diepe verse -en papsneeuw waardoor hij makkelijker te sturen is
  • Grotere oppervlakte op de sneeuw zorgt voor meer snelheid
  • Een lange ski met een hoge radius maakt niet van die korte bochten als een korte ski
  • Een lange ski is stabieler, maar draait lastiger

 

Camber en rocker

Wanneer je een ski op de grond legt zal je zien dat alleen de punt en de achterkant van de ski de grond raakt. Het middenstuk ‘zweeft’ net boven de grond. Dit zwevende stuk noemen we ‘camber’. Ook zijn er ski’s met een zogenaamde ‘rocker’, hierbij is (een gedeelte) van de ski aan de onderkant bol/banaanvormig, waardoor de ski’s gemakkelijker draait en meer drijfvermogen heeft. Tegenwoordig hebben veel ski’s een combinatie van camber en rocker.

 

Flexibiliteit

Om een ski een bocht te laten maken drukken we de ski zodanig hard in de sneeuw dat de staalkanten in de sneeuw snijden. De kracht die we hiervoor nodig hebben kunnen we ‘flex’ noemen. Een ski die weinig druk nodig heeft noemen we flexibel en een ski die meer druk nodig heeft noemen we dan ook wel stijver. Een pisteski zal over het algemeen wat minder flexibel zijn dan een off-piste ski, omdat je op de piste harder moet duwen om de kanten in de sneeuw te krijgen. Daarnaast is er ook verschil in stijfheid tussen ski’s voor beginners en gevorderden en tussen dames -en herenski’s. Beginners –en dames ski’s zijn over het algemeen wat flexibeler, omdat deze beide groepen wat minder kracht op de ski kunnen overbrengen.

Samengevat:

  • Er zit camber in een ski om bochten te kunnen carven
  • Flexibele ski’s hebben minder kracht nodig om te kunnen carven en absorberen oneffenheden op de piste beter
  • Stijvere ski’s hebben meer kantengrip wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend en accelereren sneller uit een bocht
  • Minder gevorderde skiërs en dames skiën over het algemeen met minder kracht, waardoor een wat flexibelere ski prettiger is

 

Kiezen

Ik hoop dat je met deze informatie een keuze kunt maken welke ski het beste bij jou past. Mocht je specifieke informatie wensen laat dan gerust een reactie achter.

Winter Richard

Over Richard

Richard is waarschijnlijk een van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.