Skip to navigation Skip to main content

Ski's kopen: de meest gemaakte fouten

Ski Head Piste

Tijdens het kopen van nieuwe ski's kun je heel wat fouten maken. Stuk voor stuk fouten die je moet proberen te voorkomen om daarna met veel plezier van je ski's te genieten. Doe je dat niet, dan kan het zomaar zijn dat  je uiteindelijk met een verkeerd paar ski's naar buiten loopt. Om dat te voorkomen, hebben we de meest gemaakte fouten bij het kopen van nieuwe ski's voor je op een rijtje gezet. Lees ze goed door en voorkom dat jouw wintersport straks verpest wordt door je ski's...

Deze fouten moet je voorkomen als je ski's gaat kopen

Je kunt fouten maken bij het kopen van skischoenen, maar net zo belangrijk is het om fouten te voorkomen bij het kopen van nieuwe ski's. Nieuwe ski's kopen is niet zo simpel als boodschappen doen in de supermarkt, waarbij je zonder advies toch wel met de juiste pot pindakaas thuis komt. Nee, het kopen van nieuwe ski's is een klusje dat tijd kost en aandacht vraagt. En dat zijn precies twee dingen die veel mensen vergeten. Ze denken dat ze wel 'even snel' een paar ski's kunnen halen in de wintersportwinkel, waardoor er nog steeds mensen zijn die met de verkeerde ski's op de piste staan. De meest gemaakte fouten bij het kopen van nieuwe ski's staan hieronder voor je op een rijtje, zodat jij goed voorbereid naar de winkel gaat.

ski's kopen fouten voorkomen

1. Je laat je niet adviseren door een specialist

Het belangrijkste bij het kopen van ski's is dat je je laat adviseren door een specialist. Hij of zij zal je verschillende vragen stellen over je skiniveau, waar je graag skiet, hoeveel lessen je hebt gehad en ga zo maar door. Aan de hand van jouw antwoorden op de vragen, zoekt de specialist een paar ski's uit die bij jouw vaardigheden en voorkeuren passen. Natuurlijk is het altijd even afwachten of het paar ski's ook daadwerkelijk bij jouw wensen past, dat weet je immers pas als je in de Alpen op de latten staat. Soms kun je je ski's testen in een sneeuwhal of heb je de mazzel dat je tijdens je vakantie verschillende modellen kunt testen. Heb je geen mogelijkheid om ze te testen voor je ze koopt, vraag dan bij de verkoper na welke mogelijkheden zij hierin bieden. Of je ze nog terug kunt brengen als ze toch niet naar wens zijn bijvoorbeeld.

2. Je bent niet eerlijk over je niveau

Het is een van de meest gemaakte fouten bij het kopen van ski's en skischoenen: mensen die hun niveau over- of onderschatten. Mannen hebben eerder de neiging om zichzelf te overschatten en vrouwen daarentegen zullen hun niveau eerder onderschatten. Het belangrijkste is dat je er gewoon eerlijk over bent, dan heb je er zelf het meest aan. Ski je al 10 jaar lang elk jaar een week, dan heb je dus 10 weken ervaring. Volg je lessen in Nederland voordat je op vakantie gaat, geef dit dan ook aan. Iedereen skiet op zijn of haar eigen niveau en niks is goed of fout. Dus wees niet bang om te zeggen dat je met sommige dingen nog moeite hebt of dat je een zwarte piste nog best spannend vindt. Je werkt alleen jezelf tegen door niet eerlijk te zijn over je niveau...

  • Tip: heb je al skischoenen? Neem deze dan meteen mee! Zo kan de verkoper kijken of de schoen bij je nieuwe ski's past en kan hij of zij de skibindingen meteen afstellen!
Skiën met eigen ski's
Hoe kom jij van de piste af? Laat eventueel foto's of een video zien!

3. Je gaat af op het uiterlijk van de ski

Een ski die goed bij je outfit past is leuk, maar dat wil niet zeggen dat het ook de juiste ski voor jou is. Ga daarom niet af op de looks van de ski, maar laat je adviseren door de verkoper. Je kunt altijd vragen of de ski's die jij in gedachte hebt ook geschikt zijn voor jouw vaardigheden, maar die garantie heb je natuurlijk niet. Laat je daarom niet leiden door de looks, maar luister naar de verkoper. En daarbij komt, waarschijnlijk koop je vaker een nieuwe outfit dan nieuwe ski's, dus grote kans dat je ski's niet passen bij je volgende jas en broek... ;-)

Fout: ga niet af op de looks en koop dus geen ski's die matchen bij je skipak
Leuk zo'n set waarbij alles perfect matcht, maar zijn het wel de juiste ski's voor jou?

