Skip to navigation Skip to main content
16398 - Hoelang gaan ski’s mee? (1)

Hoelang ski's meegaan is afhankelijk van vele factoren. Zo hebben de omstandigheden waar je in skiet een grote impact op het materiaal en kan deskundig onderhoud de ski’s juist langer mee laten gaan. Wees dus in ieder geval zuinig op je ski’s om er zo lang mogelijk plezier van te houden. Wanneer je merkt dat de ski z’n spanning heeft verloren, niet meer te slijpen is en het belag onherstelbare gaten bevat is het echt tijd om deze te vervangen. In dit weblog proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag: hoelang gaan ski’s mee?

Levensduur van ski’s

Van een eigen paar ski kun je jarenlang plezier hebben. Een paar ski’s moet doorgaans zo’n 80 tot 100 skidagen mee gaan. Dit houdt in dat ze gedurende deze periode hun eigenschappen behouden en optimaal presteren. Na verloop van tijd verliezen ski’s hun spanning en wordt bochten draaien een stuk minder eenvoudig. Ski’s zullen hierdoor minder goed op jouw bewegingen reageren, raken minder levendig en verliezen hun ‘energie’. Liggen je ski's jarenlang ongebruikt in de schuur, dan zullen ze ook achteruit gaan qua levendigheid, zonder dat je erop geskied hebt. Is het een zwaar seizoen voor je ski’s geweest met slechte sneeuwcondities dan heeft dit een negatieve invloed op de levensduur van je ski’s, met name het belag.

16398 -  (3)
Slijp je ski's alleen wanneer het nodig is, maar overdrijf dit niet


Staalkanten en belag

De omstandigheden waarin je skiet hebben een grote invloed op de levensduur van je ski’s. Bij slechte sneeuwcondities gebeurt het sneller dat je over een steen skiet die schade aan je staalkanten en belag kan opleveren. Wanneer een scheur zo diep is dat er vocht kan binnendringen tot de kern van de ski is het zaak ze zo snel mogelijk te laten repareren, maar soms is er helaas geen redden meer aan. Ook de staalkanten kunnen door een aanvaring met een steen (gedeeltelijk) loskomen. In dit geval kunnen je ski’s nog zo nieuw zijn, maar is reparatie vaak niet meer mogelijk.

Hoelang gaan skischoenen mee?

Wees zuinig op je ski’s

Door zuinig met je ski’s om te gaan kun je de levensduur aanzienlijk verlengen. Wax je ski’s regelmatig en vul krassen in je belag na afloop van de wintersport direct. Scherpe staalkanten zijn belangrijke voor de prestaties van de ski, maar slijpen heeft een negatieve invloed op de levensduur. Iedere keer als je je ski's laat slijpen, wordt er een stukje staalkant weggenomen. Laat je ski's dus slijpen wanneer het nodig is, maar overdrijf niet. Droog je ski’s na afloop van de wintersport goed af om roest geen kans te gunnen. Om de ski’s niet maandenlang op spanning te laten staan kun je ze bij het opbergen beter los van elkaar neerleggen, zetten of ophangen.

16398 -  (4)
Wax je ski's regelmatig

Levensduur van skibindingen

Blijf ook te allen tijde kritisch naar je skibindingen kijken. Skibindingen gaan doorgaans net zo lang mee als je ski’s, maar ook dit onderdeel van je ski uitrusting verdient aandacht. Controleer voor aanvang van het skiseizoen of de DIN waarde (hoe makkelijk je binding uitschiet) nog klopt en of de binding überhaupt wel open schiet. Als een binding ondanks een hoge DIN waarde te makkelijk opent is deze niet meer veilig. Een goede wintersportwinkel kan je bindingen machinaal checken tijdens de onderhoudsbeurt. Kijk dus goed of het verstandig is om bij het kopen van nieuwe ski’s je huidige bindingen over te zetten. Doorgaans kies je bij de aanschaf van nieuwe ski’s ook direct voor nieuwe bindingen.

16398 -  (5)
Tips
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.