4. Je kiest de goedkoopste ski's

Nieuwe ski's zijn duur, daar kunnen we helaas weinig aan doen. Het is dus niet gek dat je op zoek gaat naar koopjes. Toch is dit niet altijd verstandig, want misschien passen de goedkoopste ski's wel helemaal niet bij jouw niveau, lengte of gewicht. Laat je daarom niet alleen leiden door de prijs, maar luister ook naar het advies van de verkoper. Je kunt altijd een bepaald budget aangeven, dan gaat de specialist op zoek naar een ski binnen die prijs. Maar ook in dat geval geldt, misschien valt jouw ideale ski daar wel net buiten.

5. Je bestelt ski's online zonder advies

In deze tijd waarin bijna alles digitaal gaat, is het natuurlijk niet zo gek dat je ook je ski's online bestelt. Geen probleem natuurlijk, maar toch is dit ook een van de meest gemaakte fouten bij het kopen van ski's. Veel mensen gaan hier af op wat ze lezen en zien, maar krijgen geen advies van een specialist die luistert naar jouw wensen en deze combineert met je vaardigheden. Zorg er daarom voor dat je weet welke ski het best bij jou past, voordat je je nieuwe ski's online bestelt.

Wintersport
Deze ski's vloeken bij de jas, maar het was wel de beste keuze!

6. Je koopt een te stijve of te slappe ski

Ski's worden gemaakt in verschillende stijfheden. Dat heeft te maken met de opbouw van de ski en welke materialen hiervoor worden gebruikt. Hoe beter je kunt skiën, hoe stijver je ski wordt. Maar dat niet alleen, zwaardere mensen zullen ook meer baat hebben bij een stijvere ski dan lichte mensen. Dat is ook een van de vele redenen dat je eerlijk moet zijn over je niveau en gewicht. Het gewicht kunnen de meeste verkopers wel redelijk inschatten, maar je niveau zul je echt zelf moeten vertellen. Overschat je jezelf, dan is de kans groot dat de specialist een te stijve ski adviseert en als je jezelf onderschat, krijg je juist een te slappe ski. Allebei geen pretje als je lekker wilt genieten van je wintersport. Op een te stijve ski kan het moeilijk draaien zijn en een te slappe ski kan zeer onrustig aanvoelen onder je voeten.

7. Je koopt te korte of te lange ski's

De lengte van je ski's is ook afhankelijk van je wensen en vaardigheden. Het is dan ook niet zo gek dat de verkeerde lengte kiezen een van de meest gemaakte fouten is bij het kopen van nieuwe ski's. De 'juiste' lengte is voor iedereen anders, maar is voornamelijk afhankelijk van je niveau en het type ski waar je naar op zoek bent. Als vuistregel wordt gebruikt dat ski's 10-15 cm korter dan je lichaamslengte zijn. Dan komen ze ongeveer tot je neus/ogen als ze voor je staan. Beginnende skiërs zullen ze iets korter willen terwijl ervaren skiërs misschien wel voor een wat langere ski gaan. Ook voor de lengte van je ski's geldt: luister naar de verkoper en zijn advies. Ervaren skiërs hebben niks aan te korte ski's en beginners worden niet vrolijk van te lange ski's.

Skiën op de piste
De een vindt het prettiger om op kortere ski's te skiën, terwijl de ander juist gaat voor een langere ski.

8. Je kiest het verkeerde type ski

Iedere wintersporter is anders, dus er zijn veel verschillende soorten ski's. Het is dus niet zo gek dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het belangrijk dat je het hier met de verkoper over hebt. Ski je altijd alleen op de piste, of ga je ook af en toe off-piste? En op de piste, ga je dan op je gemak met bochtjes naar beneden of houd je wel van een beetje snelheid? En maak je dan lange of juist korte bochten? Het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op het type ski dat bij jou past. Luister hierin naar wat de specialist je aanraadt en denk niet dat je die hele brede ski's wel bij jou passen.

9. Je neemt niet genoeg tijd om het juiste model te vinden

Nieuwe ski's kopen is niet een klusje wat je 1-2-3 doet, ook al zou je dat het liefst wel hebben. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd neemt om de juiste ski te vinden. Praat met de verkoper, stel vragen, bekijk verschillende modellen en kom uiteindelijk samen met de specialist tot de juiste ski. Je kunt zelfs nog verschillende winkels bezoeken zodat je een paar adviezen krijgt waarmee je uiteindelijk verder kunt. En weet je het echt niet? Er worden verschillende evenementen georganiseerd waar je ski's kunt testen, zowel in Nederland als in de Alpen. Een andere optie is om tijdens je wintersport bij de lokale verhuur te vragen of je een dagje een paar ski's kunt huren. Zo kun je verschillende modellen proberen voordat je besluit welke je graag wilt hebben.

215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